Skjærgårdsopplevelser ved Lysekil

Skjærgårdsopplevelser ved Lysekil

Svakt rosa svaberg, blått hav som blinker og grønt gress med kyr og sauer som beiter. Det er sensommer, men fortsatt er det varmt i været. Sola er på vår side og skaper perfekt atmosfære for herlige skjærgårdsopplevelser ved Lysekil. 

De er ikke til å ta feil av, svabergene vi finner her ved Lysekil. Avslipte og myke med et varmt skjær ligger de som en helt særegen kontrast mot blått hav og høy himmel. Som et minne om tider som har vært, med hard arbeid og tøffe kår, ligger de nå der, med færre sår enn før.

Stångehuvud naturpark

For det er ikke bare sjøfangst og landbruk som har skapt mat på bordet i Vest-Sveriges Bohuslän. Den rosa granitten som preger Lysekils skjærgård tiltrakk seg steinhoggere og forskjøv i sin tid maktballansen mellom Tyskland og Frankrike under sin storhetstid på siste halvdel av1800-tallet. Den harde steinen finnes fortsatt i dag i storbyer som Philadelphia, Paris og Berlin.

Men her i Vest-Sverige er i dag store deler av området der steinhoggingen fant sted blitt fredet. Naturreservatet Stångehuvud ligger som en stor naturpark i stein ytterst ved havet. Store rosa berg av stein ligger gylne og frister til gåturer lengst mot havet, i sol eller storm.

Visst er det fint å sitte på et solvarmt berg der ute mot havet, trekke inn frisk sjøluft og se båtene seile forbi. Men det er fra havet man opplever kontrasten mellom havet, berget og himmelen best. Så ja: vi skal ut på havet! Og der skal vi snakke litt med Adrian og Lars fra Lysekils ostron & musslor og få høre litt av deres syn på bærekraftig oppdrett.

Blåskjellsafari

For med skjærgården som et gedigent matfat, er det jo ikke overraskende at fiskenæringen har spilt en stor rolle i Lysekils og hele Bohusläns historie. Fortsatt gjør den det. Og med et vest-svensk kjøkken med stadig økende fokus på lokale råvarer, er det her ved Lysekil god tilgang på det beste av det beste like i havet utenfor.

– Dette er ikke noe vi driver med for turistene, ene og alene, sier Adrian. For det er nettopp dette de gjør, hver dag. Legger til rette for vekst, henter inn blåskjell, dykker og plukker østers. De er opptatt av at østersen og blåskjellene skal trives her i havet. At det er bærekraftig, det de driver med, og at de ikke driver med rovdrift.

Den svenske østersen trives godt her i vannet. Faktisk regnes Ostrea edulis av mange som verdens beste østers. Selv hos franskmennene! For denne arten som har vokst og trivst her i alle tider, er smakfull, og må for all del ikke forveksles med den japanske arten, Crassoestrea. Denne ligger nemlig fortsatt her i farvannet, siden den på 70-tallet ble satt ut i farvannet. – Den japanske østersen vokser for fort og smaker ikke så mye, sier Lars.

Vi har forlatt havnen for lengst. Praten går lett. I den gamle fiskebåten Signe fra 1952 tøffer vi innover i skjærgården, mot oppdrettsanlegg og smult farvann. Her inne i en lun vik ifører Adrian seg dykkerutstyr og hopper i havet. Han skal hente opp noen østers som vi senere skal få smake på.

Kortreist og lokalt

Når det er dags for lunsj, går vi i land på en holme innerst i en stille bukt. Adrian fyrer opp en panne med blåskjell, smakssatt med en klunk vin og litt småkuttede grønnsaker. – Bruk gjerne øl, som en variant, foreslår han, som et alternativ. -Ølen skal helst være mørk.

Jeg tar en test fra gryta. Det dufter av hav, urter og et ørlite snev av alkohol. Ferskere blåskjell har jeg vel aldri smakt. Kjøttet svulmer og ligger saftig der inne i skallet. – Helt ferske blåskjell er gjerne større enn de man finner i butikken, forteller Adrian. De er fortsatt saftige av havet, de har ikke ligget i en disk og tørket ut.

Men Lars kan fortelle at de driver med mer enn sjømat. – Vi jobber også med vern av utrydningstruede dyrearter. På et større vannområde ved Träleberskile, nord for Lysekil, aler de opp utrydningstruede kyr. Som de gjør på Nordens ark. Men det skal jeg komme tilbake til senere.

Et herlig måltid og hyggelig selskap er ved veis ende. Det er på tide å komme så tett på havet som det er mulig uten å bli våt. Vi skal ut på havkajakkspadling! Hvordan det gikk, kan du lese om neste gang!

Reisetips til Lysekil

Blåskjellsafari ved Lysekil, Stångehuvud
Lysekils ostron & musslor
 • Adrian og Lars tilbyr blåskjellsafari hver tirsdag, fredag og lørdag året rundt.
 • Turen tar tre timer, koster kr. 750,- per person og inkluderer smaksprøver av østers og blåskjell.
 • Møt opp på Norra hamnen i Lysekil. (NB! Book plass minst en dag før)
Norra Hamnen 5
 • høykvalitetsmat med lokale råvarer fra havet og området rundt
 • omtalt i White guide og sertifisert som en ”Smaka på Västsverige restaurant”
 • bestill bord i forkant – det var helt fullt den kvelden vi var der

Sjarmerende Strandflickorna

Strandflickorna er et personlig hotell, preget av unik innredning, med historiske elementer, som gamle sort/hvitt-portretter, marokkanske fliser, og hyggelig frokost sal.

Hotellet tilbyr sykler til leie, og det er mulig å få med piknik-kurv. Dette tilbudet benyttet vi oss av. Mer om vår sykkeltur til Skaftö senere.

Stångehuvud, Lysekil
Louise fra Visit Sweden fører an. Elisabeth, Ingeborg og Hanne fra Nordic Nomads følger på ute i naturreservatet Stångehuvud

Invitert av Visit Sweden


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Flott innlegg, Mette! Var en virkelig herlig tur! Tusen takk for at jeg fikk være med.
  Drar gjerne tilbake til Lyseskil en dag 🙂 Masse god mat, og mange gøyale aktiviteter. Kan anbefales!

 2. Hei, Hanne
  Så hyggelig å høre!

  Ja, det var en fin tur. Veldig hyggelig å møte deg. Så kjekt at du ble med på turen! Håper vi ses snart. Hilsen Mette

error: Content is protected !!