Hi, hi Guide – som Uber for lokalt guidede turer

Slik får du oppleve en by med et lokalt blikk. Og reiser du alene, får du et par timers selskap som bonus. Jeg vet – for jeg har nemlig testet det!

PS! Denne guidede turen har jeg selv betalt for. Ellers inneholder denne artikkelen også reklamelenker til andre guidede turer. Det innebærer at Reiselykke får en liten kommisjon av eventuelt salg*

Forrige uke dro jeg tilbake til Nederland, deriblant Amsterdam. Jeg har nemlig vært i Amsterdam flere ganger, i ulike sammenhenger. Men denne gang ønsket jeg å komme litt mer under huden på byen. Og det er ikke alltid like lett å bli godt kjent med en by, som besøkende. Beste måte er selvsagt sammen med en lokal.

Test av nettportalen hihi guides

Jeg meldte meg opp som bruker av portalen (dette er gratis) og søkte frem byen jeg skulle til. Dernest meldte jeg inn min interesse for en guidet tur med en lokal i Amsterdam på et gitt tidspunkt og krysset av for mine interessefelt.

Her kan du velge mellom kategoriene ‘Food & Drinks’, ‘Photography’, ‘Go Local’, ‘History & Culture’ og ‘Hightlights’.

Jeg gikk for ‘Go Local’, la til kommentaren: «Hi! I am interested in a guided tour of Amsterdam like a local. Regards, Mette from Norway»

Dernest var det bare å vente. Det tok ikke lang tid før den første meldte seg. Jeg ventet litt til, og da tredje guide meldte seg, slo jeg til. For det var nettopp hun jeg først hadde sett meg ut.

Her kan du lese om min guidede tur med Fransje

Fransje Gorter lokal guide i Amsterdam
Min lokale Hi,hi Guide Fransje utenfor huset hun vokste opp i

Prisnivå og kontakt med guiden

Guidene setter selv sin pris per time, der de velger mellom €10 og €40. De fleste ligger nokså lavt i pris – kanskje for lavt, spør du meg. «Min» guide lå dobbelt så høyt priset som de to andre som meldte seg for oppdrag. Valget var likevel enkelt for meg: jeg ønsket å bli guidet av noen som kjenner byen sin godt. Jeg ønsket å møte noen som kunne fortelle om oppveksten her og som hadde tilfallende interesser som meg.

Jeg betalte altså kr. €60 for to timer med Fransje, inkludert en 20% avgift til nettportalen. Dette synes jeg slett ikke er en veldig høy pris for jobben.

Etter at jeg valgte å slå til på tilbudet fra Fransje og hadde betalt for oppdraget, tok hun kontakt. Via mail drøftet vi litt nærmere hva jeg ønsket å se og gjøre, samt avtalte møtested.

Om Hihi Guide

Nettsiden Hi, hi Guide er et kontaktpunkt mellom deg som reiser og lokale som har lyst å vise frem sin by til turister.  Hihi Guides ble startet av Hubert Nijmeijer og medgründer Tom Groeneveld i 2014. Målet deres er å legge til rette for å koble reisende med lokale, sørge for at alle kan få en privat guidet tur og at det alltid er den reisende som er i førersetet.

Per i dag er Hihi Guide til stede i 42 byer og har mer enn 2500 registrerte guider. Fremtidsplanene er at de skal dekke minst 4500 destinasjoner, med 100 000 lokale guider.

Proeflokaal 't Kelkje
Fransje tok meg blant annet med til en lokal bar hun selv besøker med venner, og som serverer lokalprodusert likør etter tradisjonelle metoder. (Baren heter Proeflokaal ‘t Kelkje)

Tips til deg som vil booke en Hi, hi Guide selv

Les om guiden og se an guidens interessefelt for best mulig match mellom dere. Selv ønsket jeg en som var født og oppvokst i Amsterdam, som hadde interesse for kultur og design. Dermed var valget enkelt: jeg gikk for Fransje, selv om hun lå dobbelt så høyt i pris som de to andre som meldte seg.

Vær obs på at guidene som er tilknyttet Hi Hi Guide i utgangspunktet ikke er profesjonelle eller sertifiserte guider. De må derfor ikke forveksles med offisielle tjenester og lokale guider som er sertifisert for å guide i byens historie og kultur. Selv om det også er sertifiserte guider som har meldt seg opp i programmet.

Som grunnleggeren Hubert forklarer det i en e-post til meg:

«Det var under en ferie på Bali jeg oppdaget at det ikke finnes noen enkel måte å booke en privat lokal guide (i hvert fall på nett). Etter en tur med en privat guide, som guidet oss rundt på øya, tenkte jeg at alle som har passion for byen de bor i, kan bli en lokal guide. Det handler om å koble mennesker til hverandre og lære fra hverandres kultur.»

Guidene som er tilknyttet Hihi Guide er altså helt vanlige folk, oftest med andre jobber eller studier på gang. De er gjerne sosialt anlagt og trives med å møte nye mennesker. Flere av guidene er i tillegg sertifiserte og velger å markedsføre sine tjenester også her.

Andre tips til guidede turer i Amsterdam:

Dra på «The Grand Dutch Food Tour» via GetYourGuide. Turen varer fire timer. Sjekk pris og tidspunkt her*

Eller gå for «Den ultimate mat- og historieguidede turen» som du finner her*

Secret Food Tours Amsterdam tilbyr guidede turer for små grupper. Varer tre timer. Sjekk pris og tilgjengelighet her*

Det tilbys også guidede sykkelturer gjennom Amsterdam. Denne her er på tre timer*


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Dette høres veldig spennende ut! En genial måte å treffe lokale som kan vise deg rundt og fortelle om destinasjonen, spesielt dersom du reiser alene og ønsker litt selskap. Neste gang jeg reiser til et sted som har dette konseptet, skal jeg teste det ut. 🙂

  2. Hei, Renate
    Ja, dette er en veldig god idé, synes jeg. Lur måte å komme litt dypere under huden på et sted, og en fin måte å møte lokale på. Men også viktig, tror jeg, å finne rette person til å guide en.
    /Mette

error: Content is protected !!