Windsor – kongelig slott og koselig småbyidyll ved London

Windsor – kongelig slott og koselig småbyidyll ved London

Windsor er dronning Elizabeth IIs favorittsted. Det er også her prins Harry og Meghan Markle har valgt å gifte seg. Men hit kan hvem som helst dra – også for å besøke slottet.

 Jeg ankommer Windsor og Eton med tog en mørk kveld. Det første som møter meg der jeg kommer ut av togstasjonen, er slottet Windsor Castle og en koselig gate med restauranter, hotell og noen små butikker.

Windsor

Slottet er stengt når jeg kommer og kvelden bruker jeg i stedet til å gå gatelangs i både Windsor og nabobyen Eton, der det er stille, så stille.

Prins Harrys Eton og Eton College

High Street løper gjennom Windsor og over broa og Themsen, videre over i Eton. Jeg følger gata helt til endes, der jeg ender opp ved Eton College. Jeg møter dresskledte skolegutter på vei til og fra korøvelser og annet de måtte ha fore. Jeg passerer skilt med tekster som «Boys Only» og tar meg i å lure på hvordan det må være å være ung gutt, plassert her, langt unna hjemmet sitt.

Det var her prins Harry gikk på skole i perioden 1998 – 2003 og tilbrakte viktige år i sitt liv i Windsor og Eton. At prinsen velger å gifte seg i Windsor Castle og St. George’s Chapel like ved er ikke tilfeldig.

I tillegg til at han gikk på skole i flere år like ved, var det her i kapellet, der han skal gifte seg, han ble døpt bare litt over tre måneder gammel, 21. desember 1984. Forlovelsen med Meghan Markle ble også inngått her i Windsor, i Frogmore House i Windsor Home Park.

Windsor Castle

Dronning Elizabeth IIs Windsor og Windsor Castle

Når jeg neste morgen legger turen til slottet for en omvisning, skinner sola og på toppen av bygget (som egentlig er flere bygninger) er flagget reist. Dronningen er altså hjemme!

I et vindu langs High Street, like ovenfor slottet, ser jeg to pappfigurer av det kommende brudeparet. De er plassert slik at det ser ut som de står lengselsfullt og titter ned mot koselige High Street og slottet de snart skal gi hverandre sitt ja.

Ut over disse to figurene, er det lite eller ingen bryllupsforberedelser å spotte. De jeg snakker med, synes delt i sine forventninger til det forestående bryllupet. Det er tross alt ikke første gang store kongelige hendelser som dette finner sted. Windsor og Windsor Castle har tross alt vært åsted for mange kongelige feiringen og store begivenheter opp i gjennom tidene. Her kan du lese mer om slottets historie 

Men det som helt klart flere innbyggere syntes stolte av, var at dette er dronningens foretrukne hjem. Flere kunne huske dronningen på tur i gatene da de var yngre. Fortsatt den dag i dag er Windsor hennes foretrukne hjem. Og det er det eldste, lengst sammenhengende bebodde slottet i verden.

Reisetips til Windsor

Toget fra London tar knappe halvtimen. Det er altså fullt mulig å ta en dagstur hit. Slik gjør du det: Tog fra Paddington via Slough til Windsor & Eton Central Station eller fra Waterloo til Windsor & Eton Riverside.

Windsor

Besøk Windsor Castle:

Windsor Castle er åpent for besøkende hele året, og hvem som helst kan få se store deler av slottet fra innsiden. Start dagen med et besøk på Windsor Castle, og still deg gjerne i kø før dørene åpner klokken 09:45.

Du får utdelt en audioguide

Høydepunkter på slottet:

 • Queen Mary’s Dolls House er fullt utstyrt med elektrisitet og vannklosett.
 • State Apartments er ekstravagant dekorert og verdt en tur
 • George’s Chapel rommer en rekke monumenter. Her ligger kong George VI, dronning Mary og prinsesse Margaret gravlagt.

Opplev vaktskiftet

Ønsker du å få med deg vaktskiftet, bør du legge besøket til tirsdag, torsdag eller lørdag. Vanligvis foregår dette disse dager, fra klokken 11, men endringer kan forekomme. Sjekk derfor den britiske hærens nettside før avreise. Du bør beregne to til tre timer inne på selve slottet, som ikke bare består av ett bygg, men flere.

Windsor Guildhall

Et elegant og historisk bygg som blant annet viser en samling kongelige portrett fra Dronning Elizabeth I og HKH dronning Elizabeth II. Bygget sto ferdig i 1689 og ligger i High Street, like ved slottet.

Omvisning på Eton College

Her kan du bli med på en guidet omvisning på skoleområdet. Dette arrangeres kun sommerhalvåret, fra mai til september. Du finner mer info om dette på etoncollege.com. Søndager er det åpent på Eton museum.

Grøntområdene

 • Windsor Great Park har utsikt til slottet
 • Det er mulig å gå langs deler av The Queen’s Walkway
 • Du kan leie båt og dra på rotur på River Thames
Themsen ved Windsor
Themsen skiller Windsor og Eton fra hverandre

Shopping

Windsor & Eton Central, der du vil finne flere butikker og kafeer. Du finner også shoppingmuligheter i High Street og sidegatene i Windsor. I Eton er det små butikker, kafeer, antikvitetsforhandlere og gallerier å legge turen innom i hovedgaten High Street.

Trivelige spisesteder

Jeg koste meg med middag på The Marco Pierre White Steakhouse & Grill. The Carpenter’s Arms i Windsor er koselig og George Inn Pub i Eton er populær.

→ Her kan du lese min artikkel fra Windsor Castle på trykk i VG Reise

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Hei Laila

  Takk så mye for hyggelig tilbakemelding! Jeg fikk ikke selv sett bryllupet, da jeg var på en lengre flyreise – men det var også sikkert kjekt å få med seg 🙂

  /Mette

error: Content is protected !!