Guide til 2 ukers rundreise på Sri Lanka

Sri Lanka er uten tvil et enestående land å reise rundt i, noe vi merker umiddelbart etter ankomst. Og det vokser bare mer og mer på oss, desto lenger inn i landet vi kommer.

For skal du oppleve Sri Lanka, holder det ikke å slå seg ned ved en av strandområdene – man må reise rundt på øya, besøke te-landskapet, se noen av de åtte Unesco-vernede stedene, dra på safari eller rett og slett bare reise rundt i innlandet, hvor dyr og mennesker lever side om side.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Dette er en beskrivelse av den rundreisen vi selv gjorde for en stund tilbake, med tips til alternative veivalg for den som ønsker en litt annen rute.

Reisetips: Guide til to ukers rundreise på Sri Lanka

Når man reiser fra vinter-Norge til et varmt strøk med flotte strender er det ikke til å komme bort ifra at noen dager med tærne i sanden og litt strandliv smaker. Vi starter derfor like godt med det! Først noen dager ved Unawatuna, et sted som kan minne om stemningen i Ubud på Bali. Dernest til det noe mer uberørte strandområdet ved Tangalle.

Badeliv i Unawatuna

Dette er blant de mest populære strendene på Sri Lanka, og en typisk turistdestinasjon. Vi valgte å starte vår rundreise på Sri Lanka nettopp her. En grunn var at det ligger ikke alt for langt fra flyplassen. En annen årsak er nærheten til Unesco-byen Galle.

Unawatuna

Unawatuna består mer eller mindre av en større strand og en smal gate med til tider kraftig trafikk-kork. Likevel har stedet en avslappet vibe, der restauranter og kaféer ligger langs gata og mot stranda. Her besørges turistene med mat og drikke, samt at vi finner noen småbutikker som selger suvenirer og strandtøy.

Stranda i Unawatuna er delvis dekket med strandbarer og solstoler. Det er gjerne en del bølger her, som på mange andre strender på Sri Lanka. En kort kjøretur gjennom jungelen med en tuktuk unna ligger den litt mindre stranda Jungle Beach.

Det er tett og frodig vegetasjon i området, med apekatter, frosker og hunder innen syns- og hørselsrekkevidde. Det ble en riktig eksotisk start på vårt Sri Lanka-eventyr!

Unesco-byen Galle og Galle Fort

Ikledd fordums nederlandsk kolonistil, en Unesco-vernet bymur og fort, samt en gammelby fylt med spennende shopping og restauranter: Galle er et must for å få et innblikk i Sri Lankas kolonitid – og for å oppleve landets mer trendy steder.

Fyrtårn og hav i unesco-byen Galle på Sri Lanka
Unesco-byen Galle på Sri Lanka

Den Unesco-vernede byen Galle skiller seg fra alt annet vi så og opplevde i Sri Lanka: Først og fremst for byens fremtredende elementer av kolonitidens arkitektur, som vi også fant igjen i både Nuewa Eliya og Colombo. Men også på grunn av roen som preget gamlebyen innenfor bymuren. Ikke minst på grunn av de stilfulle hotellene, gode restaurantene og trendy butikk-konseptene. Og selvfølgelig – byens unike stemning.

Med utgangspunkt i Unawatuna dro vi flere ganger inn til Galle, både på dagtid og kveldstid. → Les mer om Galle her

Tangalle

Vi dro videre hit etter et par dager i Unawatuna. Tangalle-området har enda mindre utbygde strandområder og det finnes flere uberørte strender rundt området her. Vi valgte også Tangalle som sted ut fra nærheten til Yala National Park: herfra er det ikke mer enn et par timer å reise til Yala.

Safari i Yala nasjonalpark

Et av Sri Lankas fremste nasjonalparker innen økoturisme og spenner over mer enn 97 000 hektar av provinsene Southern og Uva. Parken er spesielt kjent for sine mange elefanter, kystlinjen og tilhørende koraller.

Sarari i Yala national park
En elefant blant vannliljer

I løpet av vår halvdagsbesøk i parken møtte vi aldri selve trekkplasteret, leoparden. Men vi fikk se mange andre flotte dyr: vannbøfler, påfugl, dådyrfamilier, krokodiller i hvitt, rosa og oransje, knallgrønne småfugler og elefanter. → Les mer om vår safariopplevelse her

Ella og Little Adam’s Peak

Ella er en mindre by i fjellene som de senere årene har opplevd stor interesse fra reisende, oftest på vei med tog til eller fra Kandy.

ella, sri lanka
Gatebilde fra Ella

Byen ligger 1040 moh. og er et godt utgangspunkt for fotturer i fjellet. Her befinner vi oss blant høye fjell, te-plantasjer – og backpackere. For Ella er som en slags hub, et utgangspunkt for en av verdens vakreste togturer og har en rekke rimelige homestays å tilby.

Selve sentrum av Ella kan oppleves ubehagelig å oppholde seg i pga. mye eksos fra de mange, gamle bussene som kjører fort og uvørent gjennom byen. Derfor gjelder det også å se seg for på gata. På toppene  rundt Ella er luften frisk, selv om det er varmt midt på dagen. Klimaet er mindre tropisk og kjøligere enn ved havet. → Les mer om Ella her

Ella, Sri Lanka: fjelltopper og teplantasjer
Utsikt mot Ella’s Peak fra Little Adam’s Peak

Te-området rundt Nuwara Eliya

Vi dro videre med bil fra Ella, gjennom Kandy til Nuwara Eliya. Nuwara Eliya ligger på over 1800 meter over havet, midt i te-landskapet. Klimaet her er langt kjøligere enn i lavlandet og ved kysten. Ikke minst var det slik da vi faktisk dro enda lenger opp, nesten så langt vi kunne komme, til teplantasjen Heritance Tea Factory.

Nuwara Eliya

På 2000 meter over havet ligger denne tidligere tefabrikken, i dag omgjort til hotell med en liten teproduksjon, et temuseum og arrangør av tekurs, fortsatt plassert midt i te-landskapet. Tåken lå stadig tjukk og kald, kun glimtvis kunne vi oppleve den flotte utsikten over teplantene som vokser i høyden rundt hotellet.

Heritance Tea Factory

Kjøreturen opp hit og videre i retning Sigiriya går gjennom fantastiske flott te-landskap, der du underveis møter på flere teplantasjer. Det er mulig å stoppe ved flere av dem for omvisning og tesmaking. Det er også mulig å reise hit på dagstur fra for eksempel Kandy.

Den historiske klippebyen Sigirya

Hovedattraksjonen ved Sigiriya er selve klippeformasjonen ved samme navn. Men området er stort og har flere Unesco-attraksjoner å by på.  I tillegg er det et rikt dyreliv i området. Bli ikke forundret om du møter på en elefant i veien! Eller kanskje en krokodille som krysser veibanen …

Sigiriya

På toppen av den store steinen midt i jungelen ligger ruinene etter hjemmet til King Kasyapa og haremet hans, samt et digert basseng. Det tar mellom en time og halvannen å gå trappene til topps, avhengig av kondisjon og kø underveis. Pass på å legge veien om Sigiriya frescoene på veien opp.

Polonnaruwa

Ligger i området og en drøy kjøretur unna Sigirya. Polonnaruwa var hovedstad inntil begynnelsen av 1000-tallet e. Kr. og er kjent for godt bevarte ruiner av forhistorisk sivilisasjon på øya. Ligger på et stort område, og det er mulig å leie sykler og sykle rundt på egenhånd.

Hovedstaden Colombo

Mange velger å legge turen innom hovedstaden i forbindelse med flyreisen enten til eller fra Sri Lanka. Vi avsluttet vår rundreise i Sri Lanka her, med ekte storbyliv. Flere tips til Colombo finnes i reiseguiden jeg har skrevet. Se annonse under.

Colombo strand

Selv om Colombo ikke er blant de største høydepunktene på Sri Lanka, etter min mening, synes jeg likevel det er verdt å ta et par overnattinger her. Å besøke et lands hovedstad, å kombinere by, landsby og feriesteder, gir en unik innsikt i et land, der man blir bedre kjent med landets kultur.

Her finner du en nærmere beskrivelse av det å reise rundt på Sri Lanka, samt en god del praktisk informasjon 

affiliate-reklame for booking.com

Hotelltips til Sri Lanka

I løpet av to rundreiser på Sri Lanka har vi bodd ganske mange steder etterhvert – på alt fra små til større, fra tre til fem-stjerners hotell. Dette er et knippe utvalgte hotell i ulike prisklasser, som er personlig testet og som jeg trygt kan anbefale videre. 

Anantara Peace Haven, Tangalle

Hotellomtale Anantara Peace Haven

Anantara Peace Haven Tangalle Resort ligger ved en fantastisk, bortgjemt strand langs Sri Lankas sørkyst, omgitt av 8 hektar med kokosplantasje. Dette ferieanlegget tilbyr deg gratis Wi-Fi og 6 spisesteder.

I det store spaet Anantara kan du koble av med ayurvedisk massasje og refleksologibehandlinger samt ta en dukkert i det store utendørsbasseng.

Les mer her

Galle Face Hotel, Colombo

Galle Face Hotel

Dette overnattingsstedet ligger 1 minutts gange fra stranden. Dette ikoniske hotellet i kolonistil ble bygget i 1864, og tilbyr et spa og et saltvannsbasseng med solsenger som vender ut mot det store Indiahavet.

Flesteparten rommene på Galle Face Hotel tilbyr utsikt over Indiahavet, Galle Face Green eller Colombo by, og har tregulv, TV, minibar, safe og eget bad med hårføner.

Les mer her

Onrock, Ella

Hotel Onrock: enkelt, men uslåelig utsikt

Hotel Onrock ligger bare 400 meter fra Ella jernbanestasjon og har en restaurant. Hotellet er enkelt, lokalt drevet og rent og pent.

Alle rommne har skrivebord, flatskjerm-TV og eget bad med dusj samt varmt og kaldt vann. Rommene gir utsikt over Ella Gap, lille Adams Peak, Ella Rock og Ravana-fossen.

Les mer her

Heritance Tea Factory

Heritance Tea Factory Hotel

Heritance Tea Factory tilbyr rom i kolonistil med utsikt over de omliggende teplantasjene og åsene. Hotellet byr på et luksuriøst spa, te-plukking-turer og en restaurant som ligger i en togvogn.

De koselige rommene er utstyrt med minibar, kabel-TV, økologiske teblader og eget bad med badekar og regndusj.

Les mer her

Jetwing Yala ved Yala nasjonalpark

Jetwing Yala, Sri Lanka
Stor uteservering på terrassen.

Jetwing Yala ligger spredt utover en tomt på 15 hektar ved grensen til Yala nasjonalpark, og tilbyr luksuriøse rom, et utendørsbasseng, et kontorsenter, en døgnåpen resepsjon, avgiftsfri parkering samt gratis Wi-Fi overalt.

De romslige rommene har parkett, stolpeseng, klimaanlegg, te- og kaffekoker, minibar m.m., samt et sittehjørne med sofa samt et eget stort bad med hårføner og dusj med varmt og kaldt vann.

Les mer her

Aliya Resort and Spa

Aliya Resort and Spa, Sri Lanka

Aliya Resort and Spa ligger ongitt av frodig, tropisk vegetasjon. Feriestedet ligger rett overfor klippen Sigiriya («Løveklippen») og har et utendørsbasseng, et treningssenter, 4 spisesteder og gratis Wi-Fi.

Ferieanlegget ligger en 35-minutters kjøretur fra Dambulla. Minneriya nasjonalpark er 1 times kjøring unna, og Bandaranaike internasjonale lufthavn er en 3,5-timers kjøretur unna.

Les mer her

98 Ares Resort and Spa

98 Acres Resort Ella Sri Lanka

98 Acres Resort and Spa er en 5-stjerners øko-resort i høyden over Ella, med utsikt til Ella’s Peak og Little Adam’s Peak. Hotellet består av små hytter på stylter, med romslig terrasse og åpne rom.

Hotellet har basseng med utsikt og ligger i gangavstand til Little Adam’s Peak og Demodara Nine Arch Bridge.

Les mer her

At Ease Beach Hotel

At Ease Beach Hotel er et 3 stjerners boutique hotell som ligger tett på stranden og i en rolig del av Hikkaduwa. Hotellet drives av norske Merete og mannen Dinesh. Hotellet er nytt av 2017 og har personlig oppfølging.

Hotellet drives etter øko-prinsipp om å redusere plast og å bidra til beach clean ups og andre for å bedre miljøet.

Les mer her


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Fantastiske bilder! En rundreise på Sri Lanka er noe jeg unner alle reise- og opplevelsesinteresserte. 😀 Høres spennende ut med en ny reise til landet. Ønsker deg riktig god tur dit!

  2. Det ser utrolig flott ut. Landet står på lista over kommende reisemål så jeg leste innlegget ditt med stor interesse.

error: Content is protected !!