Kyushu – oppdag en ny side ved Japan

Kyushu er en naturskjønn øy og hjem til vulkaner og varme kilder, herlig mat, og noen eksepsjonelt vakre tog. Du kan gjerne bruke en uke av Japan-turen her, for øya har mye å by på innen natur, kultur og historie.

Tekst og foto: Guro Thobru

Det første jeg biter meg merke i er alle de mange grønne åsene som omringer Nagasaki. Av utsikten fra flyvinduet å dømme er det naturen som dominerer på Kyushu, mens by får annen rang. Jeg skal tilbringer noen dager på nordsiden av øya, i Saga, Fukuoka og Nagasaki. De to siste er både administrative områder og byer.

Les også om da Guro reiste med Seven Stars Cruise Train 

Fukuoka er størst og ligger nå og da i topp på lister over byer som er bra å bo i. Nagasaki er dog den mest kjente av dem, mye grunnet skjebnedagen i april for snart 72 år siden. Men det er ikke først og fremst for storbyene jeg er på Kyushu, og etter en natt i Nagasaki går turen sørover til den lille byen Minamishimabara på halvøyen Shimbara.

I Minamishimabara (prøv å si det fort!) holder nesten 300 familier på med det samme; å lage nudler. Her skjønner jeg at en nudel ikke bare er en nudel, og det er ingen i fabrikken jeg besøker som likner på Mr. Lee. Jeg blir stum av viten om hvor lang en nudel-deig kan strekkes. Det er ikke lite gluten som har en finger med i denne prosessen. Jeg får se hvordan nudlene strekkes, tørkes og sorteres med pinsett før de trekkes i buljong og slurpes og drikkes, som seg hør og bør i Japan.

På den samme halvøya kommer jeg også nær jordens indre. Unzen Jigoko, eller Unzen Hell som det kan oversettes til, er et mini-fjell der det ryker og bobler godt fra seg. Unzen Jigoko er Japans første nasjonalpark og ble opprettet i 1934. Men den første varme kilden ble funnet her for mer enn 1000 år siden. Lukten av svovel trenger ubønnhørlig inn i nesa, og dampen hindrer utsikten til hvor jeg går. Heldigvis holder ikke dampen 100 grader.

I den lille byen Kashima får jeg se hvordan noe virkelig erke-japansk blir til ved hjelp av damp, nemlig sake. I Fukuoka finnes det flere bryggerier, men jeg tas med til det beste, Fukuchiyo Shuzo. Deres sake Nabeshima Daiginjo vant prisen som Sake of the Year i International Wine Challenge 2011. Det blir en rundtur i fabrikken før smaksprøvene. Og for en smak! Jeg trodde jeg hadde smakt risvin (og aldri ville smake det igjen), men nei. Dette fristet til gjendrikking.

Andre kvelden på Kuyshu spiser jeg deilig middag i morgenkåpe og sover som et barn på en futon, en gulvmadrass, på vakre Taishoya ryokan.

Dag tre starter med et morgenbad i vann fra en varm kilde i et av bassengene på ryokanen. Godt å få varmen før en litt kald affære. Det er dags for å lære om zen-meditasjon i Seburiyama Shugakuin Buddhist Temple, en kort kjøretur unna.

Til lunsj bestiller jeg Kumure ramen fra en ”legge på penger og pek på hva du vil ha”-maskin, og slurper i meg nudlene og kraften de ligger i. Sånt man ikke fikk lov til som barn – å drikke suppe rett fra skålen, er helt innafor i Japan.

Mettheten fra nudlene forsvinner på vei opp noen bratte steintrapper gjennom Moso Kinmei Bamboo Forest. Navnet indikerer typen bambus og trærne strekker seg høyt til værs overfor Fukuoka. I skogen står det også trær som ikke er i bambus, blant annet et kjærlighets-tre. To greiner har tilfeldigvis (eller helt med vilje) vokst sammen og holder hverandre i greinene. Nå er treet er rammet inn og dekorert slik at alle kan finne det og ønske seg masse kjærlighet i livet.

Ønske seg kjærlighet kan man også gjøre i Kora Taisha Shrine på toppen av det lille fjellet. Bare legg på noen yen i en liten boks, åpne luken, trekk en lapp og les om fremtiden.

Den nærmeste fremtiden er dagen etter, da jeg går om bord på et luksus-tog for å se nye sider av Kuyshu.

Reisetips til Kyushu

Kyushu, Japan

Kort om Kyushu

 • Den tredje største øya av de over 6000 øyer som utgjør Japan.
 • Drøyt 13 millioner innbyggere.
 • Hovedby: Fukuoka med 1 460 000 innbyggere.

Reise til Kysushu fra Norge

Fly til Tokyo og videre derfra med fly eller tog. Om sommeren er det direkterute fra Helsinki til Fukuoka. Flytiden er på 9,5 timer. Japan ligger 8 timer foran Norge.

Tokyo-Fukuoka: 2 timer med fly eller 5,5 timer med hurtigtoget Shinkansen. Billetter til enkeltturer kan kjøpes på stasjonen. Skal du reise rundt i Japan med tog, kan det lønne seg å bestille Japan Railway Pass på forhånd, for 7, 14 eller 21 dager. Dette løses ut på den stasjonen du reiser fra, den dagen du vil starte reisen.

Reise rundt på Kyushu

Bilveiene er fine, men skiltingen er på japansk. Planlegger du å leie bil for å kjøre rundt her, bør du ha GPS med mulighet for engelsk.

Å ta tog er jo en behagelig reisemåte. Spesielt når togene er så fine, rene og presise som i Japan. Skilting på engelsk på stasjonene og inne på togene. Det tar 1 time og 20 minutter med hurtigtog fra Fukuoka i nord til Kagoshima i sør på Kyushu. 

Kyushu, Japan

Se og gjøre på Kyushu

Med frodig natur som kulisse, er Kyushu en øy for å ta livet litt mer med ro. Du kan følge de større bilveiene rundt øya, eller ta avstikkere innover i landet, og for eksempel besøke Mount Aso, en vakker vulkan midt på øya.

 • Kyushu betyr egentlig ”ni stater” men består nå av syv, hver med sine egne opplevelser.
 • Fukuoka er lik med storby og kulturarv.
 • Saga er kjent for porselen og sake.
 • Nagasaki preges av skjærgård og mye av oppmerksomheten går til atombomben.
 • I Kumamoto finner du pene slott og hager.
 • Oita er kjent for varme kilder, her er Beppu et obligatorisk stopp.
 • Kitsuki var tidligere en by der samuraiene holdt til.
 • Miyasaki har lange strender og fossefall.
 • Kagoshima preges også av varme kilder, nærmere bestem 270 av dem. Hjertet i Kagoshima er den aktive vulkanen Sakurajima, som er en bebodd øy formet av et utbrudd i 1914.

Tips til restauranter

Shippoku Hamakatsu i Nagsaki: Shippoku er mange små retter i en fusjon mellom vestlig og japansk tradisjon. Husk å ta av joggeskoene og ta på tøflene man får utdelt ved inngangen.

Kurume Taiho Ramen: Kurume ramen får du tak i på flere steder, og skal jeg tro all den japanske maten jeg har spist, er de alle gode. Dette er et populært sted ikke langt fra startpunktet for vandringen opp til Kora Taisha Shrine ved Fukuoka.

Tips til overnatting

Garden Terrace Nagasaki: Ligger halvveis opp på Mount Inasa med strålende utsikt over Nagasaki by og havn.

Taishoya Ryokan: Ligger i lille Ureshino by i Saga-området. En veldig zen opplevelse med middag i morgenkåpe (om man vil) og bading i varme kilder.

Guro Thobru var på oppdrag for Reiselykke, invitert av det offisielle turistkontoret i Kyushu.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Gjesteskribent

Gjesteskribenter og bidragsytere deler reiseopplevelser og reisetips fra der de bor, steder de har besøkt personlig eller reiser de har foretatt på oppdrag for Reiselykke.

1 Comment
 1. Spennende! Må innrømme at jeg ikke en gang har hørt om Kyushu. Men dette ser jo utrolig kult ut! Noe heeelt annet enn Tokyo – den eneste byen jeg har besøkt i Japan 🙂

error: Content is protected !!