De rosa flamingoene på Aruba

De rosa flamingoene på Aruba  

Aruba er kjent for rosa flamingo – men disse svært ikoniske fuglene har ingenting med denne karibiske øya å gjøre. Ikke egentlig. De ble nemlig fraktet til en privat øy som attraksjon og trekkplaster for luksushotellets gjester.

Flamingoene 🦩🦩🦩som holder til der, er ikke ville. Flere skriftlige kilder hevder fuglene er vingeklippet slik at de ikke kan fly bort. Akkurat som i dyrehager. Med andre ord: Stranda de holder til på er i bunn og grunn en zoo. I hvert fall slik jeg opplevde det, da jeg var der.

Vingeklippet?

Du må altså betale dyrt for å få et glimt av flamingoer om du legger reisen til Aruba av denne grunn. For i tillegg til reisen, må du enten booke overnatting på luksushotellet – eller kjøpe dagspass til den nette sum av $125. Jeg er ikke så sikker på om det er verdt det. 

Først og fremst fordi jeg opplevde besøket som en turistfelle – og fikk i et etisk dilemma jeg har surret med i lang tid.

Det er nemlig vanlig å klippe vingene til flamingoer som er i fangenskap, slik at de ikke kan fly (irreversibelt). Andre steder trimmes fjærene, så det blir vanskelig å lette (vokser ut igjen). Jeg vet ikke hva man har gjort med disse flamingoene, men det er mye spekulering rundt på ulike blogger. En ting er sikkert: Ingen gjorde noe forsøk på å fly vekk da jeg var der. De er heller ikke å se på andre deler av Aruba.

Et etisk dilemma

Etter den informasjon jeg fikk på Aruba, er det nemlig kun på Renaissance Island det finnes flamingo. Noen mener det også finnes ville flamingoer som holder til i mangrovene på fra tid til annen. Likevel: Om ingen av flamingoene som hører til på Flamingo Beach noen sinne flyr sin vei, er det jo naturlig å tenke at de bevisst hindres i å kunne lette. Tenker jeg.

På øya henger en plakat som opplyser om at flamingoer blir 20-30 år gamle når de bor i det fri. Her, presiserer de, blir de gjerne 50 år. Høres fint ut. Men da må livet også være verdt å leve. Er det det, om man er vingeklippet eller hindres i å fly?

Samtidig: Med utrydningstruede arter – og arter som mister mer og mer sitt naturlige habitat – kan dyreparker og slike mer private initiativ bidra til å ta vare på arter som blir utrydningstruet eller er i fare for det. De kan få bedre næring her enn de klarer å skaffe seg selv i det fri. De møter på mindre farer og får forhåpentlig godt stell. Men de mister sin naturlig frihet.

Har flamingoene det bedre der enn de ville hatt det i det fri? Neppe. Men har de det bedre der enn i en mer vanlig zoo? Godt mulig.

Hvordan dra dit

Du kan kun se flamingo på den private øya eid av hotellet. Det koster som nevnt en stiv sum for å komme dit. Alternativt må du ut med en enda stivere sum for å bo på en av hotellene deres. Da får du imidlertid både overnatting og adgang til øya og adults only-stranda Flamingo Beach. 

Renaissance Island ligger noen minutters båttur fra Oranjestaad (Arubas hovedstad). Der finner vi Flamingo Beach – og den mindre kjente Iguana Beach. For på øya finnes også mange av disse 🦎 De havner riktignok litt i skyggen av de rosa skjønnhetene … 

Dersom du besøker Aruba, kan du dra til Renaissance Island med båt fra Renaissance Marina Hotel (adults only) eller Renaissance Ocean Suites (reklamelenke for booking.com). Begge ligger i hovedstaden Oranjestaad. Da hører opplevelsen med i prisen. Alternativt kjøper du dagspass og reiser ut med båten fra et av de respektive hotellene. Men: dagspass er kun mulig hvis ikke hotellet er fullbooket. Så ingen garantier der, altså. 

Er det verdt det? 

Jeg var der i forbindelse med en pressetur, og ja, det var en opplevelse: Flamingoene er eventyrlige skapninger, og man kommer tett på dem. Som turist, kan du fôre fuglene – maten kjøper du i dispensere. Dette gjør at fuglene kommer til deg (hvis de vil – ikke løp etter dem!) slik at du kan få et bilde av deg med dem. 

Dette er selvsagt noe som har bidratt til stor suksess for Aruba og hotellet i utgangspunktet. Også med god drahjelp av Instagram-poster. Det er flere posører med mobilkamera enn det er flamingoer på øya, det kan jeg garantere. 

Renaissance Island har også en annen strand i tillegg til Flamingo Beach, og den heter Iguana Beach. Hotelløya har også spa, kafé og en rekke Insta-vennlige tilrettelagte fotospots. Det er bare én ting i all hovedsak som trekker tilreisende dit – og det er flamingoene (og de tilhørende fotomulighetene, så klart).

Dette var rett og slett ikke min beste opplevelse på Aruba, selv om jeg fikk tatt mange fine bilder. Det er også derfor jeg ikke har tatt med denne opplevelsen som et av mine mange reisetips i mine tidligere artikler om Aruba. For Aruba har tross alt mer genuine opplevelser å tilby enn dette. Og så var det dette med mitt etiske dilemma … Jeg liker ikke at dyr ikke får leve i sitt naturlige habitat.

Har du tanker å dele om dette? Legg igjen en kommentar under saken!

Les mer om den karibiske øya Aruba her:

Aruba – yoga, strandliv, mat- og ørkenopplevelser

Jakten etter lykke på Aruba

Hotellomtale: Manchebo Beach Resort & Spa

Flamingo Beach

Invitert av Arubas turistkontor & Visit Holland


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!