Trondheim – matmekka og pilegrimsmål

Trondheim – matmekka og pilegrimsmål

Studentbyen Trondheim formelig bugner av livlig kaféliv og trendy kaffebarer. Jeg tok turen tilbake til en by jeg ikke har besøkt på mange år – og deler her noen tips til hva man kan se og gjøre, samt utvalgte tips til hvor det er bra å spise i Trondheim. 

Artikkelen inneholder også tips fra lokalkjente! Se lenger ned.

Trondheim er en sentral del av norgeshistorien, der fargerike trebygninger, brosteinlagte gater og broer over Nidelven skaper en koselig atmosfære. Studentlivet setter sitt preg på byen og er med på å gi grunnlag for de mange koselige kaféene og kaffebarene.

Trondheim ble grunnlagt av kong Olav Tryggvason i 997 og var Norges første hovedstad. Som by er Trondheim avgrenset og definert av Nidelven som renner gjennom byen, bryter opp, grenser av og skaper en kanalby i miniatyr. Trondheim er også preget av historiske områder, som verdens nordligste gotiske katedral, Nidarosdomen, Kristiansten festning og Bryggene.

Trondheim

Pilegrimsmålet Trondheim

Trondheim merker en økende tilstrømming av pilegrimer får jeg vite når jeg er på besøk. I alt syv pilegrimsleder fører til Trondheim, og det er særlig St. Olavsleden fra Sverige som øker mest. 

Jeg dro ikke på pilegrimsreise selv denne gangen, men tok likevel turen til Pilegrimsgarden – stedet som har ansvar for å bidra til utvikling av ledene i sitt distrikt, foruten å formidle informasjon og veiledning om pilegrimsvandring.

— Det handler om en indre reise, mer enn en ytre reise, forteller Torunn Trædal ved Pilegrimsgarden. Hun sammenligner det med å gå fra hytte til hytte.

— Der det å gå tur i fjellet, fra hytte til hytte, er en ytre reise, handler pilegrimsturene mer om det indre. For noen er det sorgterapi, for andre handler det om å tilbringe tid i naturen.

Nidarosdomen i Trondheim

Trondheim – matmekka og pilegrimsmålIkke bare til fots!

Men de færreste har anledning eller ork til å gå hele strekket i ett. — Det tar lang tid, forteller Trædal. Ikke alle har tid til å gå hele strekket sammenhengende. Derfor deler mange turen opp i ulike etapper, og kommer tilbake år etter år for å fortsette vandringen der de slapp sist.

Selv om dette var noe man drev med i middelalderen, er det å gå pilegrimsleden relativt nytt. Etter å ha vært forbud i rundt 500 år, ble det først åpnet for pilegrimsturer på 70-tallet. Ari og Märtha skal ha mye av æren for at pilegrimsvandring ble populært igjen. — I dag er det også en statusting, som å gå Birken, legger hun til.

Nytt er det også at det ikke lenger kun er gående langs leden. — Vi har også padlende, folk på motorsykkel og til hest. Nylig åpnet også kystpilegrimsleden til Trondheim. Olavsfestdagene arrangeres hver juli i Trondheim, med rikt kulturelt og kirkelig program i hele ti dager.

Besøk Nidarosdomen

Nidarosdomen i Trondheim

Pilegrimsgarden ligger like ved Nidarosdomen, og det er klart jeg også la turen til denne store, gotiske kirken der det sies at Olav den hellige ligger gravlagt. En tur hit er definitivt «et must», både for å se dette storslåtte bygget på utsiden, men også for å ta turen inn i selve katedralen.

Opprinnelig ble det reist en trekirke her, i år 1030. Senere ble det en lang steinkirke. Men først ved midten av 1100-tallet ble dagens katedral oppført. Flere kirkebranner har medført endringer og senere også en rekke restaureringer av kirken, som offisielt ble avsluttet i 2001.

Les mer om Nidarosdomen på katedralens egen nettside, evt. også på Wikipedia herog i Store Norske Leksikon her.

Vandre rundt på Bakklandet

Trondheim Bakklandet

På Bakklandet, på andre siden av Gamle bybro, står de fargerike trehusene tett i tett, med kaffebarer og spisesteder, en og annen butikk og gallerier. Brosteinslagte gater og syrintrær i full blomst bidrar til å løfte idyllen enda noen hakk.

Inne i skjeve og skakke Bakklandet Skysstasjon finner vi 251 ulike typer akevitt. Rundt bordene sitter studenter og turister. Noen spiser, andre drikker kaffe. Stemningen er avslappet her blant skjeve vegger og brodert veggpryd. Ute i bakgården står en kvinne og knipser foto av sin mann, som for anledningen har stilt seg opp under slitte, gamle BH-er til tørk. Latteren sitter løst; her er så mye rart å se på.

Bakklandet Trondheim

De brosteinslagte gatene fylles ettermiddagstid med joggere og syklister. Til og med en sykkelheis er å finne her, som verdens første. Målsetningen med å gjøre Trondheim til en sykkelby er med andre ord kommet en sykkellengde lenger enn de fleste.

Tempoet i byen er heller ikke hektisk, travel eller storbypreget. Snarere er det en rolig, dempet stemning som preger bybildet. Kanskje henger det sammen med naturen rundt. Trondheim ligger et sted i landet som byr på det aller meste. Også en atmosfære som er langt mer rolig enn i hovedstaden. Fjellene i Trøndelag er ikke dramatiske, som lenger nord. Fjorden er ikke smal og trang, som lenger sør. Landskapet er frodig, rullende og næringsrikt, og maten som dyrkes havner ikke sjelden på bordet i en av de mange gode spisestedene i byen.

Spis og drikk deg rundt i Trondheim

Matbyen Trondheim har også en spennende restaurantscene, der man kan bli med på guidet gourmet-walk og guidet kaffe-walk. Eller rett og slett legge ut på tur på egenhånd. Hipsterkaffe eller kakao som hjemme hos mormor? Kunstferdige lunsjretter eller hjemmebakst til lunsjen? Trondheim har rikelig med kaféer, kaffebarer og gode spisesteder – og mange av dem har fokus på lokale råvarer.

Restauranttips Trondheim

Noen tips til kaffebarer

Kaffetrenden er absolutt tilstedeværende i studentbyen Trondheim. Ved Solsiden ligger den anerkjente kaffebaren Jacobsen & Svart, som brenner sin egen kaffe. Dessverre stengte de dørene idét jeg kom inn, men jeg fikk da sett meg rundt. Kaffekjennere sverger til kaffen herfra, vet jeg.

I Søndregate ligger en annen uavhengig espressobar, Café le Frère. Jeg tok turen innom, og likte godt stilen og stemningen der. Flere steder rundt i Trondheims gater finner du blant annet serveringsstedene til kaffebarkjeden Dromedar.

Noen koselige kaféer

Den mest sjarmerende kaféen er nok Bakklandet skysstasjon, men her var det jammen fullt da jeg tok turen innom. Her var en salig miks av turister, studenter og venninner som koste seg i ly av regnet utenfor. Veggene er fylt med broderier og krimstkrams og baren har akevitt å by på for enhver smak. Jeg synes også Arvesølvet folkekafé var et hyggelig sted. Her tilbys også dagens MatArvMat, som er et konsept for tradisjonskost. På Sellanraa bok og bar er det stilig og lunt, med en noe mer avansert meny. Jeg fikk også god mat servert på Ni Muser Café, som for øvrig er kjent for kaker og sjokolade.

Mormors stuer er et hjemmekoselig sted i et historisk bygg, som i følge Stine (takk for tipset!) serverer verdens beste kakao. Jeg gikk for kaffe denne gang, men det frister absolutt med en god kakao en annen gang. 

Finnes café ligger litt utenfor sentrum, i den nye bydelen Lilleby. Men jammen var det verdt turen dit! Herlig surdeigsbrød, hjemmelaget limonade og en god kopp kaffe smakte utmerket.

Les mer om konseptet til Heidi Bjerkan i denne artikkelen

Tre gode restauranter

Et av mine tips er å legge turen til Fagn sin cocktail bar i andre etasje over gourmetrestauranten i første. Hit dro jeg og min niese, og vi spiste ramen og koste oss med en herlig cocktail. Jeg gikk for «en sånn grønn en», som var riktignok det – grønn. Herlig og frisk på smak, mens ramenen var god, varm og mettende.

Vi stakk også bort til NordØst på Solsiden. Jeg hadde fått anbefalt å ta et glass rosé i solen der, men vi kom sent på kveld, det var ganske kaldt, og vi gikk i stedet for et glass hvitvin som passet til retten jeg ville teste – en fusion mellom norske råvarer og japansk dimsum. Retten var raus på størrelse, smaksrik og god. Godt fornøyd, der også.

I løpet av turen til Trondheim, fikk jeg anledning til å møte og snakke med Heidi Bjerkan hos Credo, samt sett nærmere på Jossan som ligger vegg i vegg. Les mer her. Jeg kommer mer enn gjerne tilbake!

Opplev Trondheim like a local

Se Nidarosdomen, dra på sykkeltur, drikk kakao hos Mormors … Dette er noen av tipsene jeg fikk fra dere lesere før jeg tok turen tilbake til Trondheim for en tid tilbake.

Jeg må innrømme at jeg ikke rakk over dem alle. Men tipsene fra dere har jeg nå samlet her, slik at flere kan få gleden av å følge lokalkjentes gode råd. Tipsene samler jeg også vel så mye for min egen del, slik at jeg kan hente frem noen av de jeg ikke rakk denne gang ved en senere anledning.

Katrine anbefaler middag på Kraft Bodega på Brattørkaia.

— Nydelig mat og servitører med lidenskap og humor, skriver hun.

Michael tipser om Samfunnet, Sesam burger, Munkholmen. Pirbadet. Og legger til: — Kafe Skuret er visst et hot konsertsted.

Lajla mener at «Kafé Skuret er helt fantastisk» og videre at Troll restaurant, som også ligger på Fosenkaia, er verdt et besøk Hun legger til: — Moskus selvfølgelig, liten bar med konserter i sjangeren americana/country.

Burger er tingen!

Ine skriver: — Burger på superhero er et must. Byens beste kaffe finner du på jacobsen&svart og sellanraa. Vil du gå en tur så er det fint rusle på ladestien til ladekaia. Bakklandet er jo fint, og Nidarosdomen er verd et besøk. Hun legger til at et besøk innom Svartlamoen også er fint å få med seg når man er i byen. — Masse spennende som skjer der nå, skriver hun, og legger til: – Ta en øl eller en matbit på Ramp mens du er der.

Stine anbefaler Bror og Superhero, som har bra burger. Også er Graffi et bra sted å spise, mens Nidarosdomen er et must, og kakaoen på Mormors er til å dø for. Ila Brannstasjon har kule konserter. Og selvfølgelig må du besøke Bakklandet, og Bakklandet Skysstasjon.

Anne Grethe anbefaler å ta turen for å tusle litt rundt på Bakklandet og Møllenberg (mange caféer og restauranter) = god stemning, besøke Rockheim, Nidarosdomen er alltid flott! Hun legger til: – Et glass rosé på Solsiden blir aldri feil…

Lindis synes det er verdt å ta turen til Munkholmen , husk badetøy hvis fint vær. Ta trikken til Lian, verdens fineste trikkerute. Og ta turen til Lade og Ringve Musikkmuseum . Når du først er der, sett av litt tid til å gå i den Botaniske Hagen rett ved Museet. Lindis anbefaler også overnatting på Pilegrimsgården, «med fantastisk beliggenhet rett ved Nidelva».

Tur til Trondheims høyeste punkt

Trine tipser om en kveldstur til Storheia ; Trondheims høyeste punkt 565 moh. Fantastisk fin utsikt.

Hege anbefaler en tur til designfellesskapet Sukker, og legger til at lunsjen er herlig på Mat fra hagen.

Ingvild anbefaler å spise på Frati

Kristin tipser om å spise is på Simens isbar nede ved Piren. Hun legger til: Overnatt på Scandic Nidelven hvor de i 11 år har vunnet prisen for beste hotellfrokost

Marianne tipser om å legge et besøk til Festningen, Sverresborg museum, Ladestien med kaffe på Sponhuset, Bystranda (brattøra-skansen). I tillegg er det mange flotte plasser i marka.

Trine tipser om Grilstad Marina på Ranheim, og å spise på Land&Strand

Katrine tipser om å spise på Troll og å dra på Skuret på konsert

Til info: Deler av artikkelen sto først på trykk i VG, hvor jeg leverte en serie i tre deler om Trondheim 


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Jeg har faktisk bare vært i Trondheim én gang tidligere, og da var jeg ca 12 år gammel. Det var midt i sommerferien, vi skulle på biltur til Lofoten, det regnet og var 10 grader. Brr! Ser ut som Trondheim definitivt har mye mer å by på enn det lille (og grå og kalde) jeg så den gang. 🙂 Takk – nå ble jeg litt inspirert til å ta med en Trondheimstur, altså. 😀

error: Content is protected !!