Killarneys Muckross

Killarney (gaelisk: Cill Airne) er Irlands turistmekka, sett bort fra den mer kjente hovedstaden Dublin. Her, sør-vest i Irland, er man med god grunn svært stolt av landskapet. Og Killarneys Muckross. 

Nå skal det riktig nok noe til å imponere en nordmann på tur – men ja, jeg synes det er vakkert her på denne grønne øya. Det er, som de sier, grønt her. Overalt. Det er nok takket være klimaet. Landskapet er frodig. Trærne er digre. Det er grunnet golfstrømmen, får jeg vite.

Merk: Denne artikkelen er fra 2013

Rhododendronen er enorme, i hvertfall de som plantes side om side med store furutrær som gir god næring til røttene. Innsjøene her ligger vakkert og blinker, av og til i sola, men oftest med spill av skyene over. Fjellene bølger seg i bakgrunnen, gjerne med skjulte topper da tåka henger som et teppe over dem. Likevel – det slår ikke et besøk i Ullensvang. Sånn er det.

Uansett behov for sammenligning – det er en flott tur å reise rundt i Count Kerry, som Killarny er en del av. Her lar det seg ikke oppholde seg uten å få med seg Muckross – for her ligger Muckross Lake, Muckross House & Garden og Muckross Farm.

Les også: Litteraturbyen Dublin

Muckross House & Garden

Muckross House & Garden

Huset, eller snarere palasset, ble ferdigstilt i 1843, og tilhørte da Henry Arthur Herbert og Mary Balfort Herbert. Møblene ble spesielt bygget for dette vakre slottet, som ligger vakkert til, med utsikt mot Muckross Lake. Husets historie nådde sitt høydepunkt i 1861, da Queen Victoria kom på besøk.

Dette kongelige besøket var nøye planlagt; arbeidet med å tilrettelegge interiøret til hun skulle komme på et to dagers overnattingsbesøk, tok tre år – intet mindre. Ettersom dronningen var redd for brann, ble det bygget et eget soveværelse til henne i husets første etasje – noe som var uvanlig på den tiden. Branntrappen, som skulle lette en eventuell flukt ut av de lave vinduene ytterligere, er fortsatt intakt. De ble senere brukt til å frakte blomster inn i denne delen av huset. Hun etterlot seg tre trær som hilsen. To av dem er fortsatt i live.

Da husets siste frue døde, i en alder av kun 46 år, overlot familien hennes, The Vincents, hus og hage til staten. Slik ble denne eiendommen Irlands første nasjonalpark. – We plant for the future, sier Gerry. Han er gartner her på 27. året, og viser rundt på eiendommen.

Les også: Dingle i Irland

Killarney Muckross

Muckross Farm

Ikke langt unna Muckross House and Gardens ligger gården som i dag drives som var vi på 1930/ og 1940-tallet. I vakre, naturlige omgivelser spaserer vi rundt blandt gamle irske bygninger, sauer, hester, geiter og ser på hvordan gårdene ble drevet før i tiden. Ikke så helt ulikt Folkemuseet på Bydgdøy.

Killarney Muckross

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Så flott og grønt det var her! Veldig spennende med gamle hus og historie 🙂

error: Content is protected !!