Valladolid – Spanias tidligere hovedstad

Valladolid – Spanias tidligere hovedstad

Visste du at Valladolid har vært Spanias hovedstad? Eller at det var her forfatteren Cervantes skrev Don Quijote? Faktisk var det også i Valladolid Christopher Columbus tilbrakte sine siste 15 dager. Men dagens besøkende kommer for historien, arkitekturen og ikke minst – tapas! 

For Valladolid er også åsted for det årlige verdensmesterskapet i tapas. Det er med andre ord ikke så rart at det kiler i smaksløkene der vi går fra bar til bar en fredagskveld i denne historisk interessante universitetsbyen i Castilla y Lèon. Men først skal vi se hva annet Valladolid kan by på.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Valladolid

Reisetips:

Valladolid kan fint kombineres med Madrid, siden byen ligger kun en time med tog unna.
→ Se byguide til Madrid her og få 10 kjappe tips til Madrid her.
Et annet godt tips er ellers å kombinere et besøk i Valladolid med vingårdsbesøk i Ribera de Duero, som er et av Spanias beste vinområder. Mer om dette litt senere!

Cervantes’ Valladolid

Høstsolen sender fortsatt varme stråler, selv om julepynten alt er funnet frem ved Plaza Major. Her står også den vakreste karusellen jeg har sett, og på dagtid snurrer karusellen rundt i rundt med fargerike og gulldekorerte hester, biler og vogner med ivrige små barn ombord.

Karusell i Valladolid
Jeg tror dette må være den fineste karusellen jeg har sett!

Ved Plaza Universidad står Miguel de Cervantes, høyt hevet på sitt podie står han liksom stolt og ser ut over byen han en gang bodde i. Ved den fortsatt uferdige katedralen haster folk forbi i den gylne høstdagen. Og bak en jernport, tett på en liten hageflekk med fontene, ligger Casa de Cervantes.

— På den tiden, da Cervantes bodde her, var dette et enkelt hus, beliggende utenfor bymuren, sier Segio Castaño, vår guide i Valladolid. I dag er boligen omgjort til museet Casa de Cervantes.

Forfatteren av Don Quijote flyttet til Valladolid for å komme tettere på de rike, nettopp for å få utgitt sine bøker, kan vår mann i Valladolid fortelle. Og grunnen til at de rike holdt seg her, handler om at Spanias hovedstad ble lagt hit i sin tid.

— Cervantes var først ikke kjent i sin samtid, men ble det etter å ha skrevet Don Quijote. Senere flyttet han til Madrid, forteller Sergio. Noe også spanskekongen gjorde.

Casa de Cervantes Valladolid
Casa de Cervantes

Spanias første hovedstad

Men det var visst ikke spanskekongen som bestemte så mye, den gang da. Kong Felipe III var ifølge vår guide mest opptatt av de indre affærer, mens det var hertugen av Lerma som i stedet styrte det meste – noe han også utnyttet og gjorde seg rik på.

Som by var Valladolid særlig fremgangsrik i perioden mellom slutten av det 16. århundre frem til begynnelsen av det 17. århundre. Flere av bygningene i byen er fra slutten av det 15. århundre til begynnelsen av det 17. århundre, preget av arkitektur fra sengotisk arkitektur og særlig renessansetid.

Iglesia de San Pablo Valladolid
Iglesia de San Pablo

Flere av bygningene i Valladolid er godt tatt vare på, mens det i visse deler av byen bærer preg av langt mer moderne bygninger, som i kvartalet Saint Martin, der det først og fremst er de historiske inngangspartiene som er bevart mens resten av bygget gjerne er i teglstein.

For historieinteresserte er Valladolid en interessant by å besøke, særlig pga. historien knyttet til kongehuset og keiseren av Lerma. Det kan altså være lurt å benytte seg av en guidet tur i byen om du vil ha mer detaljert innsikt i både arkitektur og historien bak. Og er du glad i god mat, kan det være en idé å dra hit for spennende tapas.

Colegio de San Gregorio Valladolid
Gårdsplassen til Colegio de San Gregorio er virkelige vakker!

Fredagstapas i Valladolid

— Hvert år blir det arrangert verdensmesterskap i tapas her i Valladolid. Så vil dere få med dere denne typiske tapasbar til tapasbar-opplevelsen, er dette et bra sted å gjøre det, mener Bruno, som gjennom sitt selskap Adesum organiserer både rundturer i regionen og foodwalks fredager og lørdager i gatene i Valladolid.

Vi stopper innom ikke mindre enn fem serveringssteder, der vår guide anbefaler de beste stedene og tapasene. Vi tester både moderne steder og klassiske tapassteder. Og det som går igjen, er kreativt tilberedte små retter, gjerne med en overraskelse attåt.

Les også: Tapas og pintxos – smaken av Spania, bit for bit

Som Los Zagales de Abadia; her serveres blekksprut det ryker av, en plastpose som kan spises, samt retten Obama in the white house, som består av egg og trøfler i en hvit skål med ditto lokk.

Men er det én rett du bør smake her, spør du meg, er det «De tre små griser», en rett av pattegris, servert på et fat á la en bok, hos Villa Paramesa, en tydeligvis populær tapasbar, drevet av et lokalt ektepar. For her sto det til liv, og vi sto som sild i tønne inne i lokalen – akkurat som det skal være på en tapasbar en fredagskveld i Spania.

Les også: Spansk spekeskinke: Fra Serrano til Pata Negra

5 gode tapasbarer i Valladolid

La Garocha

→ for moderne tapas

Her ble vi anbefalt å smake enten griseøre eller cannelloni med oksehale. Selv gikk jeg for sistnevnte.

Villa Paramesa

→ for moderne tapas Personlig favoritt!

Her ble vi anbefalt å smake enten sardiner servert i en spiselig «båt» eller diegris med tre sauser. Selv gikk jeg for sistnevnte.

Adresse: Calle Calixto Fernández de la Torre 5

El Corcho

→ for tradisjonell tapas

Her serveres byens beste croquetas! Alternativt anbefales bacalaoen her.

Adresse:  Calle Correos 2

La Tahona

→ for tradisjonell tapas

Her ble vi anbefalt å smake enten kamskjell gratinert i skjellet sitt eller langtidskokt biff servert som miniburger. Selv gikk jeg for kamskjell.

Adresse: Plaza Martí y Monsó 4

Los Zagales de Abadia

→ for moderne tapas

Her ble vi anbefalt å smake «Obama in the white house» som var en rett av egg, trøfler og blekket fra en blekksprut servert i en hvit keramikkskål med ditto lokk. Alternativt en rykende blekksprut eller «tigrestonton», som er diegris med rød løk, kremost og blodpudding. Jeg gikk i stedet for en fjerde variant, Mary y Tierra, med blant annet bacalao. Her kan du også få deg en mini-brødrett (bread bag), servert i spiselig «plastpose»

Adresse: Calle Pasión 13


Det finnes selvsagt mange flere tapasbarer i Valledolid enn disse fem som vi fikk anbefalt. Blant annet kan du legge turen til Plaza de Coca, her vil du finne flere barer og tapassteder.

Ønsker du deg heller en bedre restaurant å sitte ned og spise på, kan jeg gå god for Restaurant Maria i Calle Rastro 1. Her serveres tradisjonsrike retter med moderne vri. Vi spiste oss gjennom hele sels retter til lunsj.

Gatelangs i Valladolid
Gatelangs i Valladolid

Om Valladolid

Valladolid er hovedstad i den autonome regionen Castilla y Lèon, har i overkant av 300 000 innbyggere og har vært Spanias hovedstad i to omganger:

Første gang under Karl I i det 16. århundre, samt under Filip III da han kom til tronen i det 17. århundre. Greven av Lerma hadde stor innflytelse på Kong Filip III og tjente store penger på oppkjøp av eiendom knyttet til hvor hovedstaden ble lagt.

Santa María la Antigua
Santa María la Antigua

Se i Valladolid

For en rask innføring i arkitektur og stilarter i byen, kan jeg tipse om å svinge en tur innom disse tre severdighetene:

Inngangspartiet til Colegio de San Gregorio:

Det er verdt å ta turen bortom for å se nærmere på dette. I dag ligger National Sculpture Museum her.

Colegio de San Gregorio
For en fasade! Colegio de San Gregorio er i dag nasjonalmuseum for skulpturer

Pasaje Gutiérrez:

Kanskje den vakreste shopping arkaden jeg har sett, og verdt å legge turen innom her av den grunn.

Pasaje de Gutierrez
Pasaje de Gutierrez

Katedralen i Valladolid:

Katedralen ble aldri ferdigstilt, noe vi kan se fra utsiden. Bygget henger for øvrig sammen med kollegiatet og er bygget etter klassisk gotisk stil.

Katedralen i Valladolid
Katedralen i Valladolid ble aldri ferdig, noe vi kan se på dette bildet

Praktisk info om Valladolid

Høysesong og beste tid å dra:

Sept – okt og april – juni

Klima:

Sommeren er veldig varm og været kan være lunefullt høst, vinter og vår.

Reise dit:

  • Med bil, tog eller buss fra Madrid, evt. direkte fra flyplassen ved Madrid.
  • Togreise tar ca. en time fra Madrid, billetter finner du på renfe.com
  • Vi reiste med Norwegian til Madrid og hadde bil derfra.

Hotelltips i Valladolid

Hotel Boutique Gareus * er et stilfullt boutique hotell sentralt i Valladolid, med romslige rom og badeværelser, samt god frokost. Her bodde vi!

Hotel Gareus i Valladolid

Flere bilder fra Valladolid:

Reiselykke var invitert av Spanias turistkontor i Norge


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!