Sommerbyen Gamle Skudeneshavn

Gamle Skudeneshavn

Gamle Skudeneshavn er en av de best bevarte gamlebyene i Europa og en lun havn for seilskuter. Den årlige Skudefestivalen som avholdes her er Vestlandets største kulturmønstring. 

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger seilskutebyen Skudeneshavn. Med sine smale gater, idylliske småbåthavn og hvite trehusbebyggelse er det lett å la seg sjarmere av den lille byen langt vest ved havet.

Gamle Skudenshavn

NRK Radios Reiseradioen har kåret Skudeneshavn til Norges sommerby. Begivenheten gjentok seg i juli ’15 med ABC Nyheters kåring. Det henger nok sammen med at dette er en av Europas best bevarte gamlebyer. De 225 husene og sjøbodene i tre er alle malt hvite. De 5 000 innbyggerne som bor i Skudeneshavn vet å ta godt vare på den lille byen sin.  Hva med en guidet tur i gamlebyen?

> Les også: Vandringer i Gamle Skudeneshavn.

Gamle Skudeneshavn

Skudefestivalen

Byens historie går tilbake til 1800-tallets sildefiske og seilskuteskipsfart. Dette setter fortsatt sitt preg på byen og årlig arrangeres Vestlandets største kulturmønstring her. Skudefestivalen tiltrekker seg 30 000 mennesker. De kommer hit for utstillingene, underholdninger og det yrende livet i markedsbodene. I Søragadå, som er hovedgaten i gamlebyen, er det satt opp kunstutstillinger i løpet av festivalen. Mens håndverkere demonstrerer gamle arbeidsmetoder tilknyttet sjøen og båtlivet. Artister fra inn- og utland underholder både dag og kveld i fire dager til ende.

Gamle Skudeneshavn

SILK

En nyere festival som har markert seg de senere årene, er SILK; Skudeneshavn International Literature and Culture Festival. Høsten 2014 har festivalen sitt fem års jubileum. Forfattere fra inn- og utland kommer altså årlig til Skudeneshavn for å snakke om og formidle litteraturen de skriver.

 Gamle Skudeneshavn

Denne artikkelen er opprinnelig skrevet for Destinasjon Haugesund og Haugaland og først publisert på www.visithaugesund.no 

This article is also available in English, and was originally written for Visit Haugesund. 

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *