Selma Lagerlöfs Värmland

Selma Lagerlöfs Värmland

Vi er på en slags litterær pilgrimsreise, min mor og jeg. Vi har tatt turen til nabolandet, der vi følger i Nobel-prisvinnerens fotspor. Vi er på roadtrip gjennom Selma Lagerlöfs Värmland. 

I en kjapp og rød liten leiebil ruller vi på svingete veier mellom røda stugor, veivende hvite hundekjeks og lilla lupiner langs veikanten. Flatt landskap og store enger fylt med gule smørblomstrer og gressende kyr brer seg ut på sidene. Land møter vann både titt og ofte, der Väneren og venner bryter gjennom landskapet.

Et rådyr kommer hist og her hoppende elegant over markene. Noen hester vrinsker i det fjerne, og over oss, der vår lille røde ruller over langstrakte, flate strekninger, dukker det opp en enslig vråk som flyter over oss på luft og vinger.

Roadtrip i Värmland

Vi er altså på rundreise i Värmland. Vi søker i Selma Lagerlöfs fotspor rundt Väneren og de kringliggende mindre innsjør i Sveriges innland. Fascinert av forfatteren, kvinnen, medmennesket, ble jeg nærmere kjent med henne på min rundreise i Dalarna.

For da ble jeg også gjort oppmerksom på Selma Lagerlöf-utstillingen i Falun. Der og da ble det klart – jeg måtte besøke forfatterens kjære Mårbacka en gang. Som sagt, så gjort. Noen måneder senere er jeg altså på vei, denne gang og for anledningen i lag med min mor.

> Les også: Selma Lagerlöfs Falun

Med oss på reisen får vi oppleve lokale matopplevelser, flere herregårdsbesøk, samt sett litt av hva området ellers kan by på. Mer om dette senere.

Mårbacka – Selma Lagerlöfs hjem

Men først: la oss starte på Mårbacka, Selmas kjære hjem. For det var her det startet. Det var her hun ble født, kvinnesaksforkjemperen, forfatteren og den barnløse, evig enslige omsorgspersonen. Reiseglad og godhjertet vokste hun opp her sammen med sine fem søsken og alle deres barnepassere.

– Selma visste tidlig at hun ikke ønsket familie, forteller Sara, vår guide gjennom huset. For Selma Lagerlöf ville bli forfatter. Hun ønsket seg utdannelse. Og hun ville bli rik. Det var aldri snakk om hvis, – det var alltid når. Det samme gjalt for Nobel-prisen i litteratur, som hun til slutt mottok i 1909, som første svenske forfatter og kvinne. Det var riktignok ikke alle som var like ivrige etter å tildele henne prisen, får vi vite.

En målbevisst forfatter

Men Selma var ikke ukjent med motgang. Hun sto opp for kvinners rettigheter, og klippet håret kort i en alder av tretti år – uhørt, selvsagt, den gang. Hun mistet sin søster Anna av tuberkulose. Hennes far drakk seg fra helsa og hjemmet, som til slutt ble solgt av familien i 1888. Men hun visste allerede da, at Mårbacka skulle kjøpes tilbake. Hun skulle bare bli rik først. I 1907 var hjemmet atter i hennes eie. Da så det ikke ut som i dag. I 1923 sto det nye huset ferdig, med det gamle bygget som en integrert del av hjemmet.

– Her ute på balkongen sto Selma og hilste på alle barna som kom på besøk i hennes hjem i hennes senere år, forteller Sofia. Men, legger hun til; – Det nok mange ikke visste, var at hun, da hun ble gammel, overlot til sine tjenere å kle seg i hennes klær og gå ut på balkongen i hennes sted. Hun følte seg for sliten til det, etterhvert. Så mange av de som lever i dag i den tro at de en gang møtte Selma her på gården, er nok ikke klar over at de slett ikke møtte henne selv – men en stedfortreder.

Selma Lagerlöfs Värmland

Mårbacka ligger i Sunne og er i dag et av områdets største attraksjoner. Her kommer turister og besøkende for å se hvor hun bodde, skrev og sysselsatte flere lokale arbeidere enn hun hadde behov for.

Men det å reise i Värmland er som å reise i forfatterens fotspor – eller det vil si; å reise i hennes romanfigurers fotspor, å se kulissene for de fortellingene hun skrev. For Selma skrev ofte om menneskene som bodde der eller som hadde levd – omtalt ved andre navn, men lett gjenkjennelig for de som bodde der.

Selma og Rottneros park

Det kunne vår guide i Rottneros park fortelle mer om. Göran Bengtsson er kirkevaktmester i Östra Ämtervik, bygdeforteller og populær guide i parken. Mannen forteller underholdende om Rottneros som ble anlagt av Svante Pålsson, og ikke minst  deler han morsomme historier derfra.

Her finner vi også åsteder omtalt i Selma Lagerlöfs bøker, for Rottneros er også kjent som «Ekeby» i hennes fortelling Gösta Berlings Saga. Her finner vi også en statue av forfatteren, i en egen del av parken dedikert til hennes minne.

Selma og Ulvsby herrgård

Flere scener fra boka dukker opp, underveis på reisen ved Väneren. Vår gjestfrie vertinne på tidligere Ulvsby herrgård, Marianne Krönsjö, forteller og viser flere bakgrunnstepper fra kjente scener i Gösta Berlings Saga i herregårdens andre etasje. Men denne herregården vil jeg fortelle mer om senere.

 Om jag inte har åstadkommit något mer i mitt liv, så har jag i alla fall dragit turisterna till Värmland

Roadtrip i Värmland

Visste du …?

  • Selma etterlot seg en stor andel brev, som ikke ble åpnet før etter 50 år etter hennes død etter hennes eget ønske
  • hun hadde et nært forhold til Sopie Elken, som viste henne verden
  • og at hun slett ikke var huslig av seg; hun likte ikke å lage mat, men likevel viser kjøkkenet de siste moderne hjelpemidler fra den tid

Bildene fra Selma Lagerlöfs hjem, Mårbacka, er knipset med tillatelse fra museet.

Värmland
Sommeridyll i Sveriges Värmland

invitert av Visit Sweden


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!