Oslotips: St. Hanshaugen

En frodig park, et spennende kunstgalleri og en av byens beste restauranter. Det er ikke vanskelig å trives på St. Hanshaugen, for å si det sånn!

Oppdatert per februar 2020

Omtrent midt mellom Frogner og Grünerløkka ligger St. Hanshaugen i høyden over Oslo sentrum, med en av byens største parker, beste kaffebar og en av byens beste restauranter. Det er altså ikke uten grunn jeg kaller det Oslos beste bydel.

Tilfeldighetene ville ha det til at jeg havnet i en leilighet på St. Hanshaugen allerede da jeg flyttet til Oslo, tilbake i 1998. Jeg har blitt der siden, og det er ikke uten grunn. Det kunne sikkert like gjerne vært på Grünerløkka, Tøyen eller Frogner jeg havnet. Men det var her. Og her har jeg blitt siden da. Ikke i samme leilighet, riktignok. Jeg har også flyttet, byttet, solgt og kjøpt leiligheter siden da. Men hele tiden innen en begrenset rekkevidde. Hele tiden på St. Hanshaugen, med parken, bokhandelen og kaffebaren innen rekkevidde. Etterhvert har det kommer flere spennende steder å besøke her på haugen.

St. Hanshaugen park

St. Hans haugen park

Oslo har endret seg i løpet av årene – mye! Langt mindre her oppe i høyden, et sted mellom Frogner og Grünerløkka. Men også her skjer det saker og ting. Parken, derimot – den forblir. Til stor glede for barn og voksne, studenter og bydelens hunder, samt endene som plasker rundt i andedammen.

Her kommer vi lokale for å grille, jogge, rusle eller sitte på en av de grønne benkene rundt dammen. Her blir blomterbedene vedlikeholdt, og vi møter våren og sommeren med fargerike planter blant grønne, løvtunge trær. Dette er vår storstue! Og i sommerhalvåret er det uteservering i parken. Nå er det food trucks som styrer serveringen på toppen. Topp! Og nede på torget mot Ullevålsveien har Gutta på Haugen sommerutsalg av økologisk softis fra sin lille kiosk.

I blant tar studentene over parken. For høyskolen på Bislett har studentuke hver august, og da er det konsterter og grillings fra tidlig ettermiddag til sene kvelden. Til delvis glede og delvis frustrasjon for naboene rundt. Men det er bare noen kvelder i året. Det tåler vi!

Shopping på St. Hanshaugen

Gutta på haugen

Langs Ullevålsvegen ligger den gamle bokhandelen, Per Magnussen bokhandel, tradisjonen tro. Sørger for at sykepleierstudentene får bøkene de skal ha, at vi naboer får kjøpe gavene og kortene vi trenger. Dette er en av disse klassiske bokhandlerne vi har, de vi så gjerne vil at skal fortsette. Det gjelder altså å støtte opp. Oppover gata ligger et par kjedeforretninger som Jernia og Fretex, samt mindre individuelle, som en gardinbutikk, en malerforretning, og klesbutikken Studio Bazar. Flere butikker har vi dessverre også sett legge ned det siste året, som Blomst af Hansen, Vita og La Lina.

Sanatorium interiørbutikk St. Hans haugen i Oslo

Et butikk-konsept som skiller seg ut, er den høyst trendy konseptbutikken Sanatorium i Frydenlundgata. Dette er en interiørbutikk, et designstudio og hotell(!). To leiligheter tilbys kreative samarbeidspartnere under navnet Hotel Horribel. Melk og honning har sjekket det ut – les mer her. Ellers har de en ganske kul Instagram-konto, som du finner her. Er du på jakt etter mer interiør, følg Frydenlundgata nedover, kryss Dalsbergstien og vipps! På neste hjørne ligger Eske, i Sofiesgate.

Men: På St. Hanshaugen har vi et kunstgalleri, også! Galleri Ramfjord har fokus på oljemaling, men som også har mye, mye mer utstilt. Fra tid til annen er det også auksjoner der, så sjekk gjerne nettsiden deres eller stikk innom om du er nærheten. Ikke minst; på St. Hanshaugen finner du flere frisører i ulike varianter, inkludert INCH hvor jeg går (dyrt og flott), samt mat (!). På St. Hanshaugen kan du handle helsekost og økologiske produkter hos Røtter, mens Gutta på haugen (hvor jeg er nokså ofte innom) får du alt fra blomster og sjokolade, til oster, skinker, brød og grønnsaker – og enda litt til. Vi har så klart  dagligvareforretninger, kiosk her, i tillegg til restauranter, kaféer, kaffebarer og barer.

Spise og drikke godt på St. Hanshaugen

Pascal St. Hans haugen

Av spisestedene på St. Hans haugen er Smalhans min definitive lokale favoritt. Anbefalt av Michelin, er den også. Men først og fremst: dette er et uformellt og hyggelig sted med gode, norske råvarer i bunn, med fokus på naturvin og med retter som fordeles på menyene Smalhans og Krøsus. Selv trives jeg godt med å sitte i baren her og dele et par retter sammen med noen.

Vil du ha pizza, kan jeg definitivt anbefale Arte Pazza. Her går jeg som regel for en medbrakt Cremosa, som er favoritten. Selv om Arte Pazze er pizzeria, serveres også andre retter her. På hjørnet lenger opp finner du Heim Gastropub. 

Ullevålsveien i Oslo

Roloeur Bike & Bar er kombinert sykkelverksted og vinbar, som også serverer småretter. Hyggelig og populært sted.  Og vil du oppleve en skikkelig kul bar, skal du ta turen til nabolagsbaren Merkur Bar i Bjerregaardsgate. Her står sake, vin og øl på menyen – samt et utvalg av drinker. Og savnet er stort etter opera-pub’en Underwater – ikke så mye på grunn av serveringen, men fordi det her ble arrangert operakvelder her tirsdager og torsdager frem til nokså nylig.

For lunsj i farta, tar du turen til Tunco for et raskt nudelmåltid med god samvittighet (her gir du samtidig et barn i Kenya et måltid). Alternativt er det hyggelig å spise på Baker Hansen, Åpent Bakeri i Frydenlundgata og Kaffebrenneriet. De som liker franske kaker, finner godsakene på Pascal. Men Java er en av Oslos aller beste kaffebarer – en definitiv favoritt her i gården. Vi må heller ikke glemme Schrøder – ikke et sted jeg har for vane å gå, men derimot er dette som kjent Harry Hole sitt faste tilholdssted. Vegg i vegg har Nella åpnet dørene – en kafé som tilbyr hjemmelaget mat á la mormors kjøkken. På andre siden av gata, der Waldemars lå før, har Parksalongen flyttet inn. Her er det jazz og quiz, titt og ofte, men jeg har ennå ikke rukket å ta turen innom her. For ikke å glemme: Sjekk ut Kolonialen, næreste nabo til tidligere nevnte Eske. Her serveres gourmet-mat!

Statue musikanter St. Hans haugen park

Kort oppsummert – mine favoritter på St. Hanshaugen er:

Smalhans for bra mat i uformelle omgivelser

Arte Pazza for pizza take away

Java for god kaffe

Mercur bar for en drink i stilige omgivelser

Baker Hansen i Ullevålsveien eller Åpent bakeri i Frydenlundgata for bakervarer

St. Hanshaugen park for rusletur eller morgentrening

Per Magnussen papir og bokhandel for gaver og kort

INCH for frisørtime og hårprodukter

Galleri Ramfjord for kunst

 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Har i grunn vært alt for lite på St. Hanshaugen ift. f.eks. på Løkka eller i sentrum. Skjønner jeg er nødt til å ta turen dit fremover, for her var det mye som fristet. Softisen til Gutta på Haugen har jeg bare hørt gjetord om til nå, så den må testes når finværet kommer tilbake! 🙂 Takk for mange gode forslag, skal definitivt utforske denne delen av Oslo mer fremover.

  2. Elsk på St. Hanshaugen ❤️ Anbefaler på det sterkeste å ta turen litt lenger inn i Bjerregaards gate og teste pizza hos Vesuvio lagd av en ekte sicilianer og byens beste – mener nå jeg i hvert fall!

error: Content is protected !!