Himakånå: Lille-Trolltunga i Tysvær

Himakånå

Hvorfor gå timesvis i kø til Trolltunga, når du kan gå en langt kortere, men tilnærmet spektakulær tur langt unna de lange turistkøene, bare litt lenger sør? Vi har vært på toppen av Tysværs Himakånå!

Artikkelen ble først publisert 29.7.17. Oppdatert 16.5.18

[Skjoldastraumen 29. juli 2017] I 26 år har jeg tilbrakt deler av sommerferien ved Skjoldastraumen i Tysvær kommune. Aldri har jeg hørt om toppturen opp til Himakånå. Før nå. Og det var ikke Haugesunds Avis som kunne opplyse om det først, selv om lokalavisa nok har gjort toppturen kjent for langt flere nå etter at de publiserte en filmsnutt fra toppen fredag denne uka. Nei, det var selvfølgelig via kjente på Facebook jeg fikk inspirasjonen fra litt tidligere i uka (takk, Diana!).

Les om hvordan du går Trolltunga tur / retur på en dag – med suksess! 

Himakånå – Lille Trolltunga i Tysvær

Himakånå

Utsikt fra toppen av Himakånå mot Lysevatnet

Toppen som har fått det litt rare og morsomme navnet Himakånå ligger på 357 moh. like før vi kommer til Nedstrand. Turen er på 5,8 km og tar et par timer tur retur. Utsikten på toppen er særdeles flott: herfra ser du utover Lysevatnet i nordvest og utover Nedstrandsfjorden i sør.

Turen går delvis oppover langs en traktorvei, gjennom grinder og forbi bondegårder, samt delvis i skogsterreng og bratte stier. Stien er godt merket hele veien. (Stien er senere blitt ytterligere godt merket og matter i stål er lagt ut langs stien over myrlendt terreng).

[Oslo 16. mai 2018] Jeg tar turen tilbake til toppen av Himakånå en grytidlig fredag morgen i mai. Jeg skal skrive om Himakånå for VG, men da trenger jeg bedre bilder, synes jeg. For bildene fra sist yter ikke rettferdighet for denne flotte toppen, selv om det nå en gang er slik i Norge at sola ikke alltid skinner.

Under fjorårets tur til Himakånå regnet det tett på vei opp, tåke og dis lå tungt over hele området. Det var flott å stå der på toppen, også da. Men denne gang  strålte sola fra klar himmel. Turen opp gikk gjennom knallgrønne, duggvåte marker, med smeltevannet sildrende og fuglekvitter i bakgrunnen. Opplevelsen av turen var enda bedre enn første gang, selv om jeg visste hva jeg hadde i vente på toppen. 

Siden i fjor, da toppen «ble oppdaget» utenfor Nedstrand og Hinderåvåg, er det stadig flere som har oppdaget Himakånå. Det er liten tvil om at enda flere vil legge turen til toppen. Så om du vil se denne «nyoppdagede» fjelltoppen like ved Nedstrand før «alle andre» gjelder det å raske på!

Et lite tips: Legg turen en tidlig morgen det er meldt fint vær. Det gjorde vi, og hadde toppen helt for seg selv. Denne turen har jeg også skrevet om på vg.no/reise

Årets utsikt vs. fjorårets utsikt mot Himakånå

 

Årets utsikt vs. fjorårets utsikt mot Nedstrandsfjorden

Praktiske tips til Himakånå

  • Turen tar rundt to timer tur-retur fra start ved skiltet i bånn.
  • Jeg anbefaler fjellsko. Ta med drikke og kanskje litt snacks.
  • Like før toppen er det en postkasse med bok du kan skrive deg inn i.
  • Jeg anbefaler å gå turen når det er tørt vær. Som du ser av bildene både over og under, er det helt klart finest å gå denne turen i sol (ikke overranskende!), men naturen er altså også temmelig flott i gråvær. Bakken er imidlertid sleip i enkelte partier ved vått vær.
  • Beste parkeringsmulighet per nå er ved Joker-butikken (den første). Der kan du også kjøpe med niste.
  • Det tar ca. 45 min å kjøre fra Haugesund til parkering og ca. 20 min. fra Skjoldastraumen (der vi kom fra)

Bilder fra fjorårets tur

Bilder fra årets tur til Himakånå

Himakånå Himakånå Himakånå Himakånå Himakånå Himakånå

Andre relevante turtips

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.