Bibliotek, bokkaféer og bokhandlere verdt å reise for

På reise liker jeg gjerne å oppsøke hyggelige bokhandlere, historiske bibliotek og lune bokkaféer. For der inne, blant reolene og bøkene av papir, drar jeg ut av tid og sted, mens jeg titter, blar og leser litt.

Her finner jeg kjente bøker, nye bøker, historiske bøker og nye stemmer. Noen slike steder er som en oase i storbyens mas og kjas. Derfor har jeg laget en liste over slike jeg har besøkt, som oppdateres jevnlig.

Denne oversikten er en liten liste over bokhandler, bokcaféer, bibliotek og forfatterhjem jeg har personlig besøkt, og som er som et krydder underveis for en bokelsker, enten hun befinner seg her til lands, i Skandinavia eller ute i verden.

Utvalgte boksteder og bokhandlere verdt å reise for

Verdens eldste bokhandel

Det sier seg selv: når man kan skilte med tittelen Verdens eldste bokhandel, er det klart denne bokhandelen må med på listen over bokhandlere verdt å reise for! Og denne tittelen er det Livreria Bertrand i Lisboa som er eier av. Bokhandelen åpnet dørene første gang i 1732. Peter Faure ønsket at bokhandelen skulle bli et samlingssted  for intellektuelle og kunstnere. Nå har den ikke hatt samme adresse hele tiden, etter at et jordskjelv ødela den opprinnelige. Men Livreria Bertrand har altså holdt i Rua Garrett 73-75 helt siden 1773.

Lisboa

Barter Books

I en nedlagt togstasjon ligger Englands største bruktbokhandel, med kafé, veggmalerier og tog som går på skinner over bokhyllene.

Les mer om Barter Books her

Bokhandler verdt å reise for

Daunt Books i London

Den originale edwardianske Daunt Bookshop ligger i Marylebone High Street og har en massiv eiketrapp og ditto galleri og et bredt spekter av reiselitteratur.

→ Her finner du flere tips til bokshopping i London 

Det gamle biblioteket på Trinity College i Dublin

Hvor 226 000 bøker er å finne i et eneste stort rom, samt hvor The Book of Kells, en bok helt tilbake til år 800, er utstilt.

Flere tips for den litteratur-interesserte finner du i denne artikkelen om Litteraturbyen Dublin her eller last ned denne artikkelen som sto på trykk i magasinet Aschehoug Litteratur for en stund siden.

Kramer Books & Afterworks i Washington DC

Super bokhandel, kafé, bar og restaurant i Washington DCs Dupont Circle. Et sted for bokelskere og kunnskapssugne!

Paludan Bogcafé i København

Super-koselig kafé´i Fiolstræde, sentralt i København. Ungt miljø, uformelt og uten tvil inspirerende sted. Eventuelt, ta også turen innom Det kongelige bibliotek, nordens største bibliotek.

McNally Jackson i New York

Strand Bookstore er kanskje den mest kjente uavhengige bokhandelen i New York. McNally Jackson er altså en nyere bokhandel, beliggende i Mulberry Str., der kafé med boklamper i taket og opplesninger og forfattertreff inviterer til uformelle sammenkomster til sent på kveld. Det er flere bra bokhandlere i og rundt New York verdt å ta turen innom. Noen av dem kan du lese om  i denne artikkelen i magasinet Aschehoug Litteratur (pdf). Men jeg må også nevne det fantastiske antikvariatet, Bauman Rare Books, som jeg kom over på Madison Ave. i vinter. Påkostede første utgaver, uten tvil. Men for en butikk!

Bokhandlere verdt å reise for

City Lights i San Fransisco

Beat-bokhandelen og –forlaget er 60 år og holder fortsatt stand i San Fransiscos North Beach. Med eget poesirom og oppfordring til å sitte der og bla i bøkene, er dette en av de sjeldne bokhandlerne fylt med – nettopp – bøker. Og når du først er på bokhandler-jakt i San Fransisco; stikk da også innom bokhandelen med det herlige navnet Dog Eared Books

→ Les mer i denne artikkelen med tips til høydepunkter i San Fransisco.

Literaturhaus i Berlin

Ah, for et sted! I et historisk hus, like ved Kurfürstendamm, ligger en fasjonabel bygning med café, hage og bokhandel. Absolutt et must å oppsøke for bokelskere på Berlin-tur!

→ Du finner flere bilder i dette innlegget med tips til lunsjsteder i Berlin.

Bokhandlere verdt å reise for: Literaturhaus Berlin

Booktique i Athen

I Athen kom jeg over denne innbydende bokhandelen en sen kveld, men vet ikke hvor mye jeg ville fått ut av gresk litteratur … Fin var den, i hvertfall. Ligger ved Kolonaki Square.

K-Bar i Reykjavik

Ikke en bokhandel. Heller ikke et bibliotek eller antikvariat. K-Bar er i stedet en kafé, full av bøker i gjenvinning som dekor, benk og som stemningsskaper. Det vil kanskje glede et bokglad hjerte at tidligere godt leste bøker nå har fått et nytt hjem, mens inntektene har gått til kreftsyke barn.

K-Bar i Reykjavik
K-Bar er lun og koselig

Selma Lagerlöfs arbeidsværelse

I Falun kan du oppsøke Dalarna Museum og se hvordan selveste Selma Lagerlöfs arbeidsværelse så ut da hun bodde i denne delen av Sverige. Ikke hvilket som helst værelse, heller – men et riktig så innholdsrikt bibliotek. Les mer i denne artikkelen om Selma Lagerlöfs Falun.

Mårbacka – Selma Lagerlöfs hjem

Det var her det startet. Det var her hun ble født, kvinnesaksforkjemperen, forfatteren og den barnløse, evig enslige omsorgspersonen. Her kan du bli med på guidet omvisning i hennes hjem og skrivestue.

Les om Selma Lagerlöfs Värmland her
Mårbacka Selma Lagerlöf
Fra Selma Lagerlöfs kontor på Mårbacka

 

 

 

Shakespeare & co

En institusjon i Paris, beliggende like ved Seinen, med huskatt og seng til forfattere som trenger et sted å overnatte. Nå har bokhandelen også åpnet en café vegg i vegg, som serverer utsøkt kaffe – her fikk jeg ukens beste kaffe da jeg besøkte Paris tidligere i vår. Les mer her

New York Public Library

NYPL har intet mindre enn 92 lokasjoner (!), men det jeg tenker på, er selvsagt Stephen A. Schwarzman Building, som ligger på 5th Ave., Manhattan – les mer om biblioteket her og bare se lesesalen på bildet under her!

New York Library

Nye Deichman i Oslo

I Oslo er det så klart Litteraturhuset og Tronsmo  som bør løftes frem. Og ikke minst: Nye Deichman bibliotek i Bjørvika. For en fantastisk gave til Oslos befolkning!

Chillout og Nomaden er ellers herlige steder å drømme seg bort blant reiselitteratur og reiseutstyr. Eller hva med å ta turen innom det flotte Nasjonalbiblioteket på Solli-plass? 

Nye Deichmanske bibliotek
Deichman Bjørvika imponerer! Her med utsikt mot Operaen og Oslofjorden

Andre bibliotek verdt å reise for:

Første gang publisert 25. mars 2015. Sist oppdatert desember 2020

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
  1. har kun vært innom én av disse og det er det gamle bilbioteket på trinity college. utrolig fint, men må vel være såpass ærlig å si at jeg foretrekker tanken på steder der bøker møter muligheten for en kopp kaffe 🙂

  2. Takk for flott forslag, Jan! Her har ikke jeg heller vært. Men jeg tar mer enn gjerne en tur til Porto 🙂

  3. Ja, jeg har nok en tendens til å forsvinne inn i bokhandlere når jeg er på reise … Og det finnes mange som er virkelig inspirerende!

error: Content is protected !!