På guidet tur i Amsterdam «like a local»

Kanalene i Amsterdam
flyreisen ble sponset av klm

Hva gjør du når du har vært i Amsterdam flere ganger, og ennå ikke har kommet under huden på byen? Vel – jeg booket meg en guide som kunne vise meg Amsterdam «like a local»! 

Da jeg sist uke hadde noe tid for meg selv i Amsterdam, valgte jeg å booke en lokal guide som kunne vise meg sitt Amsterdam. Slik endte jeg opp i Red Light District med Fransje, tidligere designer og kunststudent, i dag sluseåpner, barnevakt, museumsguide og lokal guide tilknyttet Hi, hi Guide, som jeg skriver om her. Kort forklart: Hi, hi Guide er som en AirBnb eller Uber-tjeneste for folk som søker en lokal omviser til et reisemål!

Like a local i Amsterdam

— Min mor turte aldri spasere gjennom denne gata. Hun syklet i verste fall gjennom så fort hun bare kunne! Det skjønner jeg jo godt, når datteren i dag forteller hvordan det sto til akkurat her, den gang da.

Vi står nemlig utenfor museet til ære for Frelsesarmeens eget museum, Leger des Heils Museum i Oudezijds Armsteeg, og hyllesten til kvinnen som gjorde så mye for de aller verst stilte og prostituerte den gang da; Alida Bosshardt, som også er foreviget med en statue like i nærheten av det som tidligere var Amsterdams verste gate.

Fransje Gorter lokal guide i Amsterdam

Min lokale Hi,hi Guide Fransje utenfor huset hun vokste opp i

I løpet av vår lille rundtur i sentrum av Amsterdam, tar vi nemlig også en svipptur innom De Wallen. Det er sent på ettermiddagen, og der passerer vi blant annet severdigheter som kirken Ons’ Lieve Heer op Solder, som i dag er et museum, samt den historiske Oude Kerk, som illustrerer noe av de store kontrastene i Amsterdam. Dette er kirker som i lange tider har stått side om side med prostituerte bak vinduer opplyst av røde lamper. Men i dag er kirkene også flankert av alt fra coffee shops til designerbutikker, gourmet forretninger og fancy fine dining restauranter.

affiliate-reklame

Book en lokal guide!

Gjennom nettportalen Hi, hi Guide kan du finne og booke en lokal guide som viser deg rundt i sin by. Supert for deg som reiser alene eller som ønsker å bli bedre kjent med byen du besøker!

Jeg har testet tjenesten, og du kan lese mer om dette her

Finn din lokale guide her

De Wallen – Amsterdams eldste område

Fransje viser meg rundt i byen slik hun kjenner den best – som født og oppvokst av alle steder i De Wallen, i den delen av Amsterdam som er bedre kjent som Red Light District. Det innebærer også for meg en tur innom et område jeg langt fra hadde tenkt å innfinne meg i, og som overraskende nok, i hvert fall for meg, er Amsterdams største turistattraksjon.

Og siden overturismen også har nådd Amsterdam, slår det meg at det med stor sannsynlighet først og fremst handler om at Amsterdam er en variert by. Amsterdam er også kjent som en liberal by, der det historiske sentrum ikke er et museum, som i de fleste andre tilfeller, men faktisk et Red Light District. Men det er også en by, som i tillegg til historiske bygninger, koselige kanaler og et område som er på UNESCOs verdensarvsliste, er i stadig utvikling.

Amsterdam Red Light District

En by i utvikling

Til tross for at jeg bærer med meg fordommer mot å besøke akkurat Amsterdams eldste byområde, er også denne delen av Amsterdam i sterk utvikling. Her dukker stadig flere designbutikker opp, som erstatning for sex-utsalg, og prostitusjon er nå kun tillatt i to områder av Amsterdam. I alt pågår det nå mer enn tusen prosjekter i Red Light District, som skal bidra til mindre kriminalitet og korrupsjon.

Hva mer er, Amsterdam har også mange andre spennende bydeler å utforske, også utenfor kanalbeltet. Også dette snakket vi om, Fransje og jeg, da vi tok en kopp te i den kalde novemberettermiddagen på en av hennes favorittbarer et sted i Amsterdam sentrum. Les mer om denne spennende byen her

For for meg er Amsterdam fortsatt først og fremst dette:

Kanalbyen med en helt unik arkitektur som går tilbake til flere tidsepoker, med hus på påler og bygater langsmed kanaler og over broer, og med et kanalbelte som er en del av UNESCOs verdensarv. Amsterdam er en historisk by som er i evig utvikling, der stadig nye områder kan utforskes, nærmest i det uendelige, både av lokale og besøkende.  

Les mer om hva du kan gjøre og se i og utenfor Amsterdam her

Kommer: Tips til gode restauranter og trendy barer i Amsterdam

Arkitektur i Amsterdam

affiliate-reklame

Bo bra i Amsterdam

Pulitzer Hotel

Pulitzer

Pulitzer Hotel er et unikt 5 stjerners hotell sentralt i Amsterdam og er nylig renovert. Hotellet består av 25 kanalhus fra det 17. og 18. århundre, der ingen rom er like. Hotellet tilbyr tjenester som kanaltur i båt og guidet rundtur i Amsterdam. Personlig testet hotell!

Les mer her

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy

Lloyd Hotel & Cultural Embassy er verdens første 1 til 5 stjerners hotell under ett tak! Her bodde jeg og bildet over er fra mitt rom, som er et 5 stjerners rom. Hotellet ligger kun tre trikkestopp unna Amsterdam Centraal. Personlig testet!

Les mer her

Hoxton Amsterdam

Hoxton Amsterdam

Jeg digger atmosfæren på Hoxton-hotellene, og har bodd på flere av dem. Dette Hoxton-hotellet består av fem kanalhus sentralt i Amsterdam. Det er også et hyggelig sted å bare ta en matbit eller kaffe. Personlig besøkt!

Les mer her

NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky

NH Grand Hotel Krasnapolsky

5-stjernershotellet NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky ligger i en 1800-tallsbygning i hjertet av Amsterdam, like ved kjente Dam og overfor Koninklijk Paleis Amsterdam. Personlig besøkt!

Les mer her

Tips til utflukter fra Amsterdam

Tognettet fungerer utrolig bra i Nederland, og med utgangspunkt i Amsterdam eller Schiphol flyplass, er veien rask og kort til flere andre steder verdt å sjekke ut.

Her er noen tips:

 Rotterdam – havnebyen som ble arkitekturby
6 tips til Utrecht 
→ Har du hørt om Haarlem? (kommer)

Reise til Amsterdam

Det går fly til Schiphol fra flere steder i Norge, og både SAS, Norwegian og KLM flyr direkte. Jeg har vært her flere ganger selv og reist med flere flyselskap. Denne gang sponset KLM min flyreise.

Det går tog fra Schiphol flyplass til Amsterdam Centraal, evt. er Uber eller taxi et alternativ.

annonse

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.