Hip hygge i Amsterdam

Rijksmuseum og iamsterdam skilt

Få steder er mer ikoniske enn Amsterdam, byen som egentlig skulle vært under vann, den nederlandske hovedstaden som rommer historiske bygninger som Anne Franks hjem og mer enn 200 malerier av Van Gogh.

Om jeg sier tulipaner, tresko og vindmøller, tror jeg ganske sikkert du tenker på Nederland. Om jeg legger til 165 kanaler, 80 broer, 880 000 sykler og 213 trikker, har du helt sikkert regnet deg frem til Amsterdam. I hvert fall om jeg ramser opp Heineken, coffee shops og Red Light District attåt! Er du ikke enig?

Men først og fremst er Amsterdam en usedvanlig sjarmerende og livlig storby som tilbyr noe for enhver.

Hip hygge i Amsterdam

Hyggelig gjensyn med Amsterdam

Jeg har vært her flere ganger før, både som weekend-turist, på jobb (tidligere som redaktør for bokserien Miffy av Dick Bruna, nå som reiseskribent) og – ikke minst – som Madonna-fan på konsert med selveste ”the queen of pop” og 70 000 andre musikk-glade.

Men årene går og vips har jeg ikke vært i den nederlandske hovedstaden på en stund. Det ville jeg gjøre noe med, og tok meg turen ens ærend for å utforske kjente og nyere områder i Nederlands hovedstad.

 

Museene ved Museumsplein

Amsterdam har i alt 44 museer i byen, og som vanlig er køen lang utenfor Anne Franks hjem. Jeg tar i stedet trikken til Museumplein, med Van Gogh museet som mål. Her i området kan man tilbringe en hel dag, alene. Ja, flere dager, sannsynligvis. Men det er dager og timer jeg ikke har, denne gang.

Her ligger også Rijkmuseet, som viser nederlandsk kunst og historie, og Stedelijk-museet, som viser moderne kunst, samtidskunst og design.

På kanalcruise

Etter en runde i Van Goghs kunst og historie, stikker jeg til kanalen like ved og blir med på en tur med kanalcruise. Som en ekte turist sitter jeg i halvannen time og blir med rundt i Amsterdams kanaler, får lære litt om historien, om bygningene og får stadig tilbud om å hoppe av og på.

Ved veis ende stikker jeg videre ut i Amsterdams gater, går både feil og for langt, men kommer til slutt frem til Foodhalle, et utrolig stilig konsept i Oud-West.

Trendy Foodhallen

Oud-West ligger utenfor kanalringen og er et område med både historiske bygninger og nyere stil. For den som har besøkt Oslos Vippa og Mathallen på Vulkan, er Foodhallen som en blanding av dette: rom etter rom med matutsalg, hvert av dem dedikert til et snevert konsept, som dimsum, kaker, falaffel eller annet. Her selges også gin tonics i en egen bar med bredt menyutvalg og det finnes også egen bar for mikrobrygget øl.

Men Foodhallen er også en del av et større konsept, med både kino og hotell, De Hallen Amsterdam og Marker Market, der kreative og inspirerende småbutikker ligger under felles tak. Nå befinner jeg meg altså i helt andre enden av byen fra der jeg bor, så her er det bare å trikke seg sakte men sikkert tilbake til start.

Og med det avsluttes kvelden vel tilbake på hotellet. For i morgen er det dags for nye opplevelser i en helt ny by, for meg: Rotterdam.

Reisetips til Amsterdam

 • iamsterdam city card er fint for deg som vil dra mye rundt med offentlig transport, og ikke minst om du har tenkt å dra på en god del severdigheter. Les mer her
 • Har du ikke vært i Amsterdam før, er det naturlig å starte med sentrum, kanalene og markedene. Lei gjerne en sykkel eller dra på kanalcruise.
 • Selv synes jeg også det er veldig koselige å vandre gatelangs, langs kanalene og over de mange broene.
 • Har du lyst å bli litt bedre kjent med byen utenfor sentrumskjernen, les mer om områdene her 
 • De tre mest kjente museeene er Anne Franks hjem, Rijksmuseet og Van Gogh museet.

Utflukter fra Amsterdam

Det finnes mange muligheter for den som har lyst å bli bedre kjent med omegn – jeg tar toget videre til Rotterdam (toget tar ikke mer enn en halvtime!). Mer om det kommer senere.

Praktisk reiseinformasjon

 • Reise til Amsterdam: Denne gang reiste jeg med KLM, som har flere daglige avganger fra i alt syv flyplasser i Norge, men jeg har også reist med både SAS og Norwegian, som begge også flyr direkteruter mellom Amsterdam og Norge.
 • Tog til sentralstasjonen Amsterdam Centraal fra flyplassen koster rundt kr. 40
 • Det er enkelt å komme seg rundt i Amsterdam, selv om det er en noe kronglete by, gitt kanalene som snor seg overalt. Det enkleste, etter min erfaring, er å reise rundt med trikk.
reklame: affiliate-lenke til booking.com

Hotelltips i Amsterdam

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy er verdens første 1 til 5 stjerners hotell under ett tak! Her kan man bo som man vil, etter eget ønske eller budsjett. Mer enn 50 nederlandske designere har bidratt til hotellet, som legger spesielt til rette for kreative reisende og som i tillegg til hotell, driver restaurant og arrangerer kulturelle eventer.

Her bodde jeg og bildet over er fra mitt rom, som er et 5 stjerners rom. Hotellet ligger kun tre trikkestopp unna Amsterdam Centraal.

Les mer her

Pulitzer Hotel

Pulitzer Hotel er et unikt 5 stjerners hotell sentralt i Amsterdam.

Hotellet består av 25 kanalhus fra det 17. og 18. århundre, der ingen rom er like.

Les mer her

Hoxton

Jeg digger atmosfæren på Hoxton-hotellene. Dette Hoxton-hotellet består av fem kanalhus sentralt i Amsterdam.

Les mer her

Jeg har vært flere ganger i Amsterdam, alltid for egen regning. Sist gang ble flyreisen sponset av KLM. 

3 kommentarer

 • Amsterdam er en utrolig fin by. Har kun vært der én gang selv, men håper å komme tilbake en gang. Hotellet du bodde på så veldig artig ut. Gikk for et billig hotell med veggdyr når jeg var der, så kan trygt si at hotellet ditt frister veldig mye mer hvis (når) jeg reiser tilbake.

 • OnTrip.dk sier:

  Uhh Amsterdam er sådan en fin og charmende by. Snart lang tid siden jeg har besøgt den og du frisker da med et genbesøg. Så vil jeg bo Lloyd Hotel & Cultural Embassy i dit femstjernet rum – hvis jeg har råd 😉

  Du må se Anna Franks hus en anden gang – husker at vi stod i kø i 2 timer, gys.

  /Annette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.