Phnom Penh – gull, oker og sterke inntrykk

Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh, er i dag en livlig, litt masete og ganske støvete by. Det er også en by som byr på trendy elementer og gode restauranter. Men Phnom Penh bærer på en fryktelig historie vi ikke kommer unna.

Små fristelser av friterte gresshopper, biller og larver ligger delikat dandert i en liten bod. På en lav krakk sitter menn og kvinner på huk med kort og hjemmelagede produkter foran seg.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Det er tidlig kveld og samtidig svarte natta der neonlys og gatelykter viser vei langs Mekong-elven. Barn som løper nakne, tenåringsgutter som spiller fotball og utallige mopeder som suser forbi i en evig strøm.

Familier har dratt på picnic; på små pledd sitter de tett i tett på plenen mellom Royal Palace og den larmende bilveien langs elva som danner hjertet av Phnom Penh.

Mekong-elven, Phnom Penh

Gull, munker og tuktuk

Byen, som er Kambodsjas hovedstad og politiske sentrum, skinner gjennom støvet med gulldekorterte fasader og pagodaer. Storslåtte byggverk i khmer-tradisjon, hus i koloni-stil, falleferdige rønner og nye boliger som er under oppføring. Hvordan Phnom Penh kommer til å se ut om fem, ti år, er ikke godt å si.

Where you go?! Over alt hvor vi befinner oss, står en tuktuk-sjåfør klar for å bringe oss hvor vi måtte ønske. Det klingene spørsmålet gjentas både titt og ofte.

Men til tross for den livlige stemningen, de gullbelagte bygningene, de oker-kledte munkene, er ikke vanskelig å forestille seg at stemningen må ha vært en helt annen den gang Pol Pot og Røde Khmer utryddet 1/4 av landets innbyggere, i alt rundt 1,7 millioner. Nok en gang er mitt møte med Phnom Penh preget av dette. Dessverre. Men også helt riktig. Og viktig.

Tuol Sleng og Killing Fields

Jeg besøker ikke til Tuol Sleng denne gang. For meg er dette et sted man opplever én gang og husker for alltid. I stedet tar vi turen ut til Killing Fields, markene utenfor bysentrum, der de beryktede massegravene befinner seg. I hvert fall noen av dem.

Killing Fields

For faktum er at dette bare er én av flere slike drapsmarker, der Pol Pots folk hadde én oppgave – å drepe alle som ble brakt dit for mistanke om å motarbeide Pol Pots politiske idéer. Uansett kjønn. Uansett alder. Uansett nasjonalitet.

Mødre så sine egne barn bli slått ihjel. Barn ned i to-års alder fikk hodene knust mot et tre som fortsatt står der. I følge skiltet blir det nå kalt «Killing Tree».  Folk som var torturert på S-21 ble tilintetgjort her ute, der skrikene druknet i høylytt musikk fra høyttalerne hengt opp på trestammene.

Arven etter Røde Khmer

I dag er deler av massegravene åpnet, hele 9 000 hodeskaller er sortert og ryddig plassert inne i pagodaen. Men fortsatt ligger mange massegraver uåpnet. Slik skal de forbli, i evigheten.

Å besøke Killing Fields er ingen hyggelig affære. Det er imidlertid en viktig oppgave å ta på seg for enhver som besøker Kambodsja. Ved siden av et besøk i Tuol Sleng (S-21) er dette et av de viktigste stedene å besøke i verden, slik jeg ser det: det bærer vitnesbyrd om nok et brudd mot menneskerettighetene som aldri igjen må få lov å skje.

Tidligere relevante artikler:

Reisetips til Phnom Penh

Phnom Penh er en by med både livlig gateliv og stilige takterrassebarer. Her finnes flere severdigheter man bør få med seg, men også det å bare spasere gatelangs og ta inn alle inntrykkene er en del av reiseopplevelsen. Legg en vandretur langs Mekong-elven på kveldstid eller dra ut på Mekong-elven med en av båtene for å se byen elvelangs.

For tips til overnatting, sjekk booking.com her*

Tips til barer og restauranter i Phnom Penh

Phnom Penh er også en by som er preget av gatebarn, samt tiggere som har blitt lemlestet av minene etter Røde Khmer-perioden. Vi fant det riktig og viktig å spise blant annet på et par restauranter som driver med opptrening av gatebarn. 

Friends og Romdeng er to slike steder og begge kan absolutt anbefales. The Manion så ut som en kult og stilig sted å ta en kveld. På Eclipse Sky Bar får du oversikt over byen, men ikke gå hit om du ønsker en rolig kveld ute (det var litt mye støy for vår smak).

Reise rundt

Begrenset offentlig transport i form av buss, beste måte å reise rundt i byen på, er med tuktuk. Til Killing Fields anbefales bil. Bli enig med sjåføren om pris i forkant og vær tydelig på hvor du skal.

NB! Hold godt på veska i Phnom Penh. Byen er kjent for veskenappere som opptrer i fart på moped.

Severdigheter i Phnom Penh

National museum

Museet ble bygget av franskmennene i 1917 og viser frem khmer-skulpturer fra pre-angkoriske perioden (7. århundre). Har også arrangementer som tradisjonell khmer dans.

Nasjonalmuseet Phnom Penh
Nasjonalmuseet

Royal Palace

Er et større kompleks i khmer-stil. Sihanouk, som var konge under Røde Khmer, ble holdt fanget her i palasset den gang da. Fortsatt holder kongefamilien til i deler av palasset.

Silver Pagoda Phnom Penh

Silver Pagoda

Inneholder 5000 fliser av sølv som veier 6 tonn og er hjem til utallige buddha, deriblant Emersld Buddha, Wat Preah Keo og en Buddha av gull

Tuol Sleng Museum of Genocide

Et sted som absolutt må besøkes. Også kjent som S-21, egentlig skole, men under Røde Khmer et fengsel der tusener ble torturert og drept på 70-tallet under Pol Pots regime.

S-21 Phnom Penh

Victory Monument

Stort lotus-formet monument bygget for å markere uavhengigheten franskmennene 9. nov. 1953, som ligger ved en flott park.

Killing Fields

Ligger en halvtimes kjøretur utenfor bykjernen. Det første du møter er en pagoda, som inneholder i alt 9000 hodeskaller som er funnet i massegravene her ute. De mest bestialske drap foregikk her. En tre-sti er lagt over massegravene for at besøkende skal unngå å trø på beinrester. Fortsatt mange massegraver som ennå står uberørt.

Pagoda, Killing Fields, Phnom Penh

Russian Market

Et must-see: her selges alt fra kjøtt og fjærkre til silkesjal. Dra tidlig morgen, før det blir for varmt, og mens ferskvarene fortsatt er i salg.

Korte fakta om Phnom Penh

  • Hovedstad og det politiske sentrum i Kambodsja.
  • Navnet er fra Wat Phnom (buddhistisk tempel og byens eldste konstruksjon (1373)
  • Har i dag rundt 1,5 mill. innbyggere

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Jeg tror nesten tuktuk-sjåførene i Phnom Penh tar kaka når det gjelder å være innpåslitne. De kunne kjøre etter meg mens jeg gikk på fortauet og spørre tusen spørsmål om hvor jeg skulle og hvorfor jeg ikke ville ha tuktuk, haha. Etter fem nei kunne de slutte, men ikke alltid.

    Drapsmarkene og S-21 gjorde veldig stort inntrykk på meg. Veldig spesielt å se beinfragmenter stikke opp av bakken og høre om treet barn ble slått ihjel mot. Helt vanvittig hva enkelte mennesker kan gjøre med andre mennesker…

error: Content is protected !!