På besøk i en flytende landsby på Tonlé Sap

Vi sitter i en sirkel på et fargerikt, mønstret teppe, pent dandert på et tredekke som flyter. Vi er i alt seksten kvinner og en håndfull små barn som er samlet for en times tid langt ute på Tonlé Sap, i en av innsjøens aller vanskeligst tilgjengelige landsbyer.

Det er fredag formiddag og jeg er på besøk hos Mother’s Clubs månedlige møte i Pichakrey, et tiltak i regi the Lake Clinic. Vi ankommer tidlig denne formiddagen, etter fire timers reise ut av Siem Reap. Her ute på innsjøen lever innbyggerne ene og alene av fisken de finner utenfor sine egen dørstokk.

Vi er omgitt av stillestående hete, vann på alle kanter og kvinnenes flytende boliger. Et par grønnsakshager ligger frodige og dupper i vannet bak oss. En gutt padler rundt i en sinkbalje, fra et hus til det neste. Jeg kjenner noen svettedråper på overleppen og sender en stille takk til klinikkens tak som skaper skygge over hodet vårt.

De fleste kvinnene jeg møter her på klinikkens møteplass har bodd her hele sitt liv, familiene deres i generasjoner. – Det er godt å bo her, for her er så mye fisk forklarer en av kvinnene. – Vi holder oss her i landsbyen, sier en annen, når jeg spør om de besøker noen av de andre landsbyene fra tid til annen. – Men det hender vi drar på besøk i bryllup eller lignende.

Mothers club

Vår tolk og reisefølge for dagen, Kai Kolyan, er jordmor og ansvarlig for The Lake Clinics program blant syv av de flytende landsbyene på Tonlé Sap. Kvinnemøtet starter etterhvert og Kolyan oversetter når diskusjonen tiltar.

Engasjementet er det ikke noe å si på. Det diskuteres, gestikuleres og de ler hjertelig fra tid til annen. Det ammes og det nikkes. Hele tiden mens vi sitter i sirkel. Etterpå forsvinner de alle, hver til sitt, like fort som de kom. Noen for å tilberede dagens lunsj til familien. Andre drar hjem for å rense fisk som ble fanget på morgenkvisten.

Selv entrer vi igjen det vaklende båten, kjører en runde i området og får se flere av de flytende grønnsakshagene som noen av familiene har bygget seg – før returen via en tre timer lang reise i bunnen av en båt og en siste timeslang biltur unna til et hotellrom med air-condition.

Jeg besøkte Tonlé Sap første gang i 2011, for seks år tilbake. Denne gang fikk jeg et unikt innblikk i livet i en av de 170 flytende landsbyene på Sørøst-Asias største ferskvannsinnsjø.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for at jeg dro tilbake til Tonlé Sap

Tonlé Sap-innsjøen

  • Sørøst Asias største ferskvannsinnsjø
  • Har rundt 170 flytende landsbyer
  • Har en av verdens mest varierte økosystemer
  • Har 149 ulike fiskesorter
  • Vannstanden varierer med hele ni meter i løpet av et år, hvilket gjør livet utfordrende i enkelte av landsbyene.
  • Som turist kan man besøke de nærmeste landsbyene, for eksempel Chong Kneas, ved å reise med tuktuk eller bil. Det tar rundt 25 minutt med tuktuk til båthavnen som tar med turister ut til de nærmeste landsbyene.
  • Flere reiseopplevelser fra tidligere besøk på Tonlé Sap her og her
  • Wikipedia om Tonlé Sap
landsby ved Tonlé Sap
Boliger langs innsjøen Tonlé Sap. Innsjøen synker og hever seg, dermed er boligene bygget på stolper. Innsjøen skal synke enda litt til i ukene som kommer.
Tonlé Sap
Båtene frakter allverdens ute på innsjøen
Tonlé Sap
En familie på morgenfiske

Pichakrey

En av de vanskeligst tilgjengelige flytende landsbyene på Tonlé Sap. Det bor 45 familier her som alle lever av fiske. To av familiene er vietnamesiske, resten er khmer. Pichakrey er kjent for spesielt gode fiskemuligheter, og i blant kommer det fiskenomader og slår seg ned her, pga. det gode fisket. I perioder med særlig lav vannstand er det utfordrende å komme til eller fra landsbyen pga. planter som setter seg fast i propellen.

The Lake Clinic

The Lake Clinic har en båt med helsepersonell som reiser ut til syv flytende landsbyer som har innbyggere som sjelden eller aldri reiser til land for å oppsøke lege. The Lake Clinic tilbyr helseoppfølging og jobber for å bedre ernæringen blant innbyggerne. Mother’s Club er en av disse tiltakene.

The Lake Clinic støttes av blant annet Impact Norway. I forbindelse med min reise tilbake til Kambodsja, startet jeg en innsamlingsaksjon i et forsøk på å synliggjøre arbeidet The Lake Clinic gjør på Tonlé Sap, samt å bidra til et bedret helsetilbud blant innbyggerne blant annet i Pichakrey.

The Lake Clinic
The Lake Clinic, støttet av Impact Norway

Dette går de innsamlede midlene til

Som jeg skriver om her, lider store deler av barn under fem år av underernæring på Tonlé Sap-innsjøen.

  • For kr. 450,- dekkes helsetilbudet for en familie (to voksne og 5 -6 barn) i et år.
  • En vannrenser koster rundt 40 dollar
  • De flytende kjøkkenhagene koster tilnærmet ingenting å sette opp, men her ligger innsatsen i å lære opp og følge opp innbyggerne i arbeidet. Arbeidet rettes først og fremst mot barna, som igjen inspirerer foreldrene til å dyrke grønnsaker til egen husholdning.
  • I tillegg til å drive med opplysningsarbeid gjennom Mother’s Club, har The Lake Clinic også startet månedlig undervisning av tenåringer på skolene, i ernæringsspørsmål, familieplanlegging og personlig økonomi.

Les mer om de flytende kjøkkenhagene her.

Ønsker du å støtte arbeidet til The Lake Clinic, kan du fortsatt støtte IMPACT Norway her.

Takk til dere som har bidratt til The Lake Clinics arbeid på Tonlé Sap! 

Her er noen bilder fra reisen ut til Pichakrey:

fiskemarked
Vi stopper på et lokalt marked på veien ut til innsjøen. Her selges fisk fra Tonlé Sap
grønnsaksmarked
Pichakrey er en landsby som ligger tre timer med båt unna nærmeste marked. Dermed er ikke frukt og grønnsaker en naturlig del av kostholdet ute på innsjøen – men flytende grønnsakshager kan bøte på dette.
båthavn Tonlé Sap
En av disse båtene tok oss med ut til Pichakrey
lokalt fiskemarked Tonlé Sap
Skal det være en fisk?
Flere artikler fra Kambodsja finner du her

Til opplysning: Jeg var styremedlem i IMPACT Norway i perioden 2016 – 2020, senere rådsleder for deres Executive Advisory Board.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!