Slik reiser du ut i Europa med tog

Stadig flere ønsker å reise mer og lenger med tog enn tidligere. Men hvordan planlegge reisen? Her er noen gode råd og tips, samt nyttige nettsider, for deg som vil reise med tog ut i Europa.

Selv om jeg ikke er oppvokst med hverken tog- eller trikkeskinner (nei, det går ingen tog til Haugesund), har jeg likevel fått reist en god del med tog opp igjennom mine reiseår. 

Nå er togreiser i vinden som aldri før. Stadig flere ønsker å reise ut i verden ved hjelp av tog. Men, som mange er klar over, er det per i dag ikke alltid «bare-bare» å reise fra Norge og ut i Europa. Dårlig punktlighet, tog som ikke korresponderer og mangel på nattog er noe av utfordringen. Andre utfordringer kan være arbeid på toglinjer i lange perioder og at det ikke er like enkelt å bestille togreiser på tvers av land. Vår beliggenhet i forhold til verden for øvrig spiller også en rolle. Geografien i vårt langstrakte, kuperte land likeså.

Ustaoset togstasjon
En av verdens fineste togturer er jo i Norge, da. Her langs Bergensbanen, ved Ustaoset

Likevel: Det er fullt mulig å reise ut i Europa med tog, det vet de mange interrail-reisende gjennom mange år på skinner ut i verden. Men det må planlegges – og det er nok ikke en helt enkel oppgave. Heldigvis finnes det nå god hjelp til akkurat det. En av de stedene du vil finne veldig mye god informasjon, er hos Naturvernforbundet. Det finnes også mye god informasjon andre steder, og dette lenker jeg til videre nedover i artikkelen.

→ Les også: 15 tips til en mer klimavennlig reise

Med tog ut i Europa fra Norge

Fra Oslo kan du reise via Gøteborg og København til Hamburg, men du må beregne togbytte i Gøteborg og København, av og til i Malmø. Naturvernforbundet har en oppdatert og oversiktlig informasjon om togreise ut av Norge til Hamburg og videre ut i Europa. Se den informative artikkelen deres her. Se også denne saken i VG om å ta toget til Sør-Europa.

Fra Bodø kan du toge av sted mot Stockholm* (eller Gøteborg via Oslo), fra Kristiansand (og Sørlandet), kan du ta både tog og buss via Oslo og videre. Bor du i Stavanger, kan du også reise via Kristiansand med tog mot Oslo. Fra Bergen går som kjent Bergensbanen over Hardangervidda og Geilo til Oslo.

*buss mellom Elverum og Kongssvinger, evt. tog via Lillestrøm

Ved hjelp av buss

Men ikke alle er like heldige: Det går nemlig ikke alltid et tog – særlig der hvor det rett og slett ikke finnes hverken toglinjer eller togstasjon. Som byen jeg kommer fra, Haugesund. Men fortvil ei: Har du ikke noe i mot en lengre bussreise, kan du bli med Haukeliekspressen over fjellet til Oslo (tar ca. ni timer). Ellers går Valdresekspressen, Sogn og Fjordane-ekspressen og diverse ruter over Strynefjellet.

Her skriver Naturvernforbundet om bussruter fra Nord-Norge til Russland og Finland. Så det finnes absolutt muligheter også utenfor tognettet. For har du først kommet ut i verden, er det enklere å finne bedre togforbindelser videre derfra. Kombinasjonen buss og tog, evt. Hurtigruten og tog gjør det også mulig å reise fra Nord-Norge og ut i Europa via Oslo/Østlandet.

Ved hjelp av båt

Tog (eller buss) er naturligvis ikke eneste løsningen for å starte togreisen ut mot Europa – som kystnasjon finnes det ferjeavganger fra flere byer i Norge. Både Color Line og Fjord Line går mellom Kristiansand og Hirtshals. Begge selskap har rute mellom Sandefjord og Strømstad. Fjord Line går også strekningene Langesund – Hirtshals og Bergen – Stavanger – Hirtshals. Stena Line har rute mellom Oslo og Fredrikshavn.

Har du først funnet veien til Strømstad, Gøteborg, Malmø eller Stockholm i Sverige, til Fredrikshavn/Hirtshals og København i Danmark eller Kiel i Tyskland, guider naturvernforbundet deg videre også derfra i denne artikkelen.

Fra Oslo

Husk at det går ekspressbuss til Gøteborg, Malmø og København, så dette kan være lurt å vurdere som et alternativ. Selv velger jeg buss til Gøteborg fremfor tog, da det går langt raskere (per i dag, i hvert fall). I tillegg er det enklere enn å ankomme med bil, synes jeg, dermed var det slik jeg reiste dit da jeg dro på alenetur for å skrive en reportasje derfra tidligere i år.

Selv om du kanskje er på vei ut i Europa, kan det hende du synes det er hyggelig å tilbringe litt tid ved stedene du passerer underveis. For det er jo ikke så dumt å stoppe og utforske flere steder langs ruta ned mot Hamburg. I hvert fall om du har tid.

Gøteborg

Et stopp i Gøteborg hører så klart gjerne med, med mindre du ønsker å skynde deg videre mot København. Med ekspressbussen tar det knappe tre timer å nå Gøteborg. Med tog litt lenger tid (per i dag).

→ Les mine tips til Gøteborg her:
 Koselige kaféer | Vinbarer og mikrobryggerier | Gode restauranter | Shopping

Det er også mange hyggelige steder å besøke med offentlig transport fra Gøteborg. Jeg har selv reist med både tog, buss, trikk og båt ut av Gøteborg.

Her finner du noen tips til koselige utflukter fra Gøteborg

Varberg

Personlig kan jeg anbefale en stopp innom Varberg som et alternativ til Gøteborg: Denne kystbyen har flere spa-hotell, har fine strender og hyggelige steder å se og oppleve.

→ Les mine tips til Varberg her:
Surfing i VarbergPå spa i Varberg | 8 tips til Varberg

København

«Kongens by» er så klart et flott sted å legge inn et par dager på veien nedover også. Her vil jeg anbefale overnatting på et av de koselige Hotel Guldsmeden, om du har anledning. Av restauranter er det så mye å velge mellom, men KiinKiin (thailandsk fusion med Michelin-stjerne) er en favoritt.

Hamburg og veien videre

Men mange reiser via Hamburg med tog, og herfra er det utallige valgmuligheter. Har du først kommet til Hamburg, ikke glem å beregnet et par dager her når du først er kommet frem.

Se mine tips til opplevelser i Hamburg her

Er du klar for å reise videre?

Legg togreisen videre ut av Tyskland, eller – hva med å se mer av Tyskland? Ta toget til Berlin, for eksempel! Se togtider og ruter for tog i Tyskland hos Bahn.com og nattoget Nightjet her 

Andre idéer:

Her kan du lese min artikkel om togreiser i Spania
→ Her tipser jeg om fine togmuligheter i Nord-Italia

Jeg har også hatt stor glede av å reise med tog ut av London, for å besøke blant annet Winsor og Eton, Bath, Stonehenge m.m.

→ Her kan du lese min artikkel om dagsturer med tog ut av London på trykk i VG Reise

Eller hva med å kombinere en reise med opplevelser i Italia, Slovenia og Kroatia? Det lille landet Slovenia skiller Italia og Kroatia, men det går fint an å besøke alle tre – enten du reiser med bil eller offentlig transport.

Uansett hvor reisen går: Under finner du massevis av nyttig informasjon om hvordan reise rundt i europeiske land og på kryss og tvers av landegrenser. Lykke til med planlegging og riktig god tur!

Noen nyttige nettsider


Toghjelpere på tvers av land

Mark Smith driver den anerkjente togbloggen Seat61

 Show me the Journey er grunnlagt av Simon Harper. Nettsiden bistår med planlegging av reisen online.

 Rick Steve’s Europe drives av reisejournalist og forfatter Rick Steve & co. Nettsiden inspirerer og rådgir primært amerikanere med å reise i Europa

Rail.cc forklarer togreiseruter: Hvor og hvordan du kjøper de beste togbillettene og jernbanepassene

Norske Entur kan bistå billettsalg (også interrail-billetter) på tvers av land mot et påslag i prisen

Togreiser.no: Norsk togsselskap for togreiser

Togferie-gruppa på Facebook

Europarundt.no: salg av interraillbillett og online hjelp til planlegging av reisen

Interrail.eu for interrail-billetter

Thalys

Selger kun egne billetter, men kjører tog i flere land: Belgia, Frankrike, Nederland og Tyskland

Naturvernforbundet om interrail

Eurail for Eurail-billetter som er en alt-i-ett-billett med fleksibilitet på kryss av de fleste togselskap i Europa.

Trainline for billetter på kryss og tvers av land: 260 selskap i 45 land

Omio: Søkemotorside på tvers av land, med fokus på å finne de raskeste, billigste og beste reisemulighetene med tog, buss og fly

Rome2Rio: En søkemotorside for offentlig transport, deriblant tog

Rail Europe: Selger billetter til flere europeiske togselskap

Vy, SJ og Deutche Bahn tilbyr også togbilletter på tvers av grenser i begrenset omfang. Se mer under landoversikten under bildene

Info om togtilbud i utvalgte Europeiske land

 

Belgia

SNCB

Selger togbilletter innenriks i Belgia, samt formidler billetter for andre europeiske togselskap.

Belgian Train

Mine reisetips fra Belgia finner du her

Danmark

DSB

Selger togbilletter innenriks i Danmark

Mine reisetips fra Danmark finner du her

Finland

VR 

Selger togbilletter i Finland og til Russland

Å reise med tog i Finland

Mine reisetips fra Helsinki finner du her

Frankrike

Om å reise med tog i Frankrike

SNCF

Selger billetter innenriks i Frankrike, samt for andre europeiske togselskap

Mine reisetips fra Frankrike finner du her

Hellas

Å reise med tog i Hellas

Mine reisetips til Hellas finner du her

Irland

Om å reise med tog i Irland

Irish Rail i Irland

Translink i Nord-Irland

Hurtigtog mellom Dublin og Belfast

Mine reiseopplevelser i Irland finner du her

Italia

TrenItalia

Selger kun sine egne billetter. TrenItalia kjører de mest kjente strekningene i Italia

ItaliaRail

TrainRail

Mine reisetips til Italia finner du her

Kroatia

Å reise med tog i Kroatia

Togselskapet HZPP

Her kan du lese om øya Lopud i Kroatia

Montenegro

Å reise med tog i Montenegro

ŽPCG AD Podgorica

Reiseguide til Montenegro

Nederland

Å reise med tog i Nederland

Internasjonale reiser ut av Nederland

Offentlig tranport i Nederland

Mine reisetips fra Nederland finner du her

Norge

Vy (for billetter innenlands og mellom Oslo – Gøteborg og Trondheim – Østersund

Entur 

Entur tilbyr betjent service på Oslo Sentralstasjon, Oslo Lufthavn, Stavanger, Bergen og Trondheim stasjon, samt driver jernbanens kundesenter. Her kan du også kjøpe internasjonale togbilletter.

Mine reiseopplevelser og -tips fra Norge finner du her

Polen

Polish Trains

Her er min reiseguide til Gdansk

Portugal

Comboios de Portugal

Portugalist om  å reise med tog i Portugal

Mine reisetips til Lisboa finner du her

Russland

Å reise med tog i Russland

Nyttig info om å reise med tog i Russland

Russian Trains

Å reise med den transsibirske jernbane(The Telegraph)

Sverige

Å reise med tog i Sverige  

SJ

Her kan du også bestille togreise Narvik – Stockholm, Oslo – Stockholm*, samt melllom Stockholm og København, samt tilbyr nyttig informasjon om togreiser utenfor Sverige

*arbeid på linjen medfører per i dag buss mellom Oslo S og Karlstad, tog derfra til Stockholm

Mine reisetips til Sverige finner du her

Slovenia

Slo Zeleznice

Mine reisetips fra Slovenia finner du her

Spania

Renfe

Selger enkeltbilletter og togpass innenriks i Spania

Om å reise med tog i Spania

SpainRailTravel

Mine reisetips fra Spania finner du her

Storbritannia

Visit Britain 

BritRail 

National Rail

Tips: Kjøp BritRail pass om du har tenkt å reise mye med tog

Eurostar

Kjører direktetog fra London til Paris, Brüssel, Sør-Frankrike og de franske alpene

ScotRail

Togreiser i Scotland

Episke togreiser i Scotland

Mine reisetips til Storbritannia finner du her

Sveits

SSB

Selger togbilletter innenriks, samt til blant annet togreiser i Østerrike, Frankrike og Italia

Å reise med tog i Sveits

Mine reiseopplevelser i Sveits finner du her

Tyskland

Duche Bahn

Selger togbilletter innenriks, men også til andre europeiske land. Du kan bestille reise hele veien fra Oslo her.

Nightjet for nattog

Tsjekkia

Om å reise med tog i Tsjekkia

Togbilletter i Tsjekkia

Togbilletter ut av Tsjekkia

Togbilletter i og ut av Tsjekkia

Mine reisetips til Tsjekkia finner du her

Ungarn

Reis mellom Berlin og Budapest med nattog

Mine reisetips til Budapest finner du her

Østerrike

Å reise med tog i Østerrike

Reisetips til Ischgl og WienFor buss

Vy nettbuss

Flixbuss (for bussreiser gjennom Europa)

Haukeliekspressen

Valdresekspressen

Se innenlands destinasjoner med nettbuss her

Søkemotoren Busbud (for bussreiser på tvers av land og selskap)

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!