Hip hygge i Amsterdam

Rijksmuseum og iamsterdam skilt

Amsterdam er kanalbyen der det historiske sentrum ikke er et museum, men et Red Light District. Det er også en historisk by som er i evig utvikling, der stadig nye områder kan utforskes, nærmest i det uendelige, både av lokale og besøkende. 

I alt 165 kanaler, 80 broer, 213 trikker, 2500 husbåter, 200 malerier av Van Gogh og 180 ulike nasjonaliteter er å finne her i Nederlands hovedstad.  For ikke å snakke om alle syklene!

Denne artikkelen inneholder reisetips til Amsterdam, tips til spennende områder å utforske, andre byer å dra til i nærheten, samt diverse reiseråd og idéer. Se kart nederst i artikkelen for omtalte steder her og i andre artikler fra Amsterdam du vil finne her på Reiselykke

Hip hygge i Amsterdam

Sykkelbyen Amsterdam

Med mer enn 880 000 sykler i gatene, i en by der 58% bruker syklene daglig, er det ikke overraskende at dette fremkomstmiddelet står seg sterkt i bygatene. Her suser syklistene forbi, som var det ingen morgendag og i hvert fall ingen fotgjengere. Kamikaze-syklister, kalles de, på folkemunne. De er visst hverken redd for egne eller andres helse og trør av gårde i full fres. Her gjelder det å se seg om, både til høyre og venstre, og høyre igjen.

Hjelm er det visst ingen som har hørt om, heller. I følge min venninne Fransje har de som styrer og steller valgt å la være å pålegge syklister å bruke hjelm. Frykten for inaktivitet og fedme er større enn sikkerhet og antas å være større helserisiko enn dagens sykkelulykker. Og for oss som er på besøk, er det mest hektisk i den indre kjerne, innenfor kanalbeltet.

Amsterdam for nybegynnere

Arkitektur i Amsterdam

Har du ikke vært i Amsterdam før, er det naturlig å starte nettopp her, med sentrum, kanalene og markedene. Foruten togstasjonen og De Wallen, strekker sentrum seg til området Nieuwmarkt en Lastage, med severdigheter som det jødiske museum og vitenskapsmuseet, og området Jordaan, med blant annet Anne Fransk museum og Husbåtmuseet. Her er så klart også nok av muligheter for både cafébesøk og shopping, samt trendy barer og gode matopplevelser.

→ Kommer: Tips til gode restauranter og trendy barer i Amsterdam

Broer i Amsterdam

Mest av alt handler det å besøke Amsterdam for første gang, om å dra på vandring, gatelangs, fra gate til gate, bro til bro, kanal til kanal. Svinge innom en café, spise et bedre måltid, og kanskje besøke et museum. Det er også ganske så enkelt å komme seg rundt, enten til fots, på to hjul, med kanalcruise eller med banen, om du skal ut i noen av de andre bydelene. I Amsterdam finnes det forresten både hop on/hop off-buss og kanalbåt, så her kan du komme deg rundt, samtidig som du får med deg severdigheter på veien.

affiliate-reklame

Book en lokal guide!

Gjennom nettportalen Hi, hi Guide kan du finne og booke en lokal guide som viser deg rundt i sin by. Supert for deg som reiser alene eller osm ønsker å bli bedre kjent med byen du besøker!

Jeg har testet tjenesten, og du kan lese mer om dette her

Finn din lokale guide her

Kunstbyen Amsterdam

Amsterdam har også mer enn nok av tilbud innen kunst og kultur: i alt 44 museer i byen, der flere av dem ligger i kvartalet Museumkwartier sør i byen, like utenfor kanalbeltet. Det er her Museumsplein ligger, med blant annet Rijksmuseum og Van Gogh museet.

Tips: Kombiner gjerne en tur hit med en kanaltur med båt, da det ligger et stopp for kanalbåter like ved.

Museumskwartier er et av de mest besøkte områdene i Amsterdam, så kommer du i høysesong, bør du sjekke når på dagen det er best å dra hit. Det vil også være en fordel å enten ha investert i et iamsterdam city kort eller forhåndsbestilt billetter, så du slipper å stå i den lange køen.

NB! Anne Franks hjem ligger ikke her, og tenker du å ta turen dit, bør du forhåndskjøpe billetter på museets egen nettside i god tid.

Trendy Amsterdam

Men er du her for andre, tredje eller fjerde gang, er det på tide å oppdage det andre Amsterdam, det som ligger utenfor den verste turiststrømmen. Nå har riktignok stadig flere funnet frem til området De Pijp, latinerkvarteret og der gatemarkedet Albert Cuypmarkt finner sted seks dager i uken. Det er likevel verdt turen, for Albert Cuypmarkt gatemarked er faktisk Nederlands største marked, med 260 boder og typisk nederlandske retter å smake seg frem blant.

Tips: I De Pijp er det også mange restauranter og caféer å utforske. Tar du turen, sjekk gjerne ut Coffee & Coconuts, Scandinavian Embassy og De Taart van min Tante, som serverer hjemmelagde kaker i et fargerikt lokale.

Dim Sum Now De Pijp

I Oud-West ligger er et område med både historiske bygninger og nyere stil, samt det kulturelle senteret De Hallen Amsterdam. For den som har besøkt Oslos Vippa og Mathallen på Vulkan, er innendørs matmarkedet Foodhallensom en blanding av dette: rom etter rom med matutsalg, hvert av dem dedikert til et snevert konsept, som dimsum, kaker, falaffeleller annet. Her selges også gin tonics i en egen bar med bredt menyutvalg og det finnes også egen bar for mikrobrygget øl.

 

Hipsternes Amsterdam

Nå sist fikk jeg tatt turen til Oost, som visstnok er der det skjer nå: det tidligere arbeiderstrøket er i full blomst og ombygging, samtidig som en levende miks av kultur, spennende restauranter og kule barer stadig dukker opp her.

Fransje anbefalte meg også å ta turen til Noord, som er et område i stor endring, med spennende arkitektur, kaféliv og hotellkonsepter, som ligger like overfor Amsterdam Centraal. På denne siden ligger også filmmuseet og utsiktsrestauranten Amsterdam Tower.

Amsterdam Noord

Jeg rakk ikke sjekke ut dette området denne gang annet fra på avstand, men hit vil jeg definitivt neste gang!

Tips: Lei deg en sykkel på togstasjonen og ta (gratis) ferje over til NDSM-Werft og legg ut på utforskning. Det skal i hvert fall jeg neste gang jeg drar til Amsterdam!


Reisetips til Amsterdam

 • Har du ikke vært i Amsterdam før, er det naturlig å starte med sentrum, kanalene og markedene. Lei gjerne en sykkel eller dra på kanalcruise.
 • Selv synes jeg også det er veldig koselige å vandre gatelangs, langs kanalene og over de mange broene.
 • De tre mest kjente museeene er Anne Franks hjem, Rijksmuseet og Van Gogh museet.
 • Tips: Kjøp billetter til severdigheter i forkant, slik at du sikrer deg adgang og slipper å stå i den lengste køen!

Flere reisetips under annonsen

affiliate-reklame

Hotelltips i Amsterdam

Pulitzer Hotel

Pulitzer

Pulitzer Hotel er et unikt 5 stjerners hotell sentralt i Amsterdam og er nylig renovert. Hotellet består av 25 kanalhus fra det 17. og 18. århundre, der ingen rom er like. Hotellet tilbyr tjenester som kanaltur i båt og guidet rundtur i Amsterdam. Personlig testet hotell!

Les mer her

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy er verdens første 1 til 5 stjerners hotell under ett tak! Her bodde jeg og bildet over er fra mitt rom, som er et 5 stjerners rom. Hotellet ligger kun tre trikkestopp unna Amsterdam Centraal. Personlig testet!

Les mer her

Hoxton Amsterdam

Hoxton Amsterdam

Jeg digger atmosfæren på Hoxton-hotellene, og har bodd på flere av dem. Dette Hoxton-hotellet består av fem kanalhus sentralt i Amsterdam. Det er også et hyggelig sted å bare ta en matbit eller kaffe. Personlig besøkt!

Les mer her

NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky

NH Grand Hotel Krasnapolsky

5-stjernershotellet NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky ligger i en 1800-tallsbygning i hjertet av Amsterdam, like ved kjente Dam og overfor Koninklijk Paleis Amsterdam. Personlig besøkt!

Les mer her

Praktisk reiseinformasjon

Reise til Amsterdam: Denne gang reiste jeg med KLM, som har flere daglige avganger fra i alt syv flyplasser i Norge. Men jeg har også reist med både SAS og Norwegian, som begge også flyr direkteruter mellom Amsterdam og Norge.

Tog til sentralstasjonen Amsterdam Centraal fra flyplassen koster rundt kr. 40

Det er enkelt å komme seg rundt i Amsterdam, selv om det er en noe kronglete by, gitt kanalene som snor seg overalt. Det enkleste, etter min erfaring, er å reise rundt med trikk.

Reisetips til Amsterdam

 
 

Utflukter fra Amsterdam

Tognettet fungerer utrolig bra i Nederland, og med utgangspunkt i Amsterdam eller Schiphol flyplass, er veien rask og kort til flere andre steder verdt å sjekke ut.

Her er noen tips:

 Rotterdam – havnebyen som ble arkitekturby
→ Utrecht (kommer)
→ Haarlem (kommer
 

Visste du?

Kanalene i Amsterdam

Kanalene i Amsterdam

Historien om kanalene handler også om historien bak byen. Amsterdam ble grunnlagt rundt 1250, og det var byggingen av demningen som ga byen navnet; middelalderens betegnelse «Aeme Stelle Redamme» betyr ‘demning i et vannrikt område’. De første kanalene ble gravet ut for vannforsyning og forsvarsøyemål.

I 1620 startet et 50 år langt utvidelsesprosjekt i Amsterdam, som medførte en by fire ganger så stor som den opprinnelig var, med det tre kanalene Herengracht, Keizergracht og Prinsengracht. Med denne utvidelsen ble Amsterdam den tredje største byen i verden, etter London og Paris. I 2010 ble kanalringen en del av UNESCOs verdensarv.

affiliate-reklame

Billetter til museum og attraksjoner

Her er tips til noen av severdighetene i Amsterdam. Gjennom Get Your Guide, kan du kjøpe billetter på forhånd og slippe å stå i de lengste køene.

Forbi-køen-billetter til Van Gogh-museet

Det finnes ingen raskere måte å besøke Van Gogh-museet på. De nye billettene tar deg forbi de lange køene inn til hundrevis av malerier, tegninger og brev fra den nederlandske mesteren. Få umiddelbar adgang via den blå hurtigkøen på ditt valgte tidspunkt.

Kjøp billetter her

Kanaltur med forhåndskjøpt billett

Se Amsterdam på sitt mest maleriske på denne 75 minutter lange kanalturen. Du vil se byens historiske sentrum, Magere Brug, Gouden Bocht og mye mer! Bruk din forhåndsbetalte billett når det passer deg.

Kjøp billetten her

Forbi-køen-billetter til Rijksmuseum

Gå forbi køen til Rijksmuseum og få direkte adgang takket være din elektroniske billett! Nyt synet av mer enn 400 mesterverk fra store kunstnere som Jan Steen, Frans Hals, Vermeer og Rembrandt. Se vakre dukkehus, sølvtøy og mye mer.

Kjøp billetten her

iamsterdam city card

iamsterdam city card er fint for deg som vil dra mye rundt med offentlig transport, og ikke minst om du har tenkt å dra på en god del severdigheter. Kortet gir adgang til 44 museer og attraksjoner. Dette kan du kjøpe for 24, 48 eller 72 timer om gangen.

Kjøp kortet her

Kart over omtalte steder

Gjelder for flere av artiklene fra Amsterdam på Reiselykke

Til informasjon

Denne artikkelen er basert på flere reiser til Amsterdam. Første gang publisert 5. september 2017 og omfattende revidert og oppdatert etter et nytt besøk i Amsterdam november 2018. Denne gang ble flyreisen sponset av KLM. 

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

6 kommentarer

 • Amsterdam er en utrolig fin by. Har kun vært der én gang selv, men håper å komme tilbake en gang. Hotellet du bodde på så veldig artig ut. Gikk for et billig hotell med veggdyr når jeg var der, så kan trygt si at hotellet ditt frister veldig mye mer hvis (når) jeg reiser tilbake.

 • OnTrip.dk sier:

  Uhh Amsterdam er sådan en fin og charmende by. Snart lang tid siden jeg har besøgt den og du frisker da med et genbesøg. Så vil jeg bo Lloyd Hotel & Cultural Embassy i dit femstjernet rum – hvis jeg har råd 😉

  Du må se Anna Franks hus en anden gang – husker at vi stod i kø i 2 timer, gys.

  /Annette

  • Reiselykke sier:

   Hei, Anette
   Ja, Amsterdam er veldig fint! Jeg synes det er veldig moro å bli litt bedre kjent med byen også utover i de ulike bydelene. Mye spennende å oppdage her!
   /Mette

 • Jeg har faktisk aldri vært i Amsterdam, men det er definitivt veldig høyt opp på lista over byer jeg gjerne vil se. Hva er din favorittårstid i byen? Jeg innbiller meg at vår eller sommer kanskje er hyggeligst? Men så burde jeg egentlig vært Mummitroll og kunne gått i dvale med god samvittighet i det vi bikker over i oktober, så… 😉

  • Reiselykke sier:

   Hei, Desirée!

   Vår og tidlig høst er nok beste tid, da er det som vakrest, men da er det også flere besøkende der, så da kan det være lurt å planlegge i forhold til køer etc. ved severdigheter. Nå var jeg sist i november, det var ganske kjølig og litt rått i luften pga. alle kanalene. Men da er det jo bare å søke inn på museum, butikker og kaféer i blant 😉

   /Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.