Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer

Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer

Hun møter oss 1040 meter over havet, langt unna hav og palmer. Her oppe er det kjøligere klima og utsikten uslåelig. Vi har reist til Ella, Sri Lanka, og befinner oss blant høye fjell og teplantasjer. 

Selv var jeg spent på å møte henne. Denne hub’en, dette utgangspunktet for en av verdens vakreste togturer, byen som forener backpackere og huser dem i billige home stays.

For mange backpackere velger å bli lenger her i Ella. Det sies det er på grunn av atmosfæren. Jeg tror også det handler om prisnivået. Og at de møter sine egne her. For de har en fellesnevner ut over ryggsekken som tynger skuldrene og hvert sitt eksemplar av Lonely Planet. De lever en livsstil, de er fri som fuglen, og ingenting haster. Foreløpig.

Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer
Gatebilde av Ella

Jeg skjønner dem godt. Ella er som en særegen tilværelse, et pustehull, med rimelig mat og øl, et bohemsk sted der alle snakker med alle og der mye er innrettet til turistene som stikker innom. Enten har man vært i Kandy, eller skal dit. Noen kommer fra Galle mens andre er på vei dit. Man utveksler tips og erfaringer og slik ender de mange med å reise til samme steder, besøke samme kaféer, gå samme toppturer.

Jeg nyter det for en kveld. Jeg fant min indre backpacker igjen der et øyeblikk. Men – jeg har fått min dose hosteller for lengst og tiden min her på øya renner ut. Jeg har ingen tid å miste. Jeg har så mye jeg vil se og oppleve og dagene går så fort.

Det holdt med én natt her for vår del. Vi fant også ut at det ikke var aktuelt å vente på togturen til Kandy. I stedet dro vi ut av backpackernes sirkel, og enda lenger opp i te-sankernes verden, på jakt eller fordums kolonitid.

Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer
Gatebilde fra Ella

Mer om det en annen gang.

Alle mine beste reisetips til Sri Lanka er samlet i denne reiseguiden som du finner i salg her 

Kort om Ella

Ella er en mindre by i fjellene som de senere årene har opplevd stor interesse fra reisende, oftest på vei med tog til eller fra Kandy.

Ella ligger 1040 moh. og er også et godt utgangspunkt for fotturer i fjellet. Som by kan den minne om en betraktelig mer fancy utgave av Imlil i Marokko, mens livet og buzzen i byen får meg til å tenke på Hemsedal og nedtonet afterski.

En åpenbar utfordring er at det nå popper opp stadig nye små hoteller i fjellsidene, og det anes en viss fare for at den vakre naturen i området kan bli stygt skjemmet av den ekspansive utbyggingen.

Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer
Gatebilde fra Ella

Høydepunkt (bokstavelig talt)

Morgentur til Little Adam’s Peak 

 • 45 min hver vei
 • grusvei og trapper til toppen
 • utsikt over Ella Gap, samt mot Ella Peak og fossen Rawana Fall

Andre reisetips til Ella

 • Topptur til Ella’s Peak, som er en mer krevende gåtur enn opp til Little Adam’s Peak
 • Man kan besøke tefabrikken Newburgh Green Tea Factory, eid av Finlay,  som ligger like ved Ella
 • Matlagingskurs: Chill og andre steder arrangere matlagingskurs, der du lærer å lage den tradisjonsrike varianten av rice & curry, som har sin egen variant her i Ella (Chill holder ikke kurs inneværende sesong).
 • Om du kommer fra eller drar med bil mot kysten, vil du passere fossefallet Rawana Fall, som stuper ned under veien – akkurat som Langfoss i Åkerfjorden.
Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer.
Rawana Fall ligger like utenfor Ella

Restauranttips i Ella

Dream Café – vestlig mat, som pizza, burger etc. Typisk backpackersted

Chill – populært sted, med god mat og drinker. Høy musikk, ungt klientell og regnes som byens beste restaurant.

Klima / luftkvalitet 

Selve sentrum av Ella er ubehagelig å oppholde seg i pga. mye eksos fra de mange, gamle bussene som kjører fort og uvørent gjennom byen (det gjelder å se seg for på gata!).

På toppene  rundt Ella er luften frisk, selv om det er varmt midt på dagen. Klimaet er mindre tropisk og kjøligere enn ved havet. 

Overnatting

Dette avsnittet inneholder affiliatelenker

Vi bodde på Onrock ((reklame-lenke). Et enkelt lite hotell, uten air condition, men med balkong og flott utsikt.

 • På minussiden: Vi ble bedt om å være hjemme til kl. 22, og det føltes litt som å ha husarrest … I tillegg er utsjekk er allerede 10:30.
 • På plussiden: Hotellet er billig og rent. Vi betalte kr. 500,- for dobbeltrom i høysesong

Neste gang jeg dro til Ella, bodde jeg på 98 Acres (reklame-lenke). Dette er et unikt sted i høyden over Ella, like ved Adam’s Peak. Her er bare 10 rom, som alle var utleid da vi var der. Resorten har basseng og flott utsikt, samt en landingsplass for helikopter. Eksklusivt med andre ord, og betrakterlig dyrere enn alt annet i området.

Billig overnatting; i hele Ella og nærområdet tilbys home stay, der du kan bo rimelig og enkelt.

Komme seg til Ella

Man kan ta tog, buss eller leie bil med sjåfør fra Kandy.

Vi kom med bil fra Yala, og den to timer lange bilturen var intet mindre enn spektakulær. Vi stoppet underveis ved Rawana waterfall, ellers bar turen preg av tindrende grønt landskap, høye fjellformasjoner, smale, svingete veier, der deler av strekningen fortsatt var humpete grusvei.

Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer
Soloppgang over Ella’s Gap

Togturen Ella – Kandy

En av verdens mest spektakulære togturer er nettopp strekningen Ella – Kandy. Om du synes det er greit å reise 2. eller 3. klasse i 7 timer, uten garantert sitteplass og annen komfort, kan du som regel få uhyre billige billetter på kort varsel. Det sies også at dette er den mest genuine måten å reise på.

Vi ønsket bedre komfort da vi vurderte turen. Vi ønsket en av de togkupéene med air condition og panoramavinduer. Slik vil man best kunne nyte turen. Det viste seg på forhånd at billetter ikke kunne bestilles via nett, og at man må stille på togstasjonen for å reservere billetter noen dager i forveien. Alt var utsolgt flere dager i forveien da vi ankom Ella. Det er med andre ord vanskelig å sikre seg beste sitteplass i forveien.

Ella, Sri Lanka: toppturer og teplantasjer
Morgenstund på toppen av Little Adam’s Peak

Les mer om Sri Lanka her:

Egenreklame

Reiseguide til Sri Lanka, omslag

SRI LANKA på 1-2-3

Den eneste norskutviklede reiseguiden til Sri Lanka på markedet

SRI LANKA på 1-2-3 er en reiseguide til Sri Lanka, utgitt som en e-bok på innholdsrike 80 sider. Her deler Mette fra Reiselykke sine beste reisetips til deg som planlegger en tur til Sri Lanka.

80 sider, rikt illustrert, med konkrete tips til Sri Lanka. Les mer her

Kr. 199,-

Kjøp guiden her


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Flotte Ella! Jeg elsker utsikten fra Little Adams Peak, helt nydelig. Jeg bodde i et slags trehus litt «nedenfor» selve Ella, mot Rawana falls – og elsket det! Jeg hadde et lite ekorn som kom hoppende til meg fra trærne opp på balkongen når jeg satt der ute og kikket på meg nysgjerrig. Dessuten var utsikten mot Ellas Gap helt spektakulær. Bare synd det regnet halve oppholdet mitt!

 2. Hei, Renate. Der var det sikkert flott å bo! Vi bodde i høyden over Ella sentrum, og hadde utrolig flott utsikt over Ella’s Gap. For et flott område! Så hyggelig å ha gjest på balkongen, da 😉 Synd du hadde så mye regn. Det kan jamme regne kraftig på Sri Lanka … Vi hadde noen byger innimellom, og da plasket det virkelig ned. Men stort sett var vi heldige med været.

error: Content is protected !!