Hotell som gjør en forskjell

Det er deilig å bo på lekre hotell med god service, stilfull innredning og kanskje en god historie bak. Men enda bedre er det å bo på et hotell som i tillegg gjør en forskjell.

Det er mange måter og muligheter å gjøre det lille ekstra bidraget for et lokalsamfunn – eller verden for den saks skyld – for den som driver hotell. Jeg har ingen erfaring med å drive hotell selv, men jeg har bodd på mange. Jeg har dermed erfart en del av hva ulike overnattingssteder, enten det er store kjeder eller små familiedrevne pensjonater, gjør for å gi et lite bidrag ut over komforten for gjesten eller egen inntekt.

Det kan være alt fra mindre grep som en hyggelig og kreativ påminnelse til gjesten om å gjenbruke håndkle og sengtøy for å spare vaskemidler og vann. Er det store kjeder det er snakk om, med hotell med mange rom og gjester, blir bidraget til miljøet enda større. Men ikke viktigere enn om små, familiedrevne pensjonater gjør nettopp det samme.

Det kan være å ha gjenbrukbare beholdere til gjerne eksklusiv såpe og shampoo, fremfor engangsvarianten i plast. Det har jeg opplevd på øko-hotell i Østen, men også på supertrendy hotell i London.

Det kan være å tilby gjestene gratis, renset vann fra beholdere på gangen, fremfor den vanlige løsningen om å tilby gjestene å kjøpe flaskevann for hver gang. Eller det kan være at hotellet har et fond, en fast sum, som bidrar til et lokalt barnehjem, en skole eller annen institusjon som trenger bistand.

Her er tips til hotell som bruker sin posisjon og bevissthet, og som på hvert sitt vis bidrar til en litt bedre verden.

7 hotell som gjør en forskjell

The Peech Hotel i Johannesburg, Sør-Afrika

The Peech Hotel Johannesburg

Sentralt i Johannesburg, I bydelen Melrose, ligger et skjermet lite boutique hotel, The Peach. Opprinnelig var dette en bolig, men det var før James Peech kom over stedet og gjorde dette om til et lite boutique hotell. Rommene ligger spredt rundt hagen, og som hotell har det fokus på ansvarlighet.

The Peech Hotel har som mål å påvirke miljøet minst mulig, men ha størst mulig innflytelse på lokalsamfunnet. Det er derfor et fokus på resirkulering og støtte til lokalsamfunnet hotellet er en del av. The Peech Hotel støtter The Eden, et tiltak for utviklingshemmede barn, der også gjester kan bidra med økonomisk støtte, eller ved å ta med produkter som senteret har behov for hjemmefra. Her er en liste over ting det er behov for.

Les hele omtalen her

At Ease Beach Hotel i Hikkaduwa, Sri Lanka

Hotellrom At Ease Hikkaduwa Sri Lanka

At Ease Beach Hoteler et nyere tre-stjerners hotell rett på den rolige delen av stranda like utenfor sentrum av Hikkaduwa. Hotellet har kun 10 rom, som er enkelt, men stilfullt innredet. Bak hotellet står norske Merete Lund, fra Trysil, og hennes mann, Dinesh, fra Hikkaduwa.

For dem har det vært viktig med miljøperspektivet. De har derfor ingen sugerør av plast i drinker som serveres og gjestene får låne en gjenbrukbar flaske av stål til å fylle dagens vannbehov fra vannrensere som står plassert rundt på hotellet. I tillegg har paret initiert Beach Clean Ups og står bak gjenbruksbutikken New Use, som ligger sentralt i Hikkaduwa. I tillegg organiserer de rundreiser på Sri Lanka, der de hyrer inn lokale sjåfører.

Les mer her i dette intervjuet jeg gjorde med Merete for en tid tilbake. 

Fellah Boutique Hotel, Marokko

hotell i marrakech, hotell fellah
Hotell Fellah drives etter prinsipper om å dyrke maten selv, benytte lokale krefter til driften, samt å gi lese og skriveundervisning til folk i området.

Kun en tjue minutters biltur unna Marrakech ligger Fellah hotel; en stilfull oase for kunstnere og andre besøkende. Her kan man overnatte i harmoni og i et økologisk mini-samfunn nær de snødekte Atlas-fjellene.

Hotellet dyrker sin egen mat etter økologiske prinsipper, og her er også en liten gård med dyr. Her kan kunstnere søke om å bo, i tillegg til at det drives et stort bibliotek her, som blant annet sørger for lese- og skriveopplæring for barna i den nærliggende landsbyen.

Les mer om hotellet her

Soria Moria Boutique Hotel, Siem Reap, Kambodsja

Hotel Soria Moria, der de ansatte er medeiere

Det opprinnelig norskstartede hotellet Soria Moria Boutique Hotel i Siem Reap har blitt overdratt til de ansatte, flyttet lokasjon og drives fortsatt med fokus på ansvarlighet og lokal vekst. Her har jeg bodd to ganger, mens det fortsatt var norskeid. De ansatte var deleiere også da, og i tillegg har eierne, Kristin og Ken H. H. Oishi, sørget for at de ansatte får mulighet for utdanning, foruten utvekslingsmuligheter til hotell i Norge via Fredskorpset.

→ Les mer om hotellet her.

Le Domaine de l’Orangeraie, La Digue, Seychellene

Hotell på La Digue

Seychellene har et bevisst fokus på øko-turisme og ønsker ikke masseturisme. Øya La Digue er bilfri, og her ligger Le Domaine de l’Orangeraie, et øko-hotell omsluttet av skog og naturopplevelser, tett på stranda. Hotellet er i kategorien luksus og er et nok et eksempel på at også luksushotell som dette kan ha miljøperspektiv.

Les mer om øyhopping på Seychellene her

The Ned, London, Storbritannia

The Ned London

Midt i City, finansdistriktet i London, ligger hotellet The Ned, i et verneverdig, historisk bygg med interiør sterkt preget av 1920-tallet. Lokalet har tidligere huset en kirke, en pub og et banklokale. Da Nick Jones, grunnlegger av Soho House & Co. først kom over det tomme lokalet til Midland Bank i 2012, falt han pladask.

Sammen Andrew Zobler satset han, og i dag er The Ned et hotell som bidrar til å ta vare på et historisk by, samt skaper liv i City, finansdistriktet i London, der 350 000 mennesker kommer for å gå på arbeid hver dag, men kun 5 000 bor. Bygget er verneverdig og hele prosessen med å skape det 252 rom store hotellet har tatt i alt seks år. 20-tallsstilen er intakt og frister medlemmer og hotellgjester til å tilbringe langt mer av tiden man har her, på bekostning av Londons gater og øvrig fristende tilbud.

Som en liten detalj; The Ned benytter anledningen til både å være miljøbevisste og markedsføre spaets Cowshed-merke, ved å ha store, gjenbrukbare beholdere med kvalitetsprodukter av dusjsåpe, shampoo, balsam og bodylotion på rommenes badeværelser.

Jeg har tidligere skrevet om The Ned her

98 Acres Resort, Ella, Sri Lanka

98 Acres Resort_Hotell som gjør en forskjell

Høyt oppe i fjellene, i en skråning, midt i et te-område som er nettop 98 acres stort, ligger øko-resorten 98 Acrest Resort. Her er det meste av materialene som er brukt, gjenbruk. Golfbilene som brukes til å kjøre gjester og bagasje mellom resepsjonsområde og bungalowene går på batteri. Såpedispensere etc. er av keramikk og fylles på for hver gjest.

Jeg har skrevet en god del om Sri Lanka tidligere, og her finner vi flere hotell, både familiedrevne og større kjeder, som tar sosialt ansvar og øko-hensyn. Jetwing-kjeden på Sri Lanka har eksistert i over 40 år, og har en uttalt policy på å jobbe for at turistindustrien og lokale krefter samhandler. Kjeden har blitt tildelt en rekke priser, blant annet PATA Gold Award in the Corporate Environment Programme for the Jetwing Eternal Earth Project. Jeg har tidligere omtalt Jetwing Yala her. Ellers kan jeg nevne Anantara Peace Havenog Heritance Tea Factory, som også er steder jeg har overnattet.

Les mer om ansvarlig turisme her

→ 5 tips til ansvarlig turisme
→ Bærekraftig turisme: hva betyr det egentlig?
→ Spalte om ansvarlig turisme i VG
→ Bør vi ha vond samvittighet for å fly?
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Flott innlegg, deilig at en ved å være litt bevisst kan benytte seg av steder som gjør en forskjell, og synes for eksempel Beach Cleanup og NewUse i Hikkaduwa er spesielt flotte tiltak. 🙂

error: Content is protected !!