En kulturhistorisk vandring i Gamle Eidsfoss

En kulturhistorisk vandring i Gamle Eidsfoss

I Vestfolds indre ligger ei kulturhistorisk lita perle: Eidsfoss. Denne bygda er et godt bevart tidligere jernverksamfunn fra 1700-tallet, med stier, servering, gallerier og ikke minst en tilrettelagt sti for en kulturhistorisk vandring i Gamle Eidsfoss. 

Første gang publisert august 2011, revidert i 2017 og oppdatert i mai 2020

Eidsfoss ligger akkurat i brytningen mellom to vann; Bergsvannet og Eikern, med et fossefall fra førstnevnte vann ned i det siste. Det var nettopp av denne grunn at  Eidsfos Jernverk ble stiftet her, allerede i 1697.

Hovedgården og hagen
Hovedgården og hagen

Historisk jernverksamfunn

Verket var i sin tid hjørnesteinsbedriften i bygda, og de mer enn 60 bygningene, inkludert verkseierens egen hovedgård, er intakt – enten i opprinnelig form, gjenoppbygget eller restaurert. Det er med andre ord som å vandre på 1700-tallet, om du legger en tur hit.

Kulturhistorisk sti

Her finnes også en kulturhistorisk sti gjennom bygda, forbi skolen, hovedgården m.m. Hele kulturstien er beskrevet på bygdas egen nettside her. 

Kulturhistorisk varndring i Gamle Eidsfoss
Allé opp til hovedgården på Eidsfoss

Gallerier og utstillinger

I dag er det også flere kunstnere som holder til her, med utsalgssteder i flere av bygningene. Galleri Gamle Eidsfoss, Slottet, Bettumverkstedet, Galleri Bua, Galleri Eidsfos Hovedgård og Fulsløyd.

Galleriet i Eidsfoss hovedgård
Galleriet i Eidsfoss hovedgård

Serveringstilbud

På Eidsfoss Kro kan du spise både middag og lunsj, særlig populære er kjøttkakene. Maten som serveres her er hjemmelaget og mange kommer kjørende hit for søndagsmiddagen.

Norges eldste landhandel ligger like over gata for kroa; der kan du handle dagligvarer og nystekt svele. Og er du riktig heldig, holder kaféen på hovedgården også åpent.

Eidsfoss kro

Kulturtilbud

Året igjennom er det et allsidig program i bygda, med alt fra steintreff til bluesfestival. Vil du dra på guidet omvisning, tilbys det gratis turer. Møt opp utenfor postkontormuseet kl 15 torsdag-søndag fra 6 juli til 6 august.

Vestfolds høyeste fjell

Det var ikke Skibergfjell som var Vestfolds høyeste fjell likevel. I stedet viser målinger at Vestfjellet er den høyeste toppen i Vestfold. Flaks da at begge ligger så nært hverandre – dermed kan du ta begge på samme dag. Les mer her

Vandring opp Bergstigen

Bergstigen er den gamle vinterveien mellom Eidsfoss og Sande, og fører opp over fjellet mellom disse to tettstedene.  Stien er en av de nasjonale verneverdige veiminnene, og langs stien finner du skilt som beskriver historiske hendelser og faunaen langs turen.

Andre tips:

 • Det er ryddet turstier til korte turer også med utgangspunkt i Eidsfoss sentrum, følg skilting.

 • Det går søndagsturer med M/S Eikern mellom Eidsfoss og Vestfossen om sommeren. Se mer info her

 • Museet Eidsfoss industrihistoriske samlinger holder åpent i helgene om sommeren

 • Ved de gamle fabrikklokalene ligger en lekker og koselig interiørbutikk ved navn Crocus, som i skrivende stund holder åpent lørdag og søndag fra kl. 12 til 18

Slik kommer du dit

 • Fra Oslo: følg E18 i retning Drammen, følg veien mot Tønsberg, sving av mot Sande og følg skilting til Eidsfoss

 • Eidsfoss ligger ca. 20 minutters tid unna Holmestrand, ca. 40 minutter fra Tønsberg og Kongsberg
Sjarmerende Gamle Eidsfoss

PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Sikke dog et smukt sted, jeg får da helt lyst til at besøge det med det sammen. Smukke billeder og tak for inspiration, Mette.

  /Annette

 2. Et vakkert lite lokalsamfunn som trenger ennå mere omtale ☺
  Reis dit, og bare nyt det historiske stedet.
  Det er som å komme tilbake i en annen tidsalder.
  Og ikke minst, spis på Eidsfoss gamle kro …

error: Content is protected !!