Montenegro: Kotorbukta, landsbyer, strender og utflukter

Montenegro: Kotorbukta, landsbyer, strender og utflukter

Montenegro er et kontrastfullt land, med vakker natur, UNESCO-vernede gamlebyer og flotte naturopplevelser rundt hvert et hjørne. Ikke minst er det et spennende land å reise rundt i med bil.

Bergenet lesetid: 19 minutter

I Montenegro finner vi både masseturisme og luksusferie. Her finner vi små, individuelle boutique hotell, gamle, tradisjonsrike spahotell og moderne 5-stjerners luksushotell. Vi finner en rik kultur og spennende historie. Dette kan du best gjøre deg kjent med ved å besøke en eller helst flere av de historiske gamlebyene, samt dra på guidede turer.

Denne artikkelen ble første gang skrevet i 2015 og ble sist gjennomgått og oppdatert i februar 2024.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Mine reiser i Montenegro

Selv har jeg vært i Montenegro to ganger. Jeg har gjort meg rimelig godt kjent med landet og kulturen, blant annet ved å ha gjort grundig research. Det vil si at jeg har vært på flere guidede turer og snakket med innbyggere på kryss og tvers i den sørlige delen av landet. Jeg har vært høyt og lavt, besøkt de mest kjente stedene og områdene, men også mange av de langt fra så kjente attraksjonene og perlene.

Nå er det en stund siden jeg var der første gang i 2015. Allerede ved mitt andre besøk tre år senere, kunne jeg merke at turismen og turisttilbudene hadde skutt fart. Montenegro har satset på turisme den siste tiden, og det ser vi godt i både Herceg Novi, Budva, men også i Porto Montenegro. Det har også vært en bevisst bevegelse mot luksusturisme, mens masseturismen fortsatt preger deler av området.

Kotorbukta har lenge vært sterkt preget av cruiseturisme. Men om du planlegger dine besøk i Kotor og Perast ut fra det, vil du kunne styre unna den verste turiststrømmen.

Les også: 6 tips til dagsturer fra Budva

Min opplevelse er at Montenegro er et spennende og variert land, rik på kultur og interessante vin- og matopplevelser. Det er et land jeg mer enn gjerne anbefaler flere å bli kjent med.

Et område i endring

– Her er stille og rolig, sier Milan om området ved Kotorbukta. Det har han jammen rett i, vår kelner i Dobrota. For i Dobrota, hvor vi da befinner oss, lever montenegrinene rolig på sitt tilsynelatende sedvanlige vis. Mens verden for lengst har begynt å oppdage naturen rundt dem.

Perast i Montengero

For visst er det andre turister å spotte, ved siden av oss to. Kanskje ikke så mye her vi slår oss ned de første par dagene. Det er ikke her cruiseturistene går i land.

Vi ser desto mer av dem i verdensarvbyene Kotor og Perast. Det er ikke annet å forvente. Også underveis her og der rundt Kotorbukta møter vi på en og annen turistbuss som svinger seg på veiene. Vi ser mindre båter i bukta, som frakter besøkende til ulike severdigheter.

For Montenegro er slett ingen uoppdaget feriedestinasjon. Masseturisme og cruiseturisme preger visse deler av landet. Men den største turiststrømmen befinner seg noen timer daglig i de mest kjente byene og på de mest populære strandområdene.

Utenfor den store turiststrømmen

Men under vår første reise til Montenegro velger vi i stedet å konsentrere oss om Kotorbukta først, og finner oss godt til rette i Dobrota. Denne lille landsbyen ligger en times spasertur unna gamlebyen i Kotor og etter Perast. Her er stemningen mer rolig og lavmælt. Her tusler vi rundt med lokalbefolkningen. Eller vi slapper av i skyggen av en parasoll, som de gjør.

PS! For tips til overnatting i Dobrota og Perast, se denne artikkelen her

Vi padler litt rundt og titter på fjellene, på menneskene, bygningene. De lokale bader og fisker. Ofte. Og det hele foregår så stille, rolig, uten høylydte stemmer, skrik eller skrål. Er det varmen, er det folkeslaget eller er det naturen som gjør det? Ikke godt å si, for en som bare er innom på besøk.

I løpet av disse dagene jeg har her tar jeg meg også en tur til toppen av Kotors gamle bymur, noe du kan lese mer om her. Anbefalt opplevelse!

Kotor-bukta, Montenegro
Et kontrastfullt syn i et kontrastfylt land

Kotorbukta – et yndet område for cruiseturister

Her i Dobrota finnes ingen store hotell, kun noen mindre familiedrevne hotell, eller boliger med rom og leiligheter til leie. Men i bukta vi ligger så tett på, ser vi også daglig et og annet cruiseskip passere og ankre opp. Inne i gamlebyene møter vi på gjestene som har gått i land. De går i flokk, som det jo gjerne er.

De har kun en kort tid på hvert av stoppestedene. Også de skal ha mange opplevelser med hjem i bagasjen. Også de skal se severdigheter, spise på lokale restauranter, eller gå en topptur når de først er på landjorda.

Derfor finner vi raskt ut at det gjelder å oppsøke de største severdighetene og Unesco-byene før eller etter dem. Slik slipper vi unna de største menneskemengdene og opplever nærmest ingen kø eller venting noe sted.

Tips: Det er populært å dra på utflukt med båt i Kotorbukta, som til Our Lady of the Rocks og et besøk i Blue Cave, som dette tilbudet byr på*

Naturnært og fylt med severdigheter

Kotorbukta kan minne om norske fjorder og Italias Gardasjøen. Ikke minst kan det minne om å kjøre langs Amalfi-kysten. Likevel er det noe helt eget å være her ved denne bukta som så ofte feilaktig omtales som en fjord. For det er det selvsagt ikke. Det kan jo enhver vestlending se. Men likne, det gjør den absolutt. Bare se på de fjellene rundt, da!

Høye steinmasser, skogkledte fjellskrenter, kirker, ruiner og røde takskjegg. Herlig vekslende grønt og blått temperert havvann fyller dalen mellom små, idylliske landsbyer ved foten av fjellkjeden rundt. Visse ser riktignok forlatt og neglisjerte ut. Det vil nok endre seg med tiden.

Et glimt av hverdagsliv

Det klukker stille i vann som slår mot land og båter som legger fortøyd. Noen padle-tak. Noen stemmer. En fugl som kvitrer. Men den høyeste duren er det sirissene som står for, når dagen er på det varmeste. De har en tendens til å starte ganske så tidlig.

Der et hus ligger brakk, er det neste nyoppusset og velpleid. Der én molo legger forslitt ut mot vannskorpa, har naboen fått ny mur, nytt møblement og båten er ingen slitt liten snekke – men en hypermoderne liten motorbåt i plast. Men det er snekkene det er mest av her i bukta.

Om kvelden sitter de gamle ute ved sjøen. På små hageflekker av mur har de rigget seg til rundt hagebordene. Noen spiller kort. Andre drikker. Eller de spiser middag i lag. Noen har hentet frem fiskestanga, igjen. Den er som regel flittig i bruk her, morgen som kveld. Barna går fortsatt rundt nakne og barbeint. De nyter den fine julikvelden i det sola går ned og det ennå ikke har blitt mørkt.

Et kontrastfylt lite land

Kotorbukta er bare en liten del av Montenegro. Vi har konsentrert oss om dette området først. Vi opplever verdensarven, naturen, samt noe av de mildere aktive sidene ved landet. Men vi nyter også god mat for en tredjedel av norske priser og spennende viner fra inn- og (nærmeste) utland. Vi tar inn på ulike hotell og reiser rundt for å se og oppleve mest mulig i løpet av vår lille bilreise i Montenegro.

Montenegro er uten tvil et kontrastfullt land: lite og konsentrert, med kort avstand fra fjelltopp til badestrand. Gamlebyene Kotor og Perast er vernet av Unesco og godt ivaretatt. Men vi finner stadig flotte palasser, kirker og andre bygninger som sårt trenger litt oppussing. Samtidig, borte i Porto Montenegro, satses det på luksusturisme. Her ligger yachtene i havn, med nærmeste trendy beachclub like i nærheten.

Utenfor Kotor ligger cruiseskipene nærmest i kø, mens lokalferja kjører i skytteltrafikk over bukta for å få unna bilturistene på gjennomreise. Vi passerer badesteder, med solstoler og parasoller tett i tett.

Vi finner veien til verdensberømte hotellet og strandområdet Sveti Stefan, hvor vi ikke sjekker inn, men i hvert fall sjekker ut 😉

Det er ingen tvil om at Montenegro har mye å by på for turister og reisende. Den vakre naturen, kulturen og de mange mulighetene for aktiviteter har da også begynt å bli oppdaget – av noen for lengst.

Les også: Herceg Novi – Montenegros kulturby

Montenegro; landet som ble født i 2006, som visstnok har det høyeste folkeslaget i verden og som i stadig økende grad blir et populært turistmål. Har du ikke vært der ennå, vet du hva du har å gjøre.

Kotor-bukta i Montenegro

Kjørerute langs kysten av Montenegro

Denne reiseruten viser en kjøretur via Unesco-byer, langs den vakre Kotor-bukta, til berømte Sveti Stefan og om den nye luksushavnen Porto Montenegro, og videre langs kysten til grensa mot Albania.

Første gang jeg besøkte Montenegro valgte vi å tilbringe mest tid ved Kotor-bukta, i strekket mellom Perast og Kotor. Det var vi veldig fornøyd med. Men vi kjørte også videre sørover langs kysten, for å utforske enda litt.

Noen år senere dro jeg tilbake. Da besøkte jeg blant annet Budva, dro til Shkodërsjøen, dro på vinsmaking og vingårdsbesøk, dro på vandring i Orjen ved Herceg Novi, overnattet i og dro på guidet tur i Herceg Novi, bodde i og utforsket området utenfor Budva og sjekket ut flere strandområder i Montenegro.

Mer praktisk informasjon får du under her.

Bilreise gjennom Montenegro
Hele kjøreturen langs Kotor-bukta følger langs sjøkanten

Reise til Montenegro

 • Du kan fly til Tivat eller dra inn via Dubrovnik i Kroatia (Det siste er hva jeg har gjort begge ganger).
 • Vi leide bil på flyplassen. Det koster noe ekstra for å ta bilen over grensen. Sjekk pris på leiebil via Rentalcars*, som jeg selv bruker når jeg reiser.
 • Når det ikke er høysesong, tar turen over grensa knappe 15 minutter fra flyplassen i Dubrovnik. Men i høysesong kan dette ta mellom to og fire timer avhengig av når man ankommer.
 • Les også UDs reiseråd til Montenegro her

Kjøreruten langs kysten, via Kotorbukta

 • Vil du starte reisen med et besøk i Herceg Novi og/eller Kotor, kan du gjøre som oss: Vi kjørte direkte fra flyplassen i Dubrovnik til Montenegro.

 • Grenseovergangen: det tar normalt bare et kvarters tid å komme over grensa fra Kroatia til Montenegro, men i høysesong kan det ta rundt tre timer på grunn av bilkø.

 • Kjøretips: Det går helt fint å kjøre rundt i Montenegro. Men beregn god tid, da veien er svingete, tidvis smale og med mye som skjer i veibildet.  Snittfarten ligger gjerne på maks 70 km i timen.

 • Det går ferje tvers over bukten, om du ikke vil kjøre rundt hele veien.

Se kartet under og i linken her for kjøreruten vi fulgte på første reise
Montenegro: kart over kjørerute

Reisetips til Montenegro

Prisnivå

Det er fortsatt forholdsvis rimelig å feriere i Montenegro. Det er utbredt bruk av kontakter og det benyttes Euro, selv om Montenegro ikke er en del av EU.

Mine artikler og reisetips fra Montenegro

Det er korte avstander og mye å oppleve selv om du holder deg mest langs kysten.

Tips til overnatting langs kysten i Montenegro

Det skjer utrolig mye spennende på hotellfronten i Montenegro for tiden. I flere år har det vært stor satsing på turisme i Budva, med mange nye hotell der. Men også i Tivat og Herceg Novi har det i løpet av det siste året kommet enda flere hotell, og flere er i luksuskategonien.

Overnatting i Kotor, Forza Mare, Perast

Overnatting i Budva

Hotel Budva * er et nylig renovert fire-stjerners hotell ved havnen, med beliggenhet i gåavstand til gamlebyen. Luksushotellet Aman Hotel Sveti Stefan 15 minutter med bil unna Budva er et sted de færreste kan ta seg råd til å bo, men det er også mulig å sjekke inn på rimeligere steder på fastlandssiden, med utsikt til luksusøya.

Jeg kan tipse om Hotel Azimut * og Hotel Romanov * som gode, rimeligere alternativ ved Sveti Stefan.

Også blant annet ved strandområdet Becici er det godt utvalg av hotell, fra to til fem stjerner. Les også mine 6 tips til dagsturer fra Budva

Overnatting i Herceg Novi

Palmon Bay Hotel & Spa * regnes for å være blant de beste hotellene i Herceg Novi og ligger sentralt ved den livligste delen av byen, Igalo.

Ved Bijela utenfor sentrumskjernen ligger de to større hotellene Hotel Park * og Hotel Delfin.

Inntil nylig var det fortrinnsvis mindre hotell og leiligheter å finne langs Herceg Novi riviera, men nå har to nye luksushotell åpent dørene: Lazure Marina & Hotel* og One & Only-kjedens første hotell i Europa.

Hotel One & Only Portonovi* ligger litt lenger unna sentrum enn Lazure.

Overnatting ved Tivat

I luksus-området Porto Montenegro ligger eksklusive Hotel Regent Montenegro*, tett på havna og med flere gode restauranter innen gåavstand. Ellers kan Tivat og området rundt by på flere hotell i luksuskategorien.

Overnatting ved Ulcinj

Ulcinj har camping, leiligheter og hoteller med fra en til fire stjerner, der Hotel Golden Inn * regnes for å være en av de bedre hotellene. Nudistøya Ada Bojana har også et hotellkompleks for nudister.

Overnatting i Kotor-bukta

Selv om det ikke er strender lengst inne i Kotorbukta, er det noen bademuligheter også der. Her kan du bo i begge Unesco-byene Perast og Kotor, eller i en av de nærliggende tettstedene.

Her er noen forslag til noen av de bedre hotellene i området: Boutique Hotel Astoria* i Kotor, designhotellet Hotel Forza Mare* eller Palazzo Radomiri* i Dobrota, eventuelt Conte Hotel Perast.

kotor, montenegroEn ensom svømmer … Det der er meg!

Denne artikkelen baserer seg på min første ferieriese til Montenegro, samt en påfølgende egenorganisert alene-reise med bistand fra turistkontorene i Budva og Herceg Novi. Artikkelen ble første gang publisert juli 2015 og har vært jevnlig oppdatert og holdt ved like.

Senest grundig gjennomgått og oppdatert i februar 2024.


Mette S. Fjeldheim Reiselykke

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

12 Comments
 1. Sikke dog et dejligt indlæg. Vi har endnu ikke været i det område men din beskrivelse og dine smukke billeder lokker. Vi vil nu overvejer om vi ikke skal besøge disse smukke steder. God skrevet 🙂

 2. Hei ontripdk

  Så hyggelig å høre! 🙂
  Håper dere finner en anledning til å dra dit også. God tur videre til dere!

 3. Vi er nettopp kommet hjem fra Montenegro. En deilig ferie. Men man må være klar over at det er kø ved grensen til Kroatia. Opp mot 3 timer. Tar man fly hjem fra feks Dubrovnik må dette regnes inn i reisetiden. Likegodt å ta fly til og fra Tirvat.

 4. Hei! Takk for fine tips. Vi kommer med fly til Dubrovnik, og tar oss videre direkte til Podgorica et par dager med buss. Deretter ned til Kotor-området. Er det gode bussforbindelser rundt om i dette området?
  mvh
  Tor H.

 5. Hei, Tor!

  Takk for hyggelig tilbakemelding!

  Det er mulig å ta buss fra flyplassen ved Dubrovnik til Montenegro. Dere må regne med å bytte buss for å komme til Podgorica. Sjekk blant annet nettsiden https://www.rome2rio.com – her får du oversikt over muligheter.

  God tur! Hilsen Mette 🙂

 6. Vi har akkurat kommet hjem fra en rundreise i Montenegro og deretter Lopud 🙂 Har brukt bloggen din mye i planleggingen og hjulpet oss godt på vei!

  Vi begynte i Sveti Stefan, hvor vi bodde i en nydelig leilighet på siden av Hotel Azimut. Vi brukte dagen vi hadde til å gå tur gjennom området til Aman bort til nabobyen Przno – kjempefint og koselig liten by! Spiste på den ene restauranten på selveste Sveti Stefan, en veldig kjekk opplevelse! Videre dro vi til Kotorbukten, via Masoleum Njegos i Lovcen nasjonalpark. Utrolig flott og annerledes utsiktspunkt, og veien opp – og ned – var vel verd det! Anbefaler å ta veien fra Cetinje ned til Kotor, 21 hårnålssvinger og bratt, og nydelig utsikt! I Kotorbukten bodde i Dobrota, takket være ditt tips! Vi trivdes veldig godt der med koselig roligere gate ved sjøen og flere koselige restauranter! Vi bodde på et splitter nytt hotell, Casa del Mare Essenza – anbefales!

  Etter Kotor dro vi til fjellene og Durmitor National park på 1500 moh. Veldig flott natur, spesielt Tara-elven/kløften og Lake Piva. Her ble det gåturer, rafting, bilturer og mye fint å se på!

  Etter 10 dager på farten i Montenegro dro vi over til Kroatia og avsluttet vi ferien på Lopud – også takket være tips fra deg! Her nøt vi sol og avslapping, og stortrivdes! Vi bodde vi i Villa Tomić med en balkong og utsikt som var verd hele turen! Vi brukte dagene på Sonj beach, gikk tur «rundt» øyen, og spiste masse god mat!

  Takk for gode tips – de kom virkelig godt med 🙂

 7. Hei Hanne
  Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Så kjekt å høre at dere virkelig har utforsket Montenegro, at tipsene var nyttige og at dere har hatt en så fin ferie. Ikke minst, tusen takk for at du tok deg tid til å melde tilbake deres erfaringer.

  Med ønske om en fortsatt fin sommer! Hilsen Mette 🙂

 8. Hei! Skal til Montenegro via kroatia i sommer, vil det vere bedre med grenseoverganger via bosnia mtp tidsbruk ved grensepassering? Ikke totaltid brukt på reisen altså (siden det er litt lengre å reise via bosnia), tenker kun på tidsbruk på grensene.. Det blir da to grenseoverganger når man reiser via bosnia, da..men det er ok så lenge tid brukt på passering ikke er så gale..

 9. Hei! Jeg har ikke selv prøv å reise via Bosnia, så det kan jeg dessverre ikke svare på. Jeg ville nok prøvd å være tidlig ute for å krysse grensa over fra Kroatia.

  Lykke til 🙂
  Hilsen Mette ~ Reiselykke

 10. Hei! Vi reiste i fjor fra Dubrovnik til Kotor med buss, og sto i et par timer (i hvert fall) i kø ved grensa. På returen (fra Herzeg Novi til Dubrovnik) ble vi anbefalt å ta taxi, og kjøre gjennom en annen grenseovergang, som går nærmere kysten. Litt dyrere, men ingen kø.
  God tur!
  Hilsen Tor

error: Content is protected !!