Lisboa: fargerik og bohemsk

Lisboa

Fargerike Lisboa vinner meg atter over med sine brede avenyer, smale smau, ås-topper og kystlinje, kreativitet og gammel eleganse.

Oppdatert oktober 2016

For meg fremstår Portugals hovedstad i dag som det Barcelona var for tjue år siden, stadig med et hint av San Fransisco og Roma. Og likevel er Lisboa noe helt eget og kun seg selv.

Jeg har vært i Lisboa før, som backpacker på reise gjennom Europa. Den gang da bodde vi på det to-stjerners noe slitte Pensao Londres på toppen av en av høydene i byen, med knirkete trapper, en skranglete heis, felles bad på gangen, men med fantastisk utsikt over hele byen. Denne gang tok vi inn på to ulike boutique hotell i to forskjellige deler av byen, for virkelig å gjenoppdage Lisboa.

Tiden har gått siden da. Faktisk har det gått hele 15 år siden jeg sist besøkte Lisboa. Hva i all verden var det jeg tenkte på? 

Lisboa

Jeg har endret meg. Men det har Lisboa også. Samtidig ikke. På sett og vis er vi er også begge de samme som vi var. Jeg er fortsatt eventyrlysten, vitebegjærlig og nysgjerrig. Lisboa er fortsatt full av skjulte hemmeligheter med en lang og spennende historie, bak en elegant og noe forslitt fasade.

Det har gått hele 15 år siden jeg sist besøkte Lisboa. Hva i all verden var det jeg tenkte på?

Visst ser jeg at det har vært utbedringer her. Flere områder har fått et løft. Dårlige nabolag har blitt trendy og folketomme strøk har blitt populære. Falmede byggverk har fått et malingsstrøk. Flere nyere og mer eksperimentelle restauranter har dukket opp. Brosteinen er pusset, marmoren skinner, kjedebutikker har åpnet og severdigheter tar godt betalt fra turister som gladelig åpner lommeboka for en titt inn i portugisisk fordums historie.

Men fortsatt finner vi bygårder med avskallet maling. De berømte flisene på mange av fasadene er ikke alltid på stell. Noen hus er overtatt av naturen; mose, busker og trær har vokst frem og titter et godt stykke ut av sprekker, revner i huden og hulrom uten tak.

Fortsatt finner vi et og annet dårlig strøk å forville seg inn i. Fortsatt møter vi en og annen luring som vil utnytte muligheten til en ekstra slant. Tross økonomisk vekst, er fortsatt arbeidsledigheten høy.

Lisboa – en fargerik og bohemsk by

Det sies at Lisboa er fylt med bleke kalksteinsbelagte bygninger. Jeg finner det i stedet ganske så fargerikt. For oppetter de syv høydene Portugals hovedstad er så kjent for, står de side om side, lyse og bleke kalksteinsbygninger, pastellfargede hus og noen mer knæsjt dekorerte bygninger.

Selve byen følger landskapet, det bølger seg opp og ned av åser og topper og lar seg definere av kystlinja og Tajo-elva som møter bukten Mar del Palha og det vidåpne Atlanterhavet.

Lisboa

Lisboa område for område 

Bairro Alto, gamlebyen, er det tidligere arbeiderstrøket, hvor vi dag finner fado-restauranter, matservering og barer.

Baixa er synonymt med shopping, og ligger like ved Chiado og havnen. Her ligger den flotte gågaten Rua Augusta.

Lisboa

Chiado ligger i høyden over Baixa, og like nedenfor Bairro Alto. Her finner du hakket mer elegant shopping, verdens eldste bokhandel og et spennende utvalg av unike butikker og gode restauranter.

Lisboa

Alfama er Lisboas eldste strøk, og ligger mellom slottet São Jorge og elven Tejo. Her vandrer vi gjennom historien, på brostein og ned trappeganger, blant hvitkalkede bygninger og fargerike inngangsfasader.

Belém ligger tett på havet, har Unesco-sites og museum å by på, samt Lisboas sannsynligvis beste spa.

Mer om dette i et senere innlegg.

Lisboa

Avenida da Liberdade er strøket der verdens motehus og de store 5-stjerners hotellene på rekke og rad nedover gaten. Et mindre sjarmerende område, etter min personlige mening, men et flott sted å legge turen via skyggene av bugnende trær, rundkjøringen Marquess of Pombal Square og utsikten fra toppen Eduardo VII Park.

Lisboa

Det kulturelle Lisboa

Det er nærmest ikke mulig å snakke om Lisboa uten å nevne fadoen, den melankolske musikken som stammer fra 1820-tallets Portugal. For ikke å glemme Pessoa. Og det til tross for at han var så og si komplett ukjent mens han levde.

Det er også nettopp her i Lisboa verdens eldste, fortsatt åpne bokhandel befinner seg. Det har den gjort siden 1732. Og navnet – det er Bertrand.

Det kulinariske Lisboa

I bacalaoens hjemland mangler det heller ikke på gode matopplevelser. Torsken, osten, vinen, dessertene. For ikke å glemme en av Portugals mest anerkjente chefs. Porsjonene i Lisboa er rause. Vinglassene likeså. Og prisen er ikke noe å si på.

Her finner du tips til gode restauranter og barer: 

Guiden fortsetter under bildet

Lisboa vinbar

Her fra By the Wine

Byguide: Lisboa – reisetips til Portugals hovedstad

Denne mini-guiden tar utgangspunkt i en lang-weekend i Portugal, med tips og inspirasjon til severdigheter, gode restauranter, praktiske reisetips med mer. 

For å gjøre guiden komplett, vil det komme en rekke tips til Lisboa i tiden fremover. Mer om dette lenger ned.

Lisboa

Beste tid å dra til Lisboa

Året rundt: Milde vintre gjør Lisboa til en attraktiv by også midtvinters. Vi dro dit i februar og været var skiftende, fra regnfullt til solgløtt med lovnad av vår og varme. Fordi byen er så tett på havet, skifter været rakst og det kan plutselig bli kjølig. Ingen sak for en vestling. Tok med regnjakke og tynn dunjakke til eventuelle kjølige temperaturer. Jeg fikk bruk for begge deler, samt en nyinnkjøpt paraply.

Reise dit

 • Vi fløy direkterute Oslo – Lisboa med Tap Portugal og fikk en umiddelbar touch av Portugal med lokal mat og vin ombord. Sjekk flypriser her
 • 25-30 min. med metro fra flyplass til sentralt i Lisboa. Vi betalte 3 € per pers.
 • 15-20 min. med taxi fra sentralt i Lisboa til flyplass. Vi betalte 12 € (tips kommer i tillegg)Lisboa

  Kom deg rundt

  • Sjekk ut Lisboa Card
  • Taxi er billig og lett tilgjengelig
  • Metro er effektivt, enkel å finne ut av og enda billigere
  • Trikken (nr. 28) er overfylt, men mest sjarmerende
  • Det finnes både sightseeing trikk og hop on/hop off buss

  Det finnes også flere historiske tau-baner i Lisboa, og alle disse tre regnes som nasjonalmonument:

  • Gloria Funicular er fra 1885 og er den mest populære av de tre.
  • Bica Funicular er fra 1892 og har den mest typiske ruten over byen.
  • Lavra Funicular er den eldste av de tre, fra 1884.

  Men vi valgte å gå mest mulig og tok taxi etter behov.

  Lisboa

  Overnatting

Dette avsnittet innholder reklame-lenker

Vi bodde to ulike  steder i byen, og er ikke i tvil: det er i området Baixa / Chiado det er bestå bo. For eksempel et av de tre boutique-hotellene Brown’s, som alle kommer med høyeste anbefaling:

 • Brown’s Hotel Downtown: trendy interiør og individuelt utformede rom, sentralt downtown Lisboa
 • Brown’s Boutique Hotel: i en flislagt bygård nær Chiado og Bairro Alto finner vi dette lille hotellet, dekorert med designmøbler
 • Brown’s Central, hvor vi bodde. Supertrendy og koselig, med en hyggelig bar. Frokosten kunne vært mer spennende. En nærmere omtale av hotellet kommer senere. 
 • Lisboa: Hotel Brown's CentralVi sjekket også ut disse:
 • H10 Duque de JouleHer bodde vi også. Et riktig flott, lyst, lekkert og sjarmerende sted å bo. God frokost, og en takterrasse med utsikt over Lisboa. Lokasjonen passer best om du ønsker å tilbringe mest tid rundt Avenida da Liberdade og området rundt der.  

Lisboa: H10 Duque de Joule:

H10 Duque de Joule

 • 9Hotel Mercy ligger lenger oppe i Baixa, med panoramautsikt fra egen takterrasse. Praktisk beliggende, nært shopping og gode restauranter.
 • Internacional Design Hotel er medlem av Small Luxury Hotels of the world, og er et moderne og trendy hotell beliggende sentralt ved Praça de D. Pedro IV, også kjent som Praça Rossio.
 • The Independente Suites & Terrasse ligger i Misericordia, i samme bygg som hostellet ved samme navn. Dette er et populært og unikt overnattingssted i Art Deco med suiter som har utsikt mot São Pedro de Alcântara og elven Tagus. The Independente har en særdeles populær bar og restaurant, og mange langtidsboende, spesielt på hostellet, og særlig utenom sesong.
 • Om du ønsker et super stilfullt spahotell, er Altis Belem Hotel & Spa stedet å bo. Hotellet ligger i nærheten av større severdigheter som São Jorge Castle.
 • Internasjonale kjeder:

  Som hovedstad finner vi selvsagt internasjonale hotellkjeder, også i Lisboa. Disse ligger mer eller mindre på rekke og rad langs Avenida da Liberdade, og du finner dem på booking.com

  Sikkerhet

  • Politiet er godt synlig i gatebildet
  • Vi ble gjentatte ganger tilbudt både hasj og amfetamin i de mørke nattetimer, men opplevde ingen truende situasjoner
  • App’en Turdus anbefaler å styre unna metroen etter kl 22.00 pga. gjenger

  Prisnivå

  • Mat og drikke ligger på halv pris eller under i forhold til norske priser
  • Rause porsjoner og vinglassene fylles godt opp på alle restauranter vi besøkte.
  • En trikkebillett ligger på 20 kr
  • Taxi er billig. Pass bare på at ikke du lures på omveier for å trekke opp prisen
  • Tips blir tatt positivt imot, som i Norge, ligger på rundt 10%

  Lisboa

  Korte fakta om Lisboa

  • 500 000 innbyggere i bykjernen, rundt 3 mill. inkl. omegn
  • Hovedstad i Portugal siden 1255
  • Rammet av tre kraftige jordskjelv i 1755, der minst 13000 mennesker omkom

  Lisboa

  Flere tips til Lisboa

 • Tips til gode matopplevelser og gode restauranter i Lisboa

 • Unike barer i Lisboa

Kart over omtalte hotell, barer og restauranter

Flere guider i serien Byguide:

Byguide: er en serie destinasjonsguider, personlig researchet og opplevd på lokasjon av Reiselykke. 
Dette er en serie med reisetips til gode mat- og vin-oppleveleser,overnatting, kulturopplevelser og severdigheter i storbyer rundt omkring i verden.  
Byguide: kommer i ulike varianter. Noen byguider vil være tilpasset weekend-turen dag for dag, andre er rene inspirasjons- og tipsguider der byen og byopplevelser står i sentrum.

Denne reiseguiden inneholder noen affiliatelenker. Om du vil vite mer, finner du mer om dette her.

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

4 kommentarer

 • Charlotte sier:

  For noen fine bilder! Kan ikke skjønne at jeg ikke har vært i Lisboa enda, ser helt nydelig ut 😉

  • Reiselykke sier:

   Hei, Charlotte
   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Håper du får anledningen til et besøk der en dag 🙂

   /Mette

 • Dag-Harald sier:

  Flott «teaser». Reiser til Lisboa om tre uker for første gang. Gleder meg ennå mer etter å ha kikket på denne bloggen

  • Reiselykke sier:

   Hei, Dag-Harald
   Takk for hyggelig tilbakemelding. God tur til Lisboa! Håper du fant noen nyttige tips her 🙂

   / Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *