Rotterdam – havnebyen som ble arkitekturby

Byen fremstår som en ultramoderne, futuristisk by, der innovasjon, kreativitet og eksperimentering har fått utfolde seg.

Knallgule bygninger som ser ut som noe der ingen skulle kunne bo. Et matmarked så ultramoderne at det slår de aller fleste mathaller rundt om i verden designmessig. Broer som er blitt varige ikoner og en havn med fraktebåter, gamle seilskuter og historisk sus. 

Dette er bare noe av det som møter meg i det jeg ankommer Rotterdam, Nederlands nest største by. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Det første som møter meg der jeg kommer ut av Rotterdam Centraal, er glassfasader, skyskrapere, trikkelinjer og lange partier av grønne plener mellom trikkeskinnene.

Havnebyen som ble arkitekturby

Rotterdam er en havneby som har tiltrukket seg ulike nasjonaliteter over tid, som også andre havnebyer er kjent for. Det er godt mulig at dette har spilt en rolle i utformingen av den moderne og forfriskende fremtoningen byer bærer med seg. Men det ikke bare det som er grunnen, alene.

Det henger først og fremst sammen med at også denne byen ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig.

PS! Om du er arkitekturinteressert, kan denne guidede turen i Rotterdam kanskje være noe for deg*

Men innbyggerne bestemte seg for å bryte tvert og startet oppbyggingen under motto om lys, luft og rom. Her skulle det ny arkitektur til, her skulle det moderne slippe frem og innovatører fikk spillerom.

De kreative vibbene merkes, allerede ved ankomst Rotterdam Centraal og jeg legger snart merke til hvordan eksperimentering har fått lov å utfolde seg og helt nye stilarter har fått se dagens lys.

Les også: Kanalbyen Amsterdam

Rotterdam Centraal

Kubehus, Markthal og designershopping

Det er bare å legge turen til Kubus wonung, de knallgule kubebygningene som står midt i byen. Dette er et av mine aller første stopp, og området er en merkelig samling bolighus, der et av dem er blitt museum og man i andre av dem kan overnatte om man vil (AirBnB).

Like ved ligger Markthal, muligens det mest imponerende matmarkedet jeg har besøkt, i hvert fall om jeg vektlegger arkitekturen. Men 15 butikker, åtte restauranter og 228 leiligheter er dette bygget formet mer som en ufo enn en markedshall.

Taket er jo et kapittel for seg – men det er også glassfasaden. En opplevelse å besøke, og som ligger like ved kubehusene.

PS! Om du er arkitekturinteressert, kan denne guidede turen i Rotterdam kanskje være noe for deg*

Når vi først er i området, er det jo å anbefale å legge turen til Pannekoekstraat og Nieuwe Markt like ved. Her ligger små gater med lave bygninger og designbutikker, kaféer og restauranter.

Historisk havneområde og museumspark

I Rotterdams indre havn, Veerhaven, ligger historiske bygninger intakt, med koselige byhus, seilbåter i havn og en spasertur unna den store parken, Het Park. Det er også her Euromast ligger, Nederlands høyeste observasjonstårn.

Ikke lange spaserturen unna, ligger Museumspark, et flott grøntområde med flere museum, blant annet Kunsthall og Museum Bojimans Van Beuningen.

Det siste besøkte jeg, da dette er et av Nederlands eldste museum og kommer sterkt anbefalt. Museet rommer blant annet større kunstmalerier av alt fra Rembrandt til van Gogh og Dalí, donert byen fra to private samlinger.

Tips: Hva med en guidet sykkeltur i Rotterdam? Her er en guidet tur du kan vurdere i så fall*

Livlige Witte de With 

Museumspark fører umiddelbart over i livlige Witte de With, et område kjent både for kunst og nattelivet. Selv spiste jeg på koselige og uformelle  Supermercado om kvelden, en hyggelig restaurant som serverer rimelig sør-amerikansk mat á la Taco Republica i Oslo.

Etter middag la jeg en tur gjennom Witte de Withstraat. På dagtid er det gallerier og motebutikker som preger området, på kveldstid er det restauranter, barer og nattklubber. Jeg tok en tur innom det koselige hostellet King Kong, som ligger på andre siden av Wunderbar, hvor det var høy stemning, selv på en tirsdag. I gaten ligger også baren Lonely Planet har kåret verdens beste bar; De Witte App.

Jeg rakk mye, synes jeg, på to dager i Rotterdam. Men fortsatt er det mye å oppdage. Likevel: om du er på tur til Amsterdam er en dagstur hit absolutt å anbefale. Hva mer er: hvorfor ikke gjøre motsatt og dra til denne byen og bruk dette som utgangspunkt til utflukter andre veien? Det er langt rimeligere å bo her og definitivt langt færre turister i gatene her.

→ Les også: Hip hygge i Amsterdam

Reisetips til Rotterdam

Rotterdam i Nederland

Hotelltips

Rotterdam fremstår for meg som et populært sted å dra for unge reisende og backpackere i alle aldre. Det er langt rimeligere å bo her, fremfor i Amsterdam, som jo faktisk kun er en kort togtur unna.

Hotel New York er et karakteristisk hotell i det tidligere bygget til Holland Amerika Line. Det er på bærekraftnivå 3 hos booking.com og får et score på 8,6 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Ellers vil jeg foreslå citizenM * ligger i Oude Haven (den gamle havnen) og er et stilfullt moderne hotell sentralt plassert nært mange severdigheter. nhow * ligger ved Wilhelmina Pier med utsikt mot elven Maas og skylinen. Moderne hotell designet av Rem Koolhaas/OMA. Disse to har jeg imidlertid ikke selv overnattet hos. 

Sjekk ellers flere tilbud hos booking.com*

Nieuwe Maas Rotterdam

Slik kommer du dit:

Det går flere direkteruter fra Oslo Gardermoen til flyplassen ved Amsterdam (Schiphol) som ligger en 25 minutters togtur unna byen. Befinner du deg i Amsterdam, tar toget i underkant av 45 minutter.

Togbilletter kan du kjøpe via Trainline her*

Komme deg rundt:

Det er enkelt å reise rundt med trikken, men selv foretrekker jeg sykkel eller å gå. Det er en fin måte å gjøre seg kjent med byen.

Flere reisetips:

For tips til alt av restauranter, arkitektur å se, museum å besøke, samt steder å bo, ta en titt på Rotterdam Tourist Information sin nettside her.

Reiselykke fikk bistand fra Rotterdam Tourist Information og KLM under researchreisen til Rotterdam


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Jeg skal til Den Haag om et par uker og har lurt på hva jeg skal bruke fritiden på der. Tror det blir et besøk til Rotterdam i helgen etter å ha lest dette, så mange flotte steder som du har tatt bilder av her 🙂

  2. Hei, Jørn

    Takk for det! Ja, det var mye spennende arkitektur der, det er sikkert! Håper du rekker å ta deg en tur.
    Den Haag har ikke jeg besøkt, så det gleder jeg meg til å lese mer om på Bilivoka.

    /Mette

error: Content is protected !!