Tanker om reise som politisk handling

Tanker om reise som politisk handling


Jeg har alltid tenkt at reise ikke er politikk. At reise handler mer om å møte menneskene som de er, der de bor og mindre om hvordan myndighetene velger å styre landet jeg besøker. (Kanskje med noen unntak, riktignok). 

Dette er for så vidt fortsatt min holdning. Men reise er politikk. Det kan i hvert fall være det: Det handler om å reise med mening. 

Reise = medisin mot polarisering og fremmedfrykt

Nest etter kjærlighet er kanskje det å reise den beste pillen mot polarisering og fremmedfrykt. For reise gir kunnskap, innsikt og forståelse. Det er som med skole og utdanning: har du først fått kunnskap, kan ingen ta det fra deg. 

Eskaleringen av krig og terror gjør oss redde og bekymret. Det kan medføre at vi trekker oss unna og inn i oss selv. Det kan gjøre oss deprimerte og nedstemte, fortvilte og elendige. Dyrtid, klimakrise og naturkatastrofer hjelper ikke akkurat på. 

Det kan også gjøre oss smålige. Det kan medføre at skillet mellom «oss» og «dem» blir større. Det kan bidra til at fremveksten av mistro og hat får herje fritt. At gamle mønstre går igjen. 

Å reise for å gjøre en forskjell

Men når vi reiser gjør vi en forskjell – i eget liv og i møte med andre. Det skaper økt samhold, vi blir mer empatiske og interessert i hverandres levevis. Dette er kunnskap og opplevelser vi tar med oss hjem og deler med de rundt oss. Slik sprer de positive erfaringene fra folks reiser seg. 

Jeg tror at om flere kunne møte mennesker fra andre kulturer, religioner og tradisjoner, ville vi hatt færre konflikter. Vi ville vist hverandre mer forståelse og hatt mer empati.

Vi har alle de samme drømmene

For alle som reiser vet dette: Vi er alle aldeles like. Vi har de samme behovene, drømmene og bekymringene om vi bare ser godt nok etter. 

Jeg mener ikke at alle skal kunne reise langt og lenge hele tiden. Det er ikke tiden for alle å kunne gjøre det, hverken på den ene eller andre måten. Men jeg mener alle ville hatt godt av en god, gammeldags dannelsesreise på ett eller flere tidspunkt i livet. 

Hva tenker du? 

Ps. En god bok er heller ikke å forakte. Der er nok av historier å lese fra andres reiser – eller enda bedre, andres liv, andre steder 📚

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!