En vinreise i Penedés, Catalonia 

En vinreise i Penedés, Catalonia 

Penedés er et vinområde i Catalonia, ikke lange turen fra Barcelona. Her produseres hvite og røde viner, cava og brandy. Men den aller mest kjente vinen fra området er den fra vinmarken Mas las Plans, som i sin tid danket ut franskmennene i selveste Wine Olympics i  Paris i 1979.

Bli med på en vinreise i Penedés! 

— Har du hørt historien om da min far trosset sin far og lagte skandale i Paris? Vi er på en vinreise i Penedés, og ved min side sitter selveste Miguel Torres jr., øverste sjef for Torres Estates.

Rundt 15 år etter at jeg var her første gang, er jeg endelig tilbake i Penedés. Forrige gang som backpacker med gryende vininteresse. Denne gang invitert av Torres for å lære mer om vindyrkingen i hele dette området, og ikke bare Torres egen vingård, som var vingården vi besøkte også den gang.

Nå spiser jeg lunsj med sjefen sjøl, i Torres’ egen restaurant i vinmarken Mas las Plans, hvor vindruene som bidro til kuppe førsteplassen i Gault Milleau i Paris fortsatt blir dyrket. Det er en rolig og vennlig mann med jetlag jeg sitter sammen med. Han er nettopp kommet hjem fra en forretningsreise til Singapore. – Min indre klokke er vel åtte om morgenen nå, så dette skal gå fint sier han.

Las Bleda restaurant

Vingården Torres i Penedés

For å komme hit, har vi kjørt gjennom bølgende, grønne vinmarker med modne druer og fjellrekken Montserrat i bakgrunnen.  Det er september og innhøstingen er akkurat startet. Vi ankommer Torres Visitors Center litt forsinket etter tett trafikk ut av Barcelona. Men her ute er det en helt annen verden som venter oss: her er grønt og frodig, landlig og idyllisk.

Vingårdens egen chef, Sergi Millet, serverer oss en bedre fireretters lunsj i vingårdens egen restaurant Mas Rabell. Med 200 ulike druesorter, forskningslab’er, museum, elektriske biler og en miks av historiske bygninger fra 1600-tallet og bærekraftige nybygg, er det som det vi snakker om under måltidet illustreres der og da: det historiske aspektet, den bærekraftige utviklingen og den stolte vinkulturen.

En familiehistorie

Torres ble grunnlagt av Jaime Torres Vendrell i 1870, og siden den gang har Torres blitt en innovatør i sitt felt, med high end viner og en av verdens største produsenter.

Men tilbake til skandalen: – Min far mente vi burde videreutvikle oss og lagte en vin på cabernet sauvignon-druen. Dessverre var ikke hans far begeistret for idéen. Ikke likte han vinen heller, når han fikk smake på den. Men en skuffet Miguel ville ikke gi seg. Han var sikker i sin sak, men trengte å overbevise faren. Moren rådet ham derfor til å melde vinen på en blindtest. Og dermed var det gjort. Oktober 1979 slo Gran Coronas Reserva franske viner som Château Latour 1er Grand Ceu Classé og kapret som første spanske vin førsteplassen i selveste Wine Olympics i 1979 i Paris – Det ble en stor skandale! smiler Miguel Torres jr. –  Tenk at en spansk vin slo de franske!

Torres Service Center

Vinområdet Penedés

Restaurant Las Rebell er plassert midt i vinmarken Mas la Plana, der vinen til den prisvinnende vinen, som i dag er omdøpt til vinmarkens navn, dyrkes. Mas la Plana ligger midt i Penedés vindistrikt, et området som kan deles inn i tre segmenter; det maritime Penedés, sentrale Penedés og øvre Penedés.

Det er liten tvil om at området har en lang historie innen vindyrking. Arkeologiske funn tyder på at vindyrking har pågått her i området helt tilbake til oldtiden.

Her i Penedés er Torres størst som vinprodusent.  Ikke nok med det: de har også ekspandert til Chile, de de driver vingård etter Fairtrade-prinsipper. Torres driver også mindre vingårder høyere opp i innlandet.

– Med de klimaendringene vi ser i dag, må vi forberede oss på fremtiden, sier Torres jr. Derfor har de investert i kjøligere områder. – Slik at vi fortsatt skal kunne produsere viner av tilsvarende kvalitet som i dag, også i fremtiden, sier han.

Bærekraftig utvikling

Fremtiden er viktig for Torres. Torres jr. mener det er naturlig, ettersom Torres er en familiebedrift. – Som vinprodusenter er vi vant til å tenke langsiktig. Å produsere vin er noe som tar tid. Det handler ikke om her og nå.

Derfor er tenker også Torres som selskap ut over seg selv. De deler kunnskap med sine kolleger i Penedés og mener de står sterkere sammen.

Miguel Torres jr. ønsker også å bidra til å videreutvikle andre vingårder. Selv har de nå investert i el-biler og el-traktor. De har bygget vinkjellere med et bevisst fokus på bærekraft og forsker for tiden blant annet på alger.

Bærekraftig bygning hos Torres
Bærekraftig bygning hos Torres, med vinkjeller under bakkeplan

Vinruten La Carratera del Vi

Et av tiltakene som involverer flere andre vingårder i området, er vinruten La Carratera del Vi. Miguel Torres var også initiativtaker til denne:

– Jeg har kjørt denne ruten så mange ganger og tenkte at denne opplevelsen burde flere få oppleve. Alle jeg kontaktet stilte seg positive til initiativet, som ble lansert for et års tid siden.

Reiseruten lar besøkende få oppleve både kulturelle og gastronomiske opplevelser langs den gamle veien som knyttet vingårdene i Penedés til Garraf strendene ved Sitges. Ruten går over 33 km og involverer 12 ulike vingårder og 7 kommuner.

Denne turen gjenstår for meg å oppleve en annen gang. Men derimot fikk jeg denne gang også reist lenger inn i landet og opp langs de smale, svingete veiene til Priorat. Men den vinreisen skal jeg fortelle mer om senere.

Slik reiser du dit

Både SAS og Norwegian flyr direkte til Barcelona. Man kan velge å bo der, eller dra til Sitges, som er en badeby en halvtimes tid med tog fra Barcelona.

Det går tog fra Barcelona til Vilefranca (ca. 40 min.). Derfra kan du ta taxi eller arrangere å bli hentet av Torres. Du kan også kjøre dit selv, eller ta en taxi. Bilturen ut tar rundt 1 time. Vi dro med taxi fra Barcelona denne gang til Torres Visitor Center.

Det er også mulig å overnatte i Vilefranca. Det gjorde vi selv da jeg første gang besøkte dette vindistriktet.

Jeg har også selv bodd i Sitges tidligere, som er kun en 20 minutter å kjøre fra Penedés.

Reisetips i Penedés-området

 • Kombiner en vinreise med badeliv i kystbyen Sitges eller kombiner en storbyferie i Barcelona med kultur- og vinopplevelser i Penedés
 • Kjør eller sykle langs La Carratera del Vi for kulturellle og gastronomiske opplevelser. Mer info om vinruten her
 • Se en oppvisning i mennesketårn i Vilefranca: den Unesco-vernede aktiviteten Castellers de Vilefranca skal være en helt unik opplevelse
 • Dra til Monastir de Poblet og høre munkene synge i kirken.

Kort om Penedés

 • Et av 70 vinområder i Spania
 • Er delt inn i tre soner: martime Penedés, sentrale Penedés og øvre Penedés
 • Man har gjort historiske funn som avslører vinproduksjon i området helt tilbake til oldtiden

Korte fakta om Torres

 • En familiebedrift etablert i 1870 av Jaime Torres Vendrell
 • Har også vinmarker i Priorat, Chile, Rioja  og en søster-vingård i California
 • Sitter i førersetet innen vinproduksjon og innovasjon: Torres var blant annet de første til å innføre ståltanker i Spania, investerer mye i forskning og deler av sin kunnskap med vingårder i området
 • Driver Fairtrade-virksomhet på Miguel Torres Chile
 • Marimar Torres  driver vingård i California

Bærekraftige tiltak

Torres har som mål å redusere karbonutslipp med 30% innen 2020. Familiekonsernet egne folk til å jobbe med dette, deriblant en footprint-revisor.

Driver forskning innen bærekraftig utvikling, deriblant på alger: En hektar vinranker absorberer 3 tonn CO2 og en hektar skog absorberer 5 tonn CO2. Alger skal i teorien absorbere hele 85 tonn CO2. Denne teorien tester nå Torres ut i praksis.

Har investert i tiltak som el-biler, -traktorer og -bygninger

Vinsmakinger hos Torres

 • Torres tilbyr en rekke aktiviteter for vininteresserte, både i Penedés og øvrige vinområder, som Priorat.
 • Hos Mas Rabell kan du spise lunsj tilberedt av Sergi Millet, tidligere kokk hos El Bulli. Her tilbys også blindsmaking av mat og vin
 • Dra på vintur med smaking (fra €9), vinsmaking med ost (fra €19), vandre i vingården (fra €15)
 • Dra på organisert dagstur med vinsmaking til Priorat (fra €17)

Vil du lese mer om vin, vinreiser og vinsmaking?

Reiselykke var invitert av Torres


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!