Herskapelige Dalen Hotel – et stykke Norgeshistorie

Lengst ned i Dalen i Telemark, mellom høye fjell og med innsjøen Bandak og Telemarkskanalen i front, ligger sagnsomsuste Dalen Hotel. Et gult, stort bygg i sveitserstil det knyttes både sagn og spøkelseshistorier til, og som takket være engasjerte og pasjonerte investorer fortsatt står høyreist den dag i dag.  

Jeg er på vei vestover langs E134 som så mange ganger før. Vanligvis kjører vi denne veien mer eller mindre i ett strekk. For selv om jeg liker å dra på biltur og oppdage nye omveier, er det  som om akkurat denne veien, til tross for en god del stopp langs strekningen, handler mest om å komme frem – him te Haugesund eller hjem til Oslo. Jeg kunne ikke tatt mer feil.

Her er en tidligere omtale av en av mine reiser langs E134

For denne gang er jeg på vei vestover alene, og første mål er nettopp dette: Dalen og Dalen Hotel, en liten avstikker fra Høydalsmo gjennom svingete veier og forbi fossefall ned mot enden av Telemarkskanalen. Jeg er spent der jeg kjører nedover hårnålssvingene mot bunnen av Dalen. Dette er et hotell jeg har hatt så lyst å besøke så lenge. Endelig er det min tur. Er det mulig forventningene er blitt for høye i løpet av årene som har gått?

Sveitserhotell med touch av vikingskip

Dalen Hotel
Dalen Hotel – et imponerende syn

Det første som møter meg når jeg ankommer Dalen er først og fremst bygget selv: En stor, massiv trebygning i sveitserstil, omkranset av boliger på en side, et friluftsområde på andre siden, og med en stor, grønn park mellom seg og Bandak, innsjøen der Telemarkskanalen ender.

Dette var et av mange sveitserhotell som reiste seg her til lands i siste halvdel av  1800-tallet, på grunn av den økende turismen. Men dette er også en av de få gjenværende av hotellene. Bygget har for øvrig også helt klart norske trekk: dragehodene, visstnok etter inspirasjon fra vikingskipene.

Det neste som møter meg, er en – i forhold til bygget for øvrig – beskjeden resepsjon. En liten disk, med noen små hyller til nøklene og en blid resepsjonist, som ønsker meg velkommen. Han er opptatt med en gjest, hvilket gjør det mulig å komme til mitt tredje møte med Dalen Hotel ganske så kjapt: den ærverdige peisestuen.

Peisestuen på Dalen Hotel
Peisestuen på Dalen Hotel er vernet av Riksantikvaren

Det er ikke et hvilket som helst gulv jeg går over der inne. Blikket sveiper forbi den tente peisen, de kongelige maleriene, tapetet med gulldekor fra 1907, som er limt på veggen med mel og vann. Over der igjen et galleri i massivt tre og med flotte utskjæringer, før øynene treffer taket: det tunge, fargerike glassmaleriet, som senere har blitt styrket av ekstra bærebjelker og som har leverandøren til felles med domkirken i Porsgrunn.

Historiske og prominente gjester

For i dette bygget, på akkurat dette gulvet, har Kongen av Siam, Chulalongkorn, den brutale herskeren kong Leopold II av Belgia, Norgesvennen keiser Wilhelm og kong Oscar II av Norge og Sverige, for å nevne noen, også vært på besøk. Disse veggene bærer litt av en Norgeshistorie, men også historien til prominente gjester som har reist og oppsøkt eksotiske Telemark.

For en gang i tiden var Dalen en skysstasjon, et knutepunkt, og med det var Dalen Hotel et sentral beliggende overnattingssted for den mer formuende besøkende.

De første turistene kom til Telemark i  slutten av 1700-tallet. Da kom velhavende britiske turister oppover kanalen fra Skien, på vei til Vestlandet. Her tok inn på Hotel Dalen, og fortsatte etterhvert reisen videre vestover med hest og kjerre.

Men det var nok oftest først etter å ha fisket i innsjøen og kanskje tatt seg en utflukt til imponerende utsiktspunkt som Ravnejuv og andre naturopplevelser.

Javnejuv
Javnejuv – et kjent utsiktspunkt ved Dalen

Oppturer og nedturer

Siden åpningen i 1894 har det vært både oppturer og nedturer. Hotellets glanstid varte til 1914, med nedgangstid i mellomkrigstiden. Under andre verdenskrig tok nazistene over og gjorde hotellet om til sykestue og kommandosentral, og etter krigen tok de med seg alt av verdier. Utfordringene har vært mange, og en rekke eiere har vært involvert i løpet av hotellets lange historie.

Historiefortelling i peisestuen på Dalen Hotel
Historiefortelling med Jon Marius i peisestuen på Dalen Hotel. Hver dag kl. 17 og kl. 22 er det historiefortelling i peisestuen. Boka om Dalen Hotel er også til salgs på hotellet.

Den mest profilerte eieren var Aage Samuelsen, som skapte blest om hotellet. For å skaffe inntekter til oppussingen startet han kronerulling, holdt konserter og auksjonerte bort innbo, men dessverre døde han før han så hotellet atter stå oppreist. Etter hans tid ble det likevel iverksatt en omfattende restaurering over flere år.

Hotellet har også siden hatt flere drivere og restaureringen har pågått i flere faser. Det har vært så vellykket, at hotellet har mottatt flere priser, som Olavsrosa (Stiftelsen Norsk Kulturarv sitt kvalitetsmerke, 1999) og den internasjonale Europa Nostra (i 2000).

Restaurant Bandak på Dalen Hotel
Restaurant Bandak på Dalen Hotel

I dag er hotellet atter en hjørnesteinsbedrift, bygdas stolthet, et sted som satser både nå og på fremtiden. Hotellets nåværende eier, Thor Morten Halvorsen , har investert i både M/S Henrik Ibsen og Lastein Bryggje kafe.

Det er en pasjonert eier, får jeg vite, en eier som ønsker å ta vare på historien og kulturarven. Akkurat dét er det mange som kan være takknemlige for. Dette hotellet koster litt å bo på, men det gir også en unik og flott opplevelse i ei bygd det er vel verdt å besøke for sine vakre omgivelser, tradisjoner og historie – ikke minst knyttet til dette staselige hotellet.

Dalen
Dalen Hotel ligger midt i bygda Dalen. Her sett fra Rui.

Jeg kom til Dalen for å oppleve både hotellet og omgivelsene. Jeg hadde rikelig med tid til å oppleve hotellets fasiliteter, vandre rundt i fellesrommene, nyte den nydelige maten tilberedt på kjøkkensjef Alexander Thulins kjøkken. 

Hotellets ambisjon er å levere vertskap og matopplevelser utenom det vanlige. Det kan jeg love de har klart. Jeg er hele tiden tatt godt i vare, og det samme ser jeg at øvrige gjester også er.

Restaurant Bandak

Jeg fikk smake meg gjennom to rikholdige frokoster, en lekker lunsj, et måltid med afternoon tea, en tre-retters og en fem-retters middag.

Hotellets kjøkkensjef, Thulin, kommer fra Sør-Sverige og har jobbet på både Michelin-restauranter og kroer i inn og utland. Hans kjøkken vektlegger lokale og andre norske råvarer, der porsjonene er rause og lekkert tilberedt. Husets spesialitet er and fra Holte gård, noe jeg også fikk smake på selv. Men her benyttes også Kviteseid smør, eplemost fra Gvarv  og jeg fikk også smake en aldeles nydelig krem av Kraftkar, den prisvinnende norske osten – for å nevne noe.

Hotellet er rett og slett en flott ambassadør for norske mattradisjoner, som absolutt fortjener å bli presentert og løftet frem på en slik elegant og fristende måte. 

Restaurant Bandak Dalen Hotel
En nydelig rett med spekeskinke, østerssopp, gryn og parmesan

Matretter jeg fikk smake meg gjennom, var denne treretters menyen:

  • Spekeskinke med østerssopp, byggryn og parmesan, servert med en Burgunder til
  • Piggvar med gnocci, kapers, grønnsaker og nøttesmør, servert med en Châteauneuf-du-Pape
  • Dessert sjokolademousse med karamell og kokosflak, samt mangosorbet og panakotta. Til dette fikk jeg servert et glass Riesling fra Mozeldalen

samt denne fire-retters menyen, da jeg valgte å stå over desserten (noe jeg angrer veldig på nå i ettertid, må sies):

  • Gravet kveite med ørretrogn, gresskar og syrnet fløte, servert med en Pinot Gris fra Alsace
  • Hummersuppe med selleri, servert med en rosé fra Provence
  • Husets spesialitet: andebryst. Servert til en Pinot Noir fra Nord-Italia/Syd-Tyrol
  • Krem på Kraftkar med karamelliserte pistasjenøtter og plommesyltetøy, servert med en vintage portvin

Begge kvelder ble det servert en lekker, liten amusebouche først

Et «spa for sjelen»

Som seg hør og bør på finere hotell, er det «turn down service» også her på Dalen Hotel. Når jeg kommer tilbake på rommet etter en bedre middag, er sengen «åpnet», baderomstøfler er satt frem og roseblader og en sjokoladebit pent dandert på dyna.

På badet finner jeg det jeg trenger av produkter, inkludert balsam som er et av mine personlige og uformelle kvalitetstegn på et bedre overnattingssted.

Jeg bodde på et dobbeltrom med balkong, der rommet vendte ut mot hagen. For den som vil legge turen dit i sommer, kan jeg også tipse om at seks nye rom ser dagens lys i løpet av juni, deriblant to tårn-suiter jeg selv må si jeg har fryktelig lyst å oppleve.

Servicen er upåklagelig og omgivelsene kunne ikke vært bedre. Dette er definitivt et hotellopphold som kan kalles «spa for sjelen», og anbefales for deg som vil ta et par stille og rolige dager i vakre omgivelser med en venninne, nyte en romantisk weekend med din kjære, eller et sted å legge den store feiringen med dine nærmeste. Jeg kan også legge til at dette er et supert sted å ta noen avslappende dager helt alene. 

Historiske omgivelser Dalen Hotel
Rom etter rom med vakre møbler og tapeter

Så tilbake til spørsmålet:

Klarte hotellet å innfri mine forventninger, som over årene har blitt skyhøye?

Ja, så absolutt! Og mer enn som så. Å bo på Dalen Hotel er en unik opplevelse, en reise tilbake i tid, der du bor godt, blir tatt godt imot og får servert utsøkt mat på mest elegante vis. Du befinner deg i vakker norsk natur, med de tilbud som finnes der. Men det som gjør et opphold her helt spesielt, er den lange historien til hotellet:

Lekkert servert frokost på Dalen Hotel
Lekkert servert frokost på Dalen Hotel

Ved å sjekke inn her, blir også jeg en del av historien. Som reisende før meg, bare av litt annen rang: som både kongelige og prominente gjester fra verdenshistorien, vandrer jeg over de samme gulvene, ser de samme naturfenomenene i området og blir traktert etter alle kunstens regler som besøkende før meg. Dét er nokså unikt i norsk sammenheng, spør du meg. 

Hotellets ambisjon er å levere vertskap og matopplevelser utenom det vanlige. Det kan jeg love de har klart.

Dalen Hotel_Afternoon Tea i herskapelige omgivelser
Nyter klassisk afternoon tea i herskapelige omgivelser

Heller ikke jeg klarte å komme utenom  spøkelseshistorien som kobles til Dalen Hotel. 

Til andre skeptikere som meg selv, kan jeg avsløre at jeg ikke opplevde noe uhygge, vandrende skygger eller kalde gufs. Om du er en som synes historier om gjenferd gjør et hotellopphold ekstra fristende, kan jeg tipse om at akkurat dette kan du lese mer om på hotellets nettside og i flere avisartikler opp igjennom årene.

Aktiviteter og opplevelser 

Nå er hotellet en opplevelse i seg selv, så klart. Men med så mye god mat er det jo ikke så dumt å legge inn et par timer her og der til litt mer aktivitet. Og kanskje får du lyst å bli bedre kjent med lokal kulturhistorie i området, når du første beveger deg i slike historiske omgivelser?

Se også mine tips fra Dalen ellers

Er du allerede på vei til Dalen, sier du?

Hotellets nettside finner du her

Visit Dalen sin nettside finner du her

Slik kommer du dit

Vil du ankomme Hotel Dalen på ekte, tradisjonelt vis, kan du dra med kanalbåten – enten M/S Victoria eller hotellets egen, M/S Henrik Ibsen fra Skien. Du blir da hentet av hotellets historiske buss, og hele denne turen tipper jeg er litt av en opplevelse, som kompletterer besøket perfekt. Store investeringer er lagt også i hotellets båt opp langs Telemarkskanalen. Denne turen håper jeg å få tatt en gang selv, må jeg innrømme.

Les mer om turer på Telemarkskanalen her. 

Selv valgte jeg denne gang å kjøre fra Oslo i egen bil, og la inn dette som en ekstra opplevelse på reise vestover. Det tar ca. 3, 5 timer å kjøre fra Oslo langs E18 til Drammen, deretter mot Kongsberg og E134 til Notodden, forbi Seljord til Høydalsmo. Derfra tok jeg av til riksvei 45 til Dalen (ca. 2 mil fra Høydalsmo).

Fra motsatt side (Haugesund og Bergen) er det å følge E134 over Haukelifjell til Åmot, og der ta av ned til Dalen ved Åmot, ca 20 km.

Dalen Hotel park

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!