5 ting du må gjøre på Færøyene

Noen steder og naturopplevelser gjør større inntrykk enn andre. Færøyene er et slikt sted, med en natur som gjør inntrykk. Dette er det du absolutt må gjøre på Færøyene – og noen ekstra tips til de mer adrenalin-hungrige. 

Øy etter øy med grønnkledte sletter og åser, med klipper som rager høyt til værs og fossefall som stuper i havet. Regnvåt mose i myk ettermiddagssol, uendelig blått hav og høye fjell inntyllet i tåke. Et øysamfunn der været bestemmer helt og holdent. 

Vi reiste rundt på noen av øyene, testet aktiviteter, smakte på maten, pratet med folk. Jeg har dermed samlet samme noen hightlights med beste reisetips til Færøyene.

Les hovedartikkelen om Færøyene her

Dette er tips til

5 ting du må gjøre på Færøyene!

Denne artikkelen er fra 2016. Priser og tilbud kan ha endret seg.

Dra på ridetur til Sørvágsvatn

Jeg vet ikke hva hesten min heter, med han er mellombrun i fargen, og han er utålmodig. Stadig vil han tett på hesten foran. Smart er han også; så fort hesten foran plumper i søla eller sklir på berget, velger min islender seg en helt annen retning. Vi rir, vi tølter, vi traver og vi galopperer.

Sola står lavt på himmelen, lyset er mykt og skarpt på en og samme tid. Det er som det ikke finnes annet: sola, den myke mosen, den blåe himmelen, den våte savannen, de steile skrentene, det store vannet. Hesten og jeg i alt dette.

Brått er det intet: vannet stuper, fjellskrenten går rett ned og det samme gjør fossen. Jeg stiger av hesten, vandrer mot kanten, og tar inne dette enorme synet av Bøsdalafossur som renner ut av Færøyenes største innsjø, Sørvágsvatn, og styrter ned i det frådende havet. Vi dro på tur med Davidsen Hestar. 

Vandre den gamle postruta til Gásadalur

Vandreturen har alt blitt utsatt to dager, da været endelig letter, og vi kan gjøre et forsøk. Vi møter ham tidlig denne morgenen, sittende ved autovernet langs veien ved Bøur. Han skal ta oss med tilbake til sitt barndoms rike. Vi skal vandre i hans og postbudets fotspor, over fjellet fra Bøur til Gásadalur.

Rundt oss er det grønt og blått, det er vilt og vakkert. Sauene breker, gresset er vått og stien er sleip. Langs ruta som går fra varde til varde, møter vi på det ene historiske merket etter det annet. Men det mest minnerike fra denne turen er den storslåtte utsikten som følger oss hele veien, og historien om det utrydningstruede samfunnet i Gásadalur.

-> Les hele historien om da vi gikk over til Gásadalur sammen med Johannús Hansen fra Reika Adventures

Spise tradisjonsrik mat i Tórshavn

I Tórshavn har det åpnet en ny restaurant som serverer færøysk mat på høyst tradisjonelt vis. Hos Ræst spiser man mat slik den blir tilberedt hjemme hos de lokale på Færøyene, i hjemmekoselige omgivelser.

Ræst er mat som hverken er fersk eller tørket, og som omtales som mer «halvråtten». En kanskje mildt sagt lite fristende matopplevelse, men når et folk har levd på dette i mange hundre år, går jeg ut fra at jeg overlever et måltid med det jeg også.

Mitt motto er «when abroad, do as the locals do» (om ikke hele tiden, så i hver fall glimtvis). For nettopp ved å dypdykke i lokale tradisjoner blir man bedre kjent med stedet man besøker, kulturen og menneskene som bor der. Dermed havner også dette på lista over ting du bør gjøre på Færøyene. Det var verdt hver grimase og investerte penger!

-> Les om hele matopplevelsen på Ræst her

Kjøre fra bygd til bygd

Færøyingene er stolte av sin natur. Det skjønner jeg godt. For maken til natur skal man lete lenge etter. De grønne slettene, de høye fjellene, klippene og de mange fossefallene er som skapt for å utforskes av den som liker å være ute i naturen.

Det er langt mellom neste landsby, neste hus eller servicetilbud. Men setter du deg i bilen, er det likevel snart innen rekkevidde. Dette er definitivt en av tingene du bør gjøre på Færøyene – for slik får du sett mest mulig av Færøyene som destinasjon.

Med utgangspunkt fra Tórshavn, rekker du denne fine, lille runden på en halv dag. Har du enda litt mer tid, vil jeg nok anbefale deg å bruke en full dag til å utforske området rundt disse tre små landsbyene litt ekstra også. Følg veiene som kalles ”buttercup roads” – disse er spesielt scenic, og svinger seg langs fjellsidene.

Roadtripping Færøyene
Roadtripping Færøyene

Gjógv

Gjógv betyr kløft, og er en liten bygd på tuppen av den nord-østre siden av øya Eysturoy. Kjøreturen dit er 63 km fra Tórshavn. Vi startet turen her, og spiste lunsj på Gjaargardur Guesthouse.

Tjørnuvík

Tjørnuvík, den nordligste landsbyen på Streymoy, ligger på flatmarken mellom høye fjell, i front av en langstrakt sandstrand og med utsikt mot øyene ‘Risin og Kellingin’. Bygda regnes for å være en av Færøyenes eldste bygder.

Saksun

Saksun ligger på den nordvestre kysten av Streymoy, ved en lagune. I følge historien skal dette ha vært en av bygdene som ble helt utryddet av Svartedauden. Saksun skiller seg ut ved frittliggende gårder, mens det ellers i bygdene på Færøyene preges av hus som ligger i klynger. Kongsbondegården Dúvugarðar fra 1600-tallet er bebodd og i drift, men fungerer også som museum.

Se eget kart over kjørerute i Google Maps her

Vandre rundt i Tórshavns gamleby

Gamlebyen er preget av tjæremalte, sorte trehus med hvitmalte vinduskarmer og gress på taket. Bydelen er fra 1400-tallet, men fortsatt i dag er husene bebodd. Noen av dem er også omgjort til restauranter av den hjemmekoselige sorten.

Ellers bør du vurdere å kjøpe deg en hjemmestrikket færøysk genser hos Heimavirkis Fælag. Denne butikker er et samarbeid mellom 90 strikkende kvinner som sitter spredt rundt om på Færøyene. De rullerer også på å stå i butikken, så sant de er unge nok, som vi fikk fortalt. Jeg kjøpte en hjemmestrikket genser og tilhørende lue, og betalte i alt DKK 1200,- Det var sommerens beste investering!

Andre steder å dra for lokale designere, er selvsagt Gudrun & Gudrun, samt Østrøm (klær, smykker, smågaver) og Steinprent (grafikk). Disse stedene finner du også merket av på kartet her.

Flere tips til Færøyene

Pressetur: Reiselykke var invitert av Visit Faroe Islands, det offisielle turistrådet for Færøyene


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Så flott artikkel! Masse informasjon og fine bilder! Dette har jeg lyst til å prøve, særlig hvis jeg slipper den halvråtne maten Ser ut som et paradis med vakker natur, fossefall, grønne daler! Hm må begynne planleggingen

 2. Hei, Silje

  Takk for det! Ræst var faktisk veldig spennende og ga en riktig fin kulturopplevelse, selv om det var en litt annen type smaksopplevelse enn jeg er vant til. Det finnes også flere gode restauranter i Tórshavn. Kan absolutt anbefale Færøyene!

  /Mette

 3. Hei, Renate
  Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja visst var dette et fint sted å besøke! Kommer ikke over hvor heldige vi var med været. Fikk jo litt av hvert av vær, men husker helt ærlig best sola 😉

  /Mette

error: Content is protected !!