Sommerbyen Gamle Skudeneshavn

Sommerbyen Gamle Skudeneshavn

Sjarmerende gater og smau svinger seg mellom hvitmalte trehus og røde takskjegg, der trapper og fortau gjerne er dekorert med krukker og fargerike blomster, som var vi på besøk i en italiensk liten landsby.

Den klukkende lyden fra båter i havnen sniker seg opp mellom hushjørnene fra kaien og gjør stemningen komplett. Å spasere gatelangs mellom smale smau og historiske bygninger i Skudeneshavn er ren hygge. Det er også en vandring i norsk arkitekturhistorie.

→ Denne turen er en av tipsene i min ebok Kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger. Les mer her

Godt bevart gamleby

Gamle Skudeneshavn

Havnens beliggenhet, sildefiske og handel bidro til at  byen vokste frem på 1800–tallet. Gamle Skudeneshavn regnes også for å være et av Norges best bevarte trehusmiljø, med empirestil, sveitserstil og jugendstil. Innomhus er det kaker, vafler og kanskje et rekesmørbrød å få kjøpt.

Blant kaféene i den gamle bydelen, er Majorstuen kafé. I den opprinnelige kramboden fra 1860 serverer Johannes vafler. Her blir det servert vafler hver dag, året gjennom, i en kafé fylt med kunst og antikviteter fra hele verden. Navnet på kaféen er etter en major i Frelsesarmeen som en gang bodde her.

Se tips til flere kaféer og spisesteder lenger ned.

Gamle Skudeneshavn

Båtliv og festivaltid

Om sommeren er det livlig i den hvitmalte trehusbebyggelsen og den første helgen i juli hvert år arrangeres Norges største kulturmønstring med båter innen alle kategorier her. Trebåter, veteranbåter, lystbåter, småbåter og seilskuter samles i havnen og i alt strømmer rundt 600 båter og 35 000 besøkende til sydspissen av Karmøy disse dagene.

Gamle Skudeneshavn

Både båtliv og artister er trekkplasteret denne helgen hvert år. Hvordan det blir i år, vil du kunne finne ut av på nettsidene til festivalen her.

Strender og vikinghistorie

Gamle Skudeneshavn ligger ytterst på sørspissen av Karmøy, med flere flotte strender, bukter og viker innen rekkevidde. Surfestranda Sandvesanden ligger en kort kjøretur fra Skudeneshavn og har en særlig rik vegetasjon. Et kvarters kjøretur unna ligger Åkrasanden, som har det anerkjente miljømerket Blått Flagg, en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. I 2014 ble nettopp denne sandstranda  kåret Norges beste strand av foreldre.no.

Men når man først befinner seg på Karmøy, bør en også legge turen til Avaldsnes, Norges eldste kongesete. Her ligger Vikinggarden, Olavskirken og Nordvegen historiesenter, en flott attraksjon for alle med interesse for vikingetiden og historie.

 Sjekk gjerne ut min ebok med tips til Haugalandet, samt Ryfylke og Hardanger. Du finner den her

Reisetips til Gamle Skudeneshavn

Gamle Skudeneshavn

Den hvitmalte trehusbebyggelsen i Gamle Skudeneshavn er som en sørlandsk idyll lengst vest på tuppen av av Karmøy, mellom Haugesund og Stavanger. Nærheten til flotte sandstrender og vikinghistorie gjør også dette til et flott sted å besøke for hele familien. Ta turen hit i sommer, om du befinner deg ved Haugesund eller omegn.

Tips til spisesteder: Reinertsenhuset og Verdens minste kafé, Kormt Brygghus, Smiå Bistro & Pianobar og Lanternen. Sjekk Facebook-sidene for åpningstider. På mikrobryggeriet Skudenes Bryggeri i Skudeneshavn kan du bli med på ølsmaking. Nevnte Kormt er også en bryggeripub, så her kan du også bli med på ølsmaking.

For mer info om lokalhistorien, ta gjerne turen til museet i Mælandsgården eller delta på en guidet rundtur. Hver søndag i juli tilbys guidet omvisning i byen. Møt opp ved turistkontoret kl. 13. Pris kr. 100,- per april 2020. Et annet alternativ, er å følge vandreruten i dette kartet.

Jeg har selv ikke overnattet her, mens det finnes noen overnattingsmuligheter i Skudeneshavn og området*. Større hotell finner du i Haugesund. Se listen her*

Gamle Skudeneshavn

 Deler av artikkelen har den har vært på trykk i VG tidligere.


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!