Herlige herregårder i Värmland

Herlige herregårder i Värmland

Forvent lange alléer, med høyreiste trær og vakre, historiske bygninger. Forvent gode matopplevelser, unik atmosfære og søvndyssende stillhet. Forvent en tidsreise og minner fra barndommens Madicken og co. 

Å bo på en herregård er som å gå inn i historien, tilbake i tid, til den gang da. Men, med all verdens moderne fasciliteter og wifi-tilgang. I Värmland fant vi flere slike idylliske overnattingssteder.

Men det er ikke alle herregårder som virkelig er en herregård. For det krever en helt unik historie.

En ekte herregård har en lang historie, og går tilbake til den tiden da gården var bebodd av mennesker med adelsprivilegier og skattebefrielser, for at de skulle holde kongen med menn og hester når det var krig

Det forteller Håkan Magnusson, visedirektør og sjefskokk ved Krokstad herregård. For Krokstad Herrrd i Säffle går tilbake til 1200-tallet, og ligger vakkert til der Byälven renner ut i Vänern.

Med en oppkjørsel blant hundreårgamle eiketrær, er spenningen stor for hva som befinner seg i enden. Vi blir ikke skuffet. Et stort herskapshus og to tilhørende fløyer med gjesterom ligger rundt en gårdsplass. Like bak ligger en stor park, en flott tursti gjennom skogsterreng og nærhet til stille vann.

Maten, som baseres på Värmlands råvarer, er det som nevnt Håkan Magnusson som står for. Her smakte vi på jös, en gravet lokalfisk fra Vänern, servert med sennepsfrø, lime-majones og brødsmuler.

Til hovedrett fikk vi servert flankstek med kålsalat og syltet agurk, gulrot og ingefær. Desserten var en delikat panna cotta med bringebær, kiwi og vanilje.

Lännsmannsgården, den tidligere Ulvsby Herregård, ligger ved innsjøen Fryken i Sunne. Tidligere herregård for Kongens hester, men også en gang i tiden politistasjon, fengsel – og ikke minst, bakgrunnsteppe i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. For Länsmann Wahlstrand som en gang bodde her ble et forbilde for Lagerlöfs romanfigur lensmann Scharling.

– Dronning Christina ble så begeistret for dette stedet, at hun i 1630 bestemte at dette skulle være en herregård, forteller Marianne Krönsjö, som styrer stedet i dag.

Ikke langt unna ligger Selma spa, hvor man kan ta turen for litt trim, behandling eller innendørs badeaktiviteter. Det er også like i nærheten av Västanå Teater, samt nær tilgang til golfbane.

Vi overnattet ikke her på Länsmannsgården, men spiste en nydelig lunsjrett med tradisjonelle svenske kjöttbullar, laget av elgkjøtt, servert med lokaldyrket tilbehør.

Det første stedet vi overnattet på rundturen vår, var Dömle herrgård i Deje. Herregården ligger idyllisk til ved et lite vann og har den eneste privateide kirken i Sverige med sakrale rettigheter. Selve bygda rundt Dömle har en historie som går tilbake til 1400-tallet, mens selve herregården sto ferdig i 1864. Med fokus på bryllup og konferanser, har de et kjøkken som står i stil med forventninger og vel så det. Vi fikk smake på forretten som de fleste bryllupspar velger seg; en spennende rett av røkt rödning, aioli og rødløk, samt en mør og fin stek med rotgrønnsaker til hovedrett.

Sengetøyet av økologisk bomull er verdt å nevnes; vi sov godt i luftig rom, i gode senger, etter lang dag med bilkjøring og fine opplevelser, som jeg skal fortelle mer om litt senere.

> Les også: Selma Lagerlöfs Värmland


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!