10 ting du må gjøre i Milano

Milano er en by som vokser, en by som anser seg som moderne, og der stadig nye områder, bygninger og grøntområder ser dagens lys. Det er også en historisk by, med rik kultur og vakre fasader.

Milano er ganske riktig langt mer enn design og shopping, men også det hører med til en ekte reiseopplevelse i Italias motemetropol. Men så er det også så mye, mye mer … Her er mine topp 10 reisetips til hva du kan gjøre i Milano.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

1. Se en opera i Teatro alla Scala

Teatro della Scala

I dette historiske bygget (åpnet  3. august 1778)  har de fleste av de fremste operasangere opptrått en eller annen gang. Operaen i Milano regnes derfor for å være en av de ledende operahus i verden. Januar i år fikk jeg selv oppleve en opera der – et ordentlig bucketlist moment for min del!

Tips: Kom i god tid, slik at du får sett deg litt rundt i bygget før forestillinge begynner. Det er bar i operaen, men systemet er litt tungvint: du må første finne disken der du betaler, før du kan hente det du vil spise og/eller drikke. Ønsker du noe å drikke i pausen, kan det derfor lønne seg å kjøpe det på forhånd, og så hente det i baren med en kvittering i selve pausen.

PS! Du kan også booke en guidet tur i operaen. Sjekk tilbudet her*

→ Les også: Byguide til Milano

2. Se Da Vinci’s Nattverden

Cenacolo Vinciano

Et annet bucketlist-øyeblikk, var å få stå innen i salen der Leonardo Da Vincis maleri, Nattverden, er malt rett på veggen – for 500 år siden. Man slippes inn i puljer, så det blir ikke alt for mange mennesker der inne på én og samme gang. Billett kan bestilles her

Tips: Husk å ta med pass. Det må du legge fra deg hos billettøren mens du er inne i salen.

PS! Du kan også booke en guidet tur til Da Vinci’s Nattverden. Sjekk tilbudet her*

3. Besøke Duomo di Milano

Duomo, Milan
Duomoen i Milano

Katedralen i Milano er regelrett et syn! Den ble påbegynt i 1386, men ble ikke fullført før i 1965. Fasaden er rikt utsmykket med 3500 statuer og figurer. Per nå pågår en renovering av fasaden, så deler av den er dekket til.

Tips: Det er ikke lenger gratis å komme inn i katedralen i Milano. Billetter bør derfor kjøpes på forhånd. Det kan du gjøre her*. Vil du en tur opp på taket i katedralen, kan du også kjøpe billett til det på forhånd.

4. Utforske Brera

Castello Sforzesco di Milano

Brera er en del av det historiske Milano og et kunsterisk hjerte i byen. Her finner vi et flott, historisk slott med vollgrav, Castello Sforzesco di Milano. Det er også i Brera vi finner bymuseet. Ellers er det et område med godt utvalg av både spisesteder og shopping, deriblant vintage.

Tips: Stikk innom bokhandelen La Filtrinelli – Red. Her er også hyggelig kafé, og vegg i vegg ligger en veldig god restaurant: Rovello 18. 

Se her for flere tips til gode spisesteder i Milano

5. Ta metroen til Gae Aulenti – det «nye» Milano

Piazza Gae Aulenti
Gae Aulenti

Piazza Gae Aulenti representerer det moderne Milano og er et torg omgitt av moderne bygninger, skyskrapere og boliger med vertikal grønn hage. Navnet er en hyllest til arkitekten Gae Aulenti. Dette er nå også et av de mest populære områdene å gå ut i. Mens Navigli er stedet å gå for yngre, er det hit de mer voksne tar seg en tur ut på byen.

Tips: Dette hørte jeg etter at jeg var der selv, men det er visst mulig å komme seg opp i toppen på Unicredit-bygningen for byens beste utsikt. Det tipset sparer jeg selv til neste gang!

Gae Aulenti - det "nye" Milano

6. Vandre rundt i hipsternes Isola

I gåavstand fra Piazza Gae Aulenti ligger Isola, det tidligere arbeiderområdet som var mer eller mindre isolert. Kanskje derav navnet? Nå er det i hvert fall det hippeste området å utforske i Milano. Streetart og graffiti dekker veggene her, der individuelle butikker, vintageforretninger og uformelle spisesteder ligger spredt rundt i områdets gater.

Isola

Tips: Vil du spise lunsj eller ta en kaffe, sjekk ut Frida – en veldig populær kafé med rimelige retter og fargerikt interiør.

PS! Du kan også dra på guidet street art walk i Milano. Sjekk tilbudet her*

7. Gå fra bar til bar i Navigli

Navigli

Som nevnt lenger oppe; Navgli er der ungdommen går på by’n. Det vil si – alle under 30. Her er lite å finne på på dagtid, mens det på kvelden er livlig stemning på begge sider av elven. Her ligger serveringsstedene tett i tett.

Tips: Restaurant El Brellin ligger like ved kanalen i et lite, gammelt hus og er et bra sted å spise. Sjekk menyen her

8. Shoppe design

Shopping i Milano

Som sagt: Milano er jo tross alt selve motemetropolen i Italia. De kjente shoppinggatene er Via Montenapoleone og sidegatene rundt, samt Corso Venezia. I tillegg Vittorio Emanuelle II og La Rinascente ved katedralen.

Men mer enn noe annet er Milano en designby. Her finner vi nemlig ikke bare klesdesign, men mye annet. Året store høydepunkt for de lokale er den årlige designmessen Fuorisalone i april. Da fylles alt fra butikker, til barer, bakgårder og bilverksteder med design.

Italiensk glassdesign

Tips: Om du ønsker deg nye vinglass av krystall, for eksempel: sjekk ut den særdeles eksklusive Vetrerie di Empoli har solgt italiensk glassdesign siden 1938. Nettside:

9. Sjekk inn på et klassisk italiensk hotell

Grand Hotel et de Milan

Få andre kan skilte med luksus på samme vis som italienerne. Hva med å sjekke inn på et historisk luksushotell neste gang?

Gran Hotel et de Milan* er et 150 år gammelt luksushotell sentralt beliggende ved undergrunnen og Hotel Armani like ved. Her har nok flere prominente gjester bodd, men den største av de alle, er i følge hotellet selv Giuseppe Verdi, som bodde her en rekke ganger fra 1872.

Grand Hotel et de Milano

Tips: Om du ikke velger å bo her, vil jeg uansett anbefale hotellbaren for par som ønsker et rolig sted å gå for aperitivo.

10. Spise Risotto Milanese og Cotoletta alla Milanese

Cotoletto alla Milanese
Cotoletto alla Milanese

Er det én ting du skal spise i Milano, er det Risotto Milanese, en risrett med safran. Men også Cotoletta alla Milanese en klassisk lokal rett, der kalv er  tilberedt på en måte som minner sterkt om wiener schnitzel, spør du meg, men serveres her med tomater og ruccola.

Tips: Ossobuco er også typisk å finne på lokale restauranter, gjerne servert sammen med nettopp Risotto Milanese.

Hotelltips til Milano

Hotell i Milano Grand Hotel et de Milano

Grand Hotel et de Milan

Herlig historisk hotell, sentralt beliggende og med Michelin-restaurant, koselig bar og elegant frokostservering. Rom og bad er romslig. Sjekk prisen her*

Armani Hotel

Hotellet har et stilrent og stramt utformet interiør med møbler fra Armani Casa i et bygg fra 1930-tallet designet av Enrico Griffini. Sjekk prisen her*

Casa Baglioni Milan

Boutique hotellet Casa Baglioni Milan ligger i motestrøket og er medlem av The Leading Hotels of the World. Sjekk prisen her*

Hotel Rosa Grand Milano

Rosa Grand Milano er et stilfullt hotell, som ligger like ved Piazza Fintana og kort gange fra Duomo di Milano. Sjekk prisen her*

Maison Borella

Dette er et boutique hotel i Navigli, med utsikt mot Naviglio Grande. Sjekk prisen her*

Reisen dit

Det går direktefly fra Norge. Tog er et annet alternativ. I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog

Hos Omio kan du sammenligne priser og bestille billetter til fly, tog, buss og ferje. Sjekk priser her*


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Herlig innlegg, Mette. Har til gode å besøke Italia, men når jeg først skal dit en dag er Milano definitivt på lista. Så mange flotte bilder – kjente jeg ble klar for å bestille flybilletter med en gang her, jeg. 🙂

  2. Tusind tak for tips og denne liste giver mig da helt klart lyst til at besøge Milano. En by vi stadig har til gode at opleve.

    /Annette

  3. Fint inlägg! Jag tror att vi missade ganska mycket när vi var där … Kan lägga till att man måste ha en kjol (eller byxor) som täcker knäna om man vill in i kyrkan Il Duomo. Det hade inte jag, så jag kom inte in … 😉

  4. Flott innlegg! Visste om katedralen og Da Vincis fantastiske maleri. Men både operaen, slottet og den moderne delen av byen virker spennende og perfekt til en storbyferie en langhelg. Sikkert bra shopping for fruen også.

error: Content is protected !!