Hotell som gjør en forskjell

Hotell som gjør en forskjell

Det er deilig å bo på lekre hotell med god service, stilfull innredning og kanskje en god historie bak. Men enda bedre er det å bo på et hotell som i tillegg gjør en forskjell.

Det er mange måter og muligheter å gjøre det lille ekstra bidraget for et lokalsamfunn – eller verden for den saks skyld – for den som driver hotell.

Første gang publisert september 2018. Gjennomgått og oppdatert med nye tips i 2024.

Jeg har ingen erfaring med å drive hotell selv, men jeg har overnattet på mange. Jeg har dermed erfart en del av hva ulike overnattingssteder, enten det er større hotell eller små familiedrevne boutique hotell, gjør for å gi et lite bidrag ut over komforten for gjesten eller egen inntekt.

Det kan være å tilby gjestene gratis, renset vann fra beholdere på gangen, fremfor den vanlige løsningen om å tilby gjestene å kjøpe flaskevann for hver gang.

Det kan være at hotellet har et fond eller en fast sum som bidrar til et lokalt barnehjem, en skole eller annen institusjon som trenger bistand.

Det kan også handle om arbeidsopptrening og sysselsetting av vanskeligstilte. Eller det kan handle om å ha et bevisst forhold til å lære gjestene om lokalsamfunnet og bruke lokale håndverkere og serverer kortreist mat.

Her er noen eksempler på hotell som bruker sin posisjon og bevissthet, og som på hvert sitt vis bidrar til en litt bedre verden.

Eksempler på hotell som gjør en forskjell

Hotel César Lanzarote

I en historisk bygning, tidligere eid av bærekraftsaktivitsten César Manriques far og bestefar, finner vi nå det 20 rom store boutique hotellet Hotel César Lanzarote. Hotellet ligger i La Geria, vinområdet på Lanzarote, hvor det har sin egen kjøkkenhage, hvor de dyrker grønnsakene etter prinsipper om permakultur. 

Produktene som kjøpes inn er nærliggende bønder, fiskere og osteprodusenter. Materialer og arbeidere som ble hyret inn til byggingen av hotellet var lokale. Strømmen får de fra aerothermal energi og solcellepanel. 

Hotel César Lanzarote oppfordrer dessuten gjestene til å utforske øya og restauranten serverer typisk lokale retter, som gir gjestene en innsikt i lokal kultur og tradisjon. 

Hotel César Lanzarote er på bærekraftnivå 3 hos booking.com, der de har fått 9,4 i score av tidligere gjester. Les mer og book her

The Peech Hotel i Johannesburg, Sør-Afrika

The Peech Hotel Johannesburg

Sentralt i Johannesburg, I bydelen Melrose, ligger et skjermet lite boutique hotel, The Peech. Opprinnelig var dette en bolig, men det var før James Peech kom over stedet og gjorde dette om til et lite boutique hotell. Rommene ligger spredt rundt hagen, og som hotell har det fokus på ansvarlighet.

The Peech Hotel har som mål å påvirke miljøet minst mulig, men ha størst mulig innflytelse på lokalsamfunnet. Det er derfor et fokus på resirkulering og støtte til lokalsamfunnet hotellet er en del av. The Peech Hotel støtter The Eden, et tiltak for utviklingshemmede barn, der også gjester kan bidra med økonomisk støtte, eller ved å ta med produkter som senteret har behov for hjemmefra. Her er en liste over ting det er behov for.

The Peech Hotel er på bærekraftnivå 3+ hos Booking.com, der det får 8,7 av tidligere gjester*

Hotel Oasi i Levanto, Italia

Hotel Oasi er et lite boutique hotell i Levanto, like ved Cinque Terre. Nå fullt ut karbonfritt drevet, etter flere års hard jobb med å bli sertifisert. Jeg vet, for jeg har fulgt med siden 2019. 

Som hotell retter Oasi seg primært mot bevisste reisende som selv ønsker å gjøre en forskjell ved valgene de tar som reisende. 

Det er ikke uten grunn Oasi Hotel vil være en del av den globale bevegelsen med bevisste og ansvarlige reisende og bedrifter som har pasjon for å gjøre en forskjell og gi tilbake til steder. Les mer om hvilke grep Silvia og teamet har gjort for å gjøre Hotel Oasi utslippsfritt.

Hotel Oasi er på bærekraftnivå 3 hos booking.com, der det får 8,9 av tidligere gjester*

At Ease Beach Hotel i Hikkaduwa, Sri Lanka

Hotellrom At Ease Hikkaduwa Sri Lanka

At Ease Beach Hotel er et nyere tre-stjerners hotell rett på den rolige delen av stranda like utenfor sentrum av Hikkaduwa. Hotellet har kun 10 rom, som er enkelt, men stilfullt innredet. Bak hotellet står norske Merete Lund, fra Trysil, og hennes mann, Dinesh, fra Hikkaduwa.

For dem har det vært viktig med miljøperspektivet. De har derfor ingen sugerør av plast i drinker som serveres og gjestene får låne en gjenbrukbar flaske av stål til å fylle dagens vannbehov fra vannrensere som står plassert rundt på hotellet. I tillegg har paret initiert Beach Clean Ups og sto bak gjenbruksbutikken New Use, som i sin tid lå sentralt i Hikkaduwa. I tillegg organiserer de rundreiser på Sri Lanka, der de hyrer inn lokale sjåfører.

At Ease Beach Hotel er på bærekraftnivå 2 hos booking.com, der det får 8,0 i vurdering av tidligere gjester. Les mer og book her*

Fellah Boutique Hotel, Marokko

hotell i marrakech, hotell fellah
Hotell Fellah drives etter prinsipper om å dyrke maten selv, benytte lokale krefter til driften, samt å gi lese og skriveundervisning til folk i området.

Kun en tjue minutters biltur unna Marrakech ligger Fellah hotel; en stilfull oase for kunstnere og andre besøkende. Her kan man overnatte i harmoni og i et økologisk mini-samfunn nær de snødekte Atlas-fjellene.

Hotellet dyrker sin egen mat etter økologiske prinsipper, og her er også en liten gård med dyr. Her kan kunstnere søke om å bo, i tillegg til at det drives et stort bibliotek her, som blant annet sørger for lese- og skriveopplæring for barna i den nærliggende landsbyen.

Hotel Fellah er på bærekraftnivå 3 på booking.com, der det får 8,8 i score av tidligere gjester.

The Ned, London, Storbritannia

The Ned London

Midt i City, finansdistriktet i London, ligger hotellet The Ned, i et verneverdig, historisk bygg med interiør sterkt preget av 1920-tallet. Lokalet har tidligere huset en kirke, en pub og et banklokale. Da Nick Jones, grunnlegger av Soho House & Co. først kom over det tomme lokalet til Midland Bank i 2012, falt han pladask.

Sammen Andrew Zobler satset han, og i dag er The Ned et hotell som bidrar til å ta vare på et historisk by, samt skaper liv i City, finansdistriktet i London, der 350 000 mennesker kommer for å gå på arbeid hver dag, men kun 5 000 bor. Bygget er verneverdig og hele prosessen med å skape det 252 rom store hotellet har tatt i alt seks år. 20-tallsstilen er intakt og frister medlemmer og hotellgjester til å tilbringe langt mer av tiden man har her, på bekostning av Londons gater og øvrig fristende tilbud.

Som en liten detalj; The Ned benytter anledningen til både å være miljøbevisste og markedsføre spaets Cowshed-merke, ved å ha store, gjenbrukbare beholdere med kvalitetsprodukter av dusjsåpe, shampoo, balsam og bodylotion på rommenes badeværelser.

Ligger på bærekraftnivå 3+ hos booking.com og får et score på 8,6 av tidligere gjester*

Heritance Tea Factory, Sri Lanka

Heritance Tea Factory

Høyt oppe på Sri Lankas tak, midt i telandskapet i Nuwara Eliya, ligger Heritance Tea Factory, inntyllet i tykk, hvit tåke. Magisk, mystisk og eksotisk. Her kan du oppleve det ekte Ceylon, mens du også gir tilbake til de som jobber så hardt med teen vi alle nyter godene av.

Rundt hotellet, ligger teplantasjer langs buktende åstopper, i bratte skråninger, med små landsbyer, der innbyggerne alle som én jobber med teplukking og –produksjon. Men de lever ganske synlig under fattige kår. Hotellet støtter derfor lokalsamfunnet med helsetjenester, undervisning og forbedret infrastuktur.

Hotellet er også bevisst i forhold til å redusere forbruk av vann: 80 % av vannet som brukes på hotellet, blir resirkulert og brukt på ny til å vanne teplantasjen og plenen i hagen. De har også gjort tiltak for å redusere bruk av diesel.

Hotellet er på bærekraftnivå 3+ hos booking.com og får en score på 8,7 av tidligere gjester. Les mer og book overnatting her

De spanske paradorene

Over hele Spania er det fullt av historiske bygninger, plassert i vakker natur og en rekke historiske byer. Noen av disse bygningene er tatt over av staten og omgjort til paradores, eller altså hotell.

Målet har vært å la inntekten fra overnattinger gå med til renovering av bygningene og for å bistå områder i Spania som har få økonomiske ressurser. Dette har også vært med på å gi arbeid til lokale og holdningen har vært å investere i paradorer der de ikke konkurrerer med lokale aktører.

Jeg skriver mer om paradorene her

Der de ansatte ble medeiere

Hotel Soria Moria, der de ansatte var medeiere.

Hos Soria Moria Boutique Hotel var de ansatte deleiere. Det var norske Kristin og Ken Oishi som i sin tid startet hotellet med fokus på ansvarlig turisme. Eierne sørget for at de ansatte fikk mulighet for utdanning, i tillegg til utvekslingsmuligheter til hotell i Norge via Fredskorpset.

Det opprinnelig norskstartede hotellet ble senere overdratt til de ansatte og byttet navn. Jeg har ikke vært der siden dette.


Les mer om mer bevisst turisme her

Bærekraftig turisme: Hva betyr det egentlig?

Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Veier til en grønnere reise: Måter å reise mer klimavennlig

Økoturisme – hva betyr det egentlig?

Her finner du flere tips til hotell med særpreg


Mette S. Fjeldheim Reiselykke

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Flott innlegg, deilig at en ved å være litt bevisst kan benytte seg av steder som gjør en forskjell, og synes for eksempel Beach Cleanup og NewUse i Hikkaduwa er spesielt flotte tiltak. 🙂

error: Content is protected !!