Magiske Montenegro – en reiseguide

Montenegro er et kontrastfullt land, med vakker natur, UNESCO-vernede gamlebyer, masseturisme og luksus-områder. Ikke minst er det et spennende land å reise rundt i med bil.

Denne reiseskildringen fra vår reise i det lille landet på Balkan inneholder også en liten guide til roadtripping, opplevelser og severdigheter i Montenegro. Oppdatert februar 2020.

– Her er stille og rolig, sier Milan om området ved Kotor-bukta. Det har han jammen rett i, vår kelner i Dobrota. For i Dobrota, hvor vi da befinner oss, lever montenegrinene rolig på sitt tilsynelatende sedvanlige vis. Mens verden for lengst har begynt å oppdage naturen rundt dem.

Perast i Montengero

For visst er det andre turister å spotte, ved siden av oss to. Kanskje ikke så mye her vi slår oss ned de første par dagene. Vi ser noe mer av dem i de Unesco-vernede gamlebyene Kotor og Perast. Det er ikke annet å forvente.

Også underveis her og der rundt Kotor-bukta møter vi på en og annen turistbuss som svinger seg på veiene. Eller vi ser mindre båter i bukta, som frakter besøkende til ulike serverdigheter. Men det er ikke altfor påtrengende. Vi kan fortsatt reise rundt med opplevelsen av å møte særdeles få nordmenn på Montenegro-ferie disse julidagene i 2015.

Enn så lenge, tipper jeg. For Montenegro er slett ingen uoppdaget feriedestinasjon. Men den største turiststrømmen befinner seg hovedsaklig på de flotte strendene, og ikke minst Budva-rivieraen, som vi stort sett styrte unna på vår bilreise. I høysesong er det ganske mange som kommer nettopp hit.

Jeg har utgitt en e-bok med reisetips til Montenegro 

Utenfor den store turiststrømmen

Vi velger i stedet å konsentrere oss om Kotor-bukta først, og finner oss godt til rette i Dobrota. Denne lille byen ligger en times spasertur unna gamlebyen i Kotor og etter Perast. Her er stemningen rolig, lavmælt. Her tusler vi rundt med lokalbefolkningen. Eller vi slapper av i skyggen av en parasoll, som de gjør.

Vi padler litt rundt og titter på fjellene, på menneskene, bygningene. De lokale bader og fisker. Ofte. Og det hele foregår så stille, rolig, uten høylydte stemmer, skrik eller skrål. Er det varmen, er det folkeslaget eller er det naturen som gjør det? Ikke godt å si, for en som bare er innom på besøk.

Kotor-bukta, Montenegro
Et kontrastfullt syn i et kontrastfylt land

Her i Dobrota finnes ingen store hotell, kun noen mindre familiedrevne hotell, eller boliger med rom og leiligheter til leie. Men i bukta vi ligger så tett på, ser vi også daglig et og annet cruiseskip passere og ankre opp. Inne i gamlebyene møter vi på gjestene som har gått i land. De går i flokk, som det jo gjerne er.

De har kun en kort tid på hvert av stoppestedene. Også de skal ha mange opplevelser med hjem i bagasjen. Også de skal se severdigheter, spise på lokale restauranter, eller gå en topptur når de først er på landjorda. Derfor finner vi raskt ut at det gjelder å oppsøke de største severdighetene og Unesco-byene før eller etter dem. Slik slipper vi unna de største menneskemengdene og opplever nærmest ingen kø eller venting noe sted.

Idylliske Kotor-bukta

Kotor-bukta kan minne om norske fjorder og Italias Gardasjøen. Ikke minst kan det minne om å kjøre langs Amalfi-kysten. Likevel er det noe helt eget å være her ved denne bukta som så ofte feilaktig omtales som en fjord. For det er det selvsagt ikke. Det kan jo enhver vestlending se. Men likne, det gjør den absolutt. Bare se på de fjellene rundt, da!

Høye steinmasser, skogkledte fjellskrenter, kirker, ruiner og røde takskjegg. Herlig vekslende grønt og blått temperert havvann fyller dalen mellom små, delvis idylliske, delvis forslitte små landsbyer ved foten av fjellkjeden rundt.

Det klukker stille i vann som slår mot land og båter som legger fortøyd. Noen padle-tak. Noen stemmer. En fugl som kvitrer. Men den høyeste duren er det sirissene som står for, når dagen er på det varmeste. De har en tendens til å starte ganske så tidlig.

Der et hus ligger brakk, er det neste nyoppusset og velpleid. Der én molo legger forslitt ut mot vannskorpa, har naboen fått ny mur, nytt møblement og båten er ingen slitt liten snekke – men en hypermoderne liten motorbåt i plast. Men det er snekkene det er mest av her i bukta.

Om kvelden sitter de gamle ute ved sjøen. På små hageflekker av mur har de rigget seg til rundt hagebordene. Noen spiller kort. Andre drikker. Eller de spiser middag i lag. Noen har hentet frem fiskestanga, igjen. Den er som regel flittig i bruk her, morgen som kveld. Barna går fortsatt rundt bare, nakne på stump og bein. De nyter den fine julikvelden i det sola går ned og det ennå ikke har blitt mørkt.

Sjekk min ebok med reisetips til Montenegro her 

Et kontrastfylt lite land

Kotor-bukta er bare en liten del av Montenegro. Vi har konsentrert oss om dette området først. Vi opplever verdensarven, naturen, samt noe av de mildere aktive sidene ved landet. Men vi nyter også god mat for en tredjedel av norske priser (minst!), spennende viner fra nabolandene og vi tar inn på ulike overnattingsmuligheter – for å se og oppleve mest mulig i løpet av vår lille bilreise i Montenegro.

For Montenegro er et kontrastfullt land. Gamlebyene Kotor og Perast er vernet av Unesco, og godt ivaretatt. Men vi finner stadig flotte palasser, kirker og andre bygninger som ligger brakk. I Porto Montenegro satses det på luksusturisme og yachter i opplag. I Kotor på cruiseturisme og her kjøres det ferje i skytteltrafikk over bukta for å få unna bilturistene på gjennomreise. Vi passerer østblokk-pregede badesteder, med solstoler og parasoller tett i tett. Og vi besøker det helt unike, verdensberømte hotellet Sveti Stefan.

Det er ingen tvil om at Montenegro har mye å by på for turister og reisende. Den vakre naturen, kulturen og de mange mulighetene for aktiviteter har da også begynt å bli oppdaget – av noen for lengst. For andre et fjernt land, man kanskje er skeptisk til. Selv har jeg lenge hatt lyst å dra dit. Jeg var nysgjerrig på dette ferske, lille landet i Sør-Øst Europa, som grenser til det mer turisterfarne Kroatia, og til Albania, Serbia og Bosnia og Herzegovina.

Montenegro; landet som ble født i 2006, som visstnok har det høyeste folkeslaget i verden, hvis valuta er Euro og som altså i stadig økende grad blir et populært turistmål.

Kotor-bukta i Montenegro

Jeg håper satsningen gjøres med omhu og varsomt. Det samme tenker jeg om utbyggingen vi opplevde enkelte steder. Man kan undre seg over enkelte av byggenes plassering, den store inngripen i naturen noen av stedene. For det er ikke slik at alt er vakkert i Montenegro. Selvsagt ikke. De færreste land har alt på stell. Vi fant for mye søppel i gatene. Store deler av Budva-rivieraen er kommersialisert, solid utbygget, med store komplekser og skjemmende reklameplakater langs veiene. I Kotor-bukten og Lustica-bukten kunne vi et par steder finne store arr langs fjellskrentene, midt i det naturskjønne landskapet. Jeg tok meg flere ganger i å lure på hvordan man kan sette opp slike bygg, akkurat der, akkurat slik.

Men aller mest er Montenegro, i hverfall det lille jeg har sett av det, preget av en slående vakker natur, med historiske byggverk og gamle palasser som kulisser, med gamle kirker på nærmest hver eneste fjelltopp eller høydedrag, og med mennesker som absolutt var imøtekommende til tross for til tider manglende engelskspråklig vokabular.

Flere reisetips finner du i min e-bok fra Montenegro her

Kjørerute langs kysten av Montenegro

Denne reiseruten viser en kjøretur via Unesco-byer, langs den vakre Kotor-bukta, til berømte Sveti Stefan og om den nye luksushavnen Porto Montenegro, og videre langs kysten til grensa mot Albania.

Første gang jeg besøkte Montenegro, som skildringen over er fra, valgte vi å tilbringe mest tid ved Kotor-bukta, i strekket mellom Perast og Kotor. Det var vi veldig fornøyd med. Men vi kjørte også videre sørover langs kysten, for å utforske enda litt. Jeg har siden vært tilbake for å gjøre research til denne eboka med reisetips til Montenegro. Denne reiseguiden er revidert og oppdatert per februar 2020.

Bilreise gjennom Montenegro
Hele kjøreturen langs Kotor-bukta følger langs sjøkanten

Reise til Montenegro

 • Vi fløy direkte Oslo – Dubrovnik i Kroatia. Både SAS og Norwegian flyr direkte. Norwegian flyr også til Tivat ved Porto Montenegro i sesong.
 • Vi leide bil på flyplassen. Det koster noe ekstra for å ta bilen over grensen. Tips: bilen leveres ut uten bensin. Det finnes en bensinstasjon like ved innkjørselen til flyplassen, i retning Montenegro. Sjekk priser på leiebil hos AutoEurope *
 • Når det ikke er høysesong, tar turen over grensa knappe 15 minutter fra flyplassen i Dubrovnik. Men i høysesong kan dette ta mellom to og fire timer avhengig av når man ankommer.
 • Les også UDs reiseråd til Montenegro her

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Kjøreruten

 • Vil du starte reisen med et besøk i Herceg Novi og/eller Kotor, kan du gjøre som oss: Vi kjørte direkte fra flyplassen i Dubrovnik til Montenegro.
 • Grenseovergangen: det tar normalt bare et kvarters tid å komme over grensa fra Kroatia til Montenegro, men i høysesong kan det ta rundt tre timer på grunn av bilkø.
 • Kjøretips: Det går helt fint å kjøre rundt i Montenegro. Men beregn god tid, da veien er svingete, tidvis smale og med mye som skjer i veibildet.  Snittfarten ligger gjerne på maks 70 km i timen.
 • Det går ferje tvers over bukten, om du ikke vil kjøre rundt hele veien.
 • For leiebil, sjekk priser på leiebil hos AutoEurope *
Se kartet under og i linken her – inkl. kjørerute og avmerkede stopp i MyMaps på Google 
Montenegro: kart over kjørerute

Reisetips til Montenegro

Her er noen høydepunkter:

 • Overnatting i Kotor-bukta: Bo på vestsiden av Kotor-bukta: solsiden mellom Perast og Kotor er den beste
 • Beste beach club (med strand): Almara Beach Club på den idylliske Oblatno stranden
 • Mest trendy beach club (med basseng): Lido Mar i Porto Montenegro
 • Dra til Shkodërsjøen om du kommer deg lenger sør langs kysten
 • Klosteret Ostrog er en spesiell opplevelse å ta med seg
 • Opplev fjellene: gå tur i Orjen eller en av de andre, mange fjellområdene

Tips til overnatting langs kysten i Montenegro

Det skjer utrolig mye spennende på hotellfronten i Montenegro for tiden. I flere år har det vært stor satsing på turisme i Budva, med mange nye hotell der. Men også i Tivat og Herceg Novi har det i løpet av det siste året kommet enda flere hotell, og flere er i luksuskategonien.

Overnatting i Kotor, Forza Mare, Perast

Overnatting i Budva

Hotel Budva * er et nylig renovert fire-stjerners hotell ved havnen, med beliggenhet i gåavstand til gamlebyen. Luksushotellet Aman Hotel Sveti Stefan 15 minutter med bil unna Budva er et sted de færreste kan ta seg råd til å bo, men det er også mulig å sjekke inn på rimeligere steder på fastlandssiden, med utsikt til luksusøya. Jeg kan tipse om Hotel Azimut * og Hotel Romanov * som gode, rimeligere alternativ ved Sveti Stefan.

Også blant annet ved strandområdet Becici er det godt utvalg av hotell, fra to til fem stjerner. Les også mine 6 tips til dagsturer fra Budva

Overnatting i Herceg Novi

Det nyoppussede hotellet Palmon Bay Hotel & Spa * regnes for å være det beste hotellet i Herceg Novi for tiden, og ligger sentralt ved den livligste delen av byen, Igalo. Ved Bijela utenfor sentrumskjernen ligger de to større hotellene Hotel Park * og Hotel Delfin. Inntil nylig var det fortrinnsvis mindre hotell og leiligheter å finne langs Herceg Novi riviera, men nå har to nye luksushotell åpent dørene: Lazure Marina & Hotel * og One & Only-kjedens første hotell i Europa. Hotel One & Only Portonovi * ligger litt lenger unna sentrum enn Lazure.

Overnatting ved Tivat

I luksus-området Porto Montenegro ligger eksklusive Hotel Regent Montenegro *, tett på havna og med flere gode restauranter innen gåavstand. Ellers kan Tivat og området rundt by på flere hotell i luksuskategorien.

Overnatting ved Ulcinj

Ulcinj har camping, leiligheter og hoteller med fra en til fire stjerner, der Hotel Golden Inn * regnes for å være en av de bedre hotellene. Nudistøya Ada Bojana har også et hotellkompleks for nudister.

Overnatting i Kotor-bukta

Selv om det ikke er strender lengst inne i Kotorbukta, er det noen bademuligheter også der. Her kan du bo i begge Unesco-byene Perast og Kotor, eller i en av de nærliggende tettstedene. Her er noen forslag til noen av de bedre hotellene i området: Hotel Montecristo og Boutique Hotel Astoria * i Kotor, designhotellet Hotel Forza Mare * eller Palazzo Radomiri * i Dobrota, eventuelt Conte Hotel Perast * eller Hotel Per Astra *i Perast.

kotor, montenegroEn ensom svømmer … Det der er meg!

Flere reisetips til Montenegro

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Reiseskildringen ble første gang publisert juli 2015. Senere oppdatert med kjørerute og reisetips, senest februar 2020.

Til opplysning: Merk at lenker merket med *  er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en lite kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

12 Comments
 1. Sikke dog et dejligt indlæg. Vi har endnu ikke været i det område men din beskrivelse og dine smukke billeder lokker. Vi vil nu overvejer om vi ikke skal besøge disse smukke steder. God skrevet 🙂

 2. Hei ontripdk

  Så hyggelig å høre! 🙂
  Håper dere finner en anledning til å dra dit også. God tur videre til dere!

 3. Vi er nettopp kommet hjem fra Montenegro. En deilig ferie. Men man må være klar over at det er kø ved grensen til Kroatia. Opp mot 3 timer. Tar man fly hjem fra feks Dubrovnik må dette regnes inn i reisetiden. Likegodt å ta fly til og fra Tirvat.

 4. Hei! Takk for fine tips. Vi kommer med fly til Dubrovnik, og tar oss videre direkte til Podgorica et par dager med buss. Deretter ned til Kotor-området. Er det gode bussforbindelser rundt om i dette området?
  mvh
  Tor H.

 5. Hei, Tor!

  Takk for hyggelig tilbakemelding!

  Det er mulig å ta buss fra flyplassen ved Dubrovnik til Montenegro. Dere må regne med å bytte buss for å komme til Podgorica. Sjekk blant annet nettsiden https://www.rome2rio.com – her får du oversikt over muligheter.

  God tur! Hilsen Mette 🙂

 6. Vi har akkurat kommet hjem fra en rundreise i Montenegro og deretter Lopud 🙂 Har brukt bloggen din mye i planleggingen og hjulpet oss godt på vei!

  Vi begynte i Sveti Stefan, hvor vi bodde i en nydelig leilighet på siden av Hotel Azimut. Vi brukte dagen vi hadde til å gå tur gjennom området til Aman bort til nabobyen Przno – kjempefint og koselig liten by! Spiste på den ene restauranten på selveste Sveti Stefan, en veldig kjekk opplevelse! Videre dro vi til Kotorbukten, via Masoleum Njegos i Lovcen nasjonalpark. Utrolig flott og annerledes utsiktspunkt, og veien opp – og ned – var vel verd det! Anbefaler å ta veien fra Cetinje ned til Kotor, 21 hårnålssvinger og bratt, og nydelig utsikt! I Kotorbukten bodde i Dobrota, takket være ditt tips! Vi trivdes veldig godt der med koselig roligere gate ved sjøen og flere koselige restauranter! Vi bodde på et splitter nytt hotell, Casa del Mare Essenza – anbefales!

  Etter Kotor dro vi til fjellene og Durmitor National park på 1500 moh. Veldig flott natur, spesielt Tara-elven/kløften og Lake Piva. Her ble det gåturer, rafting, bilturer og mye fint å se på!

  Etter 10 dager på farten i Montenegro dro vi over til Kroatia og avsluttet vi ferien på Lopud – også takket være tips fra deg! Her nøt vi sol og avslapping, og stortrivdes! Vi bodde vi i Villa Tomić med en balkong og utsikt som var verd hele turen! Vi brukte dagene på Sonj beach, gikk tur «rundt» øyen, og spiste masse god mat!

  Takk for gode tips – de kom virkelig godt med 🙂

 7. Hei Hanne
  Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Så kjekt å høre at dere virkelig har utforsket Montenegro, at tipsene var nyttige og at dere har hatt en så fin ferie. Ikke minst, tusen takk for at du tok deg tid til å melde tilbake deres erfaringer.

  Med ønske om en fortsatt fin sommer! Hilsen Mette 🙂

 8. Hei! Skal til Montenegro via kroatia i sommer, vil det vere bedre med grenseoverganger via bosnia mtp tidsbruk ved grensepassering? Ikke totaltid brukt på reisen altså (siden det er litt lengre å reise via bosnia), tenker kun på tidsbruk på grensene.. Det blir da to grenseoverganger når man reiser via bosnia, da..men det er ok så lenge tid brukt på passering ikke er så gale..

 9. Hei! Jeg har ikke selv prøv å reise via Bosnia, så det kan jeg dessverre ikke svare på. Jeg ville nok prøvd å være tidlig ute for å krysse grensa over fra Kroatia.

  Lykke til 🙂
  Hilsen Mette ~ Reiselykke

 10. Hei! Vi reiste i fjor fra Dubrovnik til Kotor med buss, og sto i et par timer (i hvert fall) i kø ved grensa. På returen (fra Herzeg Novi til Dubrovnik) ble vi anbefalt å ta taxi, og kjøre gjennom en annen grenseovergang, som går nærmere kysten. Litt dyrere, men ingen kø.
  God tur!
  Hilsen Tor

error: Content is protected !!