Miniferie på Engø Gård

Miniferie på Engø Gård
Miniferie på Engø Gård

På Engø Gård er det frodig natur, en stille og rolig atmosfære med et snev av tilbakelent britisk luksus – og et kjøkken med fokus på gourmetmat av lokale og fortrinnsvis økologiske råvarer. 

Man trenger ikke nødvendigvis reise så langt for å oppleve en helt annen verden. I blant holder det å ta bilen med på luftetur og sjekke inn på et nærliggende hotell. Som Engø Gård på Tjøme, en times tid med bil fra Oslo. Vi tok turen en søndag ettermiddag, nøt en kveld med rolig atmosfære og tilbakelent, nedtonet gårdsluksus, og våknet til en mandagsfrokost av de sjeldne.

Historien bak Engø Gård

Engø gård har en lang historikk som overnattinggsted. Da Frithjof Pihl i sin tid tok over gården i 1924, startet han etterhvert  Pihls Pensjonat, da gårdsdriften gikk så som så. Pensjonatet drev sammen med sin søster, og de åpnet først opp overnatting for venner og omgangskrets i sommerhalvåret.

Senere giftet Frithjof seg med britiske Dorothy, som brakte med seg en touch av britisk overklassepreg til gården på Tjøme. Dette er noe vi fortsatt ser sterkt tilstedeværende i elementer også i dag, med afternoon tea og et badehus i conservatory style i hagen. Men det Dorothy brakte med seg, var eksklusivitet: det var nemlig ikke hvem-som-helst som fikk lov å overnatte mot betaling her på Engø Gård før i tiden.

Det er det imidlertid intet annet enn lommeboka som avgjør i dag. Eventuelt om du skulle være så heldig å bli invitert som bryllupsgjest eller som ansatt invitert med på  en av de mange arbeidsseminarene som legges hit i løpet av et år.

Engø Gård i dag

Da Nina Felling og Harald Andersen i 1983 overtok den etterhvert nedslitte gården, startet rehabiliteringen av stedet. Med en fortsatt lun, men elegant svung over stedet, finnes det i dag fem bygg som rommer i alt 44 gjesterom med ulikt interiør og variert størrelse.

I sentrum av det hele ligger låven med bar og restauranten «Pileredet» blant trebygg og kraftige, frodige trær. Det opprinnelige pensjonatet er i dag «Stavern-gult», og rommer dagens resepsjon, samt en soveavdeling ovenpå, der vi hadde vårt rom.  Både i restaurant og hage finner vi kunstverk blant annet av Nico Widerberg og Nina Sundbye.

Les mer om historien her

Kjøkkenet på Engø Gård

I restauranten legges det vekt på å bruke lokale og økologiske råvarer. Her produseres en god del av maten som serveres, som bacon og røkelaks til forkost, samt hjemmelaget knekkebrød og granola. De høster selv grønnsaker og urter fra egen hage når sesongen tillater det.

Om kvelden serveres 5 – 7 retters middag med tydelig fransk karakter. På menyen sto følgende:

  • Kalvetartar med rogn, syltet løk og røkt krem
  • Sjøkreps med kål, grillet sitron, vanilje Coraline saus
  • Grillet breiflabb med comté, asparges, gressløk
  • Villsvin ravioli,, brennesle puré, sopp og sopp consommé
  • Glasert kalv med løk, kantarell, rosensky og kalve brissel
  • Ananas i sitrus, masarpone, verbena, og gul fersken
  • Sitrus parfymert mousse med hvit sjokolade, basilikum is og pistasj fra Sicilia

Everything we serve on your plate has a purpose. At least try the flowers!

Det hele er både lekkert og kreativt presentert og selvfølgelig smakfullt. Favorittene for mitt vedkommende ble sjøkreps med vaniljesaus (!) og breiflabb med ostecomté – begge en kombinasjon jeg aldri før har smakt.

Priser:  4-retters er kr. 845,- per pers | 5 retter kr 945,- per pers. | 6 retter kr. 1 045,- per pers. | 7 retter kr 1 145,- per pers.

Korte utflukter fra Engø Gård

Engø gård ligger på Tjøme og er bare en kort biltur unna Verdens ende, som absolutt bør besøkes. Ikke langt unna ligger Hvasser, der man kan spise lunsj på Den blå brygge eller Solsiden.  Tjøme har også et lite sentrum med små, lokale butikker og dagligvare.

reklame: affiliate-annone til booking.com

Resepsjonen på Engø Gård

Resepsjonen på Engø Gård

Overnatting på Engø Gård

Engø Gård Hotel holder til i 6 historiske bygninger, 3 km fra Tjøme sentrum. Hotellet tilbyr et innendørsbasseng og avgiftsfri, privat parkering.

Alle rommene har eget bad.

Les mer 

Kilde: Great Hotels 01/2015, hotellets nettside, dialog med personalet og naturligvis egen erfaring

Oppholdet har ikke vært sponseT

2 kommentarer

  • Maten høres veldig spennende ut, og stedet har jo en fin og skjermet beliggenhet. Jeg har aldri bodd eller spist på Engø Gård selv, men jeg har vært på dugnad der for å tjene penger til speidergruppa på Tjøme en gang i tiden 😀

  • For et koselig sted! Maten hørtes veldig spennende ut, og måten de presenterte frokosten på (på et etasjefat), så utrolig lekkert ut!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.