Opplev Amsterdam: Fra historiske kanaler til hippe strøk og kunst

Opplev Amsterdam: Fra historiske kanaler til hippe strøk og kunst

Går turen til Amsterdam? I så fall vil du her finne tips til spennende områder å utforske, severdigheter, guidede turer, gode restauranter og inspirasjon til nærliggende byer å besøke.

Bergenet lesetid: 17 minutter

Amsterdam er kanalbyen der det historiske sentrum ikke er et museum, men et Red Light District, faktisk. Det er også en historisk by som er i evig utvikling, der stadig nye områder kan utforskes, nærmest i det uendelige, både av lokale og besøkende.

I alt 900 000 innbyggere (og sykler!), 180 ulike nasjonaliteter, 165 kanaler, 80 broer, 213 trikker, 2500 husbåter, 14 5-stjerners hotell, 2 universiteter og 200 malerier av Van Gogh (puh!) er å finne her i Nederlands hovedstad.  

Visste du forresten at der er 450 000 studenter i Amsterdam?

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Når 58% av nesten en million innbyggere bruker syklene daglig, er det ikke overraskende at det er sykler over alt. Her suser syklistene forbi, som var det ingen morgendag og i hvert fall ingen fotgjengere.

«Kamikaze»-syklister, kalles de, på folkemunne. De er visst hverken redd for egne eller andres helse og trør av gårde i full fres. Her gjelder det å se seg om, både til høyre og venstre, og høyre igjen.

Hjelm er det visst ingen som har hørt om, heller. I følge Fransje, som jeg booket som guide en gang jeg var der, har de som styrer og steller valgt å la være å pålegge syklister å bruke hjelm.

Frykten for inaktivitet og fedme er større enn sikkerhet og antas å være større helserisiko enn dagens sykkelulykker. Og for oss som er på besøk, er det mest hektisk i den indre kjerne, innenfor kanalbeltet.

Tør du prøve deg på en guidet sykkeltur i Amsterdam? Sjekk denne sykkelturen som tar for seg arkitekturen i byen*

Amsterdam for nybegynnere

Arkitektur i Amsterdam

Har du ikke vært i Amsterdam før, er det naturlig å starte nettopp her, med sentrum, kanalene og markedene. Foruten togstasjonen og De Wallen, strekker sentrum seg til området Nieuwmarkt en Lastage, med severdigheter som det jødiske museum og vitenskapsmuseet, og området Jordaan, med blant annet Anne Fransk museum og Husbåtmuseet.

Det kan være lurt å booke en guide til å fortelle om historien bak Amsterdam og vise vei i det historiske områder. Denne guidede turen tar tre timer*

Mest av alt handler det å besøke Amsterdam for første gang, om å dra på vandring, gatelangs, fra gate til gate, bro til bro, kanal til kanal. Svinge innom en café, spise et bedre måltid, og kanskje besøke et museum.

Det er også ganske så enkelt å komme seg rundt, enten til fots, på to hjul, med kanalcruise eller med banen, om du skal ut i noen av de andre bydelene.

I Amsterdam finnes det forresten både hop on/hop off-buss og kanalbåt, så her kan du komme deg rundt, samtidig som du får med deg severdigheter på veien.

Her kan du kjøpe billett til sightseeing med kanalbåt

Broer i Amsterdam

Amsterdam er forresten også en hyggelig by å dra til på venninnetur.

Amsterdam for matglade

Med det mangfoldet som finnes i Amsterdam, sier det seg selv at det er en fabeltaktig by å dra til for den som liker å spise mat fra mange verdenshjørner. Er du opptatt av innovasjon i matveien, vet du hvor du kan ta turen.

Enten du går for take away, fine dining, matmarkedet eller nabolagskaféer finner du alt hjertet (og magen) måtte drømme om her. Mine beste tips til restauranter og serveringssteder finner du her, og de er basert på mange år med reiser til nettopp Amsterdam.

Tips: Det kan også være en god idé å dra på en guided food walk, for litt innsikt i lokalmat og typiske retter som bør smakes.

Her er noen tips til det:

 • Denne guidede turen tar deg med til Joordan-distriktet og varer i 3,5 timer

 • Dette er en tre timers tur med en lokal, som viser deg rundt i sin egen by og lar deg smake på flere retter og drikker (vegetarmat er et alternativ).

 • På denne guidede 4 timers turen får du se Jordaan, kanalområdet og Haarlemmerbuurt, du besøker flere barer og caféer og flere smakinger

Kunstbyen Amsterdam

Rijksmuseum og iamsterdam skilt

Amsterdam har også mer enn nok av tilbud innen kunst og kultur: i alt 44 museer i byen, der flere av dem ligger i kvartalet Museumkwartier sør i byen, like utenfor kanalbeltet. Det er her Museumsplein ligger, med blant annet Rijksmuseum og Van Gogh museet.

Tips: Kombiner gjerne en tur hit med en kanaltur med båt, da det ligger et stopp for kanalbåter like ved.

Museumskwartier er et av de mest besøkte områdene i Amsterdam, så kommer du i høysesong, bør du sjekke når på dagen det er best å dra hit. Det vil også være en fordel å enten ha investert i et iamsterdam city kort eller forhåndsbestilt billetter, så du slipper å stå i den lange køen.

NB! Anne Franks hjem er ikke inkludert i iamsterdam city-kortet, så tenker du å ta turen dit, bør du forhåndskjøpe billetter på museets egen nettside i god tid.

Trendy Amsterdam

Men er du her for andre, tredje eller fjerde gang, er det på tide å oppdage det andre Amsterdam, det som ligger utenfor den verste turiststrømmen. Nå har riktignok stadig flere funnet frem til området De Pijp, latinerkvarteret og der gatemarkedet Albert Cuypmarkt finner sted seks dager i uken.

Det er likevel verdt turen, for Albert Cuypmarkt gatemarked er faktisk Nederlands største marked, med 260 boder og typisk nederlandske retter å smake seg frem blant.

Tips: I De Pijp er det også mange restauranter og caféer å utforske. Tar du turen, sjekk gjerne ut Coffee & Coconuts, Scandinavian Embassy og De Taart van min Tante, som serverer hjemmelagde kaker i et fargerikt lokale.
Dim Sum Now De Pijp

I Oud-West ligger er et område med både historiske bygninger og nyere stil, samt det kulturelle senteret De Hallen Amsterdam.

For den som har besøkt Oslos Vippa og Mathallen på Vulkan, er innendørs matmarkedet Foodhallen som en blanding av dette: rom etter rom med matutsalg, hvert av dem dedikert til et snevert konsept, som dimsum, kaker, falaffel eller annet.

Her selges også gin tonics i en egen bar med bredt menyutvalg og det finnes også egen bar for mikrobrygget øl.

Hipsternes Amsterdam

Det er visst i Oost det skjer nå. Dette tidligere arbeiderstrøket er i full blomst og ombygging, samtidig som en levende miks av kultur, spennende restauranter og kule barer stadig dukker opp her.

Fransje anbefaler også å ta turen til Noord, som er et område i stor endring, med spennende arkitektur, kaféliv og hotellkonsepter, som ligger like overfor Amsterdam Centraal. På denne siden ligger også filmmuseet og utsiktsrestauranten Amsterdam Tower.

Amsterdam Noord
Tips: Lei deg en sykkel på togstasjonen og ta (gratis) ferje over til NDSM-Werft og legg ut på utforskning.

Reisetips til Amsterdam

 • Har du ikke vært i Amsterdam før, er det naturlig å starte med sentrum, kanalene og markedene. Lei gjerne en sykkel eller dra på kanalcruise.

 • Selv synes jeg også det er veldig koselige å vandre gatelangs, langs kanalene og over de mange broene.

 • Vil du få med deg de største museene og severdighetene, er det lurt å kjøpe billetter til severdigheter i forkant, slik at du sikrer deg adgang og slipper å stå i den lengste køen!

 • En av de største attraksjonene er Anne Franks hjem. Tips: Du kan dra på en guidet Anne Frank walking tour, samt få inngang til museet ved å booke denne turen*

 • Rijksmusset bør du absolutt få med deg. Billetter kan du kjøpe her

 • Jeg synes også det var fint å besøke Van Gogh museet. Billett kan kjøpes her

Hotelltips i Amsterdam

Pulitzer Hotel

Pulitzer

Pulitzer Hotel * er et unikt 5 stjerners hotell sentralt i Amsterdam og er nylig renovert. Hotellet består av 25 kanalhus fra det 17. og 18. århundre, der ingen rom er like. Hotellet tilbyr tjenester som kanaltur i båt og guidet rundtur i Amsterdam. Jeg har selv overnattet her. 

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy er verdens første 1 til 5 stjerners hotell under ett tak! Her bodde jeg og bildet over er fra mitt rom, som er et 5 stjerners rom. Hotellet ligger kun tre trikkestopp unna Amsterdam Centraal. Jeg har selv overnattet her. 

Hoxton Amsterdam

Hoxton Amsterdam

Jeg digger atmosfæren på Hoxton-hotellene, og har bodd på flere av dem. Hoxton Amsterdam * består av fem kanalhus sentralt i Amsterdam. Det er også et hyggelig sted å bare ta en matbit eller kaffe. 

NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky

NH Grand Hotel Krasnapolsky

Det 5-stjernershotellet NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky * ligger i en 1800-tallsbygning i hjertet av Amsterdam, like ved kjente Dam og overfor Koninklijk Paleis Amsterdam. 

Praktisk reiseinformasjon

Reise til Amsterdam:

Det finnes flere flyselskap som flyr direkte mellom Norge / Oslo Gardermoen og Schiphol ved Amsterdam.

Tog til sentralstasjonen Amsterdam Centraal fra flyplassen koster rundt kr. 40*

Er planen å reise rundt i Nederland eller mellom ulike land i Europa med tog, kan du finne billetter blant annet her hos Trainline.

Det er enkelt å komme seg rundt i Amsterdam, selv om det er en noe kronglete by, gitt kanalene som snor seg overalt. Det enkleste, etter min erfaring, er å reise rundt med trikk.

*priser kan endres over tid

Reisetips til Amsterdam

Utflukter fra Amsterdam

Tognettet fungerer utrolig bra i Nederland, og med utgangspunkt i Amsterdam eller Schiphol flyplass, er veien rask og kort til flere andre steder verdt å sjekke ut. Sjekk billetter hos Trainline.

Her er noen tips:

→ Rotterdam – havnebyen som ble arkitekturby
→ 6 tips til Utrecht
→ Haarlem er et godt alternativ å ha som base, da det ligger en kort togtur unna Amsterdam

Kanalene i Amsterdam

Historien om kanalene handler også om historien bak byen. Amsterdam ble grunnlagt rundt 1250, og det var byggingen av demningen som ga byen navnet; middelalderens betegnelse «Aeme Stelle Redamme» betyr ‘demning i et vannrikt område’. De første kanalene ble gravet ut for vannforsyning og forsvarsøyemål.

Kanalene i Amsterdam

I 1620 startet et 50 år langt utvidelsesprosjekt i Amsterdam, som medførte en by fire ganger så stor som den opprinnelig var, med det tre kanalene Herengracht, Keizergracht og Prinsengracht.

Med denne utvidelsen ble Amsterdam den tredje største byen i verden, etter London og Paris. I 2010 ble kanalringen en del av UNESCOs verdensarv.

Kart over omtalte steder

Gjelder for flere av artiklene fra Amsterdam på Reiselykke

Denne artikkelen er basert på flere reiser til Amsterdam. Første gang publisert 5. september 2017 og er senere oppdatert. Oppdatert på ny i 2024.


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Amsterdam er en utrolig fin by. Har kun vært der én gang selv, men håper å komme tilbake en gang. Hotellet du bodde på så veldig artig ut. Gikk for et billig hotell med veggdyr når jeg var der, så kan trygt si at hotellet ditt frister veldig mye mer hvis (når) jeg reiser tilbake.

 2. Hei, Jørn!

  Veggdyr høres ikke helt ok ut, nei! Var veldig heldig og fornøyd med Lloyd. Alltid hyggelig å besøke Amsterdam 🙂

  / Mette

 3. Uhh Amsterdam er sådan en fin og charmende by. Snart lang tid siden jeg har besøgt den og du frisker da med et genbesøg. Så vil jeg bo Lloyd Hotel & Cultural Embassy i dit femstjernet rum – hvis jeg har råd 😉

  Du må se Anna Franks hus en anden gang – husker at vi stod i kø i 2 timer, gys.

  /Annette

 4. Jeg har faktisk aldri vært i Amsterdam, men det er definitivt veldig høyt opp på lista over byer jeg gjerne vil se. Hva er din favorittårstid i byen? Jeg innbiller meg at vår eller sommer kanskje er hyggeligst? Men så burde jeg egentlig vært Mummitroll og kunne gått i dvale med god samvittighet i det vi bikker over i oktober, så… 😉

 5. Hei, Desirée!

  Vår og tidlig høst er nok beste tid, da er det som vakrest, men da er det også flere besøkende der, så da kan det være lurt å planlegge i forhold til køer etc. ved severdigheter. Nå var jeg sist i november, det var ganske kjølig og litt rått i luften pga. alle kanalene. Men da er det jo bare å søke inn på museum, butikker og kaféer i blant 😉

  /Mette

 6. Hei, Anette
  Ja, Amsterdam er veldig fint! Jeg synes det er veldig moro å bli litt bedre kjent med byen også utover i de ulike bydelene. Mye spennende å oppdage her!
  /Mette

error: Content is protected !!