Historiske Oman på en dag: En dagstur ut av Muskat

Historiske Oman på en dag: En dagstur ut av Muskat

Vil du bli kjent med det historiske Oman, kan jeg anbefale deg å dra på dagstur ut av Muskat. Dra til historiske Nizwa, Bahla, Al-Hamra og Misfat al Abriyeen.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Slik kan jeg fortsette å skape gratis kvalitetsinnhold med nyttig informasjon for deg.  

Bortenfor de moderne fasadene og den pulserende havnebyen Muskat, skjuler Oman en verden av historiske severdigheter. Fra det gamle handelssentrumet i Nizwa til de særpregede leirhusene i Al-Hamra og verdensarven Bahla fortet, tar en dagstur ut av hovedstaden deg på en reise gjennom landets rike kultur og fortid.

Denne reisen kan gjøres på én dag, der du i tillegg rekker en tur til Omans eldste by, Misfat al Abriyeen, (også kalt Misfah al Abriyyin). Ved å legge inn disse stoppene langs veien, får du en dypere forståelse for Omans kulturelle historie og tradisjon.  

En dagstur ut av Muskat

Gamle Muskat i Oman
Et glimt av gamle Muskat sett fra toppen av veien som fører ned til byen

Dagen startet før soloppgang. Vi visste vi hadde en lang dag foran oss, og jeg hadde veldig lite lyst å komme hjem etter mørkets frembrudd. Det var jeg som skulle kjøre bilen og jeg var ikke rent lite nervøs: Jeg ante ikke hvordan veiene ville være og om det var enkelt å finne frem.

Nå, slik skulle det nå uansett gå, for som den tidsoptimisten jeg er, rakk vi hele fire stopp og severdigheter på vår utflukt. Ja, det ble mørkt før vi kom hjem igjen. Men det var det verdt! Og kjøreturen gikk stort sett greit. (Sett bort fra en episode med tailgating langs motorveien ut av Muskat …).

Vår tur til Misfat al Abriyeen, som ligger på 900 meter i Hajar-fjellene, har jeg fortalt om tidligere. Der fikk jeg gå rundt i de smale smauene og se det historiske irrigasjonssystemet som vi finner der.

Men siden jeg visste Oman har mer historie, kultur og arkitektoniske severdigheter å by på, la vi inn tre stopp til på veien. Det vil si: Det var jo én av disse severdighetene som var hovedmålet for turen, og det var selvsagt verdensarven Bahla fort.

Bahla fort

Bahla fort kan besøkes på dagtur ut av Muskat

Omgitt av palmer i ørkenlandskap ser vi Bahla fort reise seg som den severdigheten det er et stykke før vi kommer frem. Det er tross alt et av de mest betydningsfulle arkitektoniske underverkene i Oman og har har vært en del av UNESCOs verdensarvliste siden 1987.

Fortets imponerende struktur er et resultat av ulike byggefaser gjennom århundrene, der hvert lag har tilført en historie og arkitektur som sammen forteller om Omans rike fortid.

Restaurering og vedlikehold har vært en kontinuerlig prosess i en omfattende 25-års innsats støttet av UNESCOs kulturarvfond. Det ble ferdigstilt i 2012.

Bahla blir ofte omtalt som»Madinat Al Sehr,» eller «Magiens By,» noe som spiller på byens og fortets status i omansk folklore. Restaurering er vel og bra det, men jeg må innrømme at det var den lille byen Misfat som ble et mer varig minne enn fortet.  

Nizwa

Nizwa kan besøkes på dagstur ut av Muskat i Oman

Nizwa, ofte omtalt som «Islams Perle», har en gang vært hovedstaden i sultanatet Oman. Dette faktum alene understreker hvorfor det på en dag med historisk sightseeing hører med å stoppe innom her.

Som hovedstad tiltrakk byen til seg landets ledende religiøse lærde, poeter og vitenskapsmenn, og to av de historiske moskeene i byen dateres helt tilbake til islams begynnelse.

Nizwa Fort - kan besøkes på dagstur fra Muskat, Oman

Fortet ble bygget på 1600-tallet, men byen går mye lenger tilbake enn det. I det restaurerte fortet ser vi spor etter feller, fangehull og straff-metoder.

Leirebyen Al-Hamra

Al-Hamra

Ved foten av Hajar-fjellene i Oman, ligger en 400 år gammel by ved navn Al-Hamra. Hele byen er laget av leire, og fortsatt bor det folk her i gamlebyen der de lever på tradisjonsrikt vis.

Dette er en av de eldste landsbyene i Oman, og bygningene er oppført etter Yemensk byggestil. Det var ikke mye å gjøre her, fant vi ut, men det var interessant nok å svinge innom en tur for å se.

Les også: Gatelangs i Mutrahs souk

PS! Oppslagsbildet er fra Misfat

Her bor du bra i Muskat

Vil du ha tips til bra overnatting i Muskat? Da kan jeg fint anbefale disse tre:

Shangri-La al Husn, et adults only luksushotell som jeg selv har bodd på. Har bærkraftnivå 3 hos booking.com og har fått 9,4 i score av tidligere gjester. Sjekk pris og mer info her*

Chedi har bærekraftnivå 1 hos booking.com og har fått en score på 8,8 av tidligere gjester. Sjekk pris og mer info her*

Ellers finner du mange gode forslag på booking.com*


PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke.

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!