Å overnatte på en teplantasje

Å overnatte på en teplantasje

Høyt oppe på Sri Lankas tak, midt i telandskapet i Nuwara Eliya, ligger Heritance Tea Factory, inntyllet i tykk, hvit tåke. Magisk, mystisk og eksotisk. Her kan du oppleve det ekte Ceylon, mens du også gir tilbake til de som jobber så hardt med teen vi alle nyter godene av.

Vi kom kjørende med en sjåfør vi hadde hyret underveis for et par dager, opp smale, svingete veier, til en teplantasje som i dag også fungerer som overnattingssted. Der tørkeloftet tidligere var reservert for nyplukkede teblader, er lokalene i dag omgjort til 50 hotellrom med bad.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Biologisk drevet teplantasje

Som en av verdens store tedyrkere, ble te først introdusert til Ceylon (i dag Sri Lanka) i 1867. Fortsatt i dag er landet en av de store teprodusentene i verden. Siden det var britene som startet med tedyrkingen her i landet, er det fortsatt mye som minner om britisk kolonitid i teområdet.

Mange av teplantasjene har navn fra skotske og engelske landområder, og plantasjen der Heritance Tea Factory i dag ligger, er intet unntak. Mens teplantasjens eier var William Flowerdew, ble fabrikken navngitt Hethersett etter hans hjemsted, en liten landsby i Norwich i England.

Teplantasjen drives i dag etter et økoperspektiv, der det blant flere tiltak i dag kun benyttes biogjødsel, og ikke lenger kjemisk.

Et ansvarlig hotell

Rundt hotellet, ligger teplantasjer langs buktende åstopper, i bratte skråninger, med små landsbyer, der innbyggerne alle som én jobber med teplukking og –produksjon. Men de lever ganske synlig under fattige kår. Hotellet støtter derfor lokalsamfunnet med helsetjenester, undervisning og forbedret infrastuktur.

Hotellet er også bevisst i forhold til å redusere forbruk av vann: 80 % av vannet som brukes på hotellet, blir resirkulert og brukt på ny til å vanne teplantasjen og plenen i hagen. De har også gjort tiltak for å redusere bruk av diesel.

Opplevelser på hotellet og i området

Selv om Heritance Tea Factory ikke lenger fungerer som en vanlig teplantasje, får vi som gjester oppleve litt av forhistorien her på godset, gjennom å bo, spise og drikke te. Her kan vi også bli med på guidet tur, som vi gjorde, med inngående innføring i teproduksjonen – samt bli med på tesmaking.

Hotellet har en togvogn utenfor bygget, som i tilknytning til hotellets restaurant serverer gourmet-måtider for den som ønsker en unik opplevelse og mer personlig oppfølging. Kenmare restaurant serverer curry til lunsj og tre-retters middag på kveldstid. I Heritance Bar drikker du kanskje en te-inspirert drink før middagen, mens Misty Mountain Spa tilbyr behandlinger til den som ønsker det.

Andre ting å gjøre i området:

 • Gå til Hethersett Village og Kurawatte Forest Reserve, som har 53 ulike varianter av fugler
 • Du kan bli med på tur i temarkene og plukke din egen te
 • Gå tur til Sri Lankas nest største fossefalle, Kurundu Pya Falls. Ligger 1, 5 timer å kjøre fra hotellet
 • Hotellet tilbyr å organisere en tur til pilegrimsstedet Adam’s Peak, med innlagt overnatting. Les mer om Adam’s Peak her.

affiliate-reklame

Hotelltips til Sri Lanka

I løpet av to rundreiser på Sri Lanka har vi bodd ganske mange steder etterhvert – på alt fra små til større, fra tre til fem-stjerners hotell. Dette er et knippe utvalgte hotell i ulike prisklasser, som er personlig testet og som jeg trygt kan anbefale videre. 

Anantara Peace Haven, Tangalle

Hotellomtale Anantara Peace Haven

Anantara Peace Haven Tangalle Resort ligger ved en fantastisk, bortgjemt strand langs Sri Lankas sørkyst, omgitt av 8 hektar med kokosplantasje. Dette ferieanlegget tilbyr deg gratis Wi-Fi og 6 spisesteder.

I det store spaet Anantara kan du koble av med ayurvedisk massasje og refleksologibehandlinger samt ta en dukkert i det store utendørsbasseng.

Les mer her

Galle Face Hotel, Colombo

Galle Face Hotel

Dette overnattingsstedet ligger 1 minutts gange fra stranden. Dette ikoniske hotellet i kolonistil ble bygget i 1864, og tilbyr et spa og et saltvannsbasseng med solsenger som vender ut mot det store Indiahavet.

Flesteparten rommene på Galle Face Hotel tilbyr utsikt over Indiahavet, Galle Face Green eller Colombo by, og har tregulv, TV, minibar, safe og eget bad med hårføner.

Les mer her

Onrock, Ella

Hotel Onrock: enkelt, men uslåelig utsikt

Hotel Onrock ligger bare 400 meter fra Ella jernbanestasjon og har en restaurant. Hotellet er enkelt, lokalt drevet og rent og pent.

Alle rommne har skrivebord, flatskjerm-TV og eget bad med dusj samt varmt og kaldt vann. Rommene gir utsikt over Ella Gap, lille Adams Peak, Ella Rock og Ravana-fossen.

Les mer her

Heritance Tea Factory

Heritance Tea Factory Hotel

Heritance Tea Factory tilbyr rom i kolonistil med utsikt over de omliggende teplantasjene og åsene. Hotellet byr på et luksuriøst spa, te-plukking-turer og en restaurant som ligger i en togvogn.

De koselige rommene er utstyrt med minibar, kabel-TV, økologiske teblader og eget bad med badekar og regndusj.

Les mer her

Jetwing Yala ved Yala nasjonalpark

Jetwing Yala, Sri Lanka
Stor uteservering på terrassen.

Jetwing Yala ligger spredt utover en tomt på 15 hektar ved grensen til Yala nasjonalpark, og tilbyr luksuriøse rom, et utendørsbasseng, et kontorsenter, en døgnåpen resepsjon, avgiftsfri parkering samt gratis Wi-Fi overalt.

De romslige rommene har parkett, stolpeseng, klimaanlegg, te- og kaffekoker, minibar m.m., samt et sittehjørne med sofa samt et eget stort bad med hårføner og dusj med varmt og kaldt vann.

Les mer her

Aliya Resort and Spa

Aliya Resort and Spa, Sri Lanka

Aliya Resort and Spa ligger ongitt av frodig, tropisk vegetasjon. Feriestedet ligger rett overfor klippen Sigiriya («Løveklippen») og har et utendørsbasseng, et treningssenter, 4 spisesteder og gratis Wi-Fi.

Ferieanlegget ligger en 35-minutters kjøretur fra Dambulla. Minneriya nasjonalpark er 1 times kjøring unna, og Bandaranaike internasjonale lufthavn er en 3,5-timers kjøretur unna.

Les mer her

98 Acres Resort and Spa

98 Acres Resort Ella Sri Lanka

98 Acres Resort and Spa er en 5-stjerners øko-resort i høyden over Ella, med utsikt til Ella’s Peak og Little Adam’s Peak. Hotellet består av små hytter på stylter, med romslig terrasse og åpne rom.

Hotellet har basseng med utsikt og ligger i gangavstand til Little Adam’s Peak og Demodara Nine Arch Bridge.

Les mer her

At Ease Beach Hotel

At Ease Beach Hotel er et 3 stjerners boutique hotell som ligger tett på stranden og i en rolig del av Hikkaduwa. Hotellet drives av norske Merete og mannen Dinesh. Hotellet er nytt av 2017 og har personlig oppfølging.

Hotellet drives etter øko-prinsipp om å redusere plast og å bidra til beach clean ups og andre for å bedre miljøet.

Les mer her


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Kult, Mette! Jeg leste om dette stedet da jeg var i Nuwara Eliya sist. Men har ikke fått med meg at du har vært der! Artig at man faktisk kan spise inne i en togvogn. Virket som maten der også var veldig god, eller?

 2. Hei, Ingeborg
  Ja, det var dette jeg snakket om da vi sjekket inn i Nuwara Eliya – som lå i området, men lenger opp i høyden. Veldig interessant sted, og helt spesielt med all den tykke tåken som kom og gikk.

  Og ja, maten var kjempegod …

  Hilsen Mette 🙂

error: Content is protected !!