Amsterdam er kanalbyen der det historiske sentrum ikke er et museum, men et Red Light District. Det er også en historisk by som er i evig utvikling, der stadig nye områder kan utforskes, nærmest i det uendelige, både av lokale og besøkende.
I alt 165 kanaler, 80 broer, 213 trikker, 2500 husbåter, 200 malerier av Van Gogh og 180 ulike nasjonaliteter er å finne her i Nederlands hovedstad. For ikke å snakke om alle syklene!
Denne artikkelen inneholder reisetips til Amsterdam, tips til spennende områder å utforske, andre byer å dra til i nærheten, samt diverse reiseråd og idéer. Se kart nederst i artikkelen for omtalte steder her og i andre artikler fra Amsterdam du vil finne her på Reiselykke
Sykkelbyen Amsterdam
Med mer enn 880 000 sykler i gatene, i en by der 58% bruker syklene daglig, er det ikke overraskende at dette fremkomstmiddelet står seg sterkt i bygatene. Her suser syklistene forbi, som var det ingen morgendag og i hvert fall ingen fotgjengere. Kamikaze-syklister, kalles de, på folkemunne. De er visst hverken redd for egne eller andres helse og trør av gårde i full fres. Her gjelder det å se seg om, både til høyre og venstre, og høyre igjen.
Hjelm er det visst ingen som har hørt om, heller. I følge min venninne Fransje har de som styrer og steller valgt å la være å pålegge syklister å bruke hjelm. Frykten for inaktivitet og fedme er større enn sikkerhet og antas å være større helserisiko enn dagens sykkelulykker. Og for oss som er på besøk, er det mest hektisk i den indre kjerne, innenfor kanalbeltet.
Amsterdam for nybegynnere
Har du ikke vært i Amsterdam før, er det naturlig å starte nettopp her, med sentrum, kanalene og markedene. Foruten togstasjonen og De Wallen, strekker sentrum seg til området Nieuwmarkt en Lastage, med severdigheter som det jødiske museum og vitenskapsmuseet, og området Jordaan, med blant annet Anne Fransk museum og Husbåtmuseet. Her er så klart også nok av muligheter for både cafébesøk og shopping, samt trendy barer og gode matopplevelser.
→ Les også: Tips til gode restauranter og trendy barer i Amsterdam
Mest av alt handler det å besøke Amsterdam for første gang, om å dra på vandring, gatelangs, fra gate til gate, bro til bro, kanal til kanal. Svinge innom en café, spise et bedre måltid, og kanskje besøke et museum.
Det er også ganske så enkelt å komme seg rundt, enten til fots, på to hjul, med kanalcruise eller med banen, om du skal ut i noen av de andre bydelene. I Amsterdam finnes det forresten både hop on/hop off-buss og kanalbåt, så her kan du komme deg rundt, samtidig som du får med deg severdigheter på veien.
Tips: Book en lokal guide:
Gjennom nettportalen Hi, hi Guide * kan du finne og booke en lokal guide som viser deg rundt i sin by. Supert for deg som reiser alene eller som ønsker å bli bedre kjent med byen du besøker! Jeg har testet (og betalt selv for) tjenesten, og du kan lese mer om dette her *
Kunstbyen Amsterdam
Amsterdam har også mer enn nok av tilbud innen kunst og kultur: i alt 44 museer i byen, der flere av dem ligger i kvartalet Museumkwartier sør i byen, like utenfor kanalbeltet. Det er her Museumsplein ligger, med blant annet Rijksmuseum og Van Gogh museet.
Tips: Kombiner gjerne en tur hit med en kanaltur med båt, da det ligger et stopp for kanalbåter like ved.
Museumskwartier er et av de mest besøkte områdene i Amsterdam, så kommer du i høysesong, bør du sjekke når på dagen det er best å dra hit. Det vil også være en fordel å enten ha investert i et iamsterdam city kort eller forhåndsbestilt billetter, så du slipper å stå i den lange køen.
NB! Anne Franks hjem er ikke inkludert i iamsterdam city-kortet, så tenker du å ta turen dit, bør du forhåndskjøpe billetter på museets egen nettside i god tid.
Trendy Amsterdam
Men er du her for andre, tredje eller fjerde gang, er det på tide å oppdage det andre Amsterdam, det som ligger utenfor den verste turiststrømmen. Nå har riktignok stadig flere funnet frem til området De Pijp, latinerkvarteret og der gatemarkedet Albert Cuypmarkt finner sted seks dager i uken. Det er likevel verdt turen, for Albert Cuypmarkt gatemarked er faktisk Nederlands største marked, med 260 boder og typisk nederlandske retter å smake seg frem blant.
Tips: I De Pijp er det også mange restauranter og caféer å utforske. Tar du turen, sjekk gjerne ut Coffee & Coconuts, Scandinavian Embassy og De Taart van min Tante, som serverer hjemmelagde kaker i et fargerikt lokale.
I Oud-West ligger er et område med både historiske bygninger og nyere stil, samt det kulturelle senteret De Hallen Amsterdam. For den som har besøkt Oslos Vippa og Mathallen på Vulkan, er innendørs matmarkedet Foodhallensom en blanding av dette: rom etter rom med matutsalg, hvert av dem dedikert til et snevert konsept, som dimsum, kaker, falaffeleller annet. Her selges også gin tonics i en egen bar med bredt menyutvalg og det finnes også egen bar for mikrobrygget øl.
Hipsternes Amsterdam
Nå sist fikk jeg tatt turen til Oost, som visstnok er der det skjer nå: det tidligere arbeiderstrøket er i full blomst og ombygging, samtidig som en levende miks av kultur, spennende restauranter og kule barer stadig dukker opp her.
Fransje anbefalte meg også å ta turen til Noord, som er et område i stor endring, med spennende arkitektur, kaféliv og hotellkonsepter, som ligger like overfor Amsterdam Centraal. På denne siden ligger også filmmuseet og utsiktsrestauranten Amsterdam Tower.
Jeg rakk ikke sjekke ut dette området denne gang annet fra på avstand, men hit vil jeg definitivt neste gang!
Tips: Lei deg en sykkel på togstasjonen og ta (gratis) ferje over til NDSM-Werft og legg ut på utforskning. Det skal i hvert fall jeg neste gang jeg drar til Amsterdam!
Reisetips til Amsterdam
- Har du ikke vært i Amsterdam før, er det naturlig å starte med sentrum, kanalene og markedene. Lei gjerne en sykkel eller dra på kanalcruise.
- Selv synes jeg også det er veldig koselige å vandre gatelangs, langs kanalene og over de mange broene.
- De tre mest kjente museeene er Anne Franks hjem, Rijksmuseet og Van Gogh museet.
- Tips: Kjøp billetter til severdigheter i forkant, slik at du sikrer deg adgang og slipper å stå i den lengste køen!
Hotelltips i Amsterdam
Pulitzer Hotel
Pulitzer Hotel * er et unikt 5 stjerners hotell sentralt i Amsterdam og er nylig renovert. Hotellet består av 25 kanalhus fra det 17. og 18. århundre, der ingen rom er like. Hotellet tilbyr tjenester som kanaltur i båt og guidet rundtur i Amsterdam. Jeg har selv overnattet her.
Lloyd Hotel & Cultural Embassy
Lloyd Hotel & Cultural Embassy er verdens første 1 til 5 stjerners hotell under ett tak! Her bodde jeg og bildet over er fra mitt rom, som er et 5 stjerners rom. Hotellet ligger kun tre trikkestopp unna Amsterdam Centraal. Jeg har selv overnattet her.
Hoxton Amsterdam
Jeg digger atmosfæren på Hoxton-hotellene, og har bodd på flere av dem. Hoxton Amsterdam * består av fem kanalhus sentralt i Amsterdam. Det er også et hyggelig sted å bare ta en matbit eller kaffe.
NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky
Det 5-stjernershotellet NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky * ligger i en 1800-tallsbygning i hjertet av Amsterdam, like ved kjente Dam og overfor Koninklijk Paleis Amsterdam.
Praktisk reiseinformasjon
Reise til Amsterdam: Denne gang reiste jeg med KLM, som har flere daglige avganger fra i alt syv flyplasser i Norge. Men jeg har også reist med både SAS og Norwegian, som begge også flyr direkteruter mellom Amsterdam og Norge.
Tog til sentralstasjonen Amsterdam Centraal fra flyplassen koster rundt kr. 40
Det er enkelt å komme seg rundt i Amsterdam, selv om det er en noe kronglete by, gitt kanalene som snor seg overalt. Det enkleste, etter min erfaring, er å reise rundt med trikk.
Utflukter fra Amsterdam
Tognettet fungerer utrolig bra i Nederland, og med utgangspunkt i Amsterdam eller Schiphol flyplass, er veien rask og kort til flere andre steder verdt å sjekke ut.
Her er noen tips:
→ Rotterdam – havnebyen som ble arkitekturby
→ 6 tips til Utrecht
→ Haarlem er et godt alternativ å ha som base, da det ligger en kort togtur unna Amsterdam
Kanalene i Amsterdam
Historien om kanalene handler også om historien bak byen. Amsterdam ble grunnlagt rundt 1250, og det var byggingen av demningen som ga byen navnet; middelalderens betegnelse «Aeme Stelle Redamme» betyr ‘demning i et vannrikt område’. De første kanalene ble gravet ut for vannforsyning og forsvarsøyemål.
I 1620 startet et 50 år langt utvidelsesprosjekt i Amsterdam, som medførte en by fire ganger så stor som den opprinnelig var, med det tre kanalene Herengracht, Keizergracht og Prinsengracht. Med denne utvidelsen ble Amsterdam den tredje største byen i verden, etter London og Paris. I 2010 ble kanalringen en del av UNESCOs verdensarv.
Kart over omtalte steder
Gjelder for flere av artiklene fra Amsterdam på Reiselykke
Til opplysning: Merk at lenker merket med * er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en liten kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.
Denne artikkelen er basert på flere reiser til Amsterdam. Første gang publisert 5. september 2017 og er senere oppdatert. Sist var flyreisen sponset av KLM.
Amsterdam er en utrolig fin by. Har kun vært der én gang selv, men håper å komme tilbake en gang. Hotellet du bodde på så veldig artig ut. Gikk for et billig hotell med veggdyr når jeg var der, så kan trygt si at hotellet ditt frister veldig mye mer hvis (når) jeg reiser tilbake.
Hei, Jørn!
Veggdyr høres ikke helt ok ut, nei! Var veldig heldig og fornøyd med Lloyd. Alltid hyggelig å besøke Amsterdam 🙂
/ Mette
Uhh Amsterdam er sådan en fin og charmende by. Snart lang tid siden jeg har besøgt den og du frisker da med et genbesøg. Så vil jeg bo Lloyd Hotel & Cultural Embassy i dit femstjernet rum – hvis jeg har råd 😉
Du må se Anna Franks hus en anden gang – husker at vi stod i kø i 2 timer, gys.
/Annette
Jeg har faktisk aldri vært i Amsterdam, men det er definitivt veldig høyt opp på lista over byer jeg gjerne vil se. Hva er din favorittårstid i byen? Jeg innbiller meg at vår eller sommer kanskje er hyggeligst? Men så burde jeg egentlig vært Mummitroll og kunne gått i dvale med god samvittighet i det vi bikker over i oktober, så… 😉
Hei, Desirée!
Vår og tidlig høst er nok beste tid, da er det som vakrest, men da er det også flere besøkende der, så da kan det være lurt å planlegge i forhold til køer etc. ved severdigheter. Nå var jeg sist i november, det var ganske kjølig og litt rått i luften pga. alle kanalene. Men da er det jo bare å søke inn på museum, butikker og kaféer i blant 😉
/Mette
Hei, Anette
Ja, Amsterdam er veldig fint! Jeg synes det er veldig moro å bli litt bedre kjent med byen også utover i de ulike bydelene. Mye spennende å oppdage her!
/Mette