6 tips til Sierra de Aracena

6 tips til Sierra de Aracena

Naturparken Sierra de Aracena og Picos de Aroche ligger i regionen Huelva i Andalucia, knappe halvannen time å kjøre fra Sevilla. Om du får lyst å prøve noe helt annet enn strand- og storbyliv i Spania, er dette stedet å dra – særlig om du vil lære mer om lokal natur, kultur og gastronomi.

Lokale aktører i området har gått sammen for å vise seg som en økoturisme-destinasjon, der lokalkultur, historie og naturen spiller hovedrollen. Her kan vi sykle i nasjonalparken, se griser og kyr gå fritt på markene, besøke små, hvite landsbyer og historiske slott, se pågående arkeologiske utgravinger eller til og med gå inn under jorden og se fascinerende grottelandskap. Men aller mest kjent er området for gastronomien.

Les mer om Sierra de Aracena og Picos de Aroche i denne artikkelen her

Her er 6 tips til

Sierra de Aracena og Picos de Aroche Natural Park

Sierra de Aracena
Sierra de Aracena

1. Dra på sykkeltur

Sierra de Aracena og Picos de Aroche Natural Park er et supert område å utforske på to hjul. Det er riktignok ganske kupert, så om du ikke har lyst å svette deg rundt alt for mye, tilbyr nå det helt nystartede selskapet Ebike Aracena guidede turer på elsykkel. Med disse tohjulingene går sykkelturen som en lek!

Sykkeltur i Aracena

Nettsiden deres er på spansk, men du kan sende en e-post til info@ebikearacena.com om du ønsker å ta kontakt. De holder til i landsbyen Aracena, så det er også mulig å bare stikke innom butikken i Avenida de Sevilla 9.

Vil du leie mountainbike i området, tilbyr Tracks del Jabugo dette. Send evt. en e-post til info@trackstour.com

2. Dra på vandretur

En annen fin måte å utforske området på, er selvsagt til fots – særlig for deg som ikke ønsker å suse for fort forbi den frodige naturen i området. Selv om fjellandskapet ligger i sør i Spania, er dette området et av de mest regntunge distriktene, så her er det grønt og fylt med vekster og trær: eiketrær, kastanjetrær, i alt 700 ulike typer sopp og andre vekster trives godt her.

Vandretur i Sierra de Aracena

Vi gikk turen fra utsiktspunktet Peña de Alájar til Castanodel Robledo, sammen med Mario fra Trepamundo. (Til info: nettside og guider kun spanskspråklig). Legg gjerne turen innom nærmeste turistkontor og be om kart over «Nordic Walking Routes», som gir 10 rutebeskrivelser i terrenget.

3. Besøk Spanias vakreste landsby

Mezquita er en moské i Almonaster la Real
Mezquita er en moské i Almonaster la Real

Almonaster la Real er kåret Spanias vakreste landsby. På en høyde, med en borg og en moské ruvende over hvitmalte bygninger, ligger Amonaster la Real og er absolutt verdt en tur. Landsbyen forteller gjennom sin godt bevarte arabiske arkitektur om fortiden, og det kan definitivt være lurt å dra på tur med en lokal guide, som vil fortelle mer om historien og særlig borgen og moskéen.

4. Besøk grottene i Aracena

I sentrum av Aracena ligger inngangen til La Gruta de la Maravillas, som betyr noe á la «Mirakelgrottene». Og det er de virkelig! Nå har jeg sett en del grotter i løpet av mitt reiseliv, men disse må være noe av de mest imponerende i hvert fall jeg har sett så langt.

La Gruta de la Maravillas i Aracena

Hulrom på hulrom er forbindet med hverandre, med i alt tre nivåer og der tre innsjøer danner naturlige sentra for en vandretur gjennom det underjordiske landskapet. Enkelte partier er smale og det kan være lavt under «taket», men så vider de seg ut i imponerende formasjoner.

En guidet tur er på ca. 1 km., tar ca. 45 minutt og er absolutt verdt opplevelsen.

Interessante fakta: temperaturen holder jevnt 16 – 19 grader og en fuktighet på 98%.

5. Besøk utgravingen Turobriga

Nær Aroche ligger en middelalderkirke (fra det 13. århundre) med historiske veggmalerier (fra det 15 århundre) som er blitt funnet i senere tid – maleriene var dekket under et hvitt lag med kalk, etter at syke hadde søkt ly i kirken for en årrekke tilbake. Like ved kirken foregår det i dag utgravinger, som har foregått siden 1996. Vi fikk møte hovedarkeologen Nieves Medina, som har holdt på med utgravinger her helt siden 1999.

Utgravingen Turobriga
Utgravingen Turobriga

Dette er med andre ord stedet å dra for historisk interesserte: Det er funnet spor fra det første århundre før Kristus, mens landsbyen er fra det første århundre e.Kr. Utgravingene viser romerske bosetninger, og man vet at det fortsatt var noen keltiske bosetninger her da romerne kom hit.

Arkeolog Nieves Medina
Arkeolog Nieves Medina

6. Nyt av lokalmatopplevelser

Huelva er en del av Andalucia som er spesielt kjent for Iberico-skinken. Kronjuvelen er Jamón de Huelva, men også andre sider ved det lokale kjøkken har utmerket seg. Legger du turen til Sierra de Aracena og Picos de Aroche, kan du ikke bare spise deg rundt i det lokale matfatet – men også lære mer om lokalkulturen og gastronomien i området.

Iberico skinke
Tips til gastronomiske opplevelser i Aracena finner du her

Reiselykke var invitert av Spanias turistkontor i Norge og Ecotourism Club in Spain

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!