Å reise Meta-løst

Å reise Meta-løst

“Experience now. Share later”. Det ble mitt slagord i 2022. Det var ikke tenkt sånn, men slik ble det likevel. Det begynte med at jeg la bort mobilen hele juli måned. 

Det var ikke første gang jeg logget av og ut. Det ble heller ikke siste gang. Men det ble en nødvendighet, akkurat denne sommeren. Jeg ville kjenne på litt ekte reiselykke, slik det var da denne reisen startet. 

Jeg logget av 

30. juni la jeg ut beskjed på Instagram og Facebook om at jeg skulle logge av og ut frem til 1. august – og slik ble det. Ingen reisebilder ble delt på noen av mine reiser i juli måned. Det ga meg ro, tid til å lese, en mulighet til å være til stede – og en følelse av ekte reiselykke. 

Det høres kanskje underlig ut at dette kommer fra en som i mange år har operert på både Instagram og Facebook som reiseblogger og reisejournalist – og kanskje derfor gjerne også i blant blir omtalt som influenser (eller påvirker på norsk). 

Men det var slik det hele startet: Meta-løst. Med reisehistorier fortalt på akkurat denne nettsiden, tilbake i 2011 – i etterkant av reisene jeg hadde vært på. 

Det var først senere sosiale medier kom og tok overhånd. Det kom med at jeg gjorde reisejournalistikk til mitt yrke. Og det kom med Instagram Stories. I det hele tatt: Det kom med det faktum at sosiale medier ikke lenger er hva det var i utgangspunktet. Det kom med at noen andre prøver å ta kontrollen over mitt sinn. Jeg liker det ikke.

Jeg tok et skritt tilbake 

Denne sommeren, ja, hele det påfølgende halvåret, hadde jeg behov for å nullstille meg. Det var noe som skurret. Jeg tok ganske enkelt et skritt tilbake. Litt som jeg hadde gjort i de to foregående årene, med pandemien og alle dens konsekvenser hengende over oss. Faktisk – litt som i 2019 da jeg også logget av sosiale medier i en lengre periode, rundt juletider. 

Men denne gang gjorde jeg det mer bevisst knyttet til  hva Meta gjør med meg og hva jeg selv bidrar med i dette sosiale universet. Jeg skulle bli en observatør av hvordan Meta håndterte mitt fravær – og hvordan jeg taklet det selv. Som vi godt vet innen nå: Sosiale medier gir oss daglige doser med dopamin.

Så ja – jeg logget av. 

– og det ga meg abstinenser …

Slik beskrev jeg det i min notatbok allerede første dag:

Jeg kjenner det er som det må være med dop, savnet av det, – eller savnet av nikotin. Savnet av å kunne trekke en sigarett av en eske, fyre den opp, trekke inn og blåse ut røyken.

Akkurat sånn, denne higen etter et trekk, etter stadig tenne en ny sigarett, er behovet for å ta frem mobilen sveipe frem til apper, scrolle, så den neste, den neste, sjekke eposten, sjekke nettavisene, refreshe, hele tiden. 

Må nå – jeg bare lar det være. Lar higet etter neste trekk, neste skudd, neste scroll bare ligge. Jeg leser videre i boka mi, trekker pusten litt ekstra ned i magen, fokuserer på det, pusten.

Jeg leser videre, puster, helt til higet etter mobilen er borte. For nå. For jeg vet at det kommer igjen. Snart. Men også da skal jeg gjøre det samme. La det ligge. Trekke pusten, lese videre. Jeg skal ut av denne avhengigheten. Den er ikke bra for meg.  

Jeg likte å logge av. Det gjorde ikke Meta.

Jeg trivdes så godt med å reise Meta-løst, at da jeg igjen reiste på en rundreise til Italia, Spania, Sveits og Frankrike i høst, logget jeg jammen ut og av igjen. Jeg samlet da, som i sommer, stoff til artikler.

Men de færreste er faktisk blitt skrevet – eller i hvert fall publisert. Det kommer nok etterhvert. Men det er ikke noe som haster heller. Å reise Meta-løst har gitt meg mer ro, midt i alt maset. 

For mas ble det. Meta liker ikke at jeg ikke er på, jevnlig. Så Facebook sendte meg utallige varsler og meldinger. Jeg registrerte og noterte. Det ble en hel liten tekst av det, også – til slutt. Den teksten finner du i min skrivestue her: «Hva tenker du på, spør Facebook».

Jeg vil være til stede – fokusert 

Ordet mitt for 2023 er oppmerksomhet. Eller fokus. Alt ettersom. 

Det er lett å tenke at det bare er oss som henger der inne, som deler og inspirerer, prater og kommenterer. Men vi er ikke her alene. Noen tjener gode penger på vår aktivitet. På våre øyne, ikke minst. Og på å speile oss. Da må også vi tenke nøye over hvordan vi ønsker å bruke disse mediene. 

Det å reise handler for meg om å oppleve der jeg er når jeg er der. Jeg vil helst ikke sitte med nesa i mobilen mer enn nødvendig – selv om Meta gjør alt for at jeg skal gjøre nettopp det.  Mobiltelefonen vil jeg fortrinnsvis at brukes til å dokumentere og notere med i denne sammenheng – ikke for å ha min oppmerksomhet annet steds. 

Det er bare slik jeg kan tenke de litt lengre tankene, trekke linjer, se sammenhenger. Det får jeg ikke til om alt skal skje her og nå. Vet du at forskning viser at en arbeidstaker kun klarer å holde oppmerksomheten i maks tre minutter om gangen?(!).  Dette mener jeg er noe av grunnen: Vi er ikke til stede! Det er så mye på våre skjermer som tar vår oppmerksomhet. 

… og så trives jeg med folka på sosiale medier 

Men Meta er mer enn bare en utfordring. Meta er sånn sett som oss; vi har flere sider. Til syvende og sist har jeg ikke logget av Meta. Jeg trives med de jeg kjenner der. De som deler med meg og som jeg deler mitt med. Vi er en fin gjeng, synes jeg. 

På mine sosiale medier-kanaler har jeg fått så mange fine oppmuntringer, hyggelige tilbakemeldinger og nettverk. Jeg har fått bekjente, til og med noen jeg kan kalle venner. Jeg setter så stor pris på dere jeg har i min feed – og som lar meg være en del av deres! 

Så ja – jeg kommer til å dele live igjen, ha dere med på reiser – om dere vil – når jeg kan. Når jobboppdraget krever det – eller jeg rett og slett bare har lyst å dele, der og da. Men da handler det om dette: At jeg velger det selv. Ikke at jeg føler jeg må, fordi Meta maser. Det handler om planlegging, prioritering og bevisstgjøring. Og det handler om fokus. 

PS! Jeg nesten legge til: Jeg logget ikke av på mitt alterego @villmarkshagen i hele juli – det ble et par gledesutbrudd over egendyrka mat der … Men det er en annen historie.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!