Tips til god mat og drikke i Amsterdam

Går turen til Amsterdam? Her finner du tips til alt fra en lekker og elegant lunsjopplevelse, trendy japansk fusion middag og et konseptuelt hotspot til en bortgjemt jazzklubb, en stille likørbar og hvor du skal legge turen for lokale matopplevelser. 

 

Amsterdam er en verdensby av rang, ikke minst når det kommer til utvalg av spisesteder. Her kan du spise deg fra bod til bod på gatemarkedet Albert Cuypmarkt og innomhus i Foodhallen. Eller hva med å skeie ut med et bedre måltid i en historisk bygning omgjort til en bedre restaurant, med internasjonal svung?

Reiselykkes egen byguide til Amsterdam finner du her

The White Room

The White Room
The White Room – en særdeles lekker og elegant Michelin-restaurant i Amsterdam

For et bedre måltid i de lekreste omgivelser, er lunsj på Michelin-restauranten The White Room et varp!

Restauranten ligger på NH Grand Hotel Krasnapolsky like overfor Det kongelige palass i sentrum av Amsterdam, og her får du en tre-retters «surprise meny» for € 37,50. Og det er virkelig et varp, for før du kommer så langt som til selve menyen, har du alt fått servert hele fem (!) amuse-bouche (apetittvekkere), så i alt er det snakk om åtte små retter. Nettside

W Dutchess

Hotel W sin egen Michelin-restaurant, W Dutchess, ligger i historiske banklokaler i Amsterdam sentrum, der blant annet et flott glassmaleri i taket er bevart. Her er mer trendy stemning, sannsynligvis et «se og bli sett»-sted, men der maten likevel er nr. 1. Menyen bærer freg av fransk/italiensk fusion. Nettside

Izakaia

En trendy og uformell japansk/peruviansk/fransk fusion restaurant i De Pijp, med høy musikk og DJ som spiller opp ut over kvelden. Restauranten holder åpent til 02:00 og kjøkkenet stenger først 23:30. Nettside

Restaurant C

Restaurant C Amsterdam
Konseptrestauranten Restaurant C i Amsterdam Oost

En konseptuell restaurant og cocktailbar som ligger i Oost, med kreativ meny der rettene serveres etter tilberedelsesmetode. Et tydelig populært sted med hyggelig betjening og spennende matretter. Nettside

Foodhallen

I Oude West ligger Foodhallen og er et innendørs matmarked som i rom etter rom har boder og restauranter med diverse mattilbud. Hver av dem er dedikert til et mer snevert konsept, som dimsum, kaker, falaffel eller annet. Her selges også gin tonics i en egen bar med bredt menyutvalg og det finnes også egen bar for mikrobrygget øl.

5 gode cocktailbarer i Amsterdam

Mango Mojito servert på Bar Botanique i Oost
Mango Mojito servert på Bar Botanique i Oost

Bar Botanique

Ligger i Oost og er en cocktailbar ikke helt ulik Oslos Botaniske, men større. Jeg gikk for mango mojitoen.

Bar Oldenhof

En jazzbar i Jordaan og er et sted der du må ringe på klokka og nærmest bli sett an om du får lov å komme inn (!). Her slippes man inn kun om det er ledig bord, omtrent som på Himkok i Oslo. Her er jazzmusikk i bakgrunnne, tidvis også live musikk.

Pulitzer Bar

Ligger på hotellet ved samme navn, og er en hyggelig cocktailbar som gir en fin start på kvelden.

Proeflokaal ‘t Kelkjeer

Ligger i Amsterdam sentrum. Her kan du smake på lokalprodusert likør produsert etter gammel metode

Hoppe

Ligger også i Amsterdam sentrum og går helt tilbake til 1670. Det er et brunt sted der studenter og andre gjerne møtes.

Restaurant C Amsterdam
Kupu Kupu Malam med vodka, anis, kaffirlime og ekte vanilje servert på Restaurant C i Oost

Andre spiselige tips

I De Pijp er det også mange restauranter og caféer å utforske. Tar du turen, sjekk gjerne ut Coffee & Coconuts, Scandinavian Embassy og De Taart van min Tante, som serverer hjemmelagde kaker i et fargerikt lokale.

Bli bedre kjent med lokalmat på gatemarkedet Albert Cuypmarkt, der det finnes flere boder med typisk nederlandsk mat, som stroopwafel og puffertjes, i tillegg til haring (sild, servert med løk) og kibbeling (friterte biter av torsk, servert med hvitløkssaus). Albert Cuypmarkt gatemarked er faktisk Nederlands største marked, med 260 boder og typisk nederlandske retter å smake seg frem blant.

Lokalmat med hjem?  Stikker du innom supermarkedet, kan du kjøpe med hjem typiske nederlandske matvarer som tompouse (kake), hagelslag (sjokoladestrøssel) og appelstroop (eplesirup). Eller ta turen til Kaashuis Tromp i Jordaan for å kjøpe flere lokale delikatesser med hjem. Her shoppet jeg med litt god ost, blant annet.

Hotelltips i Amsterdam

Pulitzer Hotel

Pulitzer

Pulitzer Hotel * er et unikt 5 stjerners hotell sentralt i Amsterdam og er nylig renovert. Hotellet består av 25 kanalhus fra det 17. og 18. århundre, der ingen rom er like. Hotellet tilbyr tjenester som kanaltur i båt og guidet rundtur i Amsterdam. Personlig testet hotell!

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy * er verdens første 1 til 5 stjerners hotell under ett tak! Her bodde jeg og bildet over er fra mitt rom, som er et 5 stjerners rom. Hotellet ligger kun tre trikkestopp unna Amsterdam Centraal. Personlig testet!

Hoxton Amsterdam

Hoxton Amsterdam

Jeg digger atmosfæren på Hoxton-hotellene, og har bodd på flere av dem. Hoxton Amsterdam * består av fem kanalhus sentralt i Amsterdam. Det er også et hyggelig sted å bare ta en matbit eller kaffe. Personlig besøkt!

NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky

NH Grand Hotel Krasnapolsky

5-stjernershotellet NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky * ligger i en 1800-tallsbygning i hjertet av Amsterdam, like ved kjente Dam og overfor Koninklijk Paleis Amsterdam. Personlig besøkt!

Til opplysning: Merk at lenker merket med *  er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en liten kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Amsterdam, altså, det ser jo bare helt vidunderlig. Jeg har faktisk til gode å besøke Nederland, men Amsterdam er sinnssykt høyt på lista mi (selv om det virker som mye av maten de er mest kjent for der ikke passer for ei som må ha glutenfritt.. Godt det virker som det er mye å velge mellom, så finner en sikkert noe). Returnerer definitivt til denne listen når det endelig blir Amsterdam-tur en gang i fremtiden. 🙂

  2. Amsterdam er en herlig by. Jeg har også bodd på NH Krasnapolsky. Kan stå inne for det hotellet. Sentralt og flott. 🙂

error: Content is protected !!