Flokehyttene – rå naturopplevelse i stilren design 

Flokehyttene – rå naturopplevelse i stilren design 

Spektakulær beliggenhet og stilrent design møter oss lengst ut mot havet ved Ryvarden Kulturfyr i Sveio. Vi kunne ikke vært mer heldig med været – og selskapet var upåklagelig. 

Tre søsken og ektefeller sjekker inn på Horda-Kåre, den største av de fem Flokehyttene. Med panoramautsikt mot havet og fyret, skal vi tilbringe et døgn i rå natur og strålende høstvær. Vi vet hva vi går til, men det er likevel over all forventning. Dette må bare oppleves! 

Flokehyttene
Flokehyttene ligger fint til i terrenget

Slekters gang

Som om familietreffet ikke var nok i seg selv: Det som gjør oppholdet om mulig enda mer betydningsfullt, er vissheten om at tipp-oldefaren til oss tre søsken en gang var fyrvokter på det selvsamme fyret vi befinner oss ved. Det gjør noe med oss, det er jeg ikke tvil om, der vi sitter inne i den lune hytta, med fyr i peisen og ser ut mot det historiske fyret. Nå automatisert og blinkende hele natta gjennom. 

Les også: Kulturfyret på Ryvarden

Det var forøvrig herfra Floke Vilgerdsson (også kjent som «Ravn-Floke») i 869 seilte ut for å bosette seg på øya som skulle få navnet Island.

Ryvarden fyr
Ryvarden fyr

Den gang, som nå, er Ryvarden et værhardt, øde sted ut mot havet. Med skipsfart og fiskebåter som tøffer forbi mellom holmer og skjær. Langt ut mot natt ser vi fraktebåtenes lys siger forbi der ute i mørket.

Ryvarden fyr
Ryvarden fyr

En nesten-full måne siger forbi i nattens mulm og mørke, lyser inn og hilser på med et opplyst hav i den svarte natta. Det er umulig for meg så sove meg gjennom natta. Månen, stjernene og denne helt spesielle nærheten til naturen gjør at jeg selv velger å holde meg våken så og si natta gjennom. Jeg døgner, mer eller mindre.

Design og arkitektur: HOLON 

Flokehyttene
En opphøyet sti i tre fører mellom Flokehyttene og gjør slik minst mulig skade på naturen

De fem hyttene er bygget på påler med panoramavinduer vendt mot havet. En opphøyer sti av treplanker leder mellom hyttene, og slik har byggverket gjort minst mulig inngrep i naturen. To av hyttene har fem soveplasser, mens «vår» hytte har plass til ti. Der er hems, fullt utstyrt kjøkken og bad med vannklosett. 

Der er ved, stearinlys og toalettpapir. Der er strengt tatt alt, bortsett fra dusj. Ellers må du også ha med sengetøy/lakenpose og håndkle. Der er imidlertid også dyne og pute i hytta. Horda-Kåre er dessuten universelt tilpasset, så denne opplevelsen skal alle kunne få med seg. 

Les mer om prosjektet hos HOLON

Flokehyttene
Inne i Horda-Kåre

Tett på havet, tett på naturen 

Jeg sover på benken i vinduet ut mot havet, men holder meg stort sett våken for den svarte, lysende natta tar min oppmerksomhet. Vi er fire som ligger der, tett på vinduet, på rekke og rad.

Flokehyttene
To panoramavinduer med soveplass til fire voksne personer

Natta er ikke så mørk her, selv hvor beksvart det er her ute. Stjernene glitrer, fyrtårnet blinker og den nesten fulle månen siger sakte over himmelen mens den lyset havet opp under seg. En bred stripe av hvitt hav beveger seg der ute, mellom meg og horisonten i det fjerne. Sakte, sakte, ser jeg det lysner av dag. 

Så begynner fiskebåtene å komme. Så frakteskipene. Det lyser atter av dag. 

Utsikt fra Flokehyttene
Utsikt fra hytta

Konklusjon: WOW! 

DNT-hyttene leverer til gangs. Det er som ved andre av turistforeningens hytter: Du må ha med eget sengetøy eller lakenpose, mat og håndkle. Der er ikke dusj og madrassene er så som så. Men ut over det: Dette er uten tvil et av de mest imponerende overnattingsstedene jeg har opplevd. Det er ikke det mest luksuriøse, men det er likevel blant de mest eksklusive. Det henger sammen med disse fem faktorer: beliggenhet, arkitektur og design, foruten godt selskap og sjelden perfekte værforhold, med strålende sol, høstfarger og nesten-fullmåne. 

Flokehyttene
Vi nyter sol og høstfrisk vær

Booking av Flokehyttene 

Det er mulig å bestille 1 år frem i tid. Den 1. hver måned, eller første virkedag i måneden, blir en ny måned tilgjengeliggjort i bestillingssystemet. Innsjekk fra kl. 15 og utsjekk kl. 12. Mer info og bestilling her

Ankomst til Ryvarden / Flokehyttene

Parkeringsplassen ligger ved Mølstre i Sveio og er skiltet. Det tar ca. 25 minutter å kjøre fra Haugesund sentrum. Derfra går en gruslagt sti som tar ca. 20-25 minutter.

Bla i bildene under for å se mer

 • Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Ved Ryvarden og Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Ryvarden fyr
 • Ryvarden fyr
 • Flokehyttene
 • Flokehyttene
 • Utsikt fra Flokehyttene

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!