På jakt etter slott i Northumberland

På jakt etter slott i Northumberland

Langstrakte strender, dramatisk klippelandskap og ikke minst – erkebritiske slott og herregårder. Vi har vært på jakt etter unike opplevelser og slott i Northumberland i Nord-England – og funnet det!

Grønne enger, sauer som beiter og mil etter mil med øde veistrekninger. Når mørket faller på, skinner stjernene så klart at området har blitt kjent for nettopp stjernetitting.

Men på dagtid dro vi rundt. Vi lette og vi fant: en touch av Downton Abbey.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Så har da også en sentral scene i britiske favoritten spilt inn i en av slottene vi besøkte her i Northumberland. Mer om det lenger ned. Men først skal vi til Englands vakreste strand med det ikoniske slottet Bamburgh Castle voktende på siden.

Ikoniske Bamburgh Castle

Bamburg Castle - et slott i Northumberland

Dette storslåtte slottet, første gang nevnt i litteraturen i 547 og ødelagt av vikinger i 993, står i dag likevel rakrygget på toppen av en klippe og skuler ut over havet. Like nedenfor finner vi Bamburgh Beach, et vakkert område med tuer og stier som fører mot langstrakt strand.

Halve opplevelsen ved å dra hit på besøk var faktisk å ta turen ned til stranden, kjenne den kraftige vinden nærmest trekke pusten ut av lungene og rive en i håret. Stadig under slottets vaktsomme blikk fra oven.

På jakt etter slott i Northumberland

Nettopp her, i dette slottet som har huset kongene av Northumbria og  blitt gjenoppbygget av normannerne, har det også vært filmlocation for en rekke store filmer,  blant annet Macbeth av Roman Polanski 

Så har da også flere andre imponerende og historiske steder vært åsted for storfilmer. Vi dro derfor videre.

Bamburg Beach - ved et slott i Northumberland.

Tips: Om du er i Edinburgh kan du booke denne dagsturen, hvor du får besøke Bamburgh Castle og Alnwick Castle

Alnwick Castle – der hertugen av Northumberland bor

Vi ankommer Alnwick litt ut på dagen. En liten, sjarmerende engelsk by som stolt kan skilte med å huse Englands største bruktbokhandel – og den 12. Duke of Northumberlands ringe bolig.

Alnwick Castle - et slott i Northumberland
Alnwick Castle, der hertugen av Northumberland bor den dag i dag

Men både han og hans frue, hertuginnen, var hjemme. Dermed var en omvisning på slottet ikke en mulighet, noe det imidlertid er om sommeren, når familien reiser bort.

Likevel fikk vi foreviget denne usedvanlig imponerende boligen, der Christmas Day-episoden i Downton Abbey ble spilt inn. Også deler av Harry Potter-filmene Harry Potter og De vises steinog Harry Potter og Mysteriekammeret, Sorte orm og  Robin Hood – Prince of Thieves ble spilt inn her på slottet.

Alnwick Castle - et slott i Northumberland
Staselig inngangsparti …

Allerede nå, midt i februar blomstret snøklokkene og påskeliljene var heller ikke langt unna. Man kan bare forestille seg for et syn det er, når alle disse vårblomstene står i full blomst med det imponerende bygget i bakgrunnen.

Hertuginnen har for øvrig åpnet sin hage, i hvert fall deler av den, for almuen. Den er litt av et anlegg, men også denne bør besøkes i sommerhalvåret, og ikke midtvinters.

Alnwick Garden - ved et slott i Northumberland

Durham Castle: Unesco-sted og studenthjem

Studentbyen Durham er one of a kind. For av alle ting: her bor studentene på et slott, intet mindre! Tenke seg til. Og det har de gjort helt siden 1837.

Durham Castle - et slott i Northumberland
Tenk å bo i slike omgivelser!

Selve slottet, Durham Castle, ble påbegynt 1072 under William the Conquerer, og ble dernest bebodd av Prince Bishops frem til denne ordningen opphørte og slottet ble overlatt til universitetet i 1836.

Durham Cathedral er også Unesco-listet sammen med slottet, og er det eldste bygget som fortsatt har buet steintak intakt. Katedralen ligger like ved og er vel verdt turen i seg selv. Her er kjente scener fra Harry Potter-filmene spilt inn, blant annet scenen der Harry slipper ugla ut for å fly for første gang.

På jakt etter slott i Northumberland
Unesco-listet katedral og innspillingssted for Harry Potter-scener

Reisetips til Northumberland

Om rundreisen

Denne runden tar oss til tre slott i Northumberland, med rom for avslapning, turopplevelser eller shopping.  Rundreisen gjøres fint i løpet av et par dager, med utgangspunkt fra Newcastle. Vi overnattet to netter underveis. Det går også fint å ta dagsturer til Alnwick og Durham fra Newcastle.

Komme seg rundt

Det er mulig å reise rundt med både buss, tog og leiebil. To av slottene ligger noe unna nærmeste togstasjon, og må i så fall kombineres med buss eller taxi. Vi hadde bil med sjåfør. Se mer om det her: lataxis.co.uk

På jakt etter slott i Northumberland
Roadtripping i Nord-England

Overnatte underveis?

Bo på The Joiners Arms* i Newton-by-the-Sea, nær Bamburgh: en gastropub med fem-stjerners pensjonat. Eller du kan luxe opp i fantastiske omgivelser på Seaham Hall. Les min omtale av Seaham Hall her

Reisetips til Bamburgh Castle

Guidet omvisning på Bamburgh Castle

Slottet har hatt en blodig historie, der restaureringen til slutt ble fullført av den viktorianske industrimagnaten William Armstrong. Bamburgh Castle holder kun åpent i helgene. Mer informasjon om Bamburgh Castle her og åpningstidene her.

Komme dit

Bamburgh Castle ligger 82 km fra Newcastle. Nærmeste togstasjon er

Berwick-Upon-Tweed, som er 33 km unna. Herfra tar man buss. Evt. går det også buss fra Newcastle.

På jakt etter slott i Northumberland
Det ble tid til litt småturer i området innimellom.

Reisetips til Alnwick 

Guidet omvisning på Alnwick Castle

Slottet holder åpent fra slutten av mars til ut oktober. For informasjon om billetter, se her.

Opplev Alnwick

Foruten slottet og den tilstøtende Alnwick Gardens, finnes en helt unik brukbokhandel som holder til i den nedlagte togstasjonen i Alnwick.

Les om Barter Books, samt få tips til shopping og spisesteder i Alnwick i denne artikkelen. 

Komme dit

Alnwick er en fin dagsutflukt fra Newcastle. Om man kommer med bil (rundt 55 km), ligger byen like av veien A1. Det er også mulig å ta tog til Alnmouth, som ligger langs East Coast Main Line, og ta buss derfra til Alnwick.

Reisetips til Durham Castle

Bo som en greve – eller i dette tilfellet student: på Durham Castle kan man overnatte sommerstid, da studenthyblene fungerer som B&Bs. Man kan også bo på slottet året rundt, i visse suiter. Les mer om overnatting på Durham Castle her

På jakt etter slott i Northumberland

Omvisning på Durham Castle

Slottet er tross alt studentenes hjem, så i studieåret kan man ikke regne med å få se hele slottet. Det tilbys likevel omvisning i de offentlige delene av bygningen.

Komme dit 

Toget fra Newcastle tar kun 12 minutter. Fra togstasjonen til slottet tar det ca. 7 min.

Kart over reiseruten i Northumberland

Klikk på kartet under for oversikt over hvor stedene ligger i forhold til hverandre, samt beskrivelse av reiserute.

Kart over slott i England

Invitert av Visit Britain


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

8 Comments
 1. Jeg elsker slott! Romantikeren i meg har alltid hatt lyst til å eie en slik steinborg som disse vakre bygningene, med enorme bibliotek og overdådige stuer og soverom. Litt som i Downton Abbey, hehe. Jeg kjenner jeg får svært lyst til å dra tilbake til England når jeg leser dette!

 2. Northumberland er virkelig et flott område med masse å tilby! Familien min var der i 2013 og vi bodde på en nydelig liten plass ved kysten som het Craster, like rundt hjørnet fra Dunstanburgh Castle! Virkelig stemningsfult!

 3. Hei Eleanor.

  Ja, det var flott der! Vakker natur og et veldig fint område å reise rundt i. Det er jammen litt av noen imponerende slott der også 🙂

 4. He, he 😉 Ja, et slott skulle man hatt!
  Man kan jo alltids drømme 😀

 5. Dere skriver at dere brukte taxi til Bamburg og Alnwick fra Newcastle. Hva koster det ca å leie taxi en dag og besøke disse stedene?
  Jeg har reist MYE rundt i distriktet, men da med buss og tog. Det er gode forbindelser, men tar tid. Derfor lurte jeg på alternativet taxi for en dag.

 6. Hei,Nina

  Jeg vet ikke priser per dag. Dette kommer også an på hvor langt etc. Du kan sende en forespørsel til info@lataxis.co.uk (nettsiden er linket til i innlegget). Jeg har sjekket med destinasjonsselskapet, som mener det er dette firmaet som først og fremst legger opp turer rundt omkring i området. Lykke til!

  /Mette

 7. Takk for svaret. Jeg har prøvd å kontakte selskapet, men de svarer ikke. Derfor jeg kontaktet dere. Nå er jeg i Northumberland, som så mange ganger før, og får klare meg selv.

 8. Hei, Nina. Det var jo utrolig kjedelig at de ikke svarer deg, når jeg tipser om dem i denne artikkelen. Jeg kan ikke annet enn si at vi benyttet dette selskapet selv.

  Nå driver jo ikke jeg noe reisebyrå, men skriver om reise. Men jeg ønsker jo at tipsene jeg deler skal funke for andre også. Det er jo nettopp derfor de deles. Takk derfor for tilbakemelding!

  Lykke til videre på reisen i Nord-England. Det er sikkert veldig vakkert der nå.

  /Mette

error: Content is protected !!