Slik kan vi reise bedre

Slik kan vi reise bedre

Det er kommet en ny bok som tar sikte på å vise nordmenn hvordan vi kan reise bedre. Det handler ikke om å slutte å reise helt, men å endre reisevaner og ta bevisste valg.  

Da han jobbet i reiselivet, sendte han nordmenn langt av gårde med fly. Senere har han kjent på flyskam og vond samvittighet for alle reisene han selv også har hatt.

I sin nye bok, Reis BedreEn guide til større inntrykk med mindre avtrykkdeler Trygve Sunde Kolderup råd om hvordan vi som reiser, reiselivet og myndighetene kan skape et mer bærekraftig reiseliv for fremtiden. Som han skriver i forordet:  

«Framover er det ikke nok at feriene våre ikke ødelegger natur, klima eller lokalmiljø. Vi må også sørge for at de bidrar til positiv utvikling på stedene vi oppsøker»Jeg kunne ikke vært mer enig.

Trygve Sunde Kolderup er tidligere seksjonsleder for natur og bærekraft i Den norske turistforening (DNT), har vært redaktør, journalist og også utgitt flere bøker. I dag er han engasjert i flere grønne oppstartbedrifter. 

Ny bok om å reise bedre

Fordi jeg selv har et sterkt engasjement for hvordan vi kan reise mer bevisst og ansvarlig, prøver jeg å gjøre mitt beste for å holde meg oppdatert på feltet. 

Derfor har jeg over flere år lest bøker, diverse studier og artikler om klima, bærekraft, bærekraftig reiseliv, ansvarlig turisme og grønn turisme. Ikke minst har jeg jo snakket med og møtt mange som jobber for et mer bærekraftig reiseliv i inn- og utland. Jeg har også skrevet om tematikken siden jeg startet denne nettsiden i 2011. Det har blitt mange artikler og mye funderinger rundt små og store spørsmål rundt tematikken jeg selv har strevd med. 

Saken er: Et viktig budskap kan ikke gjentas ofte nok. Det må nå ut gjennom ulike formater, til stadig nye forbrukere. Vi får stadig ny kunnskap om hvordan det står til med kloden, naturen, klimaet. Vi lærer hele tiden nytt om hvordan kutte utslipp, hva som funker og ikke funker og utfordringer med grønnvasking. 

Derfor må tematikken vris og vendes på, knas og belyses. Derfor har jeg også lest Trygve Sunde Kolderups bok med stor interesse. 

Les også: Bærekraftig turisme: Hva betyr det egentlig?

Pedagogisk og informativt

For å ta dette med bærekraft og klima først som sist: En god del av det som kommer frem rundt dette vil være kjent for den som har satt seg grundig inn i tematikken. Det har nok de færreste. En av bokas fortrinn er derfor også at vi her får en samlet oppdatering knyttet til våre avtrykk som reisende. 

Vi får konkrete tips og råd om hva vi bør gjøre annerledes.

Informasjonen som kommer frem er tydelig og pedagogisk fremstilt, blant annet med god hjelp av Øystein Vidnes’ illustrasjoner gjennom boka.

Vi får også konkrete råd og tips til tiltak vi kan gjøre for å reise bedre. 

Hvert kapittel avsluttes med en oppsummering av hvordan vi som reisende kan reise annerledes etter det vi nettopp har lest. 

Reis bedre bok av Trygve Sunde Kolderup

Sånn sett kan vi si det er blitt en håndbok for hvordan reise bedre. Eller en guide, som bokas undertittel også signaliserer.

Denne delen er ikke behagelig lesning for den som er glad i å oppleve verden, det er det aldri. Men det er nødvendig. Vil vi være bevisste reisende, må det til, så vi kan ta mer gjennomtenkte valg når vi først reiser.  

Vi vet at breene smelter, at tradisjonelle feriemål står i brann, at det er overturisme mange steder, at naturen bygges ned og at nordmenn flyr for mye. Jeg får også passet mitt påskrevet, så til de grader. Det gjør jeg hver gang jeg reflekterer eller leser rundt klima. For vi er alle forbrukere. Og reise er ikke og kommer ikke bli fullt ut utslippsfritt – i hvert fall ikke med det første.

Det er dette som er grunntonen som sparker det hele i gang og som ligger som en ramme rundt bokas budskap: Vi kan ikke fortsette reiselivet slik det har fungert til nå. 

Det er også dette som er med på å skape en dramaturgisk oppbygging. For alt er ikke svart. 

Les også: Veier til en grønnere reise: Måter å reise mer klimavennlig

Eksempler til inspirasjon

Kolderup har et klart uttrykt ønske om at vi alle skal klare å forbedre våre ferievaner. Utover boka kommer han også med gode eksempler fra inn- og utland. Han løfter frem reiselivsbedrifter som gjør en forskjell, enten det er for naturforvaltning, sosial bærekraft eller samfunnsutvikling. 

Gjennom historiefortelling og intervjuobjekter løfter Kolderup frem gode eksempler til etterlevelse og inspirasjon for andre i reiselivet. Eksempler vi som reiser kan sjekke ut selv. Eksempler myndighetene kan se til, nå som Norges femte eksportartikkel er reiseliv. 

Dette er, etter min mening, også det aller beste og mest lesverdige med boka. Som når det i det øyeblikket tanken slår meg: Retter denne boka seg bare mot aktive reisende og friluftsfolk? svarer forfatteren like etterpå med et glitrende mot-eksempel fra Chumbe Island i Øst-Afrika. 

Deretter fortsetter de gode eksemplene på et reiseliv som vil noe, fra flere deler av verden. Dette handler om mer enn togreiser, friluftsliv og innenlands reiseopplevelser. Heldigvis. 

Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Bevisste valg og veien videre

Jeg er helt enig med forfatteren: Vi  reise bedre – ikke bare i fremtiden, men . Men jeg mener også vi må ha to tanker i hodet på én gang.

Jeg mener det ikke er reisene våre alene som kan komme til å være skyld i at «generasjonene etter oss aldri kunne få de samme reiseminnene som det vi har fått» slik det står i forordet. Det er én del av alt det andre. Alle monner drar. Alle bransjer må endre seg. Det må også vi forbrukere (og altså reisende). Og ja, det må også reiselivet. 

Les også: Hotell som gjør en forskjell

Et eksempel på hva vi ikke ønsker mer av fremover, og som Kolderup også nevner i boka: Steder som er blitt så populære for turister å besøke at innbyggerne gjør opprør.

Dette bildet har jeg tatt i Barcelona

Boka retter seg mot forbrukere og reisende først og fremst. Det er tross alt en bok for allmennmarkedet, så jeg skjønner valget. 

Det sagt: Politikere og reiselivet vil nok finne mye inspirasjon og tips til hvordan vi sammen kan gå nye veier i eksemplene som her trekkes frem. Jeg håper sentrale aktører skaffer seg et eksemplar. 

Til syvende og sist handler løsningen også om tilrettelegging, holdningsendring og alternative løsninger. Da må politikerne og reiselivet selv ta grep. Kanskje er det vi som reiser som må gå i bresjen og lære oss å reise bedre.

Til å finne gode råd for det har vi blant annet nettopp denne boka.  

Bokomtale er basert på tilsendt pdf ved bokas utgivelse. Utgitt av Skald forlag.


Mer å lese om dette tema:

Veier til en grønnere reise: Måter å reise mer klimavennlig

Økoturisme – hva betyr det egentlig?

Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Bærekraftig turisme: Hva betyr det egentlig?

Kulturturister bidrar til et mer miljøvennlig reiseliv

Hotell som gjør en forskjell

Ps! Illustrasjonsbildet på toppen er fra Lofoten, der innbyggerne i disse dager blir spurt om turismen er en berikelse eller en byrde. Lofoten ble godkjent som bærekraftig for første gang i 2020. Denne evalueringen gjøres på nytt hvert tredje år. Derfor har Destinasjon Lofoten nå sendt ut en spørreundersøkelse. Les mer om det i Lofotposten.


For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!