Tekstil- og kunstbyen Borås

Tekstil- og kunstbyen Borås

Knappe 50 minutter fra Gøteborg ligger Borås med en spennende historie, lange tradisjoner for handel og næring, samt fokus på kreativitet og innovasjon.

Bergenet lesetid: 21 minutter

Rundt 400 år gammel, med lang tekstil-, handels- og næringslivshistorie, er Borås i dag en by som ikke først og fremst lener seg på fortiden, men som ser fremover mot nye horisonter. Det er i hvert fall slik det fremstår for meg, etter å ha besøkt flere museum, snakket med innbyggere og sett meg rundt i byen. 

Det første jeg gjør når jeg kommer til Borås er å gå rundt og se kunsten i byen. Her ved Catafalque av Sean Henry

Borås er, slik jeg opplever den, en by for kreativitet og innovasjon, for studier, forskning og distribusjon. Har du handlet klær på postordre (før) og netthandel (i nyere tid), er det gode muligheter for at varene ble sendt herfra. Det er her bedrifter som Ellos og Nelly startet opp og sender varene sine fra. 

En tekstilhistorie i raske trekk

Men det hele startet med tekstil og handel for mange, mange år tilbake. Det begynte med hjemmeproduksjon og omreisende handelsmenn, kaldt knallare i tiden før Borås ble en by. 

Illustrasjonsbilde fra utstiling på Abecita Popkunst & Foto

«Før vi hadde elektrisitet, levde vi mer i takt med naturen», forteller Maria meg. Hun er den første jeg møter i Borås og hun er min guide for et par timer.

«Da fulgte menneskene lyset, og i den mørke tida satt folk rundt på gårdene sine og drev med håndverk», forteller hun videre. Så når våren kom, dro man frem det man hadde laget i løpet av vinteren. Dette ble blant annet solgt på markeder her i Borås, som den gang var den største av Sjuhäradsbygden. Slik fikk man litt ekstra inntekt.

På Textilmuseet lærer jeg mer om tekstilindustrien og Borås industrihistorie og får repert litt av den historien Maria deler med meg i Borås’ gater

Det var også det svenskene kaller knallare (omreisende handelsmenn) som reiste rundt mellom gårdene i Sjuhäradsbygden. De solgte stoff, knapper og det man trengte. 

Dernest fantes det förläggare, forretningsmenn som betalte kvinner rundt på gårdene for å veve stoffer av garn de forsynte dem med. Noen slike forretningsmenn kunne ha hele 1500 slike kvinner i sin «stall». Slik ble det penger av, og de ble både rike og mektige på den måten. 

Innovasjon og fremtidsfokus 

Slik begynner industrihistorien i Borås: Med elva Viskan som renner gjennom byen og gir vannkraft og innføringen av den første spinnemaskinen («Spinning Jenny») i 1764 og det første veveriet i 1834. 

Viskan deler byen i to og har vært essensiell for industrien og tekstilen i Borås. Her er det 22 broer og 22 parker. Det er en grønn by, men også preget av transport og logistikk: det ser vi av motorveien og toglinjene.

Fra derav peker pila rett opp, med en voldsom ekspansjon både i veverier og befolkning mellom 1875 til 1910. Borås var selve navet i Sveriges tekstilproduksjon og flere kjente merker ble produsert her i årene fremover. Men så kom det som kalles tekokrisen (tekstil- og konfeksjonskrisen) og mange tusen ble arbeidsløse. 

Jeg legger turen til Textilmuseet i Borås, hvor jeg får en grundig innføring i tekstilhistorien. Men det er ikke bare hva som skjedde den gang da og hvordan man jobbet under storhetstiden som er interessant å høre om. Det er også hva man gjør med denne kunnskapen. 

Fra tekstilhistorie til tekstiler i fremtiden

Textilmuseet ligger i Textile Fashion Center, som er et hus for studenter, for forskere og for bedrifter som alle jobber med innovasjon og bærekraft. Slik sett går fortid og fremtid hånd i hånd. Både i Borås, men også i tekstilbransjen, som fortsatt lever her i byen. 

Det er som Louise og Hilda fra Textilmuseet forklarer mens de viser meg rundt:

«Vi tar vare på fortiden og ser fremover».

Den norske designeren og kunstneren Edda Gimnes er med i den temporære utstillingen i museets andre etasje

En av de viktige feltene de ser fremover mot, er bærekraft og klima. Jeg ser det i utstillingen, som også tar opp utfordringene med forbruksvekst. Her løftes også vilkårene rundt tekstilproduksjonen i Asia frem.

Våren 2024 blir det også en ny del lagt til i den permanente utstillingen, som vil handle om bærekraft i tekstilindustrien, ene og alene. 

Vi tar vare på fortiden og ser fremover

Louise og Hilda, Textilmuseet

Fra fabrikk til popkunst 

Jeg tar turen til det som tidligere var en konfeksjonsfabrikk, men som i dag rommer Abecita Popkunst og Fotografi. Det er ikke uten grunn at dette museet har navnet etter et undertøysmerke: Det var nemlig her det kjente svenske undertøyet og korsettene ble produsert – frem til det ikke gikk lenger.

Abecita ligger ikke midt i det sentrale Borås, men er vel verdt å besøke. Her er parkeringsplass, om du vil kjøre. Jeg spaserte selv og brukte 20 minutter på det. Det er en del trapper opp, eventuelt kan du ta heisen.

På 90-tallet var det tøffe kår for klesbransjen og produksjonen ble flyttet til Riga. Fabrikken ble stående tom – frem til lokalene ble fylt av internasjonalt kjente kunstverk. 

I dag finne vi et tre etasjes museum her, med utstillinger innen tekstilkunst, popkunst og fotokunst. Her er også fotobokhandel og kafé, samt en liten design shop. Det er virkelig noe utenom det vanlige og med mye spennende kunst – også for de som ikke er så glad i å gå på museum. 

Grunnleggerne av museet, Bengt og Berit Swegmark, har vært kunstsamlere og begynte å samle på kunst og foto som unge. De kjøpte det de likte, noe som til slutt ble en helt unik samling av popkunst og fotokunst. I tillegg til den permanente utstillingen settes det opp ulike utstillinger flere ganger i året. 

Bengt Swegmark skal for øvrig har vært medvirkende til at Jim Dines laget en skulptur som skulle sette Borås på kartet på flere vis: en ni meter høy Pinocchio, midt i rundkjøringen inn mot sentrum.  

En by fylt av samtidskunst 

Over alt i Borås finner vi kunst. Vi ser på det på bygninger, på åpne plasser og i elva Viskan. Jeg ser digre installasjoner og figurer, jeg ser enorme, fargerike veggmalerier og – den som leter, vil finne – små, bortgjemte figurer, langt nede på en husvegg eller høyt oppe på en bygning.

Catafalque av Sean Henry

I alt 40 veggmalerier og utallige street art-installasjoner finnes her i Borås – og det i seg selv er en god grunn til å dra hit. Kunsten er ikke til å komme utenom. 

Og det hele startet altså med Pinocchio, som min guide Maria forteller meg. «Den skapte voldsom debatt», som hun sier. Men det var også da folk skjønte at kunst er noe som setter Borås på kartet. Slik fortsatte det, med at private investorer støttet opp om kunsten i det offentlige rom. 

Siden 2008 har Borås Konstmuseum arrangert BORÅS ART BIENNAL, og det var med tidligere nevnte Walking to Borås (Pinocchio) av Jim Danes dette startet. 

Gatekunsten i Borås startet ellers med No Limit®. Dette er en storskala street art-festival som første gang ble arrangert her i 2014, og som nå har blitt utviklet til noe mer.

Kunst ute – og inne  

Borås’ satsning på offentlig kunst har vært en langsiktig strategi og kunne ikke vært gjennomført uten samarbeid med det private næringsliv. 

Den som har ansvaret for den offentlige kunsten, er Borås Konstmuseum. Jeg tar turen dit. Der møter jeg Eva Eriksdotter, museumsdirektør ved museet. Hun viser meg rundt og forteller om den faste utstillingen, de midlertidige utstillingene og om fremtidsplaner for museet.

Jeg er ikke i tvil om at samtidskunsten i Borås står høyt i kurs – og at stadig flere vil ta turen hit, både for museene, gatekunsten og biennalen, som neste gang er i 2024. 

Reisetipsene kommer under denne bildeseksjonen

Reise til Borås

Om du kjører fra Oslo, tar det litt over fire timer uten stopp. Du kan også ta buss via Gøteborg. Fra Gøteborg tar du bussen som går direkte til Borås fra Åkareplatsen, kun fem minutters gange fra tog- og busstasjonen i Gøteborg. Bussen fra Gøteborg tar ca. 50 minutter og går hvert 20. minutt (av og til oftere).

Det er også supert å kombinere en tur til Gøteborg med en tur innom Borås, enten på dagstur eller for en overnatting.

Les min guide til en perfekt gourmet-weekend i Gøteborg

Spise og drikke i Borås

Det finnes flere hyggelige serveringssteder nede ved Viskar-elven, deriblant Balthazar, hvor jeg spiste. Et trivelig sted og flere klassiske retter med en vri. Jeg var også innom en av vinbarene i byen, Viskan vinbar, som ligger like ved.

Tar du turen til Textile Fashion Center, kan du spise lunsj på The Company. Det er her mange av start up’ene i huset gjerne møtes for lunsj og samtale. Her får du dagens varme lunsjrett, samt salatbar og kaffe til en rimelig pris.

Overnatting i Borås

I en by med høyskole, universitet og mange bedrifter, finnes det så klart mange alternativer for overnatting.

Selv bodde jeg på et særdeles personlig og hyggelig sted: Yxhammargården. Dette er et historisk herskapshus med forbindelse til tekstilhistorien, oppført tidlig på 1900-tallet av Petrus Skoglund. Han var en av byens tekstil-profiler.

Her er kun tre rom, så med venninnegjengen eller noen vennepar, kan du fort fylle hele huset. Rommene er sjarmerende og individuelt innredet. Alle er med eget bad. Frokosten er veldig innbydende og med alt hva du måtte ønske å spise.

Pris per skrivende stund SEK 1100,- for en person og 1400,- for to personer i ett rom.

Ta en tur på museum!

  1. Borås Konstmuseum har både nasjonale og internasjonale utstillinger og har særlig fokus på samtidskunst og bevegelige bilder. Museet eier og forvalter en stor kunstsamling med verk fra tidlig 1900-tall til i dag. Det er også dette museet som har ansvaret for kunsten i det offentlige rom.
  2. Abecita Popkonst & Foto viser verk av blant annet Andy Warhol, David Hockney, Louise Bourgeois og Roy Lichtenstein. Der er en større permanent utstilling som rullerer, samt andre aktuelle utstillinger som blant annet trekker inn nye kunstnere.
  3. Textilmuseet hander om mote, tekstil, design, kunst, tekstilindustri og innovative tekstiler. Her er en informativ permanent utstilling alle som er interessert i klær, mote, tekstil og industrihistorie bør ta turen. I museets andre etasje er de ulike utstillinger, workshops og aktiviteter.

Utdanning, forskning og bærekraft

Alle tre museene over er medlem av Hållbarhetsklivet. Dette er Vest-Sveriges samlede initiativ for en bærekraftig besøksnæring. Her samarbeider offentlige og private aktører for å omstille seg til et bærekraftig samfunn – som skal være bra for både innbyggere og besøkende.

Textilmuseet ligger i Textile Fashion Center som er en hus og møteplass for forskning, utdanning, kultur og innovasjon innen tekstil- og moteindustrien. Senteret huset 80 bedrifter i alle mulige størrelser knyttet til tekstil og mote. Textilhøgskolan i Borås er internasjonalt anerkjent, og trekker studenter fra hele verden.

For flere tips til hva du kan oppleve i Vest-Sverige, ta gjerne en titt på Vest-Sveriges offisielle besøksguide for Bohuslän, Dalsland og Västergötland

Reiselykke har vært i Borås på betalt oppdrag for Opplev Sverige og Turistrådet Västsverige


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!