Blue zone – områder der innbyggerne lever lenger

Blue zone – områder der innbyggerne lever lenger

De blå soner er områder i verden der befolkningen lever lenger. Det er steder der en kombinasjon av sunt kosthold, bevegelse og sosialt samhold gjør at flere enn normalen lever til å bli over hundre år. 

Første gang jeg skrev om verdens blå soner var da jeg akkurat hadde besøkt Costa Ricas Nicoya-halvøya. For der lærte jeg om hvordan innbyggerne lever lenger, takket være mindre stress, nære relasjoner og kortreist, næringsrik mat – blant annet. 

Pura vida – kunsten å leve et rent liv

Jeg fikk også lære om hvordan Costa Ricas pura vida-begrep handler om å sakke ned, ta tid til å slappe av og leve et rent liv. 

Det enkle liv i Santa Teresa og Nicoya-halvøya
Pura vida og ren avkobling i Santa Teresa på Nicoya-halvøya, Costa Rica

De lokale mener at for å leve et langt og rikt liv er viktig å ta hensyn til oss selv, våre familier, å være i bevegelse og være sosialt engasjert. Jeg la merke til hvordan nettopp ticos (lokalbefolkningen), expats (innflyttere) og besøkende nøt solnedganger på stranda, brukte god tid på lunsjen, hvordan slow living var til stede i alt – også på restaurantene og i bylivet. 

For begrepet «det gode liv» får en helt annen klang her: Dette er nemlig en av verdens fem «Blue Zones», der innbyggerne lever lykkeligere og lengre liv enn resten av oss. Det hele handler om det enkle liv, nærhet, bevegelighet og gode spisevaner.

Skilt i Santa Teresa
Klar melding! Nyt sola, havet og den friske lufta på Nicoya-halvøya, Costa Rica

Fem originale blå soner

Det var forskerne Gianni Pes og Michel Poulain som innførte dette begrepet i forskningsartikkel publisert i 2004. Der omtalte de Nuoro-provinsen på Sardinia som en Blue Zone. Senere har forfatteren Dan Buettner funnet fire slike blå soner til, altså steder i verden der befolkningen har en tendens til å bli ekstra gamle. 

Disse fem geografiske stedene er Okinawa (Japan), Sardinia (Italia), Ikaria (Hellas), Nicoya (Costa Rica) og Loma Linda, (California, USA). 

Nylig så jeg Netflix-dokumentaren Live to a 100: Secrets of the Blue Zones, som bygger på Dan Buettners bøker og arbeider – og tar her for seg årsakene til at mennesker i disse fem sonene lever lengre enn andre steder. 

Fellestrekk ved funnene

Fellestrekket kan grovt deles inn i tre: en plantebasert diett, naturlig bevegelse og en «familien først»-holdning. Videre er det 12 mønstre som Buettner har funnet spiller en rolle for en langt liv, tre hver for disse nøklene: 

  1. bevegelse i hverdagen
  2. en positiv innstilling
  3. sunt kosthold
  4. samvær med andre 

12 råd for en Blue Zone-livsstil

Basert på studier i disse områdene, fant Buettner 12 mønstre eller trekk som går igjen mer eller mindre alle stedene. Disse kan kort sammenfattes til disse rådene, fritt oppført av meg, basert på lenket artikkel:

Selvdyrket fra kjøkkenhagen
Illustrasjonsfoto fra min egen kjøkkenhage, der jeg dyrker mine egne grønnsaker på økologisk vis. Det å dyrke gir både naturlig bevegelse og ernæring. Kanskje ble jeg inspirert da jeg besøkte Nicoya-halvøya? Du kan følge min dyrkereise på Instagram @villmarkshagen
  1. Bevegelse integrert i hverdagen, som å dyrke i hagen eller hogge ved. 
  2. Å gå fremfor å kjøre 
  3. Å dyrke sin egen mat bidrar til aktivitet, bedre balanse og reduserer stress 
  4. Å passe på å få lagt inn noe avslapping hver dag
  5. Viktigheten av å tro på noe større enn seg selv
  6. Å ha en mening med livet og en grunn til å stå opp hver dag
  7. Flesteparten av blue zone-innbyggerne spiser mest plantebasert kosthold
  8. Moderat alkoholinntak: De fleste drikker et glass eller to med vin hver dag og er også sosiale slik
  9. Moderate mengder måltider og spise seg passe mett
  10. Å pleie familiebånd og ta vare på de eldre
  11. Å prioritere fellesskap med ektefelle
  12. Å pleie vennskap og sosialisere med andre 

Mer informasjon om Blue Zone livsstilen

I følge Blue Zone-studier er det livsforlengende å pleie godt forhold til nære relasjoner, som familie og venner. Her er jeg på tur til Flokehyttene med mine søsken og ektefeller. Du kan lese mer om Flokehyttene her

Men – hva med motstridende funn?

Nylig kom jeg imidlertid over denne artikkelen i forskning.no om blant annet Oxford-forskeren Saul Newmans funn. Han mener bildet som fremstilles i Netflix-dokumentaren ikke nødvendigvis stemmer på en prikk. I stedet mener han det handler om helt andre ting enn livsstil.

For da Newman begynte å samle data fra steder der folk blir over 100 år gamle, fant han også at folk lever lengst på steder hvor myndighetene i landet har dårligst kunnskap om befolkningen. Her var det dessuten høyere kriminalitet og en fattigere befolkning. Han mener videre at visse faktorer har vært oversett eller underdrevet. Blant annet antyder han at mange registreringer av svært gamle mennesker kan være basert på feil. Newmans studie er imidlertid ikke fagfellevurdert.

Uansett: Det kan ikke skade å følge rådene fra Netflix-dokumentaren «Lev til du blir hundre – De blå sonenes hemmelighet» som altså er basert på flere av Dan Buettners bøker. 

Morgenbadere i Falkenberg
Morgenbadere i Falkenberg, som ligger i Halland – området i Sverige der svenskene lever lengst

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!