Himakånå: Lille-Trolltunga i Tysvær

Himakånå: Lille-Trolltunga i Tysvær

Himakånå er en langt mer tilgjengelig topptur enn Trolltunga. Turen tar knappe to timer tur/retur og startpunktet ligger en kort kjørtur fra Haugesund.  

Artikkelen ble først publisert 29.7.17. Revidert og oppdatert 22. mai 2020. Denne artikkelen har også vært publisert i VG.

I snart 30 år har jeg tilbrakt deler av sommerferien ved Skjoldastraumen i Tysvær kommune. Men det er først for noen få år siden jeg fikk høre om Himakånå, den fine toppturen like ved, i Nedstrand.

Merk: Deler av stien opp mot Himakånå er blitt kjørt opp som anleggsvei, og dermed er ikke stien lenger like fin å gå. Utsiktspunktet er derimot ikke berørt. Merknad lagt til 10. juni 2020

Topptur til Himakånå

Det er tidlig morgen i mai, klokka har ennå ikke slått åtte. Solen har brent bort tåka som lå som et tykt teppe innover mot Nedstrand. En hane galer i det fjerne og ikke et menneske er i sikte. Vi finner skiltet som peker oss i riktig retning og begynner brått på den bratte stigningen.

Duggen dekker gresset, smeltevannet sildrer og fremfor meg står noen sauer og ser nysgjerrig på oss.

Himakånå

Jeg stopper litt og snur meg mot fjorden som glitrer i det fjerne. Ei ferje er på vei inn mot land. Jeg tar en slurk vann før jeg fortsetter oppover stigningen. Jeg vet hva jeg har i vente, for jeg var her i fjor. Men da regnet det, tett i tett. Myra var våt, stien sleip og vel oppe hang skyene mørke og tunge over fjellknausen. I dag er en annen sak. Sola henger allerede høyt på den nå knallblå, nærmest skyfrie himmelen.

Som sist kommer fjelltoppen brått på. Plutselig står jeg der ved stupet, med panoramautsikt over vannet, fjorden og bondegårdene under meg. Det er stille. Ikke en lyd, bortsett fra fuglekvitter og en svak susing i trærne bak meg. Jeg vet jeg er heldig. For her er det ikke lenger bare-bare å få toppen for seg selv.

Himakånå er «funnet», blitt allemannseie og folk valfarter Hinderåvågs lille hemmelige perle som aldri før.

«Lille-Trolltunga»

Himakånå

Fjellturer er i vinden. Men til tross for en håndfull verdensberømte topper, har Norge langt flere spektakulære utsiktspunkt å vise til. Himakånå i Tysvær er en av dem, til tross for at den strekker seg knappe halve lengden i høyden sammenlignet med Trolltunga.

Turen opp til toppen er også langt mindre krevende enn denne verdenskjente fjellformasjonen ved Odda, som stadig flere tilreisende kommer for å oppleve. Men til tross for sine knappe 357 meter over havet er utsikten spektakulær: fra en kort og korpulent fjellformasjon ser du utover både Lysevatnet og Nedstrandsfjorden fra ett og samme ståsted.

Himakånå
Utsikt fra toppen av Himakånå mot Lysevatnet
→ Les om hvordan du går Trolltunga tur / retur på en dag – med suksess! 

Helt ny er jo ikke Himakånå, selv om hun først det siste året har blitt kjent utenfor Nedstrand. For Himakånå har alltid vært der, forsteinet i høyden over fjorden, beitemarker og bondegårder. Ifølge sagnet ble visst «himakånå» til stein, men det er uvisst om det var kirkeklokkene eller soloppgangen som kom for brått på. Denne særs lokale kjendisen er nå på alles lepper i vest, og stadig flere utenfor Haugalandet har oppdaget henne.

Sjekk ut min ebok med 150 tips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger her

Turen opp er bratt og leder gjennom beitemarker, skogsterreng og myr. Store deler av turen gir utsikt mot havet i vest, så det passer godt å ta en pust i bakken titt og ofte. Dermed blir turen opp også langt mindre krevende. Sauene møter deg nysgjerrige langs stien, og om du ikke passer på å komme tidlig morgen, vil du sannsynligvis møte stadig flere vandrere på din vei.

Himakånå

Slik kommer du dit

Kjøreturen fra Haugesund tar cirka 45 minutter. Følg E134 til Grinde og fylkesveg 515 til Hinderåvåg ved Nedstrand. Parkering ved Joker rett ovenfor kirken.

Praktiske tips til Himakånå

 • Turen tar rundt to timer tur-retur fra start ved skiltet i bånn.
 • Jeg anbefaler fjellsko. Ta med drikke og kanskje litt snacks.
 • Like før toppen er det en postkasse med bok du kan skrive deg inn i.
 • Jeg anbefaler å gå turen når det er tørt vær. Bakken er imidlertid sleip i enkelte partier ved vått vær. Det er lagt ut metallmatter langs den mest fuktige delen av stien
 • Beste parkeringsmulighet per nå er ved Joker-butikken (den første). Der kan du også kjøpe med niste.
 • Det tar ca. 45 min å kjøre fra Haugesund til parkering og ca. 20 min. fra Skjoldastraumen (der vi kom fra)
Himakånå

Andre relevante turtips

Sjekk ut guiden min med 150 tips til Ryfylkee, Haugalandet og Hardanger!


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

7 Comments
 1. Supert reisetips! Trolltunga er en fantastisk tur, men som du skriver så er det utrolig mye folk. Denne må prøves ut, håper jeg rekker det før høsten kommer til Rogaland…

  Siden turen er en del kortere så virker det jo greit å ta den på en dagstur også, noe som ikke går for de fleste til Trolltunga (når man tar med reisetid til parkeringsplassen).

 2. Hei, Jørn
  Takk for det!

  Ja, absolutt – det går helt fint å ta på dagstur, så sant man er i Rogaland / Sunnhordaland-området.

  Hilsen Mette 🙂

 3. Så bra 🙂 Bor i Stavanger, så regner med å klare kjøringen på 2,5 timer hver vei. Da blir det vel en tur på totalt 8-10 timer, men som du så på Instagram så tenkte jeg jo kanskje å ta med telt også. Får se hva det blir til slutt, uansett er dette et sted jeg vil besøke!

error: Content is protected !!