Rapport fra Trumps Amerika

To år og tre måneder etter jeg selv fikk med meg Obamas State of the Union på en politisk samling i en bar i Washington DC, er jeg tilbake i et annet Amerika. 

 

Det er ikke mer enn knappe halvåret siden jeg var i California og opplevde Roger Waters politiske meningsytring fra scenen under Desert Trip (mer om det her).

– Han (Roger Waters) har ingenting med å uttale seg om amerikansk politikk, han som ikke engang er amerikaner, var det den gang en av konsertdeltakerne som sa. – Han aner ikke hvordan det er å ha valget mellom to kandidater, hvorav ingen av dem er noen du ønsker å stemme på.

For under konserten, der Trump fikk sitt pass påskrevet av Waters, var det mange som gikk. Grovt regnet jublet halve publikum da Waters’ budskap ble som tydeligst, mens resten reiste seg og gikk i protest. Fortsatt var det da noen måneder igjen av valget, der en stadig hetere kamp gjensto.

Denne gang dro jeg altså til østkysten og besøkte der ikke bare New York, Trumps egen by, hvor hans kjente Trump Building nå er heftig bevoktet på 5 Ave. Turen gikk også til hans nye hjem – Washington DC, hvor han alt har gjort seg kjent for å reise fra Det hvite hus så ofte han kan. Med helikopter og kostbart sikkerhetsopplegg synes han å trives langt bedre på sin mansion i Miami, i følge lokale vi kom i prat med.

Det hvite hus

Det er unektelig en litt annen opplevelse å stå utenfor Det hvite hus i dag – enn da jeg i 2015 sto der, med Obama på innsiden. Eller i 2004 med George W. Bush på innsiden. For ikke å glemme mitt aller første møte med USAs politiske sentrum, i 1998, da Bill Clinton var president.

– I’ve stopped watching the news, sier vår sjåfør som kjører oss fra Georgetown til Dupont Circle i sin Uber-registrerte bil. Åpenbart frustrert over tingenes tilstand legger han til: – Jeg har kjørt vel 300 kunder siden valgdagen. Kun én innrømmer å ha stemt på Trump.

Et splittet folk

Mens salgsbodene utenfor Det hvite hus tilbyr suvenirer i form av t-skjorter og krus med tekster som «Let’s Make America Great Again» og portrettet av dagens sittende president, er det med kunstutstillingen på Whitney Museum friskt i minne, kontrasten mellom et todelt Amerika er mer synlig enn noensinne.

Kunst Whitney Museum i New York
Fotokunst på Whitney Museum i New York

En etiopisk-amerikansk sjåfør som tar oss til Union Station vår siste dag mener likevel Trump fremstår som en handlingens mann, i motsetning til den nylig avgåtte presidenten, som han mener snarere hadde talens gave.

– Trump er i det minste uavhengig, hevder vår mann energisk. – Han er så rik at han trengte ingens penger for å finansiere kampanjen. Hillary, derimot, måtte til tross for sin lange politiske erfaring hente penger både her og der fra ulike velgjørere.

House of Cards

Det sies nå at den særdeles populære tv-serien om Frank Underwood, House of Cards, har møtt på uventede utfordringer: det store spørsmålet er om sesongen som slippes til sommeren virkelig klarer å overgå de siste politiske hendelser i maktens sentrum av USA.

Av og til kan selv virkeligheten overgå fantasien, som kjent. Men så langt er likheten mellom det virkelige liv og seriens storyline påpekt fra flere hold.

A New York State of Mind

Som Trump har Kevin Spacey (aka Frank Underwood) for øvrig et nært og godt forhold til New York – så nært at skuespilleren stilte på konsert sammen med Billy Joel påskehelgen og sang med på «A New York State of Mind» i Madison Square Garden. En unektelig stor opplevelse for oss som var til stede.

En annen morsom liten sak: i løpet av vårt New York-opphold, fikk vi også anledningen til et gjensyn med Waverly Inn, en trivelig (om enn noe overpriset) restaurant i New York.

Der la jeg merke til at menyen var byttet ut. Ikke først og fremst med det som blir servert der, men nærmere bestemt et fremevet sitat i rød skrift: «Waverly Inn – worst food in City» – Donald Trump. Men mannen selv har visstnok etter sigende aldri satt sine bein på restauranten, i følge betjeningen. Restauranten var for øvrig, som alltid, fullsatt. There’s no such thing as bad PR …

Så hvordan er Trumps Amerika vs. Obamas? Det er nok for tidlig å si, for en vanlig tilreisende med norsk pass og ESTA-papirer i orden. Men det synes at selv et splittet amerikansk folk enes om én ting: noe må endres. Hvordan det skal gjøres er fortsatt det store spørsmålet …

 

Relaterte artikler

State of the Union 
Betydningen av å dele historier fra reiser
 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Interessant lesing! Det er nok mange som er svært spente på hvordan situasjonen også for turistene er i USA nå som Trump sitter som president. Det er også veldig interessant hvordan man alltid kommer inn på temaet om fyren når man er på reisefot og treffer amerikanere, uansett hvor man befinner seg i verden. Det er kanskje ikke så rart. De reisende amerikanerne virker nesten utelukkende sjokkert over hvordan valget endte i høst, og hvordan framtiden virker. Vi kan vel likevel ikke gjøre annet enn å bare vente og se hvordan ting blir.

error: Content is protected !!