Koselige Ljubljana – En by full av historie, kultur og kaféliv

Koselige Ljubljana – En by full av historie, kultur og kaféliv

Ljubljana er en koselig universitetsby med sjarmerende grøntområder og en historisk gamleby. Her er det hyggelig å vandre gatelangs mellom vakre bygninger, over broene og gjennom smale smau.

Eller hva med et lite glas på en av de mange koselige utekafeene langs elven et sted, i skyggen av slottet Ljublianski grad?

Tunge grå skyer møter meg ved ankomst Ljubljana og sørger for å understreke det østblokklignende forstadsområdet som møter oss på vei inn i byen. De mange nedtaggede husfasadene i og rundt sentrum likeså.

Men så vokste byen på meg, og jeg kan slå fast at dette er et fint reisemål å dra til for deg som vil utforske en litt mindre storby og oppleve noe annet enn de mer typiske weekend-destinasjonene.

Koselig gammelby

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Her vil du finne flere gode spisesteder, shoppingmuligheter og et par fine severdigheter. Ikke minst: herlig avslappende stemning, perfekt for en rusletur og for å sitte i solen og se på folk som går forbi.

Eller kanskje bli med på en sightseeingtur ombord i en elvebåt?

Elvelangs Ljubljanica

byelven Ljubljanica

I gamlebyen renner elven Ljubljanica, med frodige trær, uteserveringer og vakre husfasader på hver side. Flere av fasadene skriker etter oppussing; titt og ofte ser jeg bygninger hvis husmaling og murpuss truer med å falle rake veien ned i brosteinene.

Byens parker fremstår koselige, men også som delvis ustelte grønne lunger som sårt trenger årets første plenklipp. Likevel finner jeg byen både sjarmerende og innbydende: Det handler om menneskene og en by som speiler både historien og samtiden.

Hengelåser over elven

På benker, ved kafébord og langs smale gater foregår lavmælte samtaler, mens turister flokker seg gruppevis fra en severdighet til den neste. Ved kaféene elvelangs er mange av bordene tomme, som om de fortsatt venter på det store turistinnrykket. Eller er det eksamenstid akkurat nå?

Det er i hvert fall ikke vanskelig å finne bord, enten jeg vil spise en lunsj innendørs et sted eller ta meg en kaffe ved en av bordene langs elven.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad

På høyden over gamlebyen står slottet Ljubljanski grad stolt hevet, med flagget flagrende i vinden. Jeg snirkler meg oppover til fots, mellom nedtaggede smau, grøntarealer og sjarmerende trappeganger. Det er ikke lange turen, men utsikten blir bedre og bedre for hver høydemeter.

Utsikt på vei opp til slottet

En runde rundt byggverket gir utsyn mot byens mangefasetterte ansikt. Vi befinner oss i en historisk by, kjent for sin vakre arkitektur og som universitetsby. En by som nettopp derfor gjerne omtales som en livlig by, men som jeg selv opplever stille og rolig og fylt med en avslappende stemning.

I hvert fall disse få dagene i mai. Det er rett og slett en by som er utrolig koselige å gå rundt i, men hvor du også kan reise gratis med el-buss gjennom de bilfrie gatene. Tips: Se etter en grønn mini-buss som kjører frem og tilbake i gatene.

Hotelltips for Ljubljana

Hotel Union * ligger sentralt i byen, like ved elven og den bilfrie gamlebyen. Shopping, kaféer og restauranter er like i nærheten.

Sjekk flere hotelltips på booking.com*

Gode restauranter i Ljubljana

Lokale oster og skinker fra Slovenia

Det er rikelig med serveringssteder i byen, hvor du får alt fra tradisjonelle slovenske matretter til moderne, internasjonal mat. For deg som vil spise typisk lokal mat, er Slovenska hiša et godt alternativ.

Her er det moderne og tradisjonelt interiør om hverandre, med lokale retter på menyen. Typisk lokale retter er gjerne «Štruklji» (rull med cottage cheese) med vill hvitløkssaus, den tradisjonsrike pølsen «Kransjska klobasa» med surkål og buckwheat much og «Idrijski žlikrofi» a la Figovec (slovenske potetballer).

Skal du spise et riktig godt sted, vil jeg anbefale JB, en anerkjent restaurant med typisk «fine dining», super service og mat laget av gode, lokale råvarer. Anbefaler særlig carpaccioen og pastaen her. Det slovenske vinkartet her er også veldig bra.

Carpaccio JB restaurant

En annen bra restaurant, blant annet anbefalt av Gault & Millau, er Restaurant Manna. I et gammelt gult hus ved en sidearm av elven, ligger denne eldre restauranten, med noe slitt interiør. Men la ikke førsteinntrykket skremme deg. Her hadde vi nydelige retter og veldig god service. Den hjemmelagde pastaen kan anbefales!

Eipprova street er gaten der Manna Restaurant ligger
Eipprova street skal være den vakreste gaten i Ljubljana. Her ligger Restaurant Manna i et gult, gammelt hus.

Vil du bare ha en kaffe og kanskje en konfektbit eller kake til, kan jeg anbefale Lolita ved elven. Hyggelig service i feminine omgivelser! Jeg har også fått tips om Crno Zrno, som skal være en kul kafé med stilig arkitektur.

Lolita kafé

Shopping i Ljubljana

Det ble ikke så mye tid til shopping og butikkbesøk denne gang, men jeg fikk sett meg rundt noe. I gaten ved Hotel Union ligger kjente merkevarebutikker. Her ligger også Galerija Emporium hvor de mest kjente merkene ligger samlet.

Tar du turen til Stari trg, finner du flere koselige gavebutikker og kaféer. Legg også turen til Vadnikov trg, hvor byens store marked befinner seg. Her er mye å se på!

Reisen dit:

Med fly: Mellomlanding må beregnes, da det ikke går direktefly. 

Med tog: I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog

Turistinfo: www.visitljubljana.com

For flere tips til Slovenia, se denne artikkelen

Flere bilder


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Ljubljana ser ut som en innmari hyggelig by. Mange fine, grønne bilder – kjente jeg ble rent inspirert. Dit reiser jeg gjerne! Lurer bare på én ting, hvordan var prisnivået? =)

 2. Hei, Desiree

  Takk for tilbakemelding! Det er så klart lavere prisnivå her enn i Norge, men jeg synes ikke det var så rimelig som forventet. Jeg opplevde at det er høyere prisnivå her enn i Montenegro, for eksempel. Men det kommer nok også an på hvilke steder man velger å spise, blant annet.
  Hilsen Mette

 3. Ljubljana virker som en trivelig by. Ellers har jeg et godt inntrykk av Slovenia som et land som jeg har sett alt for lite. Av. Hvor lang tid vil du anbefale i denne byen? Trenger man en langhelg eller har man et godt inntrykk av byen etter en vanlig helg?

 4. Hei, Magne

  En helg rekker, synes jeg. Men det er også fint å bli lenger og slik kombinere med områdene rundt, som Maribor og Bled Castle. Det er ca. en time til Bled, mens det er to timer til Maribor (kjøretid).

  Hilsen Mette 🙂

error: Content is protected !!