Slik reiser du ut i Europa med tog

Slik reiser du ut i Europa med tog

Stadig flere ønsker å reise mer og lenger med tog enn tidligere. Men hvordan planlegge reisen? Her er noen gode råd og tips, samt nyttige nettsider, for deg som vil reise med tog ut i Europa.

Bergenet lesetid: 12 minutter

Selv om jeg ikke er oppvokst med hverken tog- eller trikkeskinner (nei, det går ingen tog til Haugesund), har jeg likevel fått reist en god del med tog opp igjennom mine reiseår. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Nå er togreiser i vinden som aldri før. Stadig flere ønsker å reise ut i verden ved hjelp av tog. Men, som mange er klar over, er det per i dag ikke alltid «bare-bare» å reise fra Norge og ut i Europa. Dårlig punktlighet, tog som ikke korresponderer og mangel på nattog er noe av utfordringen. 

Andre utfordringer kan være arbeid på toglinjer i lange perioder og at det ikke er like enkelt å bestille togreiser på tvers av land. Vår beliggenhet i forhold til verden for øvrig spiller også en rolle. Geografien i vårt langstrakte, kuperte land likeså.

Ustaoset togstasjon
En av verdens fineste togturer er jo i Norge, da. Her langs Bergensbanen, ved Ustaoset

Likevel: Det er fullt mulig å reise ut i Europa med tog, det vet de mange interrail-reisende gjennom mange år på skinner ut i verden. Men det må planlegges – og det er nok ikke en helt enkel oppgave.

Heldigvis finnes det nå god hjelp til akkurat det. Du finner lenker til gode kanaler og billettbestilling lenger ned i denne artikkelen.

Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Med tog ut i Europa fra Norge

Fra Oslo kan du reise via Gøteborg og København til Hamburg, men du må beregne togbytte i Gøteborg og København, av og til i Malmø. Naturvernforbundet har en oppdatert og oversiktlig informasjon om togreise ut av Norge til Hamburg og videre ut i Europa.

Fra Bodø kan du toge av sted mot Stockholm* (eller Gøteborg via Oslo), fra Kristiansand (og Sørlandet), kan du ta både tog og buss via Oslo og videre. Bor du i Stavanger, kan du også reise via Kristiansand med tog mot Oslo. Fra Bergen går som kjent Bergensbanen over Hardangervidda og Geilo til Oslo.

*buss mellom Elverum og Kongssvinger, evt. tog via Lillestrøm

Ved hjelp av buss

Men ikke alle er like heldige: Det går nemlig ikke alltid et tog – særlig der hvor det rett og slett ikke finnes hverken toglinjer eller togstasjon. Som byen jeg kommer fra, Haugesund. Men fortvil ei: Har du ikke noe i mot en lengre bussreise, kan du bli med Haukeliekspressen over fjellet til Oslo (tar ca. ni timer). Ellers går Valdresekspressen, Sogn og Fjordane-ekspressen og diverse ruter over Strynefjellet.

Det finnes absolutt muligheter også utenfor tognettet. For har du først kommet ut i verden, er det enklere å finne bedre togforbindelser videre derfra. Kombinasjonen buss og tog, evt. Hurtigruten og tog gjør det også mulig å reise fra Nord-Norge og ut i Europa via Oslo/Østlandet.

Ved hjelp av båt

Tog (eller buss) er naturligvis ikke eneste løsningen for å starte togreisen ut mot Europa – som kystnasjon finnes det ferjeavganger fra flere byer i Norge. Sjekk tilbud og avganger hos Color Line, Stena Line, DFDS Seaways og Fjord Line.

Tog fra Oslo

Husk at det går ekspressbuss fra Oslo til Gøteborg, Malmø og København, så dette kan være lurt å vurdere som et alternativ. Det er langt enklere å ankomme Gøteborg med buss og tog enn bil, synes jeg. Det har derfor vært en løsning jeg har prioritert flere ganger.

Selv om du kanskje er på vei ut i Europa, kan det hende du synes det er hyggelig å tilbringe litt tid ved stedene du passerer underveis. For det er jo ikke så dumt å stoppe og utforske flere steder langs ruta ned mot Hamburg. I hvert fall om du har tid.

Gøteborg

Et togstopp i Gøteborg hører så klart gjerne med, med mindre du ønsker å skynde deg videre mot København. I 2024 ble det satt opp flere tog mellom Oslo og Gøteborg. Sjekk vy.no.

Du kan som sagt også ta bussen, noe jeg har gjort flere ganger. Billetter booker du via vy.no*

Les mine tips til Gøteborg her: Gøteborg – perfekt for en kortreist gourmet-weekend

Det er også mange hyggelige steder å besøke med offentlig transport fra Gøteborg. Jeg har selv reist med både tog, buss, trikk og båt ut av Gøteborg.

Her finner du noen tips til koselige utflukter fra Gøteborg

Varberg

Personlig kan jeg anbefale en stopp innom Varberg som et alternativ til Gøteborg: Denne kystbyen har flere spa-hotell, har fine strender og hyggelige steder å se og oppleve.

Les mine tips til Varberg her:
Surfing i VarbergPå spa i Varberg | 8 tips til Varberg

København

«Kongens by» er så klart et flott sted å legge inn et par dager på veien nedover også. Se mine tips til god mat og bra overnatting i København her: København: Her spiser og drikker du godt!

Hamburg og veien videre

Men mange reiser via Hamburg med tog, og herfra er det utallige valgmuligheter. Har du først kommet til Hamburg, ikke glem å beregnet et par dager her når du først er kommet frem.

Se mine tips til opplevelser i Hamburg her

Er du klar for å reise videre?

Legg togreisen videre ut av Tyskland, eller – hva med å se mer av Tyskland? Ta toget til Berlin, for eksempel! Sjekk pris på billetter og book via Trainline.com* eller Omio.com*

Andre idéer:

Her kan du lese min artikkel om togreiser i Spania
→ Her tipser jeg om fine togmuligheter i Nord-Italia

Jeg har også hatt stor glede av å reise med tog ut av London, for å besøke blant annet Winsor og Eton, Bath, Stonehenge m.m.

→ Her kan du lese min artikkel om dagsturer med tog ut av London på trykk i VG Reise

Eller hva med å kombinere en reise med opplevelser i Italia, Slovenia og Kroatia? Det lille landet Slovenia skiller Italia og Kroatia, men det går fint an å besøke alle tre – enten du reiser med bil eller offentlig transport.

Uansett hvor reisen går: Under finner du lenker til nettsider der du kan booke billetter og blogger med nyttig informasjon om hvordan reise rundt i europeiske land og på kryss og tvers av landegrenser.

Lykke til med planlegging og riktig god tur!

Toghjelpere på tvers av grenser

Trainline hjelper reisende å reise med buss og tog mellom 45 land. Sjekk priser og book her: Trainline.com*

Omio er en booking side som samler mer enn 1000 transportselskap og tilbyr billetter til tog, buss, fly og ferje, samt billeie og flytransport. Sjekk og sammenlign priser her: Omio.com*

Mark Smith driver den anerkjente togbloggen seat61.com

Show me the Journey er grunnlagt av Simon Harper. Nettsiden bistår med planlegging av reisen online. Se mer her showmethejourney.com

I Togferie-gruppa på Facebook kan du stille og svare på spørsmål om togreiser.

Europarundt.no og interrail.eu til salg av interrailbilletter

Vil du reise på gruppetur med tog, kan selskapet togreiser.no bistå

Første gang publisert i 2019. Revidert og oppdatert februar 2024.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!