Survival kit for safari- og jungelturer

Survival kit for safari- og jungelturer

Går turen til varmere, eksotiske strøk med kryp og mygg, som kanskje til og med kan være bærere av sykdommer? Dette er hva jeg selv pakker med meg i bagasjen når turen går til jungelen, regnskogen eller på safari!

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Jeg har alltid vært hysterisk redd krypdyr, bare spør de som kjenner meg godt … Men etter noen år på reise til ulike land, har dette gått bedre og bedre. Nå skal vi ikke lenger enn tilbake til forrige uke, da en salamander plutselig dukket opp på armen min i dét jeg skulle pakke en bluse ned i kofferten. Jeg hylte godt også da, må jeg innrømme. Men tidligere år ville jeg sannsynligvis svimt av.

For å sove godt

Så ja – når jeg skal ut og reise til eksotiske strøk, med potensielt mange kryp rundt meg, er det ikke bare sykdomsbærende mygg jeg er beskytter meg så godt jeg kan mot … Ja, jeg har god erfaring i våkenetter (!) pga. skumle kakerlakker, tvilsomme edderkopper og høylytte gekkoer på rommet.

Det er derfor noen ting jeg aldri reiser uten når jeg drar til eksotiske strøk: Produkter som gir meg en tryggere og bedre reiseopplevelse i områder der kryp og sykdomsbærende mygg holder til. I tillegg har jeg testet noen nye (for meg) produkter som gir en ekstra hjelpende hånd i eksotiske strøk. Jeg har nemlig nylig vært i Costa Rica, og da hadde jeg med meg et par faste reisefølger, samt et par test-produkter fra Chillout.

Anti-mygg produkter for eksotiske reiser

Myggmiddel

Kjøp med et myggmiddel hjemmefra så du er sikker på å kunne beskytte deg så godt som mulig mot myggbårne sykdommer. NB! Les pakningsvedlegget nøye.

Myggnetting

I tillegg har jeg som regel et ekstra myggnett med i bagasjen. Dette tar riktignok litt plass i kofferten, men er helt klart verdt det, om det skulle bli behov for å henge det opp. Også de bør helst holde seg unna meg når jeg skal sove …

Når myggnetting ser romantisk ut
Når myggnetting ser romantisk ut. Her fra Laos, hvor jeg måtte kutte malariatabletter pga. reaksjoner

Da jeg overnattet på en økologiske bondegård i Thailand og ikke minst da jeg bodde i telt i jungelen på Sri Lanka (noe som er helt utypisk meg, må jeg innrømme), var jeg veldig glad jeg hadde dette med. For selv om jeg var på glampingtur og teltet hadde myggnetting, klarte små kryp å snike seg inn teltet. Jeg endte dermed opp med dobbelt sett myggnetting og følte meg nokså trygg på at ikke edderkopper og mygg klarte å snike seg inn under dyna.

Jeg har hatt mitt myggnett i nærmere ti år alt og det er fortsatt en av mine mest trofaste reisefølger. Det er ikke alltid jeg får bruk for det, men man vet aldri.

Dette myggnettet dekker en dobbeltseng og henges enkelt opp i taket over sengen. Disse nettene er også impregnert med et beskyttende middel som varer i to år, så jeg bør nok bytte ut mitt eget med en nyere variant selv.

Når man virkelig trenger medbrakt myggnetting, ser det ikke akkurat like romantisk ut …

Anti-mygg safariklær

Det kan også være lurt å kle seg  etter forholdene. Her finnes det to muligheter:

Én løsning er å impregnere klærne dine med anti-mygg middel før avreise, som denne anti-mygg tekstilsprayen. Dette gjorde jeg da jeg dro på flashpackingreise i Sør-Øst Asia i tre måneder.

En annen løsning, er klær som alt er impregnert. Som for eksempel Craghoppers sin antimygg safariskjorte Nosilife Adventure II LS Shirt for dame. Skjorta har lange ermer, slik at du kan velge selv om du vil dekke armene helt eller rulle opp til kortere ermer. Nakkeslaget bak går ekstra høyt opp, så du slipper å tenke på om du få et stikk eller blir solbrent i nakken. Det er dessuten en liten lomme diskret i siden på skjorta. 

Flere antimygg-behandlede klær kan du finne her.

Reiselykkes survival kit for safari- og jungelturer
Her er jeg i safariskjorte, etter en gåtur i regnskogen og før jeg skal gå tur tettere på vulkanen Arenal. Her kom også hatten godt med, i jungelen som beskyttelse mot kryp, her mot både mygg og sterk sol (er av i anledning foto).

Solhatt

Skal man på safari, sitter man ofte i bil med tak over hodet. Men kanskje ikke alltid? I så fall vil en bredbremmet hatt som gir god skygge og letter av for sola i toppen være å anbefale. Er denne i tillegg impregnert med myggmiddel, har du en ekstra beskyttelse.

Skal du på tur i jungelen, trenger du muligens ikke hatt på grunn av sola – vekstene tar av for de sterkeste solstrålene, så man blir mindre tung i hodet av solvarmen og ikke så lett solbrent heller. MEN: Hvem vet hva som kan ramle ned i håret fra oven? Jeg dekker i hvert fall hodet mitt til der det er som tettest med vekster.

Under ser vi en giftig slange og giftig frosk i Costa Rica, samt en diger edderkopp i Thailand

Denne gang benyttet jeg Nosilife Sun Hat fra Craghoppers, som er behandlet med myggmiddel. Den er myk og enkel å pakke og mister ikke fasongen i bagasjen. Vissheten om at eventuell mygg helst ville unngå meg pga. hodeplagget var også en fordel. Hvor kledelig den var til meg, er en annen sak. Akkurat dét får for min del mindre betydning i jungelen, må jeg innrømme.

Myggavstøtende småprodukter

Ellers finnes det ulike typer bånd med anti-myggmidler. Det er neppe dekkende for hele kroppen i seg selv, men kan være en grei sak å ha med på tur – i kombinasjon med andre plagg/midler. Det finnes også skjerf og sokker.

Frodig jungel
Det er vakkert, frodig og grønt i jungelen. Men den er også full av kryp. Ikke alle er så greie å omgås, heller

Generelle tips i forhold til mygg

 • Myggen er gjerne mest aktiv rundt solnedgang
 • Et tips er å kle seg i lyse/naturlig fargede klær, gjerne i stoff som det er vanskelig for myggen å stikke gjennom.
 • Sjekk om du skal til et land der myggen er bærer av malaria og snakk med en lege om vaksine. Se FHIs veileder om forebygging av malaria her
 • Malaria-myggen er mest aktiv ved soloppgang og solnedgang.
 • Glem aldri reisevaksine. Les mer her
Dagsekk for tur
Husk dagsekk til turen! Her to helt ulike varianter og sammenlagt ulik størrelse, men som rommer omtrent like mye – henholdsvis Ospray og Freerain Backpack

Huskeliste for deg som skal til eksotiske strøk

√ Sjekk når regntiden er før du booker reisen

√ Sjekk når det er som varmest før du booker reisen

√ Sjekk behov for malariamedisiner der du vil dra

√ Har du fylt på med vaksiner?

√ Har du pakket god nok myggspray, solkrem med høy nok solfaktor, solbriller og solhatt?

√ Trenger du medbrakt myggnetting?

√ Hva med strøm: Vil det være behov for lommelykt, refleks og powerbank? Flere steder utenfor allfarvei har begrenset strømtilgang

√ Hva med håndvask, klesvask og nødpapir (dopapir til nødbruk)?

√ Trenger du spesielle myggklær eller behandle klærne dine med myggmiddel?

√ Har du husket antiseptisk sårmiddel, plaster og immodium?

√ Glem ikke kamera, minnekort og powerbank til mobilen (et zoom-objektiv til kameraet kan være lurt å ha med!)

√ Husk å ta pakke med en dagsekk i kofferten. Denne sammenleggbare, vanntette og lette sekken FreeRain 24 Backpack v2.0 var ypperlig å ha med i bagasjen, og passer for kortere dagsturer.

√ Husk nok vann! Har du også med vannflaske, som denne fra Kleen Canteen, holder vannet seg kjølig i opptil 50 timer (!) – og du slipper å drikke lunket vann i varmen hele dagen.

√ Litt snacks kan være greit å ha med på utflukt, men vær obs på at medbrakt niste ikke alltid er et sjakktrekk. Løver, bavianer og apekatter kan blant annet bli veldig interessert i deg og det du bærer på. Lytt til rådene du får av guiden eller nasjonalparken!

Det er ikke alltid jeg får bruk for det, men myggnettingen pleier å få følge med på eksotiske reiser, så sant jeg ikke er helt sikker på standarden der jeg skal

Et siste tips: I jungelen kan det være ekstremt fuktig, så vær obs på at ikke alle teknisk utstyr tåler det. For min del har jeg opplevd at både kamera og en Mac-lader har tatt kvelden og vel så det pga. av dette …


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

4 Comments
 1. Mange fine tips her. Myggnetting er nok noe ejg bør skaffe meg. Jeg har selv mange produkter fra Craghoppers og er godt fornøyd. Har både skjorte, bukse, hatt og kjole som er innsatt med myggmiddel. Likte godt den sammeleggbare sekken du viser på et bilde ovenfor. Hvilke merke har den?

  Som et supplement til solhatt vil jeg også anbefale mygghatt med myggnetting. Det hadde vi god nytte av i Amazonas 🙂

 2. Hei, Laila
  Det er en Freerain Backpack, vannfast og veldig fin sak å reise med (lenke i tipslisten).

  Så bra du også har god erfaring med merket. Selv kunne jeg nok godt tenke meg både bukse og kjole til en neste reise i slike områder. Hatten med myggnetting tror jeg nok kan være lur å ha i visse områder, ja! Takk for at du deler av din erfaring

  Hilsen Mette

 3. Nå kom jeg tilfeldig inn på siden din da jeg googlet Cactuz 50%, så kanskje du vet om den skremmer vekk norske klegg også?

error: Content is protected !!