Miniferie på Engø Gård

Miniferie på Engø Gård


På Engø Gård er det frodig natur, en stille og rolig atmosfære med et snev av tilbakelent britisk luksus – og et kjøkken med fokus på gourmetmat av lokale og fortrinnsvis økologiske råvarer. 

 Artikkelen ble første gang publisert september 2016 og revidert i mai 2020. Jeg overnattet her sist i august 2019.

Man trenger ikke nødvendigvis reise så langt for å oppleve en helt annen verden. I blant holder det å ta bilen med på luftetur og sjekke inn på et nærliggende hotell. Som dette herlige stedet på Tjøme, en times tid med bil fra Oslo.

Vi tok turen en søndag ettermiddag, nøt en kveld med rolig atmosfære og tilbakelent, nedtonet gårdsluksus, og våknet til en mandagsfrokost av de sjeldne.

Engø gård

Historien bak

Da Frithjof Pihl tok over gården i 1924, startet startet han Pihls Pensjonat her. Stedet drev han sammen med sin søster, og de åpnet først opp overnatting for venner og omgangskrets i sommerhalvåret.

Senere giftet Frithjof seg med britiske Dorothy, som brakte med seg en touch av britisk overklasse-preg til gården på Tjøme. Dette er noe vi fortsatt ser sterkt tilstedeværende i elementer også i dag, med afternoon tea og et badehus i conservatory style i hagen.  Badehuset er i seg selv en opplevelse, synes jeg. Men det Dorothy brakte med seg, var eksklusivitet: det var nemlig ikke hvem-som-helst som fikk lov å overnatte mot betaling her før i tiden.

Engø Gård i dag

Gården er blitt totalrenovert, men har beholdt en fortsatt lun og elegant svung over stedet. I dag er det fem bygg på området som rommer i alt 44 gjesterom med ulikt interiør og variert størrelse.

I sentrum av det hele ligger låven med bar og restauranten «Pileredet» blant trebygg og kraftige, frodige trær. Det opprinnelige pensjonatet er i dag «Stavern-gult», og rommer dagens resepsjon, samt en soveavdeling ovenpå, der vi hadde vårt rom.  Både i restaurant og hage finner vi kunstverk blant annet av Nico Widerberg og Nina Sundbye.

Engø Gård er Miljøfyrtårn-sertifisert og medlem av De Historiske Hotell & Spisesteder.

Engø gård

Lokal fokus på kjøkkenet

I restauranten legges det vekt på å bruke lokale, økologiske og Skandinaviske råvarer. Her produseres en god del av maten som serveres, som bacon og røkelaks til frokost, samt hjemmelaget knekkebrød og granola. De høster selv grønnsaker og urter fra egen hage når sesongen tillater det.

Om kvelden serveres en 4 – 5 retters meny i dag. Alt av kjøtt og grønnsaker er økologiske, mens bløtdyr, skalldyr og fisk på menyen er viltfanget. Her fra menyen vi fikk servert tidligere:

  • Kalvetartar med rogn, syltet løk og røkt krem
  • Sjøkreps med kål, grillet sitron, vanilje Coraline saus
  • Grillet breiflabb med comté, asparges, gressløk
  • Villsvin ravioli, brennesle puré, sopp og sopp consommé
  • Glasert kalv med løk, kantarell, rosensky og kalve brissel
  • Ananas i sitrus, masarpone, verbena, og gul fersken
  • Sitrus parfymert mousse med hvit sjokolade, basilikum is og pistasj fra Sicilia

Det hele er både lekkert og kreativt presentert og selvfølgelig smakfullt. Favorittene for mitt vedkommende ble sjøkreps med vaniljesaus (!) og breiflabb med ostecomté – begge en kombinasjon jeg aldri før har smakt.

Korte utflukter i området

Engø gård ligger på Tjøme og er bare en kort biltur unna Verdens ende, som absolutt bør besøkes. Ikke langt unna ligger Hvasser, som jeg har skrevet mer om her


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Maten høres veldig spennende ut, og stedet har jo en fin og skjermet beliggenhet. Jeg har aldri bodd eller spist på Engø Gård selv, men jeg har vært på dugnad der for å tjene penger til speidergruppa på Tjøme en gang i tiden 😀

error: Content is protected !!