Turisme i Athen

– You don’t have Euro in Norway? Mannen bak disken stirrer vantro. Så sier han: – Good for you!

Vi nordmenn forbinder gjerne Hellas først og fremst med øyene. Si øynavn som Santorini, Mykonos og Kreta – og folk rundt deg blir blanke i øynene og mo i knærna. Men Athen er for mange en uoppdaget storby. Det var den også for meg – frem til nå i høst.

Man kan bare spekulere rundt hvorfor Athen ikke hevder seg i konkurranse med Roma og Paris som weekend-destinasjon. Riktignok er begge nevnte storbyer arkitektonisk mer helhetlige, og sannsynligvis å regne for vakrere byer i så måte. Men likevel. Museer, historiske byggverk, museene, kulturen, maten, metrosystemet. Mye skulle tilsi at Athen er på høyden med de fleste av sine konkurrenter. Men så er kanskje også byens største konkurrent landets idylliske øyer sommerstid.

Da jeg i oktober deltok på en større internasjonal konferanse for reiseskribenter, ga borgermesteren i Athen, Yorgos Kaminis, tydelig uttrykk for skuffelsen over pressen, som generelt har valgt å fokusere på de senere årenes økonomiske utfordringer. Han oppfordret oss i stedet slik:

Gå rundt i byen, opplev den, og se selv at her går livet videre!

The Mayor of Athens
Yorgos Kaminis , borgermester i Athen, ønsker 800 tilreisende reiseskribenter velkommen til Athen

Så jeg gjorde som borgermesteren sa, og som jeg alltid gjør når jeg er på besøk i en ny by: Jeg gikk rundt i gatene. Jeg observerte, registrerte, luktet og lyttet.

Hvordan jeg opplevde Athen, kan du lese mer om her.

Athen er så mangt. Og med like mange innbyggere som i hele det langstrakte Norge, er det ikke rart Athen kan oppleves kaotisk, travel og overbefolket. Men det kommer helt an på hvor du beveger deg. Og når.

For ved alle sightsene jeg oppsøkte, var det god plass, rom for å ta bilder og ingen køer å komme inn. Men det gjelder å være tidlig ute, før cruiseskip-turistene kommer i flokk. Og så kommer det nok an på tiden av året. Jeg var der i oktober. Været var kjølig, regnet datt ned, ja – vi opplevde til og med hagl – men også glimt av sol fra et øyeblikks skyfri himmel.

Men denne fredagen jeg tilbringer alene rundt i Athens gater, har studentene samlet seg ved Syntagma square. Dette er en åpenbart planlagt og varslet studentaksjon rettet mot myndigheter og bankvesen. Politiet stiller godt forberedt. På hvert et hjørne jeg passerer står de, på rekke og rad, væpnet og med beskyttelse. Store armerte politibusser står parkert på sentrale steder. Militærpolitiet har rykket inn.

Jeg kan bare anta at tilsvarende aksjoner har utartet seg, at politiet forbereder seg basert på tidligere erfaringer. Det er i grunnen bare det som skiller denne studentaksjonen fra den jeg selv deltok i som student i Bergen. Som vi gjorde da, krever studentene bedre støtteordninger og vilkår. Eneste forskjellen er våpnenes tilstedeværelse – og det fremmede, uforståelige språket.

Politibusser og politimenn med vester og våpen er generelt godt synlig og tilstede i gatebildet. – Slik har det vært siden i fjor, sier taxisjåføren som frakter meg fra stasjonen til hotellet. Mer har han ikke å si om den saken. – You can not trust government, sier han. Rister på hodet. De blanke øynene hans sier sitt. Finanskrisen har påvirket dem alle.

Det er da jeg kjenner jeg er glad for at TBEX har valgt å legge kongressen med 800 deltakende reiseskribenter nettopp hit. Mennesker som er vant med å observere, som gladelig deler sine inntrykk med reiseglade lesere, og som gjennom sosiale medier, blogger, tidsskrifter og reisehåndbøker kan formidle Athen som reisemål og turistdestinasjon også, ikke bare krisen, uroen og fortvilelsen.

Det er også positive tilstander i Athen. Kreative næringer blomstrer opp, kan Kaminis fortelle. Spennende restauranter, vinbarer som serverer lokal vin de er så stolt av, moderne museeum og en unik historisk arv få andre kan skryte av.

Den tilliten mannen i gata viser besøkende i Athen, utviste også både borgermester og turistminister i deres måte å ønske oss velkommen til byen.

Les også 12 grunner til å besøke Athen.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!