Huelva: Iberico-skinkens hjemland

Huelva: Iberico-skinkens hjemland

Huelva er en del av Andalucia som er spesielt kjent for Iberico-skinke. Kronjuvelen er Jamón de Huelva, som muligens er verdens beste og dyreste skinke. Men også andre sider ved det lokale kjøkken har utmerket seg.

Legger du turen til Sierra de Aracena og Picos de Aroche, kan du ikke bare spise deg rundt i det lokale matfatet – men også lære mer om lokalkulturen og gastronomien i området.

— Våre griser går fritt ute og spiser det de finner her på bakken, sier vår guide. Hun viser oss rundt på grunnen til Eiriz, før vi går inn i fabrikklokalene til den to hundre år gamle familieeide bedriften.

En iberico gris hos Eiriz
Iberisk svin hos Eiriz

Jeg er på sykkeltur i Aracena-området, og elsykkelen jeg har fått låne, har gjort det behagelig enkelt for meg å følge guiden gjennom grisenes naturlandskap, forbi eike- og kastanjetrær, beitemarker og bondegårder, frem til Corteconcepción, hvor Eiriz ligger.

— De to viktigste kriteriene for å kunne tilfredsstille klassifiseringen Jamón Ibérico de Bellota D.O (Denominacion de Origen), er rase og ernæring, sier guiden vår. Hun forklarer hvordan fettet legger seg på innsiden av muskulaturen, slik at fettet gir smak til skinken. Om hvordan grisene går ute i ulendt terreng, og slik får trening underveis og ikke legger på seg for fort. Og hun forteller om viktigheten av at slakten pågår til riktig tid av sesongen, når grisen har spist eikenøtter de siste 16 ukene av sitt liv. Og ikke minst: at denne skinken riktignok er fet, men består av det «sunne» fettet.

Skinker til tørk hos Eiriz
Skinker til tørk hos Eiriz

Å besøke en skinkeprodusent er et av tipsene mine til et besøk i Sierra de Aracena. Her er noen til.

Tips til gastronomiske opplevelser ved Huelva:

Sopp

Skinkesmaking

Jamones Eiriz er en familiedrevet skinkeprodusent, som etter 200 år i drift, nå også tilbyr omvisning og skinkesmaking i egne lokaler.

Les også: Spansk spekeskinke: Fra Serrano til Pata Negra

Ostesmaking

Ostebutikk i Aracena
Ostebutikk i Aracena

I Aracena ligger Monte Robledo, en ostebutikk, som også tilbyr ostesmaking med vin. Du finner butikken på et hjørne ved Plaza Marqués de Aracena

Besøk et destilleri

Hos Destileria Martes Santo
Hos Destileria Martes Santo

Destileria Martes Santo er et destilleri som produserer gin og likører, har et lite museum og butikkutsalg. Her kan du smake deg frem til produkter du ønsker å kjøpe med hjem. Adresse: Av. De la Cabalgata 39, Higuera de la Sierra. Kontaktinfo: licores@destileriasmartessanto.com

Gode restaurantopplevelser

Balcon de Linare er et fint sted å spise lunsj. Pass på at du får bord ute på terrassen, som har flott utsikt. Menyen er basert på naturlige produkter fra lokale leverandører. Ligger like ved Plaza del Toro, byens lille torg.

Gastrobar Russes tilbyr tradisjonelle tapasbaserte retter i moderne lokaler. Eieren er tredjegenerasjon og lokalene ligger i Aracena. Adresse: Noria 1, Aracena

Den prisvinnende kokken Manuel Garcia driver Restaurante Montecruz i Aracena, et sted med fokus på gourmet og lokale råvarer. På veggene henger bilder av faren og hans svigerfar, begge lokale bønder. Nettside 

Manuel Garcia ved Montecruz restaurant
Manuel Garcia ved Montecruz restaurant

Los Canastos tilbyr retter basert på Ibericoskinke, men med innslag av andre kulturer. Lokalene er slitte og står absolutt ikke i stil med det usedvanlig gode kjøkkenet, som kom som en overraskelse. Ligger i El Repilado.

Flere reisetips til Aracena

6 tips til Sierra de Aracena
Reiseartikkel fra Sierra de Aracena

NB! Vær obs på at ikke alle restauranter har åpent hver dag – noen holder kun åpent i helger, for eksepmpel.

Reiselykke var invitert av Spanias turistkontor og Ecotourism Club in Spain


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. For en herlig tur og inspirerende innlegg. Artig å få litt mer bakgrunn for hvordan Iberico-skinken produseres og selve grisen. Herlige og fristende bilder. Maten ser kjempegod ut. Spania har så mye å by å.

error: Content is protected !!