Dingle i Irland

Den grønne, forblåste øya Irland kan skryte på seg en fascinerende, vakker natur med dramatiske klippelandskap. Ikke minst om man reiser rundt på halvøya Dingle i Irland. 

For her, lenger vest i Count Kerry, blir naturen ytterligere storslått, dramatisk og mer værhardt. Bratte klipper rager rett opp fra det hvitskummende havet som slår mot øya – og selv om vi er her i en mild årstid, på en god dag.

Merk: Denne artikkelen er fra 2013.

Dingle i Irland

– Hvordan er det å bo her under vinterstormene?  Tanken slår meg mens bussen vi sitter i snirkler seg av gårde langs de smale, svingete veiene – uten veisikring. Sjåføren tier i store deler av turen, selv om han er en dyktig, kunnskapsrik guide foruten å være en åpenbart erfaren bussfører.

Jeg tenker det tyder på at han rett og slett må konsentrere seg om å føre passasjerene trygt gjennom de smaleste, mest kronglete partiene.

Dingle i Irland
Dingle i Irland Stranden hvor Ryan’s Daughter ble spilt inn

Til venstre ser vi delvis rake veien ned i havet. Til høyre ligger grønne åkre demmet opp av varige steingjerder, hvor sauene beiter.

Langs Slea Head Drive stopper vi og får et kort blikk på Beehive Huts (Clochán) en turistattraksjon med tidligere husbebyggelse på øya. Byggene er sirkelformede, og minner for meg om trulliene vi finner i Alberobello, Puglia.

 

Dingle i Irland
Ikke så rart Irland ofte blir omtalt som «Den grønne øya»

 

Ved Slea Head finner sjåføren rom til å stoppe bussen lenge nok til at vi kan tre ut i det fri og forevige denne mektige naturen ved havet. Men det blåser kaldt, så vi søker oss raskt inn igjen til varmen inne i bussen.

Vi stanser igjen ved de vakre strendene hvor Ryans’s Daughter ble spilt inn. Noen tar seg tid til en spasertur langs den forblåste stranda. Selv nøyer jeg meg med noen kjappe fotos, og et gælisk smykke jeg kjøper av en selger som har slått opp et bord utenfor bilen sin på rasteplassen.

Dingle i Irland
Der ute i havet kan du se «The Sleeping Giant»

Etter å ha passert The Sleeping Giant, en øy ute i havet som ser ut som nettopp det; en kjempe som ligger på ryggen og sover, er vi fremme ved Dunquin (Dún Chaoin). Her ligger museet med historien om Blasket island og forfatterne bak de 14 bøkene som er skrevet av folk som bodde på denne enda mer forblåste øya vest for Irlands fastland. The Islandman, Tomás O’Crohan, får bli med meg hjem. Slik skal jeg bli bedre kjen med ham og de han levde med der, på 1800- og 1900-tallet.

Les også: Litteraturbyen Dublin

Etter denne helt spesielle dagen i storslått natur og Blasket Islands inspirerende historie bak oss, stopper vi i Dingle; en sjarmerende by, med sjermet havn – en by som nå mest ser ut til å lokke til seg turister, fremfor fiskere og andre handelsfolk.

 Les også: Killarneys Muckross


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!