Nuwara Eliya: opplevelser i telandskap

Det dyrkes te over flere regioner på Sri Lanka, og Nuwara Eliya er et av områdene. Her produseres te av den aller ypperste kvalitet, takket være det spesielle klimaet.

I det sentrale høylandet er det bølgende landskapet dekket med grønne te-planter. Tåken legger seg gjerne tett i de høyeste partiene, en medvirkende faktor til at en av verdens mest anerkjente teer blir produsert nettopp her: ceylon-teen.

Sri Lanka er verdens fjerde største teprodusent, der rundt én millioner mennesker lever av eller jobber tett opp til industrien. En reise i dette landskapet byr på innsikt i mange srilankeres hverdagsliv, men også en opplevelse av vakker natur og den historiske kolonitiden.

Gregory Lake Nuwara Eliya GREGORY LAKE: Nuwara Eliya er kjent for sin kolonistilbebyggelse

Om reisen går til Sri Lanka, vil jeg definitivt anbefale deg turen til Nuwara Eliya. Selv har jeg nå vært i området to ganger, og begge ganger fikk jeg med meg noen unike og minnerike opplevelser derfra.

Jeg har gitt ut en e-guide til Sri Lanka! Les mer om Sri Lanka på 1-2-3 her

6 tips til Nuwara Eliya på Sri Lanka

Anilana Craigbank Nuwara Eliya Sri Lanka

1. Bo herskapelig i en bungalow

– Welcome! May I offer you some hot chocolate by the fire?

Man skulle kanskje tro vi var i Alpene eller til nøds i en storby vinterstid, men nei. Vi er på Sri Lanka, i høylandet – og ja, det er kjølig. Det er neppe hverken kjølig vær, fyr i peisen eller kakao du forbinder med eksotiske Sri Lanka. Men det er definitivt en del av opplevelsen, om du sjekker inn på den 150 år gamle bungalowen Anilana Craigbank, som ligger i høyden over byen Nuwara Eliya.

Her er kun fire soverom, en nydelig liten hage og måltid som tilberedes kun for husets egne gjester. Jeg overnattet her to netter sammen med Elin, Elisabeth og Ingeborg fra Nordic Nomads (sponset overnatting).

2. Bo i en tidligere tefabrikk

Høyt oppe på Sri Lankas tak, midt i telandskapet i Nuwara Eliya, ligger Heritance Tea Factory, inntyllet i tykk, hvit tåke. Magisk, mystisk og eksotisk. Her kan du oppleve det ekte Ceylon, mens du også gir tilbake til de som jobber så hardt med teen vi alle nyter godene av.

Her bodde jeg en natt under mitt første besøk på Sri Lanka, og selv om det kostet litt å bo her, er det absolutt verdt prisen. En finfin opplevelse litt utenom det vanlige!

Heritance Tea Factory
Les alt om da vi bodde på den nedlagte tefabrikken Heritance Tea Factory

3. Lær om teproduksjon

Enten du bor på en tidligere tefabrikk, som over, eller om du velger å dra på besøk til en, vil du finne mange muligheter for å lære mer om te og teproduksjon. Det finnes flere fabrikker som har omvisning. Vi dro innom Blue Field Tea Factory, som ligger på 2000 moh. Her fikk omvisning i fabrikkens lokaler, kunne se de hardtarbeidende kvinnene i arbeid, før vi spiste lunsj etterpå.

Tearbeider på Blue Fields Tea Nuwara Eliya Sri Lanka

4. Besøk nasjonalparken Horton Plains

Denne spesielle nasjonalparken ligger en time å kjøre fra Nuwara Eliya by, og her må du komme tidlig! For etter kl. 10 kan du ikke se utsikten fra Verdens ende pga tåka. I løpet av den 9,5 km lange rundturen går du via stedene Mini World’s End, Greater World’s End, Backer’s Waterfall og Chimini Pool.  Parken åpner kl. 06.00, og drar du tidlig nok, er sannsynligheten stor for å se ville dyr på veien inn til startpunktet.

Horton Plains Sri Lanka

Selve rundturen tar ca. tre timer å gå. Husk niste, men ikke ta med plast, for det er ikke tillatt å ha med inn i parken. Kommer du i sesong, kan du også se de mange rhododendrontrærne blomstre.

→ Slik gikk det da vi prøvde å komme oss til toppen av Adam’s Peak ,,,

5. Opplev britisk kolonitid

Ta turen innom Grand Hotel, et større, klassisk hotell i ekte kolonistil. Om du ikke bor der, er det helt kurant å komme for high tea. Det gjorde vi!

Grand Hotel Nuwara Eliya Grand Hotel Nuwara Eliya

En annen spesiell opplevelse, var å spise lunsj på The Hill Club – dette er fordums eleganse delux. Så fancy, faktisk, at du først må kjøpe medlemsskap for å komme inn. Men – så koster det bare ca. 5 kr, så det står i hvert fall jeg i!

Etter å ha gått tur i Horton Plains, var vi både litt trøtte (etter å ha stått opp kl. 04:30) og sultne! Vi skeiet derfor ut med deilig indisk i herskapelige omgivelser igjen – denne gang på Jetwing St. Andrews i Nuwara Eliya. Og det kan jeg gjerne gjøre igjen, om jeg får muligheten til å dra tilbake. Herlige omgivelse, god service og nydelig mat!

For flere reisetips til Sri Lanka, les her

6. Reis med toget

Og sist – men ikke minst: reis med toget! I løpet av togreisen i høyden, kan du se enda mer av telandskapet, tåkeskog, små landsbyer og ikke minst få med deg den helt unike opplevelsen av å reise med tog på Sri Lanka.

Telandskap Nuwara Eliya

Vi dro med toget fra Nanu Oya, en liten biltur unna Nuwara Eliya, til Ella. Selve togturen skulle ta ca. 3,5 timer, men brukte en time ekstra. Ikke uvanlig på Sri Lanka. Men for en opplevelse!

Se filmsnutt fra vår opplevelse her

Nuwara Eliya by night ETTERMIDDAGSRUSH: Det kan bli temmelig trafikkert og en god del eksos i sentrum på ettermiddagstid

Reiselykke var invitert av Merete fra Norlanka Travels og At Ease Beach Hotel. Flyreisen ble sponset av KLM.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!